Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 11.05.2018 12:39

Messi miał rzekomo spędzać wakacje 2016 ze swoim przyjacielem Rakiticiem, na Hvarze (takie plotki szły).
Sv. Nedelja - realne koszty apartamentu 4os to 60-120e. Wynikało, że ówczesny plotkowany apartament miał kosztować 3000e /dobę
Więc kwoty apartamentów czy hoteli definiują w znacznym stopniu wydatek na wczasy.

PS. oczywiście to był sam Rakitić i nie był na wczasach tylko w jakimś klubie się bawił :)
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 11.05.2018 12:51

Fela napisał(a):My w tym roku mamy rezerwację w Baśka Voda 15m od morza, koszt 11 noclegów 700E (2+2)
Koszty transportu na poziomie 1500 pln.
Śniadanie i kolację zakładam, że będziemy jadali w apartamencie a obiadki gdzieś na mieście - czy budżet dzienny 300 pln jest ok?
Nie jesteśmy zwolennikami skuterów i innych podobnych atrakcji..głównie leżakowanie, Ožujsko i lody dla dzieci:-)
Liczę, że 8 tys powinno nam spokojnie wystarczyć na 12 dni na miejscu.
Pozdrawiam

Nie chcę narzucać jedynie słusznego modelu wyżywienia, ale czy będzie wam się chciało schodzić z plaży i iść "na miasto" na obiad w największy upał? Tym bardziej ze macie apartament praktycznie przy plaży i zawsze tam na możecie coś zjeść na szybko, albo kupić sobie jakiegoś burka czy inna przekąskę. Nam jakoś nie chciało się jeść o tej porze dnia, a dzieciom to już w ogóle, wystarczyły im lody albo kanapka albo kawalek burka czy pizzy. Wieczorne kolacje w knajpie są chyba berdzie klimatyczne no i bardziej jeść się chce ;)
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 11.05.2018 12:54

malinero napisał(a):I to już jest realne. warto jednak pamiętać że byleś wtedy z 1,5-roczniakiem i 8-latkiem dzieckiem, więc wydatki "knajpiane" i spożywcze ,mieliście zupełnie inne niż w przypadku kogoś z dziecmi w wieku nastoletnim. Dwóch sypialni też pewnie nie potrzebowaliście. Poza tym formuła wakacji też jest inna, bo wakacje z maluchem z reguły są bardziej stacjonarne. Odpadają też koszty wielu "atrakcji" plażowych itd...

To był duży salon z aneksem kuchennym + sypialnia, łącznie całość ok. 45m2. Nasz maluch od małego nauczony jest podróżować, by w przyszłości nie było z tym problemów, także zwiedzanie Zadaru, czy wodospadów KRKA zostało zrealizowane dosyć dokładnie :) (w tym roku przeszła sama na nóżkach całe mury w Dubrowniku) Ale i tak nastawialiśmy się głównie na odpoczynek, dodatkowo szalejące pożary ostudziły nasze zapędy na dalsze zwiedzanie. Koszty plażowe odpadły całkowicie, bo apartament miałem 10m obok, więc lody, piciu, arbuz były na wyciągnięcie ręki.

malinero napisał(a):Nie chcę narzucać jedynie słusznego modelu wyżywienia, ale czy będzie wam się chciało schodzić z plaży i iść "na miasto" na obiad w największy upał?

Potwierdzam, to ostatnia myśl która mnie nachodziła na plaży :) Rano śniadanko, później owocki i jakieś drożdżówki/pizze, a koło 19-20 obiadokolacja, choć wtedy jest jeszcze upalnie
Fela
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fela » 11.05.2018 13:01

Nie chcę narzucać jedynie słusznego modelu wyżywienia, ale czy będzie wam się chciało schodzić z plaży i iść "na miasto" na obiad w największy upał? Tym bardziej ze macie apartament praktycznie przy plaży i zawsze tam na możecie coś zjeść na szybko, albo kupić sobie jakiegoś burka czy inna przekąskę. Nam jakoś nie chciało się jeść o tej porze dnia, a dzieciom to już w ogóle, wystarczyły im lody albo kanapka albo kawalek burka czy pizzy. Wieczorne kolacje w knajpie są chyba berdzie klimatyczne no i bardziej jeść się chce ;)

W zasadzie prawda...wieczorna kolacja na pewno bardziej klimatyczna i romantyczna:-)
Czyli budżet, który zakładam powinien wystarczyć :D
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 11.05.2018 13:04

Fela napisał(a):

W zasadzie prawda...wieczorna kolacja na pewno bardziej klimatyczna i romantyczna:-)

300 zł czyli ponad 500 kun na codzienne wydatki na miejscu? Powinno starczyć ;)
Fela
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fela » 11.05.2018 13:10

Fela napisał(a):

To jest taki max..jak uda się to ograniczyć to nie ukrywam, że będę zadowolony.

Dwa lata temu byliśmy w miejscowości Celina na 12 dni na miejscu i tam udało się zejść do 6,5 tys za całość ale... nie było knajpek, straganików, trampolin i innych pokus, na które moje dzieci są uczulone :D
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 11.05.2018 13:14

Fela napisał(a):
Fela napisał(a):

To jest taki max..jak uda się to ograniczyć to nie ukrywam, że będę zadowolony.

Jak

Dwa lata temu byliśmy w miejscowości Celina na 12 dni na miejscu i tam udało się zejść do 6,5 tys za całość ale... nie było knajpek, straganików, trampolin i innych pokus, na które moje dzieci są uczulone :D

Robinsonady i inne ciche zatoczki są dobre dla dorosłych: cisza, spokój, chillout, kontakt z naturą ;) Byle lodówka była pełna : ) Z dziećmi niby rzeczywiście taniej, bo pokus brak, ale po kilku dniach zaczynają wariować.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 11.05.2018 13:15

Fela 300zl wystarczy Ci na obiad dla rodziny, lody po obiedzie i alkohol na tarasie oraz zakupy na śniadanie.
I to co Koledzy wyżej powiedzieli odnośnie obiadu po plaży. My w tamtym roku będąc tam pierwszy raz, wracając z plaży jedliśmy jakiś sos ze słoika z makaronem w apartamencie żeby na szybko się najeść (na plaży owoce i przekaski), potem sjesta i po południu lub pod wieczor w miasto na lody i prawdziwy posiłek. W tym roku chce żeby było podobnie, bo mój budżet dzienny na uciechy dla żołądka to również 250-300zl.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 12.05.2018 12:30

Dziwią mnie bardzo wypowiedzi dotyczące jadania obiadów w Konobach, a co zatem idzie ile będzie w związku z tym kosztował nas urlop. Po pierwsze tak jak już poprzednicy zauważyli w upał nie chce się jeść. Śniadanie jemy w apartamencie. Kawa, jogurt, płatki, pomidory, ogórki i lekkie szynki, sery. W południe coś do przekąszenia na plaży czyli zimne napoje, piwo, ciasteczka, lody i jakiegoś tam burka czy inne lokalne pieczywko. Kolacja w domu, też coś lekkiego lub konkretnego. Potrawy z grilla jeśli jest taka możliwość lub ostatecznie Konoba, a w niej to raczej owoce morza, małże itp albo mieszane mięso, piwo wino. Nie jestem zwolennikiem Konob ze względu, że dania nie są takie smaczne jakbyśmy sobie tego życzyli. Wieczorem tłumy turystów, głośnej młodzieży, która wszystko zje, a najczęsciej Fast Foody, brak wolnych miejsc czyli polowanie na wolne stoliki. Jeśli mam szukać wolnego miejsca to już wolę coś w domu zjeść z gospodarzami. No niestety proszę Państwa Jeśli płacę za kolację to chcę ją miło spędzić i smacznie się nią delektować. Obsługa Konob w pospiechu przyrządza dania byle jak. Z doświadczenie wiem, że zawsze komuś z rodziny coś nie smakuje np. sałatka, mieszane twarde bez polotu mięso, bez smaku kalmary itp. Więc nasuwa się wniosek czy wpychać na siłę obsłudze pieniądze czy wydatkować je w inny sposób, taniej i smaczniej. W sklepach, na straganach niczego nie brakuje na co mamy ochotę. Nikt nikomu nie każe stać przy garach. Zup nie gotuję tylko staram się smacznie zjeść i szybko. Mi przyrządzanie porannego śniadania jak wszyscy śpią sprawia przyjemność to samo i kolacji. Jaka korzyść z tego jest, a mianowicie, że na wszystko mi starcza kasy i nie muszę jej liczyć w knajpie czy mi jej styknie do końca urlopu, ile dać napiwku i co ciekawe to czasami nie wiem za co. Dla mnie spożycie Peki, Małży, Jagnięciny z grilla i wypicie co nie co wina czy mocniejszego trunku w obecności gości czy gospodarzy to czysta przyjemność. Większa niżli kolacja w Konobie. :papa: :hut: Pozdrawiam.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 12.05.2018 12:59

Tak jak już wiele razy tu pisano, każdy spędza wakacje według upodobań, ja bywałem w knajpach z dziećmi, śniadania sami, w ciągu dnia sami wiadomo, ale wieczorkiem super wszystko smakowało, tak przynajmniej było w restauracjach w Orebicu. Być może w tym roku się uda coś więcej samemu przyrządzić, chociaż na wieczorową porę ciężko się zmobilizować a wspaniale popatrzyć na zachód słońca przy dobrze przyrządzonej rybie, której samemu raz że by mi się nie chciało robić a dwa na pewno nie zrobiłbym lepiej. Kolacja z gospodarzami dobry pomysł, tylko muszą mieć czas i ochotę, nasz był bardzo, bardzo zarobiony...
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 12.05.2018 17:56

Ural napisał(a):Dziwią mnie bardzo wypowiedzi dotyczące jadania obiadów w Konobach, a co zatem idzie ile będzie w związku z tym kosztował nas urlop. Po pierwsze tak jak już poprzednicy zauważyli w upał nie chce się jeść. Śniadanie jemy w apartamencie. Kawa, jogurt, płatki, pomidory, ogórki i lekkie szynki, sery. W południe coś do przekąszenia na plaży czyli zimne napoje, piwo, ciasteczka, lody i jakiegoś tam burka czy inne lokalne pieczywko. Kolacja w domu, też coś lekkiego lub konkretnego. Potrawy z grilla jeśli jest taka możliwość lub ostatecznie Konoba, a w niej to raczej owoce morza, małże itp albo mieszane mięso, piwo wino. Nie jestem zwolennikiem Konob ze względu, że dania nie są takie smaczne jakbyśmy sobie tego życzyli. Wieczorem tłumy turystów, głośnej młodzieży, która wszystko zje, a najczęsciej Fast Foody, brak wolnych miejsc czyli polowanie na wolne stoliki. Jeśli mam szukać wolnego miejsca to już wolę coś w domu zjeść z gospodarzami. No niestety proszę Państwa Jeśli płacę za kolację to chcę ją miło spędzić i smacznie się nią delektować. Obsługa Konob w pospiechu przyrządza dania byle jak. Z doświadczenie wiem, że zawsze komuś z rodziny coś nie smakuje np. sałatka, mieszane twarde bez polotu mięso, bez smaku kalmary itp. Więc nasuwa się wniosek czy wpychać na siłę obsłudze pieniądze czy wydatkować je w inny sposób, taniej i smaczniej. W sklepach, na straganach niczego nie brakuje na co mamy ochotę. Nikt nikomu nie każe stać przy garach. Zup nie gotuję tylko staram się smacznie zjeść i szybko. Mi przyrządzanie porannego śniadania jak wszyscy śpią sprawia przyjemność to samo i kolacji. Jaka korzyść z tego jest, a mianowicie, że na wszystko mi starcza kasy i nie muszę jej liczyć w knajpie czy mi jej styknie do końca urlopu, ile dać napiwku i co ciekawe to czasami nie wiem za co. Dla mnie spożycie Peki, Małży, Jagnięciny z grilla i wypicie co nie co wina czy mocniejszego trunku w obecności gości czy gospodarzy to czysta przyjemność. Większa niżli kolacja w Konobie. :papa: :hut: Pozdrawiam.

Są knajpy i knajpy, jedne lepsze inne gorsze nie wszstkie zsą też położone w centrach kurortów gdzie przewala się milion ludzi. Ja osobiście mam szczeście do lokali i prawie zawsze trafiam na niezłe miejsce. Wszystko jest dla ludzi, raz można iść do lokalu innego wieczora zrobić sobie grilla.

Swoją drogą gospadarzy wolę widzieć tylko dwa razy - przy odbiorze kluczy i przy ich zdawaniu, jakoś nie mam parcia na integrowanie się z nimi, mam z reguły własne towarzystwo :)
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 12.05.2018 18:43

Jak miło i codziennie spędzić wieczór w konobie razem z dziećmi :?:
Sprzedam Wam mój patent, który sprawdził się w zeszłym roku na Pagu.
Podstawą są dzieci. :idea: U mnie jest jedna 8-latka, która codziennie wyczekiwała z utęsknieniem wieczoru i wyjścia do knajpki.
W Pagu wchodziła w grę tylko jedna konoba (Golja), dlaczego ? Bo sąsiaduje z placem zabaw. Tylko tam młoda chciała się stołować :wink: Co zrobić, żeby nie pójść z torbami :roll: U nas wyszło to bardzo naturalnie, bo dostaliśmy w prezencie, od naszych gospodarzy tutejszy paski ser. Codziennie z żoną, po powrocie z plażowania, zasiadaliśmy na tarasie, a że jesteśmy wielbicielami piwka, spożywaliśmy dwa browarki zagryzając paskim :wink: Koło 19tej dziatwa zaczynała dopominać się paszy , no i oczywiście w Golji :D Proszę bardzo, kolacyjka dla młodej schabowy 60 kun, dla starszej kalmary 60 kun, dla nas pizza , której po kilku trójkątach sera, nie byliśmy wstanie skończyć. Kolacyjka 3x60 = 180 kun plus napoje ( cola, sok, 2 browarki :wink: ). Z knajpki nigdy nie mogliśmy wyjść normalnie, bo młoda posiłek dzieliła z zabawą na placu zabaw. Trochę nam schodziło :wink:
Potem w miasto, na wesoło, z pełnymi brzuchami :P
Polecam, przed wyjściem do konoby, ser i browarek :wink: To naprawdę działa na głód. Jeść się nie chce, no może symbolicznie :oczko_usmiech: :papa:
Roksana.concept
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roksana.concept » 12.05.2018 19:16

To i ja podsumuję moją majówkę:)
Zaplanowałam objazdówkę dla 2 osób.
Wyjazd z Wrocławia, trasa przez Słowację i Węgry w winietami.
Przejechane 3400 km - Paliwo z winietami i bramkami w Chorwacji i BiH 1540 pln ( wartość dokładna, wszystko zsumowałam z karty po przewalutowaniu). Brak płatności za przewalutowanie i żadnych prowizji ze strony banku, a jedynie złodziejski kurs ~4,38/4,42 za 1 eura
Noclegi:
Slunj - 1 noc ze śniadaniem - 42 E
Szybenik - 1 noc w samym centrum - 40 E
Mostar - 3 noclegi - 42 E
Dubrownik - 2 noclegi - 68 E
Trogir 4 noclegi - 110 E
Razem: 302 E

Na "drobne" wydatki nabyłam 360 E w cenie 4,20 tj 1500 oraz 4300 kun po 0,58 gr tj 2500.
Ubezpieczenie 311, ASS + AC 678
Z karty zeszło niecały tysiąc, na trasie i w Bośni gdzie można było to starałam się płacić kartą.

Zaokrąglając razem ok 9 000 pln.

Nie każdy to bierze pod uwagę, ale oboje jesteśmy palaczami i papierosy na miejscu tj ok 50 kun dziennie :)

Czy dużo? Mało? Nie wiem, nam wystarczało spokojnie, nie żałowaliśmy sobie na nic. I jeszcze zostało na następne wakacje:) W tym plitvickie, jedzenie na mieście, wejścia i rejs na 3 wyspy:) Bardzo czuć różnicę w cenach po Mostarze będąc w Dubrowniku. Chociaż by godzina parkingu w Dubrowniku 40 kn... Ale jakoś trzeba było się zainstalować :) więc stałam tam aż niecałą godzinę.

Pozdrawiam gorąco!
Do zobaczenia w sierpniu na wyspie Brać!
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 12.05.2018 19:24

Uważam, że jak na 2 osoby to dużo.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 12.05.2018 19:41

Ural napisał(a):Uważam, że jak na 2 osoby to dużo.

Jak na taką ilość atrakcji 8O
Przy siedzeniu w jednym miejscu, można powiedzieć że dużo.
Przy takim programie i do tego stołowaniu w mieście, jest ok.
Ps
Ubezpieczenie samochodu odlicz i to co zostało na następne wakacje :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 509
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone