Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile w końcu za winiete do słoweni po 1-07-2009 ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
trunek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trunek » 17.06.2009 19:34

Ja wybieram się 5 lipca do Trogiru. Też jestem ciekaw ile zapłacę za te winiety...
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 17.06.2009 21:41

trunek napisał(a):Ja wybieram się 5 lipca do Trogiru. Też jestem ciekaw ile zapłacę za te winiety...

to jedź przez Węgry :twisted: :twisted: 8) placisz dużo mniej ...a autostrady na calej dlugości ... no poza tymi zwyklymi drogami (ale tam 110km/h ograniczenie)

Wjeżdasz na węgierską autostradę ...gaz do dechy i jesteś ^^
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.06.2009 23:04

Idzik napisał(a):Wjeżdasz na węgierską autostradę ...gaz do dechy i jesteś ^^

Tata vozi polako :wink:
AndyN
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyN » 19.06.2009 11:14

Coś już wiadomo?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 19.06.2009 14:55

NO TO POZAMIATANE !!!!!

Źródło: Slobodna Dalmacija 19.06.2009

Slovenska vlada donijela cijene vinjeta koje važe od 1. srpnja

Slovenska vlada u petak je na dopisnoj sjednici donijela uredbu o cijenama vinjeta za vožnju po autocestama.

Cijene će važiti od 1. srpnja, kada se uvode tzv. kraće vinjete za automobile, za jedan tjedan i za mjesec dana.

Dosadašnja cijena od 55 eura za godišnju vinjetu, koju najviše koriste domaći vozači, povećana je s 55 na 95 eura, novouvedena tjedna vinjeta stajat će 15, a mjesečna 30 eura, navodeno je u uredbi.

Vinjete za motocikle stoje 50 posto cijene vinjete za automobile, a motociklisti uz to imaju i mogućnost kupnje polugodišnje vinjete za 25 eura, dok su polugodišnje vinjete za osobna vozila ukinute.

Već kupljene vinjete po staroj cijeni, kojima rok trajanja nije istekao, i dalje vrijede. Uz to, slovenske vinjete sada će oblikom biti prilagođene austrijskima, kako bi bilo lakše njihovo kontroliranje, objavio je vladin ured za informiranje.

Europski povjerenik za transport Antonio Tajani izjavio je prošlog tjedna da vinjeta za tjedan dana ne bi trebala stajati više od 10 eura, no Slovenija inzistira na stajalištu da je nadležnost za cijene transportnih usluga u nadležnosti država članica, a ne Europske komisije. Kao što je poznato, Europska komisija lani je na jesen pokrenula postupak protiv Slovenije zbog diskriminatornosti vinjeta.

Njime je tražila uvođenje vinjeta za kraća razdoblja, ali isto tako i njihovu "poštenu" cijenu koja mora biti u srazmjeru sa cijenom godišnje vinjete koju najviše koriste domaći vozači. Europska komisija nije za sada zaustavila taj postupak.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.06.2009 14:57

Ja ni w ząb więc tłumacz potzrzebny.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.06.2009 15:08

Roczna - 95 euro

Miesięczna - 30 euro

Tygodniowa - 15 euro

Trzeba dalej jeździć przez Mureck - Lenart - Ptuj - Macelj.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 19.06.2009 15:20

I co ważne "stare" zachowują ważność do końca okresu ważności.

Według mnie najbardziej wkur...eni powinni być miejscowi. Podnieśli im roczną z 55 na 95.

Obrazek
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 19.06.2009 15:34

śliweczka napisał(a):nie ma ani słowa o tym,że będzie to 15 euro.

A jednak sprawdziło się... :?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.06.2009 15:49

Mosqito napisał(a):NO TO POZAMIATANE !!!!!

Źródło: Slobodna Dalmacija 19.06.2009

Slovenska vlada donijela cijene vinjeta koje važe od 1. srpnja

Dlaczego pozamiatane? Wg mnie jest SUPER!!!
Jadę akurat 1-go lipca przez caluśką Słowenię i to tylko w jedną stronę więc 15 Euro mogę dać za 250 km autostrady - w HR za taki odcinek zapłaciłbym znacznie więcej.

Wg mnie to jest cywilizowane rozwiązanie problemu winiet. Brawo SLO-Vlada :wink:
IMHO jest to chyba najlepszy system winietkowy jaki znam w Europie, lepszy niż czeski, słowacki czy węgierski.

P.S1.
Oby tylko słoweńskie drukarnie dały radę do 1-go lipca to wydrukować i rozprowadzić

P.S.2
Czy to jest aby koniec procesu legislacyjnego w SLO? Czy może jeszcze musi to klepnąć ichniejszy Kaczyński? :wink:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.06.2009 15:52

...
śliweczka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) śliweczka » 19.06.2009 15:52

jorgus111 napisał(a):
śliweczka napisał(a):nie ma ani słowa o tym,że będzie to 15 euro.

A jednak sprawdziło się... :?

sprawdziło....ale my jedziemy akurat 29/30 czerwca :(
więc tak myślę,że w jedną stronę sławetny objazd przez PTUJ a z powrotem zakupimy winietkę :)
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 19.06.2009 16:07

niezawodny napisał(a):IMHO jest to chyba najlepszy system winietkowy jaki znam w Europie, lepszy niż czeski, słowacki czy węgierski.....
Czy to jest aby koniec procesu legislacyjnego w SLO? Czy może jeszcze musi to klepnąć ichniejszy Kaczyński? :wink:

Dlaczego najlepszy ? Wg mnie dokładnie taki sam (tydzień, miesiąc, rok) jak w CZ, SVK, HUN, tyle że najdroższy. Dodatkowo w HUN masz taką na 4 dni a w AUT za 7,7 EUR jeździsz 10 dni.

Z tego co kumam to ma status rozporządzenia nie ustawy wiec chyba koniec legislacji.

śliweczka napisał(a):my jedziemy akurat 29/30 czerwca :(
więc tak myślę,że w jedną stronę sławetny objazd przez PTUJ a z powrotem zakupimy winietkę :)

Chyba że kupicie "starą" w drodze TAM i możecie na niej jeszcze pół roku jeździć więc może narty na Sylwestra ? :-)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 19.06.2009 17:37

Mosqito napisał(a):Dlaczego najlepszy ? Wg mnie dokładnie taki sam (tydzień, miesiąc, rok) jak w CZ, SVK, HUN, tyle że najdroższy. Dodatkowo w HUN masz taką na 4 dni a w AUT za 7,7 EUR jeździsz 10 dni.

Chodziło mi o to że Słoweńcy mają tych autostrad całkiem sporo i szybko budują kolejne. Natomiast na takiej przykładowo Słowacji to musisz bulić za winietkę gdy jedziesz z Krakowa do Budapesztu i masz po drodze raptem 20 km drogi 2-pasmowej (nawet nieautostrady) pomiędzy B.Bystrzycą i Zwoleniem.

Mosqito napisał(a):Z tego co kumam to ma status rozporządzenia nie ustawy wiec chyba koniec legislacji.

No jeśli tak to jesteśmy w domu. Wypadałoby to jednak dokładnie sprawdzić żeby mieć całkowitą pewność i żeby nie było niespodzianki na miejscu.
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 19.06.2009 22:59

A porównaj do Austrii zamiast do Słowacji i wyjdzie na to,że nie wiesz o co Ci chodziło...Sorki,ale nie wytrzymałem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ile w końcu za winiete do słoweni po 1-07-2009 ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone