Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile w końcu za winiete do słoweni po 1-07-2009 ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.06.2009 11:02

niezawodny napisał(a):
Mosqito napisał(a):NO TO POZAMIATANE !!!!!

Źródło: Slobodna Dalmacija 19.06.2009

Slovenska vlada donijela cijene vinjeta koje važe od 1. srpnja

Dlaczego pozamiatane? Wg mnie jest SUPER!!!
Jadę akurat 1-go lipca przez caluśką Słowenię i to tylko w jedną stronę więc 15 Euro mogę dać za 250 km autostrady - w HR za taki odcinek zapłaciłbym znacznie więcej.

Jeśli jechał bym przez całą Słowenię wzdłuż, to kpiłbym winietę, tą starą za 35 euro i tą nową za 30 euro.
Natomiast jeśli jechałbym w poprzek z Grazu przez Maribor w kierunku za Zagrzeb, to żadnej winiety (starej i nowej) bym nie kupował aby przejechać się ok. 20 km autostradą i słynnym" rondem w Mariborze.
Brodaty48
Globtroter
Węgry!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brodaty48 » 20.06.2009 12:10

Janusz Bajcer napisał(a):
niezawodny napisał(a):
Mosqito napisał(a):NO TO POZAMIATANE !!!!!

Źródło: Slobodna Dalmacija 19.06.2009

Slovenska vlada donijela cijene vinjeta koje važe od 1. srpnja

Dlaczego pozamiatane? Wg mnie jest SUPER!!!
Jadę akurat 1-go lipca przez caluśką Słowenię i to tylko w jedną stronę więc 15 Euro mogę dać za 250 km autostrady - w HR za taki odcinek zapłaciłbym znacznie więcej.

Jeśli jechał bym przez całą Słowenię wzdłuż, to kpiłbym winietę, tą starą za 35 euro i tą nową za 30 euro.
Natomiast jeśli jechałbym w poprzek z Grazu przez Maribor w kierunku za Zagrzeb, to żadnej winiety (starej i nowej) bym nie kupował aby przejechać się ok. 20 km autostradą i słynnym" rondem w Mariborze.

Nie rozmiem dlaczego z takim uporem chcecie jechać przez Słowenię? Jadąc przez Węgry oszczędzamy czas i pieniądze. Jechałem tamtędy w zeszłym roku (dotychczas tylko przez Słowenię) i jechało się wspaniale, spokojnie i bez jakichkolwiek korków. Teraz jadąc na 14 dni przez Słowenię i tak musimy wydać 30 euro. Wątpliwa oszczędność 5 euro w stosunku do poprzedniej winietki. Jechałem też objazdem autostrady przez Słowenię - całkiem nieźle. Wydaje mi się, że mamy większe zufanie do austriackiej autobahny a Węgrom nie bardzo dowierzamy. Ja jadę przez Węgry!!!! Zawsze trochę kasy na Karlovacko albo Ożujsko zostanie, tym bardziej, że jak słyszałem od powracających to ceny strasznie poszybowały. Chleb w Makarskiej - 2 euro!! :D :(
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.06.2009 12:11

Janusz Bajcer napisał(a):Jeśli jechał bym przez całą Słowenię wzdłuż, to kpiłbym winietę, tą starą za 35 euro i tą nową za 30 euro.

Janusz, przecież Ty, stary góral sądecki winiety słoweńskiej nie potrzebujesz bo najbliżej do HR masz zawsze przez kraj braci Madziarów :wink:

A tak serio to faktycznie, chyba też wybrałbym manewr ominięcia dróg płatnych w Słowenii gdybym przejeżdżał odcinek Maribor-Ptuj-Krapina w drodze do HR (na szczęście zwykle i tak jeżdżę przez Węgry).
Bo przecież tam jeszcze nawet nie ma autostrady, więc płaci się de facto za stanie w korkach na zwykłej krajówce.

Natomiast ja akurat w tym roku śmigam do Triestu (i dalej na Sardynię) przez całą Słowenię więc dla mnie te 250 km doskonałej autostrady za 15 Euro jest warte tych pieniędzy

Tak czy inaczej, wprowadzenie krótszych winiet tygodniowych i miesięcznych jest krokiem we właściwą stronę. Teraz niech Słoweńcy zbudują autostrady do HR, zwłaszcza na odcinku Maribor-Krapina i Koper-Opatija bo to jest śmiech żeby cała Europa bujała się po zakorkowanych drogach w kraju, który ma świetnie rozwiniętą sieć autostrad.
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 20.06.2009 15:05

niezawodny napisał(a):Tak czy inaczej, wprowadzenie krótszych winiet tygodniowych i miesięcznych jest krokiem we właściwą stronę.

Zgadzam się jak najbardziej.Tylko raczej oczekiwaliśmy samego "rozbicia" na krótsze okresy,a nie podnoszenia cen.Teraz praktycznie wychodzi na to samo,co przy półrocznych za 35 EURO.Bo wiadomo,ze raczej nikt na 7 dni nie jedzie.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 20.06.2009 17:25

Chodzą jakieś plotki o rychłym oddaniu do użytku kolejnego kawałka autostrady w Słowenii między Austrią i Chorwacją. Wie ktoś coś pewnego?
usted
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) usted » 21.06.2009 18:03

tbpa napisał(a):Witam wszystkich cromaniakow. Przepraszam ze wałkuję ten temat ale szukałem i nie ma jednoznacznej odpowiedzi ile za winiete do słowni po 1-07-2009. Na dzien dzisiejszy to 35 E ale podobno po 1-07-2009 ma być 15 E proszę o Pomoc i zgóry dziękuję Pozdrawaim TBPA

słabo szukałeś tłumaczenie poproś na google
http://www.slobodnadalmacija.hr/Svijet/ ... fault.aspx
info z dnia 19.06.2009

Pozdrawiam
do zobaczyska w Cro :D
wierucha
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierucha » 21.06.2009 20:11

A ja pojadę objazdem Lenart-Ptuj, większość wybierze autostradę przez nową winietę, więc zmniejszy się tłok na krajówce :D
A jadę na początku sierpnia więc wiekszość będzie mogła kupić owe nowe winiety!
noras
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noras » 21.06.2009 20:47

niezawodny napisał(a):Natomiast ja akurat w tym roku śmigam do Triestu (i dalej na Sardynię) przez całą Słowenię więc dla mnie te 250 km doskonałej autostrady za 15 Euro jest warte tych pieniędzy

Szczerze polecam prześledzenie jakiegoś info o remontach na słoweńskich autostradach, bo podczas krótkiej wizyty w okolicach Puli w czasie długiego weekendu dużo czasu spędziliśmy w korkach.
Trochę korkują też przejazdy przez stare bramki + remonty ze zwężeniami. Chyba jadąc do Włoch darowałbym sobie Słowenię i jechał przez Klagenfurt.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.06.2009 21:31

noras napisał(a):Szczerze polecam prześledzenie jakiegoś info o remontach na słoweńskich autostradach, bo podczas krótkiej wizyty w okolicach Puli w czasie długiego weekendu dużo czasu spędziliśmy w korkach.
Trochę korkują też przejazdy przez stare bramki + remonty ze zwężeniami. Chyba jadąc do Włoch darowałbym sobie Słowenię i jechał przez Klagenfurt.

Dzięki za info o tych korkach w Słowenii. Wszelako nie śpieszy mi się a chcę wreszcie dokładnie zwiedzić Istrię słoweńsko-włoską, więc tylko kierunek Triest-Koper wchodzi w grę. Ta winieta za 15 € z nieba mi spadła :wink:
sosana
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sosana » 29.06.2009 12:50

jorgus111 napisał(a):
tbpa napisał(a):DZieki jezeli dobrze zrozumiałem to te ceny obowiązuja od 1 sierpnia i te 15 E to winieta tygodniowa ? Pozdrawaiam TBPA

srpnj to po polskiu -lipiec :wink: :lol:
od 1 lipca koszt tygodniowej winietki to 15 euro

:?:
Czy to znaczy, że jeżeli jadę w sobotę i wracam w następną sobotę to muszę kupić 2 tygodniowe
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 29.06.2009 13:27

sosana napisał(a):Czy to znaczy, że jeżeli jadę w sobotę i wracam w następną sobotę to muszę kupić 2 tygodniowe

A co nie wiesz jak się tygodnie liczy :?:
od soboty do piątku :wink: a w sobotę pierwszy dzień nowego tygodnia...i nowa winietka :)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ile w końcu za winiete do słoweni po 1-07-2009 ? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone