Kiedys uslyszalem ze ktos powiedzial ze mieszka jak Rumun, zapytalem: byles kiedys w Rumunii, widziales jak mieszkaja Rumuni?
Majac przyjaciol w tym pieknym kraju, takie wypowiedzi mnie po prostu draznia
.png)
.png)
pawelh napisał(a):Wiele razy słyszałem takie określenie więc pewnie jest coś na rzeczy.Sam kiedyś jezdziłem do Cro pod namiot i mówiłem,że "jedziemy jak Rumuni"to raczej efekt uttrwalonego stereotypu tego narodu jak jaka kolwiek złośliwość.cchhee napisał(a):Rysio napisał(a):wiem będę wyglądał jak Rumun
Tak sobie czytam ten temat i nagle moim oczom ukazuje sie wpis moderatora ktory az bije po oczach(przynajmniej mnie).
Moze kolega Rysio wyjasni co to znaczy wygladac jak Rumun.
Czy kolega Rysio ma jakies uprzedzenia do innych narodowosci?
Jesli tak to moze zamiast urlopu w Chorwacji, wycieczka edukacyjna do muzeum Aushwitz.Często ich auta są wyładowane po brzegi i to się widuje na drogach czy parkingach.
.png)
Rumunię odwiedziłem raz i na długo mi to wystarczy.Częściej widujemy nasze samochody bo jest nas więcej i więcej podróżujemy.Na nieszczęście mieszka tam dużo Romów kojarzonych z Rumunami i tego szybko nic nie zmieni.Uprzedzeń co Romunów nie posiadamcchhee napisał(a):pawelh, Jezdzac po europie widzialem doslownie kilka zaladowanych po brzegi aut na rumunskich blachach, za to aut na polskich blachach nie setki ale tysiace, sam zreszta czesto tak jezdze, nazywam to maxymalnym wykorzystaniem przestrzeni ladunkowej. Wiec to nie stereotyp tylko uprzedzenie.
Kiedys uslyszalem ze ktos powiedzial ze mieszka jak Rumun, zapytalem: byles kiedys w Rumunii, widziales jak mieszkaja Rumuni?
Majac przyjaciol w tym pieknym kraju, takie wypowiedzi mnie po prostu draznia
.png)
.png)
pawelh napisał(a):Wiele razy słyszałem takie określenie .
.png)
Rysio napisał(a):Jechałem na camp, owszem z boxem ale auta jakoś nie miałem przeładowanego, tyle że ja nie gustuję w kapuśniakach czy innych gołąbkach z Pudliszek a piwo czy wodę kupuję na miejscu a nie ciągnę jej przez pół Europy.
.png)
cchhee napisał(a):Rysio napisał(a):Jechałem na camp.
Czy jesli kolo ciebie rozbiliby sie turysci z Rumunii im tez powiedzialbys ze jechales jak Rumun![]()
pozdrawiam
Koniec OT
.png)
Rysio napisał(a):Jechałem na camp, owszem z boxem ale auta jakoś nie miałem przeładowanego, tyle że ja nie gustuję w kapuśniakach czy innych gołąbkach z Pudliszek a piwo czy wodę kupuję na miejscu a nie ciągnę jej przez pół Europy.
.png)