Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Postnapisał(a) PabloX » 03.06.2013 17:53

Chyba zacznę pić ze zdziwienia - Darek1 uważa tak samo jak ja 8O :D

A już się spodziewałem, że... nie, nie, nie będę psuł tak pięknej i uroczystej chwili :wink: :papa:
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 03.06.2013 17:54

PabloX napisał(a):Chyba zacznę pić ze zdziwienia - Darek1 uważa tak samo jak ja 8O :D

A już się spodziewałem, że... nie, nie, nie będę psuł tak pięknej i uroczystej chwili :wink: :papa:

No co, cuda się zdarzają :evil:
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Postnapisał(a) PabloX » 03.06.2013 17:59

darek1 napisał(a): No co, cuda się zdarzają :evil:

Paproć zakwitła i Darek przemówił ludzkim głosem :D
Sławek59
Podróżnik

Postnapisał(a) Sławek59 » 03.06.2013 23:24

Przeczytałem ten wątek (sam sobie się dziwię) od 2013 roku i gdyby ktoś naprawdę chciał uzyskać odpowiedź na postawione pytanie to bardzo się zawiedzie. Ostatnio byłem w Cro 4 lata temu i bylem ciekawy jak teraz kształtują się ceny. Poza paroma merytorycznymi postami sama sieczka. Ja zawsze brałem trochę prowiantu i uważam, że warto. Nie każdy lubi owoce morza (ja z żoną nie) i latanie w pierwszym dniu po zakupach też nie należy do przyjemności. Warto zabrać to co się lubi zjeść. Warzywa , owoce - wiadomo miejscowe, rakija, lody -zawsze dobre - też chorwackie. Jak jest miejsce w samochodzie to warto zabrać różne artykuły, bo w sumie po co przepłacać i szukać w sklepach? Jeżdżę do doku letniskowego na weekendy i też zabieram sporo produktów, które bez problemu mogę kupić na miejscu ale po co tracić czas?
Ten wątek powinien przynieść odpowiedź:
-to weź (jeśli potrzebujesz) bo na miejscu sporo przepłacisz
- tego nie bierz bo niewiele droższe a po za tym ile tego zużyjesz przez dwa tygodnie
itd., itp.
Doceniam także tych co wezmą nawet worek ziemniaków ale dzięki temu pojadą z rodziną na wymarzone wakacje. Pisanie, że rodzina bodajże z Francji nie wozi prowiantu jest nie na miejscu. Po pierwsze nie przyjeżdżają na camping, po drugie widocznie nie mają widocznie przyzwyczajeń żywieniowych a po trzecie dajcie Polakom średni zarobek Francuzów to możemy porównywać.
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 04.06.2013 07:40

Sławek59 napisał(a):Przeczytałem ten wątek (sam sobie się dziwię) od 2013

Czyli nie uważnie czytałeś :wink:
Sławek59 napisał(a):Ten wątek powinien przynieść odpowiedź:
-to weź (jeśli potrzebujesz) bo na miejscu sporo przepłacisz
- tego nie bierz bo niewiele droższe a po za tym ile tego zużyjesz przez dwa tygodnie

W co drugim poście są zwolennicy i przeciwnicy :oczko_usmiech: i tak właśnie radzą jak ty :twisted:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 07:57

Sławek59 napisał(a): Jak jest miejsce w samochodzie to warto zabrać różne artykuły, bo w sumie po co przepłacać i szukać w sklepach?

Proste pytanie na które tu prawie nikt nie umie odpowiedzieć. Ile zaoszczędzisz, wymierna kwota w PLN.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2013 08:15

Bocian napisał(a):
Sławek59 napisał(a): Jak jest miejsce w samochodzie to warto zabrać różne artykuły, bo w sumie po co przepłacać i szukać w sklepach?

Proste pytanie na które tu prawie nikt nie umie odpowiedzieć. Ile zaoszczędzisz, wymierna kwota w PLN.

wyjazd na 20 dni :oczko_usmiech: co drugi dzień obiadek z produktów zabranych z Polski (koszt na czteroosobową rodzinkę to ok 30 zł) oczywiście dodatki w postaci świeżych warzyw tylko z Chorwackich targów,gdzie w tym czasie obiad w konobie to koszt od 300 do 400 kun (ok 230 pln) x 10 dni daje na kwotę 2300 pln minus 300 pln wydane na produkty zabrane z Polski co daję oszczędność w kwocie ok 2000 tysiaków :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 08:24

JackDaniels;) napisał(a):
Bocian napisał(a):

wyjazd na 20 dni :oczko_usmiech: co drugi dzień obiadek z produktów zabranych z Polski (koszt na czteroosobową rodzinkę to ok 30 zł) ,oczywiście dodatki w postaci świeżych warzyw tylko z Chorwackich targów,gdzie w tym czasie obiad w konobie to od 300 do 400 kun (ok 230 pln) x 10 dni daje na kwotę 2300 pln minus 300 pln wydane na produkty zabrane z Polski co daję oszczędność w kwocie ok 2000 tysiaków :mrgreen:

Tylko widzisz, tu nie o to dokładnie kruszy się kopię :) Nie chodzi o chodzenie lub niechodzenie do konoby. Ludzie twierdzą, ze oszczędzają zabierając dużo jedzenia, więc należałoby wiedzieć ile tam kosztują te produkty, porównać ceny i wyciągnąć różnice. A tego wielu nie wie, ale wie, ze zaoszczędzą, powtarzając jak mantrę, że "tam jest dużo drożej" , "drożej o 100%" i takie tam. Oszczędność nie polega moim zdaniem na niechodzeniu do knajp, bo tak to możemy nie zwiedzać, na miejscu nie jeździć autem...
razpol
Cromaniak

Postnapisał(a) razpol » 04.06.2013 08:28

Można zapytać co zawiera się w cenie 30 złotych, a co w 230?
Bo zakładam, że nie mówisz o spożyciu podobnych produktów tylko zupełnie innych?

Wg mnie wymierną wartością byłaby ocena podobnego posiłku przyrządzonego tu i tu.
Zestawienie np. garnka makaronu do jakiś rybnych talerzy ma się nijak.

Równie dobrze można by stwierdzić, że zaoszczędzam tyle i tyle, bo wiozę z Polski jakąś Sophie czy Kadarkę i piję ją zamiast np. Dingaca. Z tym, że to jednak zdecydowana różnica.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2013 08:31

Sławek59 napisał(a):Po pierwsze nie przyjeżdżają na camping

Zdziwiłbyś się :wink:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 08:33

razpol napisał(a):Można zapytać co zawiera się w cenie 30 złotych, a co w 230?
Bo zakładam, że nie mówisz o spożyciu podobnych produktów tylko zupełnie innych?

Wg mnie wymierną wartością byłaby ocena podobnego posiłku przyrządzonego tu i tu.

Równie dobrze można by stwierdzić, że zaoszczędzam tyle i tyle, bo wiozę z Polski jakąś Sophie czy Kadarkę i piję ją zamiast np. Dingaca. Z tym, że to jednak zdecydowana różnica.

Ludzie, w tym ja także ;) zabierają podstawowe produkty, które sa porównywalne do tych chorwackich. Widziałem w sklepie polskie danonki ;) Woda, makaron, kawa, mleko, ziemniaki, pieczywo, ryż... Tego typu produkty. Raczej nie zabiera się do Cro ajvaru kupionego w PL :) :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2013 08:37

razpol napisał(a):

no chyba nie sądzisz że ciągnie się z Polski na domowe obiadki owoce morza,baraniny i jagnięciny ryb itp Obrazek
Ostatnio edytowano 04.06.2013 08:37 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 04.06.2013 08:37

Bocian napisał(a):Tylko widzisz, tu nie o to dokładnie kruszy się kopię :) Nie chodzi o chodzenie lub niechodzenie do konoby. Ludzie twierdzą, ze oszczędzają zabierając dużo jedzenia, więc należałoby wiedzieć ile tam kosztują te produkty, porównać ceny i wyciągnąć różnice. A tego wielu nie wie, ale wie, ze zaoszczędzą, powtarzając jak mantrę, że "tam jest dużo drożej" , "drożej o 100%" i takie tam. Oszczędność nie polega moim zdaniem na niechodzeniu do knajp, bo tak to możemy nie zwiedzać, na miejscu nie jeździć autem...

Nie bardzo rozumiem Twoje ostatnie zdania. Według mnie chodzenie do knajp znacznie zwiększy koszt wyżywienia patrząc li tylko od strony oszczędności. Pomijam inne aspekty.
Dodam, że forumowicze podnoszą nie tylko aspekt finansowy wożenia swoich produktów ale także oszczędność czasu/paliwa, swoje przyzwyczajenia kulinarne. Nie wszyscy jadą też w miejsca gdzie są dostępne tanie sklepy lub sklepy w miarę dobrze zaopatrzone.
Patrząc tylko z punktu widzenia ew. oszczędności nie będą one znaczące i tu masz rację ale będą :). Trzeba też wziąć pod uwagę, że auto z uwagi na większy ciężar więcej też spala więc te oszczędności się zmniejszą.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2013 08:40

Bocian napisał(a):
razpol napisał(a):Można zapytać co zawiera się w cenie 30 złotych, a co w 230?

Ludzie, w tym ja także ;) zabierają podstawowe produkty, które sa porównywalne do tych chorwackich. Widziałem w sklepie polskie danonki ;) Woda, makaron, kawa, mleko, ziemniaki, pieczywo, ryż... Tego typu produkty. Raczej nie zabiera się do Cro ajvaru kupionego w PL :) :)

różnica między zabranymi produktami z Polski (300 pln) a powiedzmy kupionymi podobnymi produktami na miejscu np w Konzumie w/g moich orientacji cenowych wyniesie ok 50 pln więcej :mrgreen:

polskie ogórki kupione w Chorwackim sklepie z Rolnika tańsze o 50 groszy :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2013 08:47

bluesman napisał(a): Trzeba też wziąć pod uwagę, że auto z uwagi na większy ciężar więcej też spala więc te oszczędności się zmniejszą.

do pięcio kilogramowej torby z produktami trzeba doliczyć ok 2 litry paliwa więcej Obrazek
Ostatnio edytowano 04.06.2013 08:52 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.