Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PysiaczekAsiaczek
Podróżnik
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Postnapisał(a) PysiaczekAsiaczek » 14.05.2018 10:38

Ja mam tak zaplanowane, domek zarezerwowany przez interhome na tydzien za 2900. Domek z basenem i dzialką żeby pies mógł latać :) Winiety kupilismy juz wiec wyjdzie około 300 zł za winiety. Paliwa jeszcze nie licze a mamy combi w dieslu wiec nie powinno byc zle przy sredniej predkosci 120 km/h.
Jedziemy w dwie osoby z chłopakiem. Bierzemy 705 euro + jakies drobniaki na toalete po drodze. 150 euro dajemy na kaucje i 35 płacimy za psa.
Wydaje mi sie ze nam starczy + mamy jeszcze karty. Polecacie wymieniac euro w kantorze w banku?
W Polsce kupujemy napoje i takie podstawowe rzeczy za radą żeby nie przepłacać jak nie trzeba. Zamierzamy się stołować codziennie na obiad w restauracjach i ogarnąć świeże ryby rano na grilla czy coś :) Jedziemy do Galizany koło Fazany i Puli.
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 14.05.2018 10:42

czesiu1976 napisał(a):ale jak ktoś napiszę że jechał za 3000 tys to dopiero zaczyna się jazda bo jeszcze więkasza .......... :D nie może uwierzyć że komuś wyszło taniej i był dłużej 8O

Dlatego lepiej nie chwalić się, że urlop był tani, bo później trzeba udowadniać, że nie ściemniasz. :oczko_usmiech:
czesiu1976
Croentuzjasta

Postnapisał(a) czesiu1976 » 14.05.2018 10:50

walp napisał(a):
czesiu1976 napisał(a):ale jak ktoś napiszę że jechał za 3000 tys to dopiero zaczyna się jazda bo jeszcze więkasza .......... :D nie może uwierzyć że komuś wyszło taniej i był dłużej 8O

Dlatego lepiej nie chwalić się, że urlop był tani, bo później trzeba udowadniać, że nie ściemniasz. :oczko_usmiech:

Najlepiej tylko czytać :D już jestem duży i nic nikomu nie muszę udowadniać :mrgreen: jednym drogo :D innym tanio :D
co ludek to inne hobby :oczko_usmiech:
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 14.05.2018 10:59

A jak wyraźnie napiszesz, że wydałeś XYZ tylko na żarcie
ale nie podasz kosztów noclegu (bo podałeś je w innym wątku),
to zawsze znajdzie się jakiś niepełnosprytny*, który wsadzi cię spać do pontonu.
:lol:

*okazuje się, że do szukania postów też trzeba trochę sprytu.
czesiu1976
Croentuzjasta

Postnapisał(a) czesiu1976 » 14.05.2018 11:18

Przypominają mi się zaraz wakacje ze znajomymi :cry:
głupie wyjście na obiad to był dramat tutaj nie ,tutaj też nie ,może tutaj ale jednak nie :mrgreen:
najlepiej jak kupiłem piwo wszyscy pili :D :D :D a potem już nikomu pić się nie chciało :( :( :(
po tych doświadczeniach jeżdzę sam jest o wiele lepiej :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
nie trzeba się tłumaczyć , za co , za ile , za kogo :wink: tym bardziej na forum :lol:
el_grego
Croentuzjasta

Postnapisał(a) el_grego » 14.05.2018 11:29

Koszt wakacji w CRO przy uśrednionych założeniach jak poniżej:
01) rodzina 2+2
02) wyjazd na 10 noclegów (apartament zazwyczaj w przedziale 55-65 EUR)
03) auto na gaz (9-10l/100km) lub wynajęty bus na 2 rodziny (oba warianty kosztowo per rodzina wychodzą podobnie)
04) tranzyt "do" i "z" + przemieszczanie się na miejscu --> ~ 4000 km
05) jazda autostradami (winiety/bramki)
06) system wypoczynku :hut: : 1 dzień lenistwa na plaży / 1 dzień zwiedzania i tak na zmianę
07) konoby: obiady --> 3-4x na wyjazd, piwko/lody prawie codziennie
08) z domu zabrany pakiet startowy: kawa, herbata, przyprawy, jakieś nudle,
09) w większości przygotowywanie posiłków w apartmani lub grill
10) zakupy głównie w Lidlu (pieczywo + owoce w lokalnych sklepikach)

