Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
zbanowany
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.05.2018 07:07

Dziękuję za życzenia, ale... zapytam: w którym miejscu jestem "hej do przodu"?
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 13.05.2018 07:09

No. Boboo - nie mieścisz się w pierwszej 10. To rokuje dobre nadzieje :D :D :D
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.05.2018 07:23

W pierwszej 10 czego?
Forbesa? Nie aspiruję. Znam wiele przyjemniejszych rzeczy niż kolekcjonowanie pieniędzy.
Mensa? Ano nie mieszczę się w pierwszej 10. I też mi dobrze z tym.
Czy też miałeś na myśli inny top ten?
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 13.05.2018 07:28

boboo napisał(a):W pierwszej 10 czego?
Forbesa? Nie aspiruję. Znam wiele przyjemniejszych rzeczy niż kolekcjonowanie pieniędzy.
Mensa? Ano nie mieszczę się w pierwszej 10. I też mi dobrze z tym.
Czy też miałeś na myśli inny top ten?

No co Ty Boboo, czyżby duma Twoja została urażona ??? Miłej Niedzieli Boboo. Idę do skarbonki po 5 litrowym słoiku po ogórkach - coś tam wrzucę na wakacje. . :papa: :hut: :D :D :D
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.05.2018 07:34

To ja też idę w niedzielę.
Około 200 strzałów i udany dzień zaliczony :papa:

PS.
urażona duma?
Toż to czysta głupota.
Spora część wojen się od tego zaczynała.
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 13.05.2018 09:06

Sporo za tydzień. Mam założony budżet 2200E za 2tygodnie - 14noclegów w sezonie plus 2 noclegi tranzytowe i przejazd też z Wrocławia na Brać powiedzmy 3200km ze zwiedzaniem winietami itp. Ale np. 4 dni w Rzymie czy Paryżu z przelotem ciężko skalkulować poniżej 1000E-4300 PLN za 2 osoby jesienią za 3 noclegi.
Roksana.concept
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roksana.concept » 13.05.2018 10:30

Nie sądziłam, że wzburzę takie poruszenie. Fakt, pas był zaciśnięty przez 3 m-ce wcześniej, aby sobie go w domu zostawić. Nie chciałam gotować w domu, tracić cenny czas na szukanie gdzie taniej, bo zaoszczędzę 5 zł na paliwie czy kupnie waluty na miejscu. Jedliśmy wieczorne kolacje z winem i świetnie się bawiliśmy, piliśmy rano kawusie w sercu każdego z miast i również nie szukałam a tu 15 kun, a tam 25. Nie, tam mi się podobał klimat, to tam poszłam. Część z tych miast, były przez nas już widziane. Biegiem, z wycieczką biura turystycznego. Wtedy nawet nie zdążyliśmy się nacieszyć widokami.

A fajki? 24 kn paczka w tisaku w większości miast. 5,20 bam na stacji w BiH. W drodze kupiłam więcej, ale robiłam przemytów :) w Trogirze znów kupowaliśmy.

Przytoczyłam tylko noclegi, a atrakcji było znacznie więcej. Pojechaliśmy do Punktu widokowego Kamenjak przy Varnie, odwiedziliśmy Makarską i plażę Nugal, byliśmy w Blagaju, przy wodospadach Kravica, Stolac, Blue Lagoon przy Drweniku Wielkim, Maslnica na Solcie, Plaże przy Slatine.

Nie starczyło siły na 4 rzeczy z mojego planu:) Imotski, plaza przy Popovici, Gospe od Prizdnice z klifami i zamek Klis. Może i czas był, ale temperatura nas zbyt męczyła. Woleliśmy czas przeznaczyć na plażowanie bo i tak się nałaziliśmy :)

A z drugiej strony: mój plan na sierpień obejmuje 50 eura za nocleg (już popłacone część i rezerwacje mam, zaliczka poszła) 7 nocy w Sumartinie, 7 nocy w Sutivanie. Relacja właśnie Habanero mnie skłoniła do podziału na pół. Mój chłop nie chciał ale go ugięłam :) Ze fajnie będzie, jak by nowe drugie wakacje ;) ale do rzeczy, zostało mi powiedzmy na autostradę i prom. Zamierzam kupić kuny we Wro, nie chcę na miejscu szukac, chodzić, zastanawiać się nad niczym. Wygodna jestem ;) powiedzmy, że chcę aby dzienny limit gotówkowy zawierał ok 400 kun. Zamierzam 1 dzień się byczyć na miejscu, kolejny jechać wioskę dalej. Szczerze mówiąc, to mam już pełny grafik :) co, gdzie, kiedy. Myślę, że zrobię po Braciu mniej km niż do Bośni i jeszcze dalej, ale liczę się z większą ceną paliwa, więc zakłam w górę, przejazdy 1500 pln, nocleg 3000 pln, kieszonkowe 3600 pln. Ubezpieczenie mam, na prom mam, więc teoretycznie wyjdzie tak jak majówka ;)?
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 13.05.2018 10:55

To tylko się cieszyć, jeśli cena wyjdzie tak jak majówka. Wątek dotyczy kosztów urlopu w Chorwacji, nie rozumiem, że ktoś się wzburzył Twoją ceną majówki. Najważniejsze, że byliście zadowoleni, z urlopu trzeba czerpać radość, a nie na każdym kroku szukać oszczędność, nie oznacza to szastania pieniędzmi, ale ludzie nie dajmy się zwariować. Ja w tamtym roku na 17 dni całego wyjazdu, dom - pobyt - dom wydałem ok 10000 zł 2+2. Pewnie, że można taniej, ale przecież można i drożej :) Pozdrawiam i więcej luzu w niedzielę życzę. :)
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 13.05.2018 11:01

amatus1 napisał(a):Objazdówka z Biurem, zakładem pracy wyjdzie taniej ale sa minusy chodź plusy również jak m.in przewodnik...

Tak z ciekawości porównałem sobie objazdówkę z biurem i z Roksaną :wink: . Co mi wyszło :idea:
Tu przykładowa objazdówka z 5 noclegami dla 2 osób w promocji 8) https://www.wakacje.pl/oferty/chorwacja ... z-glubczyc
Z biurem za nocleg z całodziennym wyżywieniem (śniadanie i obiadokolacja) 2 osób wyszło 2856:5 = 571 pln . (Z Wrocławia :idea: )
Jak pomnożymy to przez 11 noclegów (tyle Roksany objazdówka trwała ) wychodzi 6281 pln. Do tej kwoty należy dodać 300 E za wycieczki i przewodników ( za pobyt dwukrotnie dłuższy trzeba te 300 pomnożyć przez 2 :wink: ) wychodzi 600 Euro, co mnożąc przez kurs euro 4,2 pln = 2520 pln
Sumując objazdówkę 11 dniową z biurem :idea: wychodzi 6281 + 2520 = 8800 pln .
Roksana zaokrągliła do 9000 pln. Moim zdaniem realnie (bez fajek, ubezpieczenia ass + ac, reszty która została na przyszłoroczne wakacje) nie przekroczyła 8 tys.
Ps.
Nie byłem na objazdówce z biurem. Roksana była i może porównać jakość wyżywienia, do tego co jadła będąc sama.
Przepraszam, oczywiście z Partnerem :wink:
Czy jest w ogóle jakieś porównanie :roll:
Liczę, że się podzielisz takimi informacjami .
Życzę udanych wakacji na Brać :papa:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.05.2018 11:38

boboo napisał(a):...
Nierzadko czytam, że ceny są pod Niemców i Włochów. I że Chorwaci w ogóle wolą Niemców.
...
Dodatkowo może być prawie pewny, że ów gość nie zamówi jednej pizzy na 4 osoby.
...

Gdybym miał biznes apartamenty lub hotel w GR/CR/PL to bym się głownie ogłaszał w Niemczech :D
Kiedyś (jak dziatwy nie było i mogliśmy latać we wrzesniu) to oczywistym było, że kelner w hotelu będzie latał przy stoliku, gdzie lepsze wino zamawiają (Niemcy głównie). Trudno mieć o to pretensję.

W GR jestem w rejonach wsi mało turystycznych - gdzie z utęsknieniem wypatrują sierpnia i bogatych włochów, którzy lubią się pokazać i dają zarobić (na serwisie łódkowym, jedzeniu, ...)

W sumie mam znajomych posiadających ładny osrodek w GR z12-oma apratamentami i oni tylko w PL się ogłaszają i tylko ludzie z PL tam jadą (mimo, ze ceny mają wyższe od GR w okolicy).

Do rzeczy ...
1. Widziałem kwotę 9 tys za 11 dni - da się - DA :) Znajomi lecą z Grekosa na 2 tyg po 3 tys PLN od os all na Kefalonię w lipcu - też się da i są baseny, morze,piaszczysta plaża, rezerwat żólwi, można autko wynająć i pozwiedzać ... - też się da i to żadna okazja cenowa - a wyspa urocza i nie oblegana. (sorry - patrze a teraz tydzien tyle kosztuje, jak rezerwowali w marcu to zdaje sie za 2 tyg wyszlo ich 8 tys za 2+1)

2. @Boboo napisał 700 kun - chyba 770 kun to było 100 EUR za mojego pobytu.
I ja też wydałem kiedyś pod 700 ale za 4 os w konobie na bezludnej wyspie ale był to przepyszny i niezapomniany obiad. Niestety żona zobaczyła rachunek i od tej pory wpadła w tryb "chorwacja za droga" - mimo, ze tłumaczę, że droga krotsza i dużo tańszy dojazd (dla nas).

Dla mnie CRO jest optymalna bo

- idzie znaleźć ap w rozsądnej cenie z dostępem do nabrzeża (czyli cumowaniem udki)
- biorąc ap z pełną kuchnią - mam posiłki z głowy - lubię gotować
- mimo opłat - na każdym kroku (cumowanie udki gdziekolwiek - jak sie chce zwiedzac, wpłynięcie na teren Kornati, ....) to nadal swietny kraj na wakacje. Dla motorowodniaka najlepszy na wypad jedno/dwu tygodniowy.

- w GR nie znajdziecie tylu miasteczek "ala CRO" ze starówką, bulwarem, zabytkami, miejscami do spacerowania
--- podobnych będzie dosłownie kilka gdzie w CRO jest ich mnóstwo
- we Włoszech okolice Pescary, Wenecji, woda nie była przejżysta (jak CRO czy GR) i plaże musiały być co dzień czyszczone z Glonów (może złe okreslenie - duże rośliny z morza wyrzucane co dzień na brzeg)
- podobnie Hiszpania Costa Brava, Del Sol czy Almeria (mniej przejzystaw woda jak w CRO)

Dla mnie liczy się przejżyste morze w pierwszej kolejnosci, najlepiej ciepłe.
Ładne widoki - najlepiej góry z morzem.
Miejsca do snorkelowania.
Miejsca do zwiedzania dostępne od wody (aby auta nie ruszać)

W tych kryteriach najlepiej lubię GR czy CRO w EU częsci basenu morza Sr
Roksana.concept
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roksana.concept » 13.05.2018 13:06

Habanero napisał(a):
amatus1 napisał(a):Objazdówka z Biurem, zakładem pracy wyjdzie taniej ale sa minusy chodź plusy również jak m.in przewodnik...

Tak z ciekawości porównałem sobie objazdówkę z biurem i z Roksaną :wink: . Co mi wyszło :idea:
Tu przykładowa objazdówka z 5 noclegami dla 2 osób w promocji 8) https://www.wakacje.pl/oferty/chorwacja ... z-glubczyc
Z biurem za nocleg z całodziennym wyżywieniem (śniadanie i obiadokolacja) 2 osób wyszło 2856:5 = 571 pln . (Z Wrocławia :idea: )
Jak pomnożymy to przez 11 noclegów (tyle Roksany objazdówka trwała ) wychodzi 6281 pln. Do tej kwoty należy dodać 300 E za wycieczki i przewodników ( za pobyt dwukrotnie dłuższy trzeba te 300 pomnożyć przez 2 :wink: ) wychodzi 600 Euro, co mnożąc przez kurs euro 4,2 pln = 2520 pln
Sumując objazdówkę 11 dniową z biurem :idea: wychodzi 6281 + 2520 = 8800 pln .
Roksana zaokrągliła do 9000 pln. Moim zdaniem realnie (bez fajek, ubezpieczenia ass + ac, reszty która została na przyszłoroczne wakacje) nie przekroczyła 8 tys.
Ps.
Nie byłem na objazdówce z biurem. Roksana była i może porównać jakość wyżywienia, do tego co jadła będąc sama.
Przepraszam, oczywiście z Partnerem :wink:
Czy jest w ogóle jakieś porównanie :roll:
Liczę, że się podzielisz takimi informacjami .
Życzę udanych wakacji na Brać :papa:

Od kilku lat spędzaliśmy wakacje nad naszym morzem, dwa lata temu planowałam Chorwację, ale auto odmówiło posłuszeństwa, a miało wtedy 19 lat, dziś ma 21 i jest wszystko cacy :) W 2016 w końcu pojechaliśmy do naszego polskiego Grzybowa i w końcem sierpnia mieliśmy 14 stopni temperaturę i zaledwie kilka pochmurnych dni, bo większość czasu padało. Żałowałam, że nie wzięłam czapki ani szalików. Wtedy powiedziałam sobie dość i w końcu w przyszłym roku musi być Chorwacja, mój facet bał się jechać naszym klamotem więc pojechaliśmy z Biurem Podróży Oskar. Za 2 tygodnie (10 noclegów) z wyżywieniem w Makarskiej Oskarowi zapłaciliśmy 5048 pln + 240 E za 3 wycieczki:
1 - do Mostaru i Medzugorie
2 - Dubrownika
3 - Split i Trogir
W ofercie mieli jeszcze oczywiście fakultatywne: KRK, Plitwickie i fishpicknik. Z których nie skorzystaliśmy, bo po 1, były drogie, po 2 nie wiem ile czasu byśmy musieli jechać do nawet do Skradina z Makarskiej i spowrotem, ale nie wiem czy 2 godziny mieli na miejscu Ci ludzie co się zdecydowali. Wystarczy popatrzeć na mapę i odległość, żeby stwierdzić, że to jest bez sensu... Chyba, że ktoś lubi spędzać wakacje w autokarze...
Po kolei, droga Oskarem 25 godzin do Makarskiej, autem 15 do Slunj z godzinną przerwą w Węgrzech na obiad i częstymi przystankami na kawę, toaletę, papierosa... Bez żadnego pośpiechu, z przepisową jazdą, co momentami mnie irytowało, zwłaszcza w Węgrzech. No ale nie stać mnie na pocztówki z wakacji od lokalnych służb, więc grzecznie, tam gdzie 130 to 130, gdzie 40 to 40. Często miałam auta na zderzaku, ale miałam to w nosie. Szczerze mówiąc to nie pamiętam dokładnie ile mieliśmy ze sobą pieniędzy w zeszłym roku. Kupiłam kuny we Wro po 0,575 gr, średnio dziennie mieliśmy budżet ok 300 kun. Śniadania i obiady były serwowane w hotelu bonaca i miały wiele do życzenia. Delikatnie mówiąc... Śniadania w formie szwedzkiego stołu, mianowicie: ser typu gołda, mielonka, gotowane jajka, dżem, miód, suchy ogórek i pomidory w plastrach, czasami parówki (na które ludzie się rzucali i brali jakby nigdy nie jedli nic wspanialszego w swoim życiu), widać było również surówki z pomidorów i ogórka z dnia poprzedniego zmieszane z sałatą czy kukurydzą w occie.
Obrazek

Na zupę był 10 x rosół, raz pieczarkowa i raz pomidorowa, drugie danie i coś jakby deser. Raz jabłko, pół brzoskwini z puszki, plaster arbuza. Do obiadu była lampka białego lub czerwonego wina lub kieliszek rakiji(nie próbowaliśmy). Śniadania "wliczone" w podstawową cenę, obiadokolacje ( bo były o 17 i nie spóźnij się bo nie zjesz) kosztowały dodatkowe 200 pln za osobę do ceny podstawowej. Stwierdziłam, że to może być wygodne, nie przejmować się niczym, dostawać pod nosek gotowe papu i za 400 pln na pewno się nie najemy sami na mieście. Ale nigdy więcej!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo źle nie było, ale dobre też nie. Nie chcę nikogo urażać, oczerniać ale są lepsze możliwości :)

Same warunki STUDIO, 25 minut spacerem pod górkę w dzielnicy zieleniak, przy ulicy put pożara. W panujące tam 40 stopniowe upały dały nam w kość. Celowo napisałam studio dużymi literami, bo chcieliśmy mieć własną lodówkę z ewentualną kuchnią aby zrobić sobie w spokoju kawusie bez krzątaniny nikogo obcego między nogami. Kosztowało to 150 pln więcej do ceny podstawowej. Tutaj otrzymaliśmy aneks kuchenny na balkonie:
Obrazek

Można było napisać do biura ewentualnie prośby, sąsiedzi poprosili o pokój z widokiem na morze i dostali taki widok:
Obrazek

Co do wycieczek, no były, byli przewodnicy, ładnie opowiadali, dla kogoś niewtajemniczonego mogły być to ciekawostki. Dla kogoś takiego jak ja, kto spędził na forum więcej czasu niż 15 urlopów, wszystko już zostało powiedziane :)

Powrót z Oskarem okazał się być ich najgorszą wtopą! Wracaliśmy 28 godzin z nieopróżnioną toaletą, a ich logistyk chyba sam był na wakacjach. Zaplanowane postoje nie uwzględniały ilości zatrzymujących się na parkingach wszystkich autokarów. I takim oto sposobem 4 autokary wybiegły prawie, że na raz hurtem wszyscy do toalety. W półgodzinnej kolejce nie zdążyłam się załatwić, wróciła po mnie pilotka mówiąc, że wszyscy czekają tylko na mnie. Mówię, że stoją przede mną jeszcze tylko 2 osoby a przecież zamknęliście toaletę w autokarze. Na co Pani mówi, że kierowcy mają ustalony czas jazdy i nie mogą tutaj dłużej stać a moją toaletę jeszcze autobus zmieści. I modliłam się aby kierowca nie ruszył zanim zdążę się załatwić bo z kibelka się prawie wylewało. Nie wyobrażam sobie co by było gdyby chciało mi się "dwójkę".
Tak wyglądała kolejka w nocy do toalety:
do przodu
Obrazek

i do tyłu
Obrazek

zgubiłam wątek :)
Roksana.concept
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roksana.concept » 13.05.2018 13:27

Majówkowy powrót trwał 18 godzin - Trogir - Wrocław, również z godzinną przerwą na węgierki obiad. Trafiliśmy na godzinny korek przed węgierską granicą i roboty drogowe w Węgrzech. Powoli bo powoli ale się jechało. Nie staliśmy nigdzie na trasie w żadnym korku. Dało się odczuć spowolnienie w okolicy Bratysławy ale jakoś poszło.
Jak ktoś ma jakieś pytania to chętnie poopowiadam. O ile ktokolwiek ma ochotę słuchać :) zastanawiałam się również nad stworzeniem własnej relacji, ale wrzucanie zdjęć mnie odstrasza. Chyba, że są jakieś inne metody, o których nie wiem?
Pozdrawiam gorąco :)

I życzę wszystkim miłej niedzieli. Dzisiejszy dzień jest równie upalny :hut: co chorwackie więc idziemy do słoneczka! :papa:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.05.2018 13:29

ogorek napisał(a):I ja też wydałem kiedyś pod 700 ale za 4 os w konobie na bezludnej wyspie ale był to przepyszny i niezapomniany obiad.
Jak bywaliśmy na Pagu (całe 4 urlopy), to od początku, co drugi dzień stołowaliśmy się w Konobie Porat w Starej Novalji.
Zawsze obsługiwał nas ten sam kelner. Pewnego dnia, po obiedzie zapytał nas, czy przyszlibyśmy nie pojutrze, a jutro wieczorem. Tak około/po 19:00.
Bo będzie miał dla nas coś specjalnego i żebyśmy w południowej porze obiadowej się zbytnio nie przeciążali.
Nie powiedział co będzie miał.
No to przybyliśmy.
Otzymaliśmy najlepszy widokowo stolik na tarasie (moja subiektywna ocena). To był element jego planu :lol:
i "tylko" trzy miski z żarełkiem:
sałatka šopska,
chlebek z oliwą i...
pełny półmisek o powierzchi - szacuję - 0,5 m², z grilowanymi krabami (czy jak je tam zwał, ja nie odróżniam krewetki od garneli). Takie potworki około 15-20 cm długości.
Oczywiście winko i piwko.
Siedzisz, podziwiasz zachód słońca w pełnej krasie, nikt nie zasłania i babrasz się w chitynowych pancerzykach :lol:
I po raz pierwszy miałem ochotę zbesztać kelnera, który po posiłku zapytał czy winszujemy sobie coś na deser :lol:
(choć miał prawo - z przyzwyczajenia. Zawsze braliśmy deser)
I ten właśnie szpas, zwieńczony double-espresso miał na rachunku "7" z przodu.
Nie żałuję ani jednej wydanej tam Kuny.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 13.05.2018 13:48

No jak Roksana wydała za 7 dni 9 tys. zl za 2 osoby to ile wyda w pełni sezonu za 14 dni ?
18 tys. zł czy więcej.

Ło Matko, bój się Boga. Chyba zejdę ze świata w tym sezonie bo jadę w 4 osoby.
Co Ona tam wyrabia na urlopie 8O 8O 8O
Roksana.concept
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roksana.concept » 13.05.2018 13:52

Ural napisał(a):No jak Roksana wydała za 7 dni 9 tys. zl za 2 osoby to ile wyda w pełni sezonu za 14 dni ?
18 tys. zł czy więcej.

Ło Matko, bój się Boga. Chyba zejdę ze świata w tym sezonie bo jadę w 4 osoby.
Co Ona tam wyrabia na urlopie 8O 8O 8O

nie czytałeś uważnie :) 11 dni objazdówka z wieloma "atrakcjami", w sierpniu planujemy wypoczynek, tu było intensywne zwiedzanie :) i uważam że koszty wyjdą podobne :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 511
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone