Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dyskusja - Aktualne wieści z Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tbrek
Odkrywca
Re: Aktualne wieści z Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 13.07.2025 15:08

Rok temu padło mi stare ENC i musiałem podjechać wymienić, przy wymianie pytałem się jak to będzie za chwilę wyglądać, to usłyszałem tylko tyle że ENC zostanie, a wprowadzą dodatkowo nr rejestracyjny który trzeba wpisać w apkę - i faktycznie po aktualizacji się pojawiła takowa opcja.
System kamer stopniowo będzie wprowadzany a ENC zostanie jeszcze jakiś czas.

WhatsApp Image 2025-07-13 at 16.09.18.jpeg
Ostatnio edytowano 13.07.2025 15:11 przez tbrek, łącznie edytowano 1 raz
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 13.07.2025 15:10

Novim sustavom će se naplaćivati cestarina na dva načina, ENC uređajima (obvezno za teška vozila) i pomoću portala s ugrađenim DSRC čitačima (Dedicated Short-Range Communications) i kamerama za detekciju prolaza vozila povremenih korisnika autocesta (ALPR sustav automatskog čitača registarskih oznaka), a plaćat će se putem registracija vozila prepaidom ili terećenjem kartice. One koji se žele "švercati" lovit će 74 automobila mobilnih jedinica.
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 13.07.2025 15:13

Marlowe1994 napisał(a):Novim sustavom će se naplaćivati cestarina na dva načina, ENC uređajima (obvezno za teška vozila) i pomoću portala s ugrađenim DSRC čitačima (Dedicated Short-Range Communications) i kamerama za detekciju prolaza vozila povremenih korisnika autocesta (ALPR sustav automatskog čitača registarskih oznaka), a plaćat će se putem registracija vozila prepaidom ili terećenjem kartice. One koji se žele "švercati" lovit će 74 automobila mobilnih jedinica.

O dokładnie, najlepszy fragment to ten o "łowieniu" :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 13.07.2025 15:16

O polowaniu bardziej.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 13.07.2025 15:39

Marlowe1994 napisał(a):To co tam piszą dotyczy nowego systemu czytania tablic. To żadna elektroniczna winieta. I ja tam nie znalazłem info o likwidacji enc.

Nie, to jest strona poświęcona projektowi e-winiety - nawet mają to w nazwie strony:

vignettecroatia.jpg

Owszem, ten projekt ma działać dzięki systemowi czytania tablic.
Owszem, nie ma tam informacji dot. likwidacji ENC - ktoś napisał, że jest?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.07.2025 10:51

Nie, to jest strona poświęcona projektowi e-winiety - nawet mają to w nazwie strony:

Masz rację. Z tym, że ta stronka jest jakaś dziwna z uwagi na to, że odliczała czas do czegoś, co raczej nie było w planach. Media podawały od początku na czym będzie polegał nowy system i czemu nie będzie e-winiety. Bo za mało zarobią.
O enc ty pisałeś że były obawy o dalsze losy tego systemu, w związku z wprowadzeniem e-winiety. Podając linka. A tam nic o tym nie pisali.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.07.2025 14:30

Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.07.2025 14:57

I już się kreuje wątek najtańsze paliwo na Chorwacji.
Piszą, że nie dopuszczą do nadmiernego podniesienia cen i obniżenia standardu życia Chorwatów. No, pogledamo.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 14.07.2025 16:08

Marlowe1994 napisał(a):Masz rację. Z tym, że ta stronka jest jakaś dziwna z uwagi na to, że odliczała czas do czegoś, co raczej nie było w planach. Media podawały od początku na czym będzie polegał nowy system i czemu nie będzie e-winiety. Bo za mało zarobią.
O enc ty pisałeś że były obawy o dalsze losy tego systemu, w związku z wprowadzeniem e-winiety. Podając linka. A tam nic o tym nie pisali.

Fakt, jest nietypowa, bo odlicza spóźnienie - system e-winiet miał ruszyć ponad dziewięć miesięcy temu...

Obawy o ENC sygnalizowali użytkownicy tych modułów tu na forum, wszak e-winieta oraz ENC to dwa różne systemy i z ekonomicznego punktu widzenia raczej wątpliwe, aby obydwa funkcjonowały obok siebie.

W sumie to dziwi mnie dlaczego nie wprowadzą czegoś na wzór naszego A4Go - według mnie to świetne rozwiązanie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.07.2025 16:24

Ta stronka na początku odliczała czas do wprowadzenia e-winiety. Co było dziwne bo nikt oficjalnie nie ogłaszał terminu wprowadzenia.
W a4go trzeba mieć urządzenie. To ja wolę apke w fonie.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 14.07.2025 16:36

Masz rację - z rozpędu napisałem o A4Go, bo tylko za tę płacę, a myślałem o Autopay. Świetne rozwiązanie - chyba prościej się nie da...
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.07.2025 18:08

Nie używam żadnego systemu, ale chyba tak to ma działać w cro. ALPR.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 14.07.2025 18:53

Tutaj też pasuje:

Rząd Chorwacji zdecydował o zniesieniu regulacji cen paliw, które były ustalane co 2 tygodnie na podstawie specjalnych rozporządzeń.

To oznacza, że od 15 lipca ceny paliw będą ustalane przez rynek, bez odgórnych ograniczeń – chyba że rząd zdecyduje inaczej.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.07.2025 19:03

coglin napisał(a):Tutaj też pasuje:

Rząd Chorwacji zdecydował o zniesieniu regulacji cen paliw, które były ustalane co 2 tygodnie na podstawie specjalnych rozporządzeń.

To oznacza, że od 15 lipca ceny paliw będą ustalane przez rynek, bez odgórnych ograniczeń – chyba że rząd zdecyduje inaczej.

Dids o tym pisał tutaj o 15.30
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 15.07.2025 18:23

To padają na twarz czy nie padają przez tę drożyznę i słaby poziom usług? :roll:
https://turystyka.rp.pl/popularne-trend ... w-czolowce
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dyskusja - Aktualne wieści z Chorwacji - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone