Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DWIE WYSPY

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 18.11.2016 20:38

bardzo fajna relacja :)
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 18.11.2016 20:39

CROnikiCROpka napisał(a):To wygląda jak skała porośnięta glonem. Na Orlandusie na Korculi było podobnie. Jest to cholernie śliskie i wejść po tym do wody bez wywalenia się graniczy z cudem.

A co do pontonu... nie chce mi się wozić :P Chyba wynajem łódki na miejscu prostszy, choć pewnie i droższy :roll:

Ja też myślę że to skała z glonami , które urosły w wyniku wcześniejszego zabrudzenia wody w szczycie sezonu :D

Ile tam musiało być ludzi jak nie było miejsca na postawienie stopy :roll:

W sprawie łódki , to zamiast apartamentu trzeba wynająć jacht i będzie dwa w jednym: nocowanie i pływanie :D
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 18.11.2016 20:42

sdolas napisał(a):Jest jeszcze inna opcja, kajak pneumatyczny w bagażniku :wink:

No ten żółty na zdjęciu to chyba jest peumatyczny :?:

KrzychuZiom napisał(a):bardzo fajna relacja :)

Dzięki i zapraszam na ciąg dalszy w najbliższej przyszłości :papa:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 18.11.2016 20:44

travel napisał(a):
CROnikiCROpka napisał(a):To wygląda jak skała porośnięta glonem. Na Orlandusie na Korculi było podobnie. Jest to cholernie śliskie i wejść po tym do wody bez wywalenia się graniczy z cudem.

A co do pontonu... nie chce mi się wozić :P Chyba wynajem łódki na miejscu prostszy, choć pewnie i droższy :roll:

Ja też myślę że to skała z glonami , które urosły w wyniku wcześniejszego zabrudzenia wody w szczycie sezonu :D

Ile tam musiało być ludzi jak nie było miejsca na postawienie stopy :roll:

W sprawie łódki , to zamiast apartamentu trzeba wynająć jacht i będzie dwa w jednym: nocowanie i pływanie :D

O jachcie to mi mój chłop ciągle mówi, ale na razie nie jestem przekonana do takiej formy wypoczynku :P

Na samodzielne wynajęcie jachtu mnie nie stać, ja na wczasach + inni ludzie na małej przestrzeni to nie jest dobry pomysł :P i ja w małym jachcie, na który teoretycznie było by nas stać, w mini-kajutach to też nie jest dobry pomysł :P
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 18.11.2016 20:57

travel napisał(a):Ja też myślę że to skała z glonami

Już napisałem że tam nie ma żadnej skały tylko drobny żwirek 8)
Mi to się wydaje że spuścili olej z frytkownicy po całym sezonie :mrgreen: :wink:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 18.11.2016 21:25

CROnikiCROpka napisał(a):O jachcie to mi mój chłop ciągle mówi, ale na razie nie jestem przekonana do takiej formy wypoczynku :P

Na samodzielne wynajęcie jachtu mnie nie stać, ja na wczasach + inni ludzie na małej przestrzeni to nie jest dobry pomysł :P i ja w małym jachcie, na który teoretycznie było by nas stać, w mini-kajutach to też nie jest dobry pomysł :P

No tanie to to nie jest . Na pewno kilka tysięcy na tydzień :roll:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 18.11.2016 21:27

travel napisał(a):
CROnikiCROpka napisał(a):O jachcie to mi mój chłop ciągle mówi, ale na razie nie jestem przekonana do takiej formy wypoczynku :P

No tanie to to nie jest . Na pewno kilka tysięcy na tydzień :roll:

Za te pieniądze wolę mieć super wakacje, w super apartamentach i w kilku miejscach :mrgreen:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 18.11.2016 22:31

lotnikwsk napisał(a):
travel napisał(a):Ja też myślę że to skała z glonami

Już napisałem że tam nie ma żadnej skały tylko drobny żwirek 8)
Mi to się wydaje że spuścili olej z frytkownicy po całym sezonie :mrgreen: :wink:

Coś mi się zdaje że chcesz tym olejem zniechęcić innych do odwiedzania Ivana zeby mieć całą plażę dla siebie :D
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 18.11.2016 22:34

CROnikiCROpka napisał(a):
Za te pieniądze wolę mieć super wakacje, w super apartamentach i w kilku miejscach :mrgreen:

Ja też wolę apartamenty -tym bardziej ,że łódki mi nie służą :roll:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 20.11.2016 13:23

16.09 CD

Morskie kąpiele w Ivanie Dolacu wyostrzyły nasze apetyty.

Podążyliśmy śladami Makłowicza do Vrisnika do konoby o tej samej nazwie.

Była 16 a konobę otwierali o 17. Zostawiliśmy samochód na parkingu pod konobą i poszliśmy na spacer po miasteczku.
Vrisnik położony jest na wzgórzu i jest typowym wymierającym miasteczkiem, pełnym tajemniczych zaułków i opuszczonych domów. Oczywiście na szczycie wzgórza jest kościół i cmentarz.

Wdrapujemy się pod górę:

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

Kurczę strome to wzgórze, ale w końcu podchodzimy do kościoła:

10.jpg

11.jpg

12.jpg

Piękne widoki mają wierni z Vrisnika po mszy:

13.jpg

14.jpg

15.jpg

I oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zwiedziła cmentarza:

16.jpg

17.jpg

18.jpg

Schodzimy na dół ,bo zbliża się już 17 a brzuchach nieźle nam burczy . Tak na marginesie myślałam ,że kupię burka w piekarni w Ivanie, ale niestety o 11.30 była zamknięta na cztery spusty :roll: .

19.jpg

20.jpg

21.jpg
22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

Jeżeli chodzi o położenie konoby to miałam wrażenie ,że właściciele wykupili całą ślepą uliczkę ,bo lewej stronie uliczki są stoły i wielki piec, po prawej konoba, stoliki, tłoczarnia (nie wiem czy to właściwe słowo) oliwy i jeszcze jakieś budynki . W każdym razie personel dziwnie się patrzył ,że chodzę im po obejściu :mrgreen:

Zamówiliśmy dagnje na buzaru ,sałatkę Konoba Vrisnik i sir u ulju sa zacinima-ser marynowany w oliwie z ziołami . Z tą sałatką to musiałam się trochę pogimnastykować, bo Makłowicz pokazywał cieniutko pokrojoną ośmiornicę, z serem i rukolą -no i po zapytaniu kelnerki ,czy mają potrawę złożoną z tych składników okazało się ,że to ta sałatka, czyli carpaccio z ośmiornicy. Na koniec zjadłam jeszcze domowe ciasto, które było czymś na kształt bardzo gęstych lodów z bakaliami - robione na bazie masła albo bardzo tłustej śmietany. Wszystko rewelacyjne. Dla samej konoby wróciłabym na Hvar :D

Moje zdjęcia z konoby nie oddają rzeczywistości:

2.jpg

3.jpg

4.jpg

1.jpg

A wieczorem..... czekała nas niemiła niespodzianka :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.11.2016 19:24

Od opisu Twojego dania zrobiłam się głodna (a jeszcze zjadłam jakiś gotowy nie za specjalny deser...)....
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 20.11.2016 20:40

piekara114 napisał(a):Od opisu Twojego dania zrobiłam się głodna

Miałem taki sam problem :) musiałem coś zjeść. Travel nie tylko podróże opisuje bardzo plastycznie :mrgreen:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 20.11.2016 22:20

No to jak już zjedliście to jeszcze na deser coś pikantnego.

Do apartamentu wróciliśmy wieczorem-czyli ok.19 i od razu w uszy rzuciły mi się w uszy odgłosy imprezki.

Odgłosy dochodziły z tarasu położonego na parterze sąsiedniego domu.Specjalnie tam nie zaglądałam (nie wypada ?),ale po dochodzących stamtąd odgłosach wydedukowałam ,że imprezuje tam kilku młodzianów, niewątpliwie pochodzących z Wielkiej Brytanii.

Po 23 odgłosy imprezy zamiast ucichnąć nasiliły się.

O żesz -nie miałam zamiaru zamykać okna , bo musiałabym włączyć klimę. Z resztą i tak ich było słychać.

Nieźle się nabuzowałam i od razu przypomniały mi się wszystkie potrzebne zwroty po angielsku .

Mąż mnie jeszcze podkręcił tekstem : "No ciekawe co im powiesz?" (angielskiego nie zna, więc wszystkie konwersacje spadają na mnie)

"Już ja wiem co im powiem" odpowiedziałam i wyskoczyłam na taras.

Spojrzałam w dół i na ułamek sekundy zamarłam : na tarasie poniżej siedziało 5 młodzianów - na oko ok.20 lat gołych jak ich Pan Bóg stworzył. No bezczelni gówniarze.

Ale spokojnie im powiedziałam ,żeby byli ciszej , bo spać nie można, a w ogóle jakim prawem siedzą na golasa. A oni do mnie ,że jak mi to przeszkadza to mam się nie gapić i zamknąć okno.

Nie za bardzo ich to uspokoiło. Pomyślałam,że dzisiaj nie pośpię. Ale nie tylko mnie to przeszkadzało, bo po 5 minutach facet, który mieszkał z żoną i dzieckiem nad nami tak ich opier.....ł, że od razu się uspokoili.

I tak wieczór skończył się błogim snem :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.11.2016 22:52

Aż to Cię ci młodzieńcy zaskoczyli ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 20.11.2016 23:25

travel napisał(a):I tak wieczór skończył się błogim snem :papa:

Nie dziwię się , po takim rajskim widoku :roll: :mrgreen: :mrgreen: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

DWIE WYSPY - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone