Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zmiany ciąg dalszy – sierpień 2024.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 13.07.2025 20:43

Dziękuję za kolejną super relację :verryhappy:
Oby były kolejne. Tzn tak zakładam, nawet nie gdybam. Spędzasz czas dokładnie tak jak chcesz. A jak ktoś ma z tym problem, to może uciekać w podskokach :lezekwicze:
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 14.07.2025 16:08

Dzięki za relację, kolejną... Ja zawsze po cichutku w kąciku, walczę z chorobą morską, ale ... wychylę nosa, by wyrazić uwielbienie dla Waszego żeglowania. :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.07.2025 16:46

Chociaż w realu wolę wakacje na lądzie, a nie na morzu, to kilka razy przełamałam się ;) i nie żałuję :D , doskonale więc rozumiem Wasze wybory. No i z przyjemnością wielką podpatruję, jak spędzanie czas na żaglach 8) i krótkie chwile na lądzie. Może kiedyś znów przyjdzie mi w udziale zostanie załogantką na jakimś z rejsów, a jeśli będzie to na Morzu Jońskim, to będę miała wiele fajnych podpowiedzi :D.
Dziękuję za możliwość "pływania" z Wami, koniecznie pisz kolejne relacje!!!
:papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 15.07.2025 20:39

Nadrobiłam zaległości a tu koniec relacji. Dzięki za możliwość obejrzenia małego kawałka Grecji z innej strony.
Ale mam nadzieję, że już szykujesz następną relację. Lubię z Wami "pływać", bo w realu raczej się nie zdecydujemy na taki sposób zwiedzania.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 16.07.2025 07:55

Kapitańska Baba napisał(a):Znowu jesteśmy porozrzucani – ja z przodu, Kapitan z Anią razem i Ewa także oddzielnie.

Kapitańska Baba napisał(a):Nie miałam o tym pojęcia :bojesie: Jednak dużo za mało wiem o lataniu, dobrze poczytać mądrzejszych, dziękuję :cmok:

Ja kupowałem bilety lotnicze co najmniej kilkanaście razy albo i więcej i za każdym razem wykupuję miejsce i dopłacam po średnio 200-300zł za 4 osoby. Kilka tygodniu temu dowiedziałem się, że nie trzeba tego robić (oczywiście już po fakcie) :glupek:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.07.2025 09:11

piotrf napisał(a):Dla każdego wypoczynek urlopowy znaczy coś innego , dla mnie np. leżenie na plaży więcej niż dwie godziny na dobę , to strata czasu , taką stratą czasu dla innych jest włóczenie się po kanionach , czy górach , albo żeglowanie po morzu , czy jeziorach :spoko:
Najważniejsze jest spędzać czas wolny tak , jak się lubi :D
Dziękuję za kolejny piękny rejs , fajnie było popatrzeć na znane i nieznane miejsca z perspektywy wody :smo: Dziękuję :proszedzieki:

Pozdrawiam
Piotr

Piotrze - to ja dziękuje Tobie za obecność w naszym greckim rejsie :proszedzieki:
Co do sposobu spędzania urlopu - właśnie jestem na świeżo po bardzo ciekawej sytuacji :tak: Na kilka dni rejsu pojechali z nami znajomi. On - żeglował po Mazurach i bardzo chciał na morze. Ona - nie żeglowała nigdy. Razem w dwiema dużymi córkami żyją bardzo aktywnie - dużo podróżują, chodzą, zwiedzają, często wybierają kempingi. Ludzie w ciągłym ruchu. Ona bardzo bała sie rejsu bo uważała, że będzie się nudzić. Właściwie popłynęła dla męża i dzieci. I co się okazało? Pisze do mnie o jakims kolejnym morskim pływaniu - chyba jednak tej nudy nie było :oczko: Co więcej - usłyszałam od Niej: bo ty znasz inny świat. Zaskoczyła mnie totalnie :bojesie:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.07.2025 09:14

majkik75 napisał(a):Dziękuję za kolejną super relację :verryhappy:
Oby były kolejne. Tzn tak zakładam, nawet nie gdybam. Spędzasz czas dokładnie tak jak chcesz. A jak ktoś ma z tym problem, to może uciekać w podskokach :lezekwicze:

Dzięki Michał za ten wspólny czas :cmok:
Będzie jeszcze jedna - tak jak wcześniej pisałam - ostatnia. Ale to dopiero jak wrócę z urlopu - po wakacjach :oczko:
A tymczasem pozdrawiam z Grecji :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.07.2025 09:15

Aguha napisał(a):Dzięki za relację, kolejną... Ja zawsze po cichutku w kąciku, walczę z chorobą morską, ale ... wychylę nosa, by wyrazić uwielbienie dla Waszego żeglowania. :)

Ale miłe, dziękuję :hearts: Jak fajnie jest dowiadywać się o ukrytych Czytelnikach :cmok: :hearts: Dziękuję że byłaś tu z nami :proszedzieki: :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.07.2025 09:20

dangol napisał(a):Chociaż w realu wolę wakacje na lądzie, a nie na morzu, to kilka razy przełamałam się ;) i nie żałuję :D , doskonale więc rozumiem Wasze wybory. No i z przyjemnością wielką podpatruję, jak spędzanie czas na żaglach 8) i krótkie chwile na lądzie. Może kiedyś znów przyjdzie mi w udziale zostanie załogantką na jakimś z rejsów, a jeśli będzie to na Morzu Jońskim, to będę miała wiele fajnych podpowiedzi :D.
Dziękuję za możliwość "pływania" z Wami, koniecznie pisz kolejne relacje!!!
:papa:

Danusiu - to Ty jakiś czas temu zachęcałaś mnie do Grecji i do Żuław - i zobacz, idziemy Twoimi śladami za co bardzo dziękuję :cmok: Może w Grecji jesteśmy na innym morzu ale liczy się kraj :verryhappy:
Wróć kiedyś tutaj, na Jońskie, jestem pewna, że nie pożałujesz :hearts:
Co prawda nie ma delfinów - przez ostatnie dwa tygodnie nie spotkaliśmy ani jednego :bojesie: ale za to są żółwie, latające ryby i bajeczne zatoki z krystalicznie czystą wodą. A ryby w nich takie, że jedzą z ręki. Jedna nawet ugryzła podczas karmienia naszą Anię w palec aż do krwi :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.07.2025 09:22

megidh napisał(a):Nadrobiłam zaległości a tu koniec relacji. Dzięki za możliwość obejrzenia małego kawałka Grecji z innej strony.
Ale mam nadzieję, że już szykujesz następną relację. Lubię z Wami "pływać", bo w realu raczej się nie zdecydujemy na taki sposób zwiedzania.

Gosiu - to ja dziękuję za Twoją aktywną obecność w tej relacji :cmok:
Kolejna już gotowa - ale jak pisałam wyżej - tutaj pojawi się po wakacjach :tak:
A po niej - cóż - wszystko kiedyś się zaczyna i wszystko kiedyś się kończy i tak będzie z moimi relacjami :cmok:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.07.2025 09:25

Trajgul napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Znowu jesteśmy porozrzucani – ja z przodu, Kapitan z Anią razem i Ewa także oddzielnie.

Kapitańska Baba napisał(a):Nie miałam o tym pojęcia :bojesie: Jednak dużo za mało wiem o lataniu, dobrze poczytać mądrzejszych, dziękuję :cmok:

Ja kupowałem bilety lotnicze co najmniej kilkanaście razy albo i więcej i za każdym razem wykupuję miejsce i dopłacam po średnio 200-300zł za 4 osoby. Kilka tygodniu temu dowiedziałem się, że nie trzeba tego robić (oczywiście już po fakcie) :glupek:

No weź, powiedz, że żartujesz. A jeśli nie - to że ostatni raz wykupiłeś miejsca :oczko: Kupujesz bilet i tyle. Po co płacić grubą kasę za konkretne miejsce?
My zawsze bierzemy co nam aplikacja da przy odprawie. Z reguły to środek albo przy przejściu ale te dwie godziny człowiek przeżyje. A czasem mamy farta - ot właśnie dziś mój mąż z jedną z córek lecą z Aten do Polski i oboje dostali przy odprawie miejsca przy oknie. farciarze :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy: Oczywiście bez żadnej dopłaty :tak:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 28.07.2025 09:49

Kapitańska Baba napisał(a):
majkik75 napisał(a):Dziękuję za kolejną super relację :verryhappy:

Dzięki Michał za ten wspólny czas :cmok:
Będzie jeszcze jedna - tak jak wcześniej pisałam - ostatnia. Ale to dopiero jak wrócę z urlopu - po wakacjach :oczko:
A tymczasem pozdrawiam z Grecji :hearts:

Odpoczywaj i resetuj się :verryhappy: Mam cichą nadzieję, że Ci przejdzie i będziesz nadal pisała relacje :proszedzieki:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.07.2025 11:28

Kapitańska Baba napisał(a):No weź, powiedz, że żartujesz. A jeśli nie - to że ostatni raz wykupiłeś miejsca :oczko: Kupujesz bilet i tyle. Po co płacić grubą kasę za konkretne miejsce?
Powodów jest dużo, aby wykupować miejsca, sama w low costach to robię, w czarterach już nie....
Choćby po to, aby razem siedzieć i miło spędzić czas, zdrzemnąć się na kochanym ramieniu, mieć fajne widoki takie jak się lubi, nie martwić się w ostatniej chwili o odprawę jak neta zabraknie... czy choćby, jak swego czasu usłyszałam na Balicach "jak ginąć to choć trzymając za rękę swojego starego, a nie obcego chłopa" :lol: :lol:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 28.07.2025 13:41

Kapitańska Baba napisał(a):No weź, powiedz, że żartujesz. A jeśli nie - to że ostatni raz wykupiłeś miejsca :oczko: Kupujesz bilet i tyle. Po co płacić grubą kasę za konkretne miejsce? My zawsze bierzemy co nam aplikacja da przy odprawie.

Kupując bilety, następnym krokiem jest wybór miejsc, stąd też kupowałem zawsze najtańsze miejsca standardowe (ze względu na dziecko również, które miało chyba miejsce bezpłatne lub rodzic, nie pamiętam). Nie miałem świadomości, że ten krok można pominąć, po prostu tego nie zauważyłem, byłem przekonany, że należy wybrać miejsca aby przejść do następnego kroku, żeby rezerwacja się dokonała :roll: :glupek:
P.S. Teraz czytam, że musiałem wykupywać miejsce obok dziecka poniżej 12 r.ż. (płaci tylko rodzic za miejsce), natomiast w kolejnych latach, gdy starsza córka przekroczyła 12 lat, "niepotrzebnie" kupowałem miejsce dla siebie i dla niej.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 29.07.2025 12:58

majkik75 napisał(a):
Odpoczywaj i resetuj się :verryhappy: Mam cichą nadzieję, że Ci przejdzie i będziesz nadal pisała relacje :proszedzieki:

Odpoczywam :hearts: Choć chwilami muszę też popracować - życie :oczko:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα