Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 08:48

JackDaniels;) napisał(a):różnica między zabranymi produktami z Polski (300 pln) a powiedzmy kupionymi podobnymi produktami na miejscu np w Konzumie w/g moich orientacji cenowych wyniesie ok 50 pln więcej :mrgreen:

polskie ogórki kupione w Chorwackim sklepie z Rolnika tańsze o 50 groszy :mrgreen:

I o to właśnie chodzi...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 08:49

JackDaniels;) napisał(a):
bluesman napisał(a):
Bocian napisał(a): Trzeba też wziąć pod uwagę, że auto z uwagi na większy ciężar więcej też spala więc te oszczędności się zmniejszą.

do pięcio kilogramowej torby z produktami trzeba doliczyć ok 2 litry paliwa więcej Obrazek

Mam prośbę, nie przypisuj mi wypowiedzi akurat tego użytkownika...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2013 08:54

sorki :wink: mała pomyłka już zmienione :D
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 04.06.2013 08:55

A tak naprawdę, żeby wymiernie określić warto czy nie warto trzeba by pojechać w ciągu jednych wakacji dwa razy. Raz zabierając kupę produktów, weki i inne z Polski, i drugim razem nie zabierając nic i od a-z żywiąc się w Cro. Mam wrażenie, że tylko wówczas dałoby to miarodajny wynik.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 04.06.2013 08:56

Bocian napisał(a):
razpol napisał(a):Można zapytać co zawiera się w cenie 30 złotych, a co w 230?
Bo zakładam, że nie mówisz o spożyciu podobnych produktów tylko zupełnie innych?

Wg mnie wymierną wartością byłaby ocena podobnego posiłku przyrządzonego tu i tu.
Zestawienie np. garnka makaronu do jakiś rybnych talerzy ma się nijak.

Równie dobrze można by stwierdzić, że zaoszczędzam tyle i tyle, bo wiozę z Polski jakąś Sophie czy Kadarkę i piję ją zamiast np. Dingaca. Z tym, że to jednak zdecydowana różnica.

Ludzie, w tym ja także ;) zabierają podstawowe produkty, które sa porównywalne do tych chorwackich. Widziałem w sklepie polskie danonki ;) Woda, makaron, kawa, mleko, ziemniaki, pieczywo, ryż... Tego typu produkty. Raczej nie zabiera się do Cro ajvaru kupionego w PL :) :)

Skąd wiesz, pewnie znajdzie się ktoś, komu chorwacki nie smakuje, a smakuje tylko i wyłącznie polski.. ;)

Ja wiem, że się to zabiera. Nawiązałem do wcześniejszego posta, bo np. w Basce w dość przyzwoitej konobie rok temu zjadłem 'uroczystą' (jak dla mnie) z jakiś tam względów kolację w skład której wchodziła m.in. zupa truflowo-krewetkowa, jakaś tam druga zupa, ryby i owoce morza, dodatkowe ziemniaki jakoś tam cudnie zrobione, sałatki, jakieś fryty i coś tam dla córy, woda, piwo i wino. Do tego ładny wystrój, muzyczka na żywo, widok na morze... To wyniosło 420 kun, więc niemal tak jak wspomniano powyżej. Stąd pytanie czy podobny posiłek został zawarty w tej kwocie 30 złotych. Bo jeśli tak, to faktycznie warto wozić jedzenie do Chorwacji i to bardzo. :)

Według mnie takie zestawienie jest po prostu trochę nie fair. :)

JackDaniels;) napisał(a):
razpol napisał(a):
Bo zakładam, że nie mówisz o spożyciu podobnych produktów tylko zupełnie innych?

no chyba nie sądzisz że ciągnie się z Polski na domowe obiadki owoce morza,baraniny i jagnięciny ryb itp Obrazek

Pewnie, że nie sądze, tylko jaki sens ma wobec tego zestawianie takich cen?
Czy w Polsce w restauracji zapłacisz jakoś dużo mniej?

W tym przypadku wniosek jest taki, że obniżając 'subtelność' spożywanych posiłków (lub np. ilość, jakość, itd.) można zaoszczędzić parę lub więcej groszy. Ale tak jest zapewne w każdym kraju. :) Nie daje więc to odpowiedzi na pytanie będące tematem wątku. ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 08:56

Aldonka napisał(a):A tak naprawdę, żeby wymiernie określić warto czy nie warto trzeba by pojechać w ciągu jednych wakacji dwa razy. Raz zabierając kupę produktów, weki i inne z Polski, i drugim razem nie zabierając nic i od a-z żywiąc się w Cro. Mam wrażenie, że tylko wówczas dałoby to miarodajny wynik.

Albo po prostu sprawdzić ile kosztuje to co przywieźliśmy.
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 04.06.2013 08:59

Aldonka napisał(a):A tak naprawdę, żeby wymiernie określić warto czy nie warto trzeba by pojechać w ciągu jednych wakacji dwa razy. Raz zabierając kupę produktów, weki i inne z Polski, i drugim razem nie zabierając nic i od a-z żywiąc się w Cro. Mam wrażenie, że tylko wówczas dałoby to miarodajny wynik.

....i tym logicznym stwierdzeniem można by ten temat zakończyć ale nie.... nie tak łatwo... jeszcze nie teraz.. jeszcze musi paść tu nie jedno cierpkie słowo.. i jeszcze nie jeden użytkownik musi pokazać tu innemu użytkownikowi forum - odkładając na bok logikę - czyje będzie na wierzchu...

zatem popatrzmy jeszcze na tę arenę przekomarzań i miej lub bardziej dobitnych uszczypliwości...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 04.06.2013 09:01

Można i tak, pewnie, ale to za chwilę trzeba będzie jeszcze skalkulować ile więcej paliwa spaliłeś wioząc te produkty, wszak cięższy byłeś :) A ja już tego nijak nie jestem w stanie określić :D

Z drugiej zaś strony, popatrz Sławku na miejsca w których my mamy przyjemność przebywać. U Ciebie jakiś tam sklepik jest, u mnie nie ma żadnego. Ja po wszystko muszę do Orebica. 7 km w jeną stronę. Czyli nie wioząc nic muszę częściej jeździć. Czyli paliwo.

Kurde, ja tam nie podejmuję się liczenia i sprawdzania. Biorę na rozruch, na pierwszy dzień dwa, a potem już na miejscu.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 09:06

Aldonka napisał(a):Można i tak, pewnie, ale to za chwilę trzeba będzie jeszcze skalkulować ile więcej paliwa spaliłeś wioząc te produkty, wszak cięższy byłeś :) A ja już tego nijak nie jestem w stanie określić :D

Z drugiej zaś strony, popatrz Sławku na miejsca w których my mamy przyjemność przebywać. U Ciebie jakiś tam sklepik jest, u mnie nie ma żadnego. Ja po wszystko muszę do Orebica. 7 km w jeną stronę. Czyli nie wioząc nic muszę częściej jeździć. Czyli paliwo.

Kurde, ja tam nie podejmuję się liczenia i sprawdzania. Biorę na rozruch, na pierwszy dzień dwa, a potem już na miejscu.

Nie ma sklepiku. Rano Fani jeździ do Potomja i tam kupuje nam chleb. Resztę kupujemy w Orebiću. Do Orebića i tak się jeździ co dwa, trzy dni. Jeździ się także na wycieczki, przy okazji tez robi się zakupy, to nie jest wielki problem. Czasem jadę sobie do Trstenica tylko na lody i browara, tak lubię jeździć tamtą droga z widokiem na Mljet i Lastovo...
I ja mam do Orebića 15km... 8)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 04.06.2013 09:16

Tylko my się chyba nie rozumiemy :) Ja się nie licytuję z Tobą, tylko staram się zrozumieć jak realnie obliczyć koszty i to czy się opłaca. Bo sprawdzenie cen tego co przywieziesz to jedno, ale zaraz ktoś Ci powie -a widzisz Bocian, ile Ty tego paliwa spaliłeś, całą masę, a to kosztuje, a ja weki przywiozłem i dupska w samochód przez tydzień nie wsadziłem.
Dlatego uważam, że oszacować się najzwyczajniej w świecie nie da. Tak dokładnie oczywiście.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 09:20

Aldonka napisał(a):Tylko my się chyba nie rozumiemy :) Ja się nie licytuję z Tobą, tylko staram się zrozumieć jak realnie obliczyć koszty i to czy się opłaca. Bo sprawdzenie cen tego co przywieziesz to jedno, ale zaraz ktoś Ci powie -a widzisz Bocian, ile Ty tego paliwa spaliłeś, całą masę, a to kosztuje, a ja weki przywiozłem i dupska w samochód przez tydzień nie wsadziłem.
Dlatego uważam, że oszacować się najzwyczajniej w świecie nie da. Tak dokładnie oczywiście.

Ja także się nie licytuję :) Opowiadam tylko jak jest w Borku. I dla mnie może być nawet 50 km do Orebića :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 09:28

Aldonka napisał(a):Tylko my się chyba nie rozumiemy :) Ja się nie licytuję z Tobą, tylko staram się zrozumieć jak realnie obliczyć koszty i to czy się opłaca. Bo sprawdzenie cen tego co przywieziesz to jedno, ale zaraz ktoś Ci powie -a widzisz Bocian, ile Ty tego paliwa spaliłeś, całą masę, a to kosztuje, a ja weki przywiozłem i dupska w samochód przez tydzień nie wsadziłem.

Sprawa jest wieloaspektowa. Można rozpatrywać z uwagi na różnicę cen w sklepach, odpuszczanie sobie jedzenia na mieście, niejeżdżenia do sklepów po produkty, ciężaru samochodu i spalania wachy... :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2013 09:35

Bocian napisał(a):
Sławek59 napisał(a): Jak jest miejsce w samochodzie to warto zabrać różne artykuły, bo w sumie po co przepłacać i szukać w sklepach?

Proste pytanie na które tu prawie nikt nie umie odpowiedzieć. Ile zaoszczędzisz, wymierna kwota w PLN.

Podaj listę zakupów na 10-14dni to Ci dokładnie przeliczę.
Zadałem sobie trochę trudu i przeliczyłem podstawowe produkty z gazetki promocyjnej Konzuma i wszystko jest droższe.
Poniżej kilka przykładów Filet z kurczaka 27zł/kg wymierna oszczędność 13-15zł/kg
Karkóweczka na grilla 18zł/kg wymierna oszczędność 5-7zł/kg
Nie samym mięsem człowiek żyje
Ser gouda 23zł wymierna korzyść 5zł/kg
Jabłka 10zł/kg wymierna oszczędność 5-7zł/kg (nie ma teraz sezonu na jabłka i u nas i u nich)
itd itp

przeliczcie sami http://www.konzum.hr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2013 09:37

JackDaniels;) napisał(a):.... co daję oszczędność w kwocie ok 2000 tysiaków :mrgreen:

Za taką oszczędność to zaczynam szykować słoiki :wink:
Wątek jest tylko do przedstawienia swoich doświadczeń, ale na pewno nikogo do niczego nie przekona.
Ludzie mają swoje przyzwyczajenia, znają dokladnie swoje możliwości finansowe. Każdy wie czy stać go na częste wyjście do restauracji ( w ktorych ceny są porównywalne z polskimi co jest paradoksem bo ceny w sklepach są wyższe niż w Polsce ) czy nie stać i zrobi sobie obiad z produktów przywiezionych z Polski.
Luźna dyskusja o różnych sprawach związanych z tradycyjnym jedzeniem Polaka- schabowym doprawionym łyżką Ajvaru , jedzeniem lokalno chorwackich delicji czy brakiem jedzenia ( robieniem rzeźby ) :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 09:40

Serce w pasy napisał(a):Podaj listę zakupów na 10-14dni to Ci dokładnie przeliczę.

Ja nie twierdzę, że "dużo zaoszczędzę". Niech ci co tak twierdza podają listę. Moim zdaniem kwoty oszczędności nie są warte zachodu i na tyle małe, że nie biorę ze sobą produktów na cały okres pobytu, mogąc je kupić na miejscu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.