... można by jeszcze wymieniać sporo tych założeń ale podałem chyba najważniejsze dla zobrazowania ogólnego schematu w jakim wypoczywamy z rodziną w CRO już od kilku lat. Wiem również że dla niektórych użytkowników forum nie do przyjęcia byłoby np: przygotowywanie posiłków w apartamencie - i szanuję Waszą postawę, nie mniej dla nas jest to bardzo fajne zajęcie, gdy całą rodziną i wraz ze znajomymi zabieramy się za wspólne pichcenie obiadku - na co dzień zazwyczaj nie mamy na to czasu.

... a wracając do tematu - przy takim schemacie zazwyczaj mieścimy się w budżecie 6-7 kPLN na rodzinę :hut: :D
el_grego
Croentuzjasta

Postnapisał(a) el_grego » 14.05.2018 11:41

czesiu1976 napisał(a):Przypominają mi się zaraz wakacje ze znajomymi :cry:
głupie wyjście na obiad to był dramat tutaj nie ,tutaj też nie ,może tutaj ale jednak nie... :mrgreen:

Z uwagi na fakt że zazwyczaj jeździliśmy większą grupą do CRO (np. w zeszłym roku 12 osób / 3 rodziny) - konoby w miejscach turystycznych odwiedzaliśmy oddzielnie z powodu:
a) znaleźć miejsce w porze obiadowej dla 12 osób - "prawie" niemożliwe :D
b) każda rodzina - szczególnie dzieci - mają swoje gusta co do menu :roll:
c) każda rodzina ma inny budżet - jednych stać na bardziej wykwintne knajpki a inni zadowalają się pizzą :hut:
... takie małe OT :papa:
Tayla
Croentuzjasta
Re:

Postnapisał(a) Tayla » 14.05.2018 11:49

el_grego napisał(a):
czesiu1976 napisał(a):
c) każda rodzina ma inny budżet - jednych stać na bardziej wykwintne knajpki a inni zadowalają się pizzą :hut:

.. albo pizza w wykwintnej knajpce :)
czesiu1976
Croentuzjasta
Re: Re:

Postnapisał(a) czesiu1976 » 14.05.2018 12:02

Tayla napisał(a):
el_grego napisał(a):
czesiu1976 napisał(a):

.. albo pizza w wykwintnej knajpce :)

Ja tego "C" nie pisałem :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 14.05.2018 19:39

kaeres napisał(a):Hej hej Kondrat. Czy ja wiem czy by ten ser wyszedł taniej niż dobra kolacja w konobie ? :D

My mieliśmy w pakiecie z apartmanem :wink: , ale faktycznie sporo sobie za niego krzyczą :roll:
Krowi kupiliśmy, był połowę tańszy i też niczego sobie :mrgreen:
kaeres napisał(a):W kontekście Roxany i jej wspaniałych wakacji. Od ostatniej mojej wizyty na forum przez weekendem pojawiły się dwa kontrasty.
Urlop za 3700 na 4os i urlop za 9k na 2os - ale co się w tej kwocie zawiera to nikt nie patrzy.
Można urlop spędzić tak, że siedzisz w bloku i zjesz za 2000zł z bowarami w ręku.
Można jednak wydać 4k i oszczędnie wylegiwać się na ciepłych plażach.
A jeżeli ktoś chce zwiedzić kawał pięknego państwa i ma na to środki to jazda. Podejrzewam, że ani gertstary, ani Roxana nie żałują wydanych czy zaoszczędzonych pieniędzy.

Jak ktoś chce na wyjeździe zaoszczędzić, może robić to na różne sposoby.
- rezygnacja z płatnych wejść
- rezygnacja z restauracji
- omijanie płatnych dróg
- lokalizacja kwatery
itd.
Roksana nie zrezygnowała ze zwiedzania, bo to jest priorytet objazdówki :idea:
Znalazła za to tanie apartamenty, w fajnych miejscach i do tego koszty przejazdu wyszły Jej również bardzo ok.(razem niecałe 3 tys. za 11 noclegów z przejazdem )
Widać, że imprezę przygotowała bardzo fachowo (zwłaszcza program zwiedzania), zobaczyli piękne miejsca (o których ja osobiście marzę) i tego właśnie należało Jej pogratulować, a nie marudzić :wink:
Co niniejszym czynię i gratuluję :papa:
i kończę marudzić :oczko_usmiech:
Godlik
Globtroter

Postnapisał(a) Godlik » 14.05.2018 21:22

Jeździmy do Chorwacji od 2011. Z Warszawy. 4 osoby (2+2), zawsze na 3 tygodnie, teraz już tylko Peljesac.
Gotujemy głównie sami, dużo ryb i mięsa z grilla. Konoby albo inne knajpy rzadko albo wcale. Niestety w okolicy nie ma knajp na średnim poziomie cenowym. Albo fast-foodowy syf, albo mega drogie Konoby (a moje ryby z grilla może nie są tak ładnie podane, ale smakują lepiej).

I w sumie mam wszystkie wydatki spisane w Excelu... Takie zboczenie zawodowe :roll:

I taki wyjazd zamyka się zawsze w -naście tys.PLN. Z czego:
Noclegi: 5-5.5 kPLN
Paliwo: 1.4-2.5 kPLN (w zależności od spalania/samochodu, te niższe wartości na LPG, wyższe to benzyna)
Winiety/Autostrady: 0.5 kPLN

Reszta to zakupy w Konzumie (sporo..., co roku zbieram naklejki i zawsze pod koniec wyjazdu jak nie kieliszki to komplet noży :lol:), owoce na straganach w Orebicu (z roku na rok coraz droższe...), wino, piwo, lody, itd.

Z niestandardowych atrakcji to 1 kPLN na lekcje windsurfingu dla moich córek w Kuciste/Viganj i kolejny 1kPLN na rafting w BiH:
https://www.raftingtara.com/ polecam, bo jest naprawdę super.

I tak to wygląda. Mam wrażenie, że z roku na rok w Konzumie jest coraz drożej. Do tego Peljesac jest droższy niż 'stały ląd'. A gdybyśmy chcieli stołować się w konobach, koszty wzrosłyby niebotycznie...
kaeres
Cromaniak

Postnapisał(a) kaeres » 15.05.2018 08:43

Excel to podstawa, a nie zboczenie zawodowe.
Gigantycznie pomaga w corocznym planowaniu wakacji opierając się na poprzednich latach.
Wpisuję w niego dosłownie wszystko, każdy wydatek na wakacjach, codziennie, skrupulatnie.
Nic nie ujdzie uwadze.
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 15.05.2018 10:49

kaeres napisał(a):Excel to podstawa, a nie zboczenie zawodowe

Moja praca to głównie Excel od jakiegoś czasu. A wydatki, kilometry i inne licze tylko w pracy (bo w domu nie mam na to czasu :)) oczywiście za pomocą kartki, dlugopisu i kalkulatora :).
SingSing74
Cromaniak

Postnapisał(a) SingSing74 » 15.05.2018 10:53

kaeres napisał(a):Excel to podstawa, a nie zboczenie zawodowe.
Gigantycznie pomaga w corocznym planowaniu wakacji opierając się na poprzednich latach.
Wpisuję w niego dosłownie wszystko, każdy wydatek na wakacjach, codziennie, skrupulatnie.
Nic nie ujdzie uwadze.

Może to i jakaś forma planowania, ale żeby od razu podstawa i to planowania wakacji? ;)
Ja mam w głowie tabelę z trzema kolumnami:
1. Nocleg
2. Koszty przejazdu
3. Reszta, czyli wydatki na miejscu.

Biorę gotówkę z lekką górką plus karta w razie potrzeby.
W tym roku będzie to 2000 euro, z 500 kun na start i wiem, że mi zostanie.
Żadna bardziej szczegółowa tabelka nie sprawi, że wydam mniej lub więcej.

Kiedyś też sobie obiecywałem, że zrobię dokładny kosztorys i zbierałem paragony.
Po przyjeździe wylądowały w koszu. Śmieci już nie zbieram.
swider1985
Croentuzjasta

Postnapisał(a) swider1985 » 15.05.2018 10:57

Średnio urlop w Chorwacji za 4 os na 10 dni wynosi od 5tys do 7 tys są to skromne wakacje bez szaleństw zakupowych i kulinarnych.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 514
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone