Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 11.05.2018 11:12

malinero napisał(a):
Czyli w wysokim sezonie, za 10 dni koszty zamknęły by się na poziomie ok. 8-10k.

I to jest chyba realny średni poziom wydatków wyjazdowych dla 4-osobowej rodziny, bez ekstremów w stronę siemiężności/ascetyzmu albo szastania kasą na lewo i prawo.

10k na 10 dni ?
Jak szaleć to na maksa :)
App za 100e, codziennie w konobach zostawiać 300-400kn, pamiątki, wycieczki.
Na 21 dni wydałem 11k z rozpustą.
piotrulex
Koneser
Re: Czy z takim budżetem damy radę?

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.05.2018 11:12

malinero napisał(a):
Endrju napisał(a):
kaeres napisał(a):Ja gratuluję szczerze osobom/rodzinom którym wystarczy kocyk na plaży i świetna pogoda. Ja tak nie mogę odpoczywać i dlatego muszę przez to wydawać więcej kasy.
Dzieci też ciągną jak szalone, a ja nie potrafię jak prawdziwy ojciec powiedzieć, że na wakacjach nie ma kapeluszy, bransoletek czy innych dziadostw, które pochłaniają krocie.
My zwiedzamy i wydajemy na zwiedzanie 2x więcej niż na życie w Chorwacji więc w takich kwotach o jakich pisze gertstary nie ma mowy.

Krótkie podsumowanie moich wydatków poniesionych w długi majowy weekend.
Udaliśmy się do Draśnic na riwierze makarskiej, rodzina 2+2 (2,5l, i 9l.), które ze względu na swoje położenie, miały służyć za bazę wypadową. W tym rejonie jeszcze nie byliśmy, a zwiedzanie go w sezonie to katorga. Trafił się przyjemny apartamencik, salon z aneksem, 2 sypialnie, łazienka, ubikacja, ogromny balkon, pralka, zmywarka, sejf, tv sat, wifi, cena wraz z jakąś tam opłatą turystyczną to 59EUR za noc. Spędziliśmy w nim 8 nocy, koszt łączny 472EUR. EUR przyjmuję na poziomie 4,25, samo spanie ~2000PLN. Przejechany dystans 3550km, od zatankowania pod korek przed wyjazdem, do zatankowania pod korek po wyjeździe wydałem 1060PLN (lany ON), opłaty za autostrady 340PLN, winiety (A -10d, CZ - 10d, tooltickets) - 105PLN, wydatki na miejscu bez szaleństw 2245PLN (wraz z wypłatą gotówki w bankomacie PekaoSA/ZagrebackaBank 2x1000Kn, każdorazowo kuna po 0,5709, wszędzie indziej płacone kartą). W tych wydatkach zawierają się 3 wizyty w konobach, jeden raz pizza jumbo, zwiedzanie i zakup pamiątek w Makarskiej, Trogirze, Medziugorie, Mostarze, wodospady Kravica, Dubrowniku (wraz z wejściem na mury), zakup win w winnicy. Łącznie zamknęliśmy się w kwocie 5750PLN.

Czyli w wysokim sezonie, za 10 dni koszty zamknęły by się na poziomie ok. 8-10k.

I to jest chyba realny średni poziom wydatków wyjazdowych dla 4-osobowej rodziny, bez ekstremów w stronę siemiężności/ascetyzmu albo szastania kasą na lewo i prawo.

czyli jednym słowem zakładasz, że w sezonie cena za kwaterę rośnie 2-3 krotnie?

Paliwa, winiet czy cen w sklepach raczej o taki wzrost nie posądzam ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2018 11:20

gertstary1 napisał(a):Janusz Balcer-minus jest to fakt,ale za to ile plusów :) pozdrawiam moderatora :)

Jeśli wiele plusów przeważa jeden minus, to w sumie jest OK :D :wink:
Najważniejsze, że każdy odpoczywa jak lubi. :idea:
Pozdrav.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 11.05.2018 11:21

7 nocy po 56€ i pewnie ze 3 po ok. 30€, paliwo 45 zł za 100 km, lipiec Slano i pewnie ze 3 noce w Czarnogórze, może dwie? 2+2 Mam nadzieję, że jednak będę w dolnych widełkach czyli mniej niż 1000 zł wszystkich kosztów w przeliczeniu na 1 dzień...
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 11.05.2018 11:26

@piotrulex
Skoro endrju za 8 dni w weekend majowy zapłacił prawie 6k, to to za 10 dni w lipcu/sierpniu zapłaci ze 3k więcej.
Apartament za 59 euro/doba w maju, w lipcu/sierpniu bedzie kosztował 80+ euro czyli będzie to już ok 4k PLN
+ droga + ubezpieczenie + zakupy przed wyjazdem + wycieczki na miejscu + wydatki na miejscu i robi się drugie tyle
Ceny w sklepach sieciowych nie rosną, ale w knajpach raczej tak, tak samo na straganach czy w małych lokalnych sklepikach, podobnie ceny usług.
Nie wiem ile w tym prawdy, ale przed laty chodziła wieść, że lokalsi latem kupowali w sklepach na krechę i regulowali rachunek po wakacjach, bo właściciele na czas sezonu windowali je nawet o 50 %. Sprawa dotyczyła małych lokalnych sklepików spożywczych w regionach turystycznych.

@kaeres
Apartament + droga + ubezpieczenie + zakupy przed wyjazdem + wycieczki na miejscu + wydatki na miejscu spokojnie dają 8-10k w wysokim sezonie.
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 11.05.2018 11:32

Jak usłyszałem ile ten apartament kosztuje w sezonie, to musieli mnie przez kilka minut cucić... krzyczą ok. 130EUR

Ale chcący znajdzie i apartament za 60EUR :)
Ostatnio edytowano 11.05.2018 11:39 przez Endrju, łącznie edytowano 1 raz
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 11.05.2018 11:38

Endrju napisał(a):Jak usłyszałem ile ten apartament kosztuje w sezonie, to musieli mnie przez kilka minut cucić... krzyczą ok. 130EUR

Też spotkałem takie ceny.

W każdym razie jeśli chce się mieć miejscówkę blisko plaży, dwiema sypialniami (w przypadku starszych dzieci bardzo przydatne) i w przyzwoitym standardzie to trzeba się liczyć w tych terminach z cenami rzędu 80 i więcej euro. I to wcale nie jest szaleństwo tego sezonu.

3 lata temu w poniższej miejscówce wołali 85 euro/doba w 2 połowie sierpnia

http://www.villa-nil.com/

A ten na Korculi był za 110 euro w podobnym terminie, od 1 września cena leciała do 90 euro

https://www.korcula-larus.com/pl/pensa/
Ostatnio edytowano 11.05.2018 11:44 przez malinero, łącznie edytowano 1 raz
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 11.05.2018 11:43

malinero napisał(a):
@kaeres
Apartament + droga + ubezpieczenie + zakupy przed wyjazdem + wycieczki na miejscu + wydatki na miejscu spokojnie dają 8-10k w wysokim sezonie.

Nadal twierdzę, że 11k w 21 dni na wypasie - nie z głowy tylko z życia.
Jak podaję koszty to podaję nawet z kupieniem plasterka bo mi się rozwalił palec przy pakowaniu samochodu na wczasy.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.05.2018 11:54

kaeres napisał(a):
malinero napisał(a):
@kaeres

Jak podaję koszty to podaję nawet z kupieniem plasterka bo mi się rozwalił palec przy pakowaniu samochodu na wczasy.

to i ja podam rzetelnie zeszłoroczne

6011,33PLN

:)

kupowałeś plastry na sztuki? Czy może całe opakowanie, zużyłeś tylko 1 a reszta została?

:)

Ja w tym roku postawiłem sobie saunę w domu. Licząc koszty odliczałem to co mi zostało a przyda się do innych tematów :) Np kilka dni temu nieco drewna konstrukcyjnego i wkrętów zużyłem na zrobienia pięknego podestu przy baseniku ogrodowym :)

Latem bardzo często jadamy na mieście. Szczerze to na wakacjach mniej wydamy na jedzenie niż jak byśmy ten czas spędzali na miejscu. Więc dylemat czy to jedzenie na wakacjach to koszt czy może jednak oszczędność :)

To tak pół żartem oczywiście :)
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 11.05.2018 12:00

kaeres napisał(a):
malinero napisał(a):
@kaeres

Dlatego napisałem że 8-10k dla 2+2 za 10 dni to w sezonie przyzwoita średnia półka. W podobnej konfiguracji jak napisał endrju - parę wycieczek na miejscu, knajpa co 2-3 dni, zakupy lokalnych win/oliwy itd.

Inni pojadą za 6 k dalej od plaży, żywiąc się swoim prowiantem a jeszcze inni za 12k w apartamencie przy plaży z basenem, z codzienna kolacją w knajpie, i drinkowaniem w barze, z wynajmem skuterów wodnych albo motorowek itp...
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 11.05.2018 12:13

No to wspomniałem, co może się złożyć na te 10k na 10 dni.
Poza skuterami i motorówkami fantazjować możemy jeszcze bardziej :)
Wracając do sedna sprawy. Jeżeli na długi 10 dniowy majowy weekend poszło 5,700zł to nie oznacza, że w sezonie nagle będzie 8-10k na 10 dni.
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 11.05.2018 12:16

kaeres napisał(a):No to wspomniałem, co może się złożyć na te 10k na 10 dni.
Poza skuterami i motorówkami fantazjować możemy jeszcze bardziej :)
Wracając do sedna sprawy. Jeżeli na długi 10 dniowy majowy weekend poszło 5,700zł to nie oznacza, że w sezonie nagle będzie 8-10k na 10 dni.

Endrju pisze o 8 noclegach za 60 euro/doba. Za 10 dni zapłaciłby pewnie jakieś 6,5k total. W maju. Ile zapłaciłby za to samo w lipcu, skoro cena miejscówki wtedy to 130 euro/doba?
Ostatnio edytowano 11.05.2018 12:20 przez malinero, łącznie edytowano 1 raz
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 11.05.2018 12:19

kaeres napisał(a):Jeżeli na długi 10 dniowy majowy weekend poszło 5,700zł to nie oznacza, że w sezonie nagle będzie 8-10k na 10 dni.

Jeśli ktoś dobrze kombinuje, to jest w stanie zmieścić się w tych 6tys i w sezonie, ale apartament raczej do 60EUR trzeba znaleźć.
W zeszłym roku w lipcu na 10 dni, apartament przy plaży za 80EUR, całość wyjazdu wyszła nas ok. 7-7,5tys. Wszystko generalnie rozbija się o lokalizację i standard.
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 11.05.2018 12:27

Endrju napisał(a):
kaeres napisał(a):Jeżeli na długi 10 dniowy majowy weekend poszło 5,700zł to nie oznacza, że w sezonie nagle będzie 8-10k na 10 dni.

Jeśli ktoś dobrze kombinuje, to jest w stanie zmieścić się w tych 6tys i w sezonie, ale apartament raczej do 60EUR trzeba znaleźć.
W zeszłym roku w lipcu na 10 dni, apartament przy plaży za 80EUR, całość wyjazdu wyszła nas ok. 7-7,5tys. Wszystko generalnie rozbija się o lokalizację i standard.

I to już jest realne. warto jednak pamiętać że byleś wtedy z 1,5-roczniakiem i 8-latkiem dzieckiem, więc wydatki "knajpiane" i spożywcze ,mieliście zupełnie inne niż w przypadku kogoś z dziecmi w wieku nastoletnim. Dwóch sypialni też pewnie nie potrzebowaliście. Poza tym formuła wakacji też jest inna, bo wakacje z maluchem z reguły są bardziej stacjonarne. Odpadają też koszty wielu "atrakcji" plażowych itd...
Fela
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fela » 11.05.2018 12:36

My w tym roku mamy rezerwację w Baśka Voda 15m od morza, koszt 11 noclegów 700E (2+2)
Koszty transportu na poziomie 1500 pln.
Śniadanie i kolację zakładam, że będziemy jadali w apartamencie a obiadki gdzieś na mieście - czy budżet dzienny 300 pln jest ok?
Nie jesteśmy zwolennikami skuterów i innych podobnych atrakcji..głównie leżakowanie, Ožujsko i lody dla dzieci:-)
Liczę, że 8 tys powinno nam spokojnie wystarczyć na 12 dni na miejscu.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 508
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone