Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
histe
Croentuzjasta
Re: Czy z takim budżetem damy radę?

Postnapisał(a) histe » 11.05.2018 08:06

" Pogooglowałam i ta Komarna mi się podoba, byliście tam ? To maleńkie chyba bardzo jest? Dzieciakom się nie będzie nudziło ?
Znalazłam na szybko fajny apartament ale przez booking więc jeszcze poszperam.

Aha, jeszcze pytanie mam, bo właśnie koresponduję z jedną panią i na pytanie o grilla napisała, że owszem, mają, ale że jest to latem zabronione ze względu na pożary. Serio nie można grillować nawet na terenie posesji ? Przecież tam grill grillem pogania, na każdym podwórku stoi. Wszystkie są atrapami ?[/quote] "

Komarna mała mieścina, 2 plaże kamieniste jedna mniejsza w "centrum" druga za wsią 300 m, do tego mały sklepik boisko do koszykówki i mały plac zabaw. Może i bez fajerwerków, ale relatywny spokój, mniej ludzi i doskonały punkt wypadowy na krótkie wycieczki np, Mostar, Smrdan Grad, Dubrownik, Ston, piaszczysta plaża Prapratno, ujście Neretwy do morza itd

Mnie się podobało i na pewno tam kiedyś wracam, może jeszcze przed zbudowaniem mostu....
gertstary1
Croentuzjasta

Postnapisał(a) gertstary1 » 11.05.2018 08:12

Tak jak napisał Trajgul,teraz sie zacznie :) to cały koszt wyjazdu :) spalanie-w tamtym roku calość wyszła 747pln po przeliczeniu z euro i kun,zrobiłem 3020km,zużyłem 343litry lpg,winiet nie kupuje,autostrada nie jade,dla mnie urlop zaczyna sie od trzaśniecia drzwiami przy wyjezdzie,apartament 300 euro tj 1300pln,zostaje 1500-1700pln na wydatki w Chorwacji,zakupy w Czechach,nam spokojnie wystarcza.Taki zakładamy sobie budżet,oczywicie gdyby cos karty płatnicze czekaja,ale na razie na szczeście potrzeby nie bylo.
malinero
zbanowany

Postnapisał(a) malinero » 11.05.2018 08:20

gertstary1 napisał(a):wcześniej jezdzilismy 2 plus 1,teraz 2plus 2.UWAGA budżet na wyjazd nigdy nie przekroczył 3.7 tys pln,

Co mieści się w tej kwocie? Jaka długość wyjazdu?
19Gumis20
Croentuzjasta

Postnapisał(a) 19Gumis20 » 11.05.2018 08:29

też jestem ciekawy, ja już jeżdżę 2 + 3 (6l.4l.2l.) budżet w granicach 7tyś. w górę. Zawsze mam 3 karty, jedna przeznaczona na wakacje, druga do użytku "domowego" :) trzecia kredytowa w razie "W". Dla mnie zejście w granicę 6 tyś było by mega osiągnięciem, jednak nie jadę na wakacje żeby dzieciom odmawiać i sobie, w końcu wakacje są raz w roku (teoretycznie). Ale podejście do spędzania urlopu jest sprawą indywidualną każdego urlopowicza ;)
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 11.05.2018 08:34

gertstary1 napisał(a):...,apartament 300 euro tj 1300pln,.....

Za rodzinę 2+2 , tak jak napisałeś min. 10 dni, wychodzi 30 e/doba. To rewelacyjna cena. Gratuluję .
kaeres
Cromaniak

Postnapisał(a) kaeres » 11.05.2018 08:58

Z noclegami po taniości to wierzę bo w 2010r. płaciłem 28e /dobę z widokiem na Brać i Hvar oraz zachody słońca za masywem Biokovo w stronę Omisia z pięknego wybrzeża Breli w Stromaricy.
Udogodnień zero. Jeden pokoik, podwójne łóżko, obok łóżeczko piętrowe więc defacto 4 os. ale taka malutka izdebka, ze 3os to maks, a najlepiej 2.
Pokoik z WC i prysznicem ale wielkości 1,5m2, brak TV, brak klimy, bez wifi.
Kuchnia osobna dla innych gości.
Da się ?

Jednak wymagania wzrastają wraz z wiekiem, ilością dzieci, itd.
Teraz MUSI być wifi, klima, 2 osobne pokoje, kuchnia w pełni wyposażona i wówczas ciężko znaleźć coś do 50e

Ja gratuluję szczerze osobom/rodzinom którym wystarczy kocyk na plaży i świetna pogoda. Ja tak nie mogę odpoczywać i dlatego muszę przez to wydawać więcej kasy.
Dzieci też ciągną jak szalone, a ja nie potrafię jak prawdziwy ojciec powiedzieć, że na wakacjach nie ma kapeluszy, bransoletek czy innych dziadostw, które pochłaniają krocie.
My zwiedzamy i wydajemy na zwiedzanie 2x więcej niż na życie w Chorwacji więc w takich kwotach o jakich pisze gertstary nie ma mowy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re:

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2018 09:54

Trajgul napisał(a):Teraz się zacznie ;)

Aby nie powstał nowy "tasiemiec" (jeden wystarczy :wink: ) - posty połączone. :idea:
gertstary1
Croentuzjasta
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Postnapisał(a) gertstary1 » 11.05.2018 10:12

Ło i sie zaczeło :)
Habanero-dziekuje,w tym roku jedziemy na 12 noclegow za 300 euro,apartament ma 56 m2 wifi,tv lcd,15 m2 taras z widokiem na Krk,minus ,ze do fajnej plaży trzeba 3 km autkiem podjechać :( ,duży salon,kuchnia,łazienka i sypialnia w nowym domu,klima jest,ale nie używamy,cena to tak troszke po znajomości :)
Kaeres-fakt,apetyt rosnie w miare jedzenia,pierwsze dwa wyjazdy to Peljesac,miło wspominam studio w Orebic z przepieknym widokiem na morze,na poddaszu,byliśmy sami :) żadnych sąsiadów i w 2014 placilismy z klima chyba 27e za nasza trójke,załatwiane 8 miesiecy wczesniej,teraz Kvarner okolice CRikvenicy,ze wzgledu na ciąże,małe dziecko itp,tak mam 1200km,Peljesac to juz 1700km-na pewno tam wrócimy :)
Co do wypoczynku,zwiedzamy też,ale ostatnie dwa lata to był taki ukrop,że z malutkim dzieckiem nie dalo rady,tylko plaża,pod wieczór jakas wycieczka,dalej-po tylu razach czuje sie w CRO jak w domu-nie szukam na sile nowych miejsc,wydatki-uwierzcie wieksze dziecko wraca ze śmieciami-tego sie nie da uniknąć i jakoś na wszystko wystarcza,ale fakt jest taki,ze jezdzimy do Chorwacji po słońce i ciepłą niebieską wode :)
A,że ja jestem troszke inny?podobaja mi sie troszke inne klimaty -Dubrovnik jest piękny-ale bardziej mi sie podobało w Kupari,w Zatoce Upadłych Hoteli,w Rijece znów odkryłem targ-extra miejsce
Załączniki:
SAM_3799.JPG
taki widok z miejscówki :)
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 11.05.2018 10:26

gertstary1 napisał(a):...po tylu razach czuje sie w CRO jak w domu-nie szukam na sile nowych miejsc, ... jezdzimy do Chorwacji po słońce i ciepłą niebieską wode :)

Mamy podobnie z tym jeżdzeniem po słońce i ciepłą, czystą wodę. Do tego doliczę jeszcze darmowe widoki i opaleniznę

Coraz mniej liczymy kasę i rok temu za 2+1 (11 lat) na dość drogim campie pod namiotem wydaliśmy 6 koła. W domu nas nie było 2 tygodnie i kilka godzin :). Pierwszy wyjazd naście lat temu to 3,5 koła poszło na około 10 nocek

Miejsce mamy takie, że jakbyś swoją fotę robił w dzień i aparatem a nie kijem od miotły ;) to byś mógł nas na plaży koło Baśki zobaczyć :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2018 10:28

gertstary1 napisał(a):Ło i sie zaczeło :)
.... w tym roku jedziemy na 12 noclegow za 300 euro,apartament ma 56 m2 wifi,tv lcd,15 m2 taras z widokiem na Krk,minus ,ze do fajnej plaży trzeba 3 km autkiem podjechać :(

No to ten trzy kilometrowy minus :wink: wiele wyjaśnia.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 11.05.2018 10:35

Wszystko zależy od dziecka, moje nigdy za tymi pierdółkami nie przepadało, a jak był mały to wręcz trzeba było go namawiać na coś. Zaglądał na te stragany i przez kilka dni wybierał stateczek do kupienia sobie...i tyle..
Teraz byliśmy w Wenecji kolejny raz i nawet na te chińskie badziewia nie popatrzył...

Na ale i ja pierdół i durnostojek nie kupuję....
Endrju
Cromaniak

Postnapisał(a) Endrju » 11.05.2018 10:59

kaeres napisał(a):Ja gratuluję szczerze osobom/rodzinom którym wystarczy kocyk na plaży i świetna pogoda. Ja tak nie mogę odpoczywać i dlatego muszę przez to wydawać więcej kasy.
Dzieci też ciągną jak szalone, a ja nie potrafię jak prawdziwy ojciec powiedzieć, że na wakacjach nie ma kapeluszy, bransoletek czy innych dziadostw, które pochłaniają krocie.
My zwiedzamy i wydajemy na zwiedzanie 2x więcej niż na życie w Chorwacji więc w takich kwotach o jakich pisze gertstary nie ma mowy.

Krótkie podsumowanie moich wydatków poniesionych w długi majowy weekend.
Udaliśmy się do Draśnic na riwierze makarskiej, rodzina 2+2 (2,5l, i 9l.), które ze względu na swoje położenie, miały służyć za bazę wypadową. W tym rejonie jeszcze nie byliśmy, a zwiedzanie go w sezonie to katorga. Trafił się przyjemny apartamencik, salon z aneksem, 2 sypialnie, łazienka, ubikacja, ogromny balkon, pralka, zmywarka, sejf, tv sat, wifi, cena wraz z jakąś tam opłatą turystyczną to 59EUR za noc. Spędziliśmy w nim 8 nocy, koszt łączny 472EUR. EUR przyjmuję na poziomie 4,25, samo spanie ~2000PLN. Przejechany dystans 3550km, od zatankowania pod korek przed wyjazdem, do zatankowania pod korek po wyjeździe wydałem 1060PLN (lany ON), opłaty za autostrady 340PLN, winiety (A -10d, CZ - 10d, tooltickets) - 105PLN, wydatki na miejscu bez szaleństw 2245PLN (wraz z wypłatą gotówki w bankomacie PekaoSA/ZagrebackaBank 2x1000Kn, każdorazowo kuna po 0,5709, wszędzie indziej płacone kartą). W tych wydatkach zawierają się 3 wizyty w konobach, jeden raz pizza jumbo, zwiedzanie i zakup pamiątek w Makarskiej, Trogirze, Medziugorie, Mostarze, wodospady Kravica, Dubrowniku (wraz z wejściem na mury), zakup win w winnicy. Łącznie zamknęliśmy się w kwocie 5750PLN.
gertstary1
Croentuzjasta

Postnapisał(a) gertstary1 » 11.05.2018 11:05

Brawo piekara114,moje dzieciaki maja podobnie,choć zawsze cos tam zwieziemy :)
Janusz Balcer-minus jest to fakt,ale za to ile plusów :) pozdrawiam moderatora :)
Piotrulex-budżet taki zakladamy,jak bedzie wiecej nic sie nie stanie,ale najcześciej jestmniej :) i nie chodzi tu o pln,tak lubimy spedzac czas,wole sobie we wrzesniu jeszcze Czechy pozwiedzac ,a fotka w dzień,mówisz-masz :) aparat fakt jest gowniany,ale lubie go
Załączniki:
SAM_3528.JPG
malinero
zbanowany

Postnapisał(a) malinero » 11.05.2018 11:08

Endrju napisał(a):
kaeres napisał(a):Ja gratuluję szczerze osobom/rodzinom którym wystarczy kocyk na plaży i świetna pogoda. Ja tak nie mogę odpoczywać i dlatego muszę przez to wydawać więcej kasy.

Krótkie podsumowanie moich wydatków poniesionych w długi majowy weekend.
Udaliśmy się do Draśnic na riwierze makarskiej, rodzina 2+2 (2,5l, i 9l.), które ze względu na swoje położenie, miały służyć za bazę wypadową. W tym rejonie jeszcze nie byliśmy, a zwiedzanie go w sezonie to katorga. Trafił się przyjemny apartamencik, salon z aneksem, 2 sypialnie, łazienka, ubikacja, ogromny balkon, pralka, zmywarka, sejf, tv sat, wifi, cena wraz z jakąś tam opłatą turystyczną to 59EUR za noc. Spędziliśmy w nim 8 nocy, koszt łączny 472EUR. EUR przyjmuję na poziomie 4,25, samo spanie ~2000PLN. Przejechany dystans 3550km, od zatankowania pod korek przed wyjazdem, do zatankowania pod korek po wyjeździe wydałem 1060PLN (lany ON), opłaty za autostrady 340PLN, winiety (A -10d, CZ - 10d, tooltickets) - 105PLN, wydatki na miejscu bez szaleństw 2245PLN (wraz z wypłatą gotówki w bankomacie PekaoSA/ZagrebackaBank 2x1000Kn, każdorazowo kuna po 0,5709, wszędzie indziej płacone kartą). W tych wydatkach zawierają się 3 wizyty w konobach, jeden raz pizza jumbo, zwiedzanie i zakup pamiątek w Makarskiej, Trogirze, Medziugorie, Mostarze, wodospady Kravica, Dubrowniku (wraz z wejściem na mury), zakup win w winnicy. Łącznie zamknęliśmy się w kwocie 5750PLN.

Czyli w wysokim sezonie, za 10 dni koszty zamknęły by się na poziomie ok. 8-10k.

I to jest chyba realny średni poziom wydatków wyjazdowych dla 4-osobowej rodziny, bez ekstremów w stronę siemiężności/ascetyzmu albo szastania kasą na lewo i prawo.
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 11.05.2018 11:10

piekara114 napisał(a):Wszystko zależy od dziecka, moje nigdy za tymi pierdółkami nie przepadało, a jak był mały to wręcz trzeba było go namawiać na coś. Zaglądał na te stragany i przez kilka dni wybierał stateczek do kupienia sobie...i tyle..
Teraz byliśmy w Wenecji kolejny raz i nawet na te chińskie badziewia nie popatrzył...

Na ale i ja pierdół i durnostojek nie kupuję....

Nasze na szczęście też ale i my mamy podobnie

Młoda, jeżdżąc na szkolne wycieczki, zwykle niewiele mniej kasy przywozi niż zabiera :)

Jak kasa idzie to na lody, owoce, napoje itd
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 507
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone