Dzień XII i XIIIPoza plażowaniem odwiedzamy Dol, Škrip, Pučišća i zakątki wyspy, w których jeszcze nas nie było. Podoba mi się.
Dol przypomina mi ulubione Pitve na Hvarze. Miejsca, gdzie czas się dawno zatrzymał. Przechadzamy się wąskimi uliczkami i ogladamy stare domy. Czujemy atmosferę Chorwackiej wioski.
Zachodnimy do
Konoby Toni na kolację. W wejściu wita nas uśmiechnięty gospodarz. Zamawaimy stek z tuńczyka, wino i oczywiście ciasto z Dolu-Hrapoćuša. Smakujemy również oliwy z oliwek i jak dla nas jest najlepsza jaką próbowaliśmy na wyspie Brač, nie czuć goryczki, a w połączeniu z solą stanowi smakowitą przystawkę. Kupujemy kilka litrów do domu. Tak samo przedstawia się sprawa z winem. Do wyboru białe, czerwone i różowe. Są dobre i w bardzo konkurencyjnej cenie, więc kilka plastikowych butelek ląduje w bagażniku.Obiad był znakomiy, ciasto na bazie miodu i orzechów bez dodatu mąki to niebo w gębie
Na koniec zostaliśmy poczęstowani trzema rodzajami nalewki
Škrip to swojego rodzaju Chorwacki skansen- najstarsza wioska na wyspie, gdzie mieści się Muzeum wyspy Brač i Muzeum Oliwy, barokowy kościół i stary cmentarz. Na parkingu zostaliśmy "zaatakowani" przez starsze Panie, które próbowały sprzedać nam wszystko, co miały, ale nie daliśmy się
Łatwo nie było bo o Paniach krążą legendy i znają się na rzeczy
Poza tym ja mam słabość do miejscowych starszych ludzi.
Pučišća - miasteczko z przystanią, tradycjami rzeźbiarskimi i ciekawym kościołem. Siedzieliśmy w jednej z przyportowych kawiarni na soku i "delektowaliśmy" się widokami. Tego dnia było bardzo gorąco i duszno, a wilgotność powietrza jak w tropikach
Popołudniu udaliśmy się do zaprzyjaźnionej już konoby
Oliva na wino, ale jest tak miło, ze zostajemy, aż do kolacji, na którą szef kuchni (i właściciel w jednej osobie) przygotowuje dla nas gulasz z ryb i owoców morza. Pyszności.
Umawiamy się z dziewczyną, która sezonowo jest kelnerką właśnie w tej Konobie, i z którą zdążyliśmy się już zaprzyjaźnić na piwo w Supetarze i tak dzień kończy się dla nas dopiero około 3 w nocy