Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ISTRIA - Sierpień 2011

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
barkley10
Odkrywca
ISTRIA - Sierpień 2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) barkley10 » 10.04.2011 14:10

Witam,

Zamierzam się wybrać z żoną i 1,5 roczną córeczką w rejon Istrii. Nie wiem czy to dobry pomysł. W każdym bądź razie wydaje mi się ten region lepszy od np Dalmacji ze względu na niższe temperatury.
Byłem 3 lata temu w okolicach Trogiru i średnia temperatura przez dwa tygodnie w cieniu była ok. 32'C. To trochę dużo jak na małe dziecko. nocy tęż nie było lepiej mimo klimy w apartamencie.
Proszę o pomoc czy ktoś ma doświadczenia z wypadu do Istrii, jakie są tam warunki pogodowe,temperatura morza a może polecicie mi inny region.
Może ktoś może też polecić jakiś apartament w tym regionie. Dokładnej miejscowości jeszcze nie mam wybranej
sekrecja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sekrecja » 10.04.2011 14:36

Kiedy moje dziecko nie chodziło jeszcze do szkoły to jeździliśmy b.często w czerwcu. Ceny niższe,ludzi mniej ,widno do 22 giej,temperatury niższe .Rozważ to.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.04.2011 14:49

barkley10 napisał(a):Witam,

Zamierzam się wybrać z żoną i 1,5 roczną córeczką w rejon Istrii. Nie wiem czy to dobry pomysł. W każdym bądź razie wydaje mi się ten region lepszy od np Dalmacji ze względu na niższe temperatury.

Z tym "chłodniej na Istrii" to bym nie przesadzał.

dancerFROMpoland napisał(a):Byliśmy po raz 8 z rzędu w miejscowości Rabac...W tym roku upały były bardzo duże. Dochodziło do 34-36 stopni w cieniu. Byliśmy między 05.07 a 31.07. Ponad 3 tygodnie.
barkley10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) barkley10 » 10.04.2011 19:14

Niestety moja żona ma tylko urlop w lipcu i sierpniu, także czerwiec odpada. Jeżeli uważacie że Istria to zły pomysł , może zaproponujecie inny region gdzie temperatura może być niższa.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 10.04.2011 19:24

Istria nie jest złym pomysłem , a wręcz przeciwnie.
Istria jest piękna !

Byłem na Istrii i w Dalmacji.
Fakt że Dalmacja bardziej mi się podoba , ale mojej żonie wręcz odwrotnie.
Co do upałów to nie ma reguły i na Istrii i w Dalmacji , gdzie byś nie pojechał może być podobnie upalnie.
Chociaż wiadomo że pogoda lubi płatać figle i na to nie ma reguły.
Generalnie im dalej na południe tym cieplej.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.04.2011 19:25

barkley10 napisał(a): Jeżeli uważacie że Istria to zły pomysł , może zaproponujecie inny region gdzie temperatura może być niższa.

Uważaj abyś przypadkiem nie miał cieplej niż rok temu. :lol: Istria często bywa cieplejsza od innych rejonów.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 10.04.2011 20:23

Jeżu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jeżu » 10.04.2011 21:28

barkley10 napisał(a):Witam,

Zamierzam się wybrać z żoną i 1,5 roczną córeczką

W połowie lipca 2010 byłem z 1,5 rocznym i 7 letnim synem w Makarskiej i nie był żadnego problemu z gorącem. Mieliśmy całe oprzyrządowanie :lol:
dmuchany basen z zadaszeniem, parasol i chodziliśmy w miejsce gdzie można było wjechać wózkiem do cienia-południowa drzemka. Tylko w czasie drogi-która się troszeczkę przedłużyła i jechaliśmy z wyłączoną klimą ze względu na dzieci dostał potówki apartament też mieliśmy bez klimatyzacji. Obok nas przychodziła rodzina z malutkim dzieckiem fakt, że cały czas byli w cieniu ale nie widziałem żeby mieli ,,stresa" odnośnie ciepła
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 09.05.2011 21:38

Podłączę się do tematu ale w nieco innym aspekcie. Istria to jedyny region Chorwacji, w którym jeszcze nigdy nie byliśmy, dlatego zastanawiam się nad wyjazdem na Istrię tego roku. Jeździmy zawsze w ciemno (końcówka czerwca) i nigdy wcześniej nie mieliśmy żadnego problemu ze znalezieniem noclegu. Czy tego samego możemy spodziewać się na Istrii? Słyszałem też (i czytałem), że Istria jest droższa. Czy to prawda?
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 09.05.2011 21:49

greenrs napisał(a):Słyszałem też (i czytałem), że Istria jest droższa. Czy to prawda?
Nie prawda ......

Ceny na Istrii jak i w Dalmacji są porównywalne w sklepach.

Niektóre rzeczy nawet tańsze , np Camp .......na Istrii płaciliśmy dużo taniej i standard zdecydowanie wyższy niż w Dalmacji.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.05.2011 07:42

Witam,

ja też nie zauważyłam jakiejś większej różnicy w cenach między Istrią a okolicami Zadaru - wiadomo jak przeliczasz na złotówki to wszystko zależy od kursu, ale tak "przestawisz myślenie", że masz kuny (ja zawsze tak robię zagranicą) to jest wszytko ok.

Dla mnie różnica między rejonami sprowadza się do widoków, różnicy w architekturze (na Istrii ewidentnie widać wpływy włoskie, a przede wszystkim weneckie) i do typów obcokrajowców (na Istrii to przede wszystkim Włosi).

Pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.05.2011 21:18

Może ostatnio się coś zmieniło , ale zawsze Istria była droższa od Dalmacji ... Jest po prostu bardziej rozwinięta turystycznie . Im dalej na południe tym taniej.
Janek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek » 31.05.2011 10:11

Byłem na Istrii w końcu lipca 2010 i faktycznie upał nie przeszkadzał - ale tak było w tym czasie chyba w całej Chorwacji. Moim zdaniem różnice cen między Istrią a Dalmacją to już historia, a na Istrii łatwiej znaleźć duży supermarket z cenami "nie tylko dla Niemców".
mondekf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondekf » 31.05.2011 10:20

Janek napisał(a):Byłem na Istrii w końcu lipca 2010 i faktycznie upał nie przeszkadzał - ale tak było w tym czasie chyba w całej Chorwacji. Moim zdaniem różnice cen między Istrią a Dalmacją to już historia, a na Istrii łatwiej znaleźć duży supermarket z cenami "nie tylko dla Niemców".

Podzielam Twoje zdanie :lol: Niestety nie dotyczy, to cen na kempingach. W Dalmacji kempingi są sporo tańsze.
kkrisztof
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrisztof » 08.08.2011 19:40

Witam !
Wyjeżdżamy 12.08 - 30.08 na wschodnie wybrzeże półwyspu ISTRIA (rodzinka 2+2). Zamierzamy zatrzymać się w miejscowości Rabac, Lovran itp. Jak sądzicie czy to trafny wybór może podrzucicie jakieś namiary na apartamenty w tych lub waszym zdaniem innych ciekawszych miejscowościach w tym regionie. Interesuje nas apartament 2-pokojowy z aneksem kuchennym tarasem.

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone