Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HAJDUSZOBOSZLO - w drodze do CRO ???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 26.05.2009 09:39

Wczoraj wróciłem z Hajduszoboszlo gdzie jak zawsze nocowałem na Thermal Campingu. Wejście na basen 1200 ft, natomiast dla gości campingu wejściówka wliczona w cenę pobytu. Za trzy noce zapłaciłem za dwie osoby, samochód i namiot 16.120 ft. Do Hajdu nigdy nie zaglądam w lipcu i sierpniu tylko w w maju lub czerwcu. W Sobotę i w Niedzielę troszeczkę więcej ludzi natomiast w Piątek i wczoraj pustki. Cisza
i spokój. Polaków mało, bardzo dużo Niemców i od zeszłego roku coraz liczniejsi Rumuni. Na campie tylko nasz samochód miał blachy z PL reszta D. W trakcie budowy nowy kopleks, który ma zostać oddany do użytku w 2010 roku. Budowa finansowana ze środków unijnych.
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 27.05.2009 15:00

Cosmo - mam pytanie - czy w tej cenie 16120 ft liczysz już wejścia na baseny i prąd do namiotu ??? Ciekawi mnie, bo też jedziemy w 2 osoby, w czerwcu. Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam. :wink:

P.S. A orientujesz się może jaki był kurs wymiany złotówki na forinta ???
wiegal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiegal » 27.05.2009 15:47

http://pl.hungarospa-rt.hu/index.php?ac ... &ctid=2773
To ceny pobytu na Termal Camping Hajduszoboszlo. Położony jest bezpośrednio za obiektem basenowym. Wejście na baseny bezpośrednio z campingu. Ciekawostka już od 07:00 gdy bramy od strony miasta otwierane są od 08:00. W cenniku campu jest wielokrotny wstęp na kompleks basenowy. Z miasta na dwukrotny wstęp należy wykupić droższy bilet. Wejsciówka jaką otrzymuje się w cele korzytania z kąpieliska uprawnia również do wstępu na krytą pływalnię która znajduje sią też przy campie. Nie trzeba więc ubierać się. Na campie są do dyspozycji parcele z prądem i wodą (kran typu "bociek"). Czasy tłoku i rozkrzyczanych turystów z PL już dawno minęły. Co do cen to polecam płacenie kartą. Ktoś napisał o starych obitych płytkach w basenach. Informuję, że bodajże 3 lata temu większość basenów tych najpopularnieszych przebudowano i spełniają europejskie wymogi. W grudniu będzie oddany biekt zadaszony na 1000 osób i będzie pewną konkurencją dla tego typu niemieckich ośrodków. W restauracjach na basenach ceny są niższe niż w naszych knajpkach nadmorskich i z obsługą bez problemu można się dogadać w naszym ojczystym języku.
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 28.05.2009 07:46

Witaj Porto.
To jest całkowity koszt pobytu na campingu (prąd i wejście na basen w cenie). za 100 zł. dostałem 6.200 ft w kantorze w Hajduszoboszlo. Za 100 euro płacą 27.300 ft.
Pozdrawiam
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 28.05.2009 08:11

Z opinią, że czasy tłoku i rozkrzyczanych polskich turystów dawno mineły niezgadzam się całkowicie. Po wprowadzeniu euro u naszych południowych sąsiadów Słowaków wielu turystów, którzy wcześniej wyjeżdżali właśnie tam zrezygnuje z moczenia się w słowackich wodach termalnych na rzecz węgierskich „kwasów” Również ceny i oferty naszych kurortów specjalnie nie zachęcają . Dlatego uważam, że Hajduszoboszlo w sezonie letnim znów zostanie stolicą Polski - „Hajduszopolszo”. Oczywiście kartą można płacić w sklepach w miasteczku i za pobyt na Kampie, natomiast za kwatery bądź w jadłodajniach basenowych nie ma szans.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 28.05.2009 08:27

Cosmo
A to ci zazdroszczę i gratuluję pobytu..
My dopiero w sierpniu przelotem do Mezo i Morahalom, w drodze do Albaniii i Montenegro.
Może w przyszłym roku skuszę się na majowy wyjazd do Hajdu.. :)))
Albo za kilka lat machniemy się sami z żoną, gdy już kurdupel podrośnie (na razie ma 13 lat) na tyle, że nie będzie chciał jeździć ze starymi i będzie go można zostawić z jakąś ciocią lub wujaszkiem.. i poszaleć
:P
pozdor
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 28.05.2009 08:47

Witaj Jamniko.
Ja Tobie zazdroszczę bałkańskiej wyprawy. Mam to zaplanowane na 2010 rok i po wakacjach będę Cię męczył o ile oczywiście można o różne informacje w tym temacie. W tym roku (druga połowa sierpnia) baza na Peljesaczu w Boraku ale w planie wiele wypadów na zwiedzanko, w tym zahaczenie Montenegro.
Pozdrav
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 28.05.2009 12:09

Cosmo napisał(a):Witaj Jamniko.
Ja Tobie zazdroszczę bałkańskiej wyprawy. Mam to zaplanowane na 2010 rok i po wakacjach będę Cię męczył o ile oczywiście można o różne informacje w tym temacie. W tym roku (druga połowa sierpnia) baza na Peljesaczu w Boraku ale w planie wiele wypadów na zwiedzanko, w tym zahaczenie Montenegro.
Pozdrav

No to Cosmo, może w gości wpadniesz, będąc wew Czarnogórze?
My będziemy (po Albanii) w Kruce, 10 km przed Ulcinj, od 13 do 21 sierpnia.
Zapraszam na kawulca i na poplażownie wspólne!

A co do Albanii, to zakupiłem specjalnie dodatkowe 2 karty SD żeby więcej zdjęć porobić!
Biorę dwa Canony Powershproty (jakby się jeden zepsuł.. )
pozdro
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 28.05.2009 13:30

Dzięki Janniko za zaproszenie ale pewnie będzię to tylko strzał na jeden dzień do Kotoru. Za rok nastawiam się na Albanię i Montenegro na dłuższy popas. Ale co do spotkania to nic straconego, wracając do domu zaglądnij do Borka na degustację pysznego Plavaca od mojego zaprzyjaźnionego szeryfa z Orebicza. Zapraszam.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.05.2009 20:40

Cosmo ..... czy na tym kempingu są domki do wynajęcia czy tylko własny namiot. ( moim zdaniem, w maju to jeszcze za zimno pod namiotem). Ja nie korzystam z namiotu z prostej przyczyny ...... małżonka by ze strachu w kilka minut umarła ( nie jeszcze sobie pożyje, to dobra dziewczyna). :wink:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 29.05.2009 05:47

Czy nocleg zapewnia wstęp na baseny termalne i "plażę",bo jeżeli tak to według cennika

bardzo tanio
Nocleg w pokoju 2-osobowym i baseny za dwie osoby za dobę niecałe 70 zł.
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 29.05.2009 08:03

Na Thermal Campingu nie ma domków, natomiast jest drugi camping z domkami oraz pawilonem, w którym znajdują się pokoje dla gości. Zawsze bierzemy ciepłe rzeczy do spania na wypadek zimnych nocy ale jeszcze podczas wielu wyjazdów nie korzystaliśmy z nich. Wejście na basen jest w cenie noclegu. Co do ceny i oferty to polecam również Varfurdo Kisvarda (po remoncie). Tam również camp jest na terenie kompleksu basenowego. Koszt pobytu dla 2 osób plus namiot, samochód oraz wejściówka na baseny to ok. 70 zł. Kisvarda znajduje się ok. 60 km od Sarospatak. http://www.varfurdo.eu
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 29.05.2009 08:21

A nie orientujecie się czy camping Hajdu jest też tak blisko basenów.Teraz dopiero doczytałam,że to inny camping niż Termal i posiada domki,również zniżka na baseny ale nie wiadomo jaka.W takim razie i tak bardziej się opłaca na Termal.
Cosmo napisz proszę czy ta wolna wejściówka jest na cały kompleks.W cenniku są oddzielone osobno wstępy na termy ,osobno aqua i osobno tzw.plaża :)
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 29.05.2009 09:47

Carnivalka o ile pamiętam to po otrzymaniu karty z campingu Hajdu wejście na kompleks basenów kosztuje 800 ft a nie 1200 ft. Za wstęp do aqua parku płaci się oddzielnie. Można wykupić bilety do aqua na cały dzień bądź na godziny. Tak, karta wstępu na kąpielisko obejmuje wszystkie baseny.
Pozdrav
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 29.05.2009 10:03

Jeśli lubisz namiot to jedź na Thermal Camping. Jest tam bezpiecznie, spokojnie, i co ważne czysto. Na miejscu jest sklepik i knajpka, a w recepcji bez problemu dogadasz się po polsku. Jest duża ilość sanitariatów, które kilka razy dziennie są sprzątane. Są kuchnie gdzie można przyrządzić posiłki, możesz skorzystać z pralki (za dodatkową opłatą), do dyspozycji gości są również lodówki lecz ich ilość jest ograniczona. My korzystamy z własnej lodówki turystycznej na 12 V, którą podłączamy do przetwornicy (koszt urządzenia 45 zł. w Media Markt). Dotatkowo należy zabrać długi przedłużacz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi