Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
razpol
Cromaniak

Postnapisał(a) razpol » 04.06.2013 09:40

kinga35 napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):.... co daję oszczędność w kwocie ok 2000 tysiaków :mrgreen:

Za taką oszczędność to zaczynam szykować słoiki :wink:
Wątek jest tylko do przedstawienia swoich doświadczeń, ale na pewno nikogo do niczego nie przekona.
Ludzie mają swoje przyzwyczajenia, znają dokladnie swoje możliwości finansowe. Każdy wie czy stać go na częste wyjście do restauracji ( w ktorych ceny są porównywalne z polskimi co jest paradoksem bo ceny w sklepach są wyższe niż w Polsce ) czy nie stać i zrobi sobie obiad z produktów przywiezionych z Polski.
Luźna dyskusja o różnych sprawach związanych z tradycyjnym jedzeniem Polaka- schabowym doprawionym łyżką Ajvaru , jedzeniem lokalno chorwackich delicji czy brakiem jedzenia ( robieniem rzeźby ) :)

I co warte podkreślenia nikt tutaj nie zabrania nikomu wozić prowiantu, choć niektórzy tak to chyba odbierają. :)
Nikt też zapewne nie liczy, że przekona kogoś innego. Jak powyżej - luźna dyskusja w zakresie jedzenia na wakacjach. :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 09:41

kinga35 napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):.... co daję oszczędność w kwocie ok 2000 tysiaków :mrgreen:

Można iść pieszo, zaoszczędzi się na paliwie i winietkach :mrgreen: :mrgreen:
pietrekzbronami
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pietrekzbronami » 04.06.2013 09:42

Serce w pasy napisał(a):Zadałem sobie trochę trudu i przeliczyłem podstawowe produkty z gazetki promocyjnej Konzuma i wszystko jest droższe.

Wiesz, tylko zaraz będziesz musiał przeliczyć jeszcze koszt paliwa i eksploatacji samochodu kupując towary w sklepie oddalonym od Twojego domu o 10 km + koszt paliwa i eksploatacji samochodu przewożąc do Chorwacji zakupione towary w Polsce. Może okazać się, że lepiej zaopatrzyć się w towary na Słowacji lub Węgrzech ;)

Bo tutaj chodzi o W Y M I E R N E korzyści! :oczko_usmiech: :papa:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2013 09:45

razpol napisał(a):
kinga35 napisał(a):

Wątek jest tylko do przedstawienia swoich doświadczeń, ale na pewno nikogo do niczego nie przekona.
Ludzie mają swoje przyzwyczajenia, znają dokladnie swoje możliwości finansowe. Każdy wie czy stać go na częste wyjście do restauracji ( w ktorych ceny są porównywalne z polskimi co jest paradoksem bo ceny w sklepach są wyższe niż w Polsce ) czy nie stać i zrobi sobie obiad z produktów przywiezionych z Polski.
Luźna dyskusja o różnych sprawach związanych z tradycyjnym jedzeniem Polaka- schabowym doprawionym łyżką Ajvaru , jedzeniem lokalno chorwackich delicji czy brakiem jedzenia ( robieniem rzeźby ) :)

I co warte podkreślenia nikt tutaj nie zabrania nikomu wozić prowiantu, choć niektórzy tak to chyba odbierają. :)
Nikt też zapewne nie liczy, że przekona kogoś innego. Jak powyżej - luźna dyskusja w zakresie jedzenia na wakacjach. :)

Dokładnie.
Nikt niczego nie zabrania, a gdyby spróbował to by się dopiero działo :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2013 09:47

Bocian napisał(a):
kinga35 napisał(a):

Można iść pieszo, zaoszczędzi się na paliwie i winietkach :mrgreen: :mrgreen:

Chyba nie powiesz że nie chcesz zaoszczędzić 2000 tysiaków :)
Znam drogę do Chorwacji gdzie się nie placi winietek :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 09:57

kinga35 napisał(a):Chyba nie powiesz że nie chcesz zaoszczędzić 2000 tysiaków :)

W taki sposób nie chcę :)
kinga35 napisał(a):Znam drogę do Chorwacji gdzie się nie placi winietek :)

Doświadczony cromaniak zna wiele dróg :mrgreen:
Sławek59
Podróżnik

Postnapisał(a) Sławek59 » 04.06.2013 10:36

Bocian napisał(a):
Sławek59 napisał(a): Jak jest miejsce w samochodzie to warto zabrać różne artykuły, bo w sumie po co przepłacać i szukać w sklepach?

Proste pytanie na które tu prawie nikt nie umie odpowiedzieć. Ile zaoszczędzisz, wymierna kwota w PLN.

Nie da się wyliczyć wymiernej kwoty i myślę, że nie o to chodzi. Musiałbyś liczyć każdą różnicę w cenie tego samego produktu i ile zużyjesz. Jednym np. paczka makaronu wystarczy na 4 osobową rodzinę a inni zjedzą we dwóch :D.
Chodzi bardziej o wygodę i przyzwyczajenia. Jednak jaki sens miałoby zabieranie czegokolwiek na więcej niż dwa dni jeśli na miejscu wszystko miało by zdecydowanie niższą cenę? Jeśli ktoś chce mniej wydać na wyżywienie to na pewno warto zabierać więcej produktów i tu mogą pomóc forumowicze. Im większa rodzina tym więcej mogą zaoszczędzić ale jednocześnie mniej mogą zabrać w przeliczeniu na osobę, dlatego można im doradzić co zabrać kosztem innego. Ja tym razem jadę pod namiot tylko z żoną (kombikiem) ale to nie znaczy, że po dach zapakuję go jedzeniem. Zabiorę parę zgrzewek wody, zgrzewkę piwa, 2 x makaron, 2 x ryż, cukier, suchą wędlinę, ser żółty, parę konserw rybnych i szynkę konserwową, dwa słoiczki własnych ogórków, może jakieś 2 słoiki fasolki po bretońsku, dwie kostki masła, chleb na drogę, jakieś słodycze, kawa, herbata. To chyba wszystko. Ile zaoszczędzę? Nie mam pojęcia. Lubię mieć wszystko pod ręką a nie latać w pierwszym dniu na zakupy. To trochę tak jak kupowanie na promocji, często kupujemy bo taniej ale przecież nie przeliczamy ile zaoszczędziliśmy.
Jeśli ktoś hołduje zasadzie - jestem na wakacjach więc nie oszczędzam niech nic nie bierze bo wydawanie pieniędzy będzie elementem tych wakacji. Ja nie lubię udawać kilkunastodniowego milionera i zupełnie nie liczyć się z kasą ale to kwestia własnej filozofii życia. Z doświadczenia wiem, że ludzi bardzo dobrze sytuowani też oszczędzają. Nie biorę pod uwagę tych udających, którzy chcą tylko udowodnić swój wyższy niż jest status.
Ja uważam, że warto zabierać jedzenie do Chorwacji a jeśli ktoś ma ograniczony budżet to tym bardziej, bo w dużej mierze dokładnie określi swoje wydatki.
Przyjeżdżam na camp, rozbijam namiot, rozstawiam sprzęt i mam już wszystko do przeżycia najbliższych dni. Mogę zająć się błogim wypoczynkiem.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 10:40

Oprócz wygody, skąd wiesz czy to się opłaca? Jeśli z rachunków wyszłoby, że to kwota 100 PLN, tez byś zabierał taką ilość jedzenia? Wielu nie wie ile zaoszczędzi ale krzyczy, ze dużo zaoszczędzi :)
Sławek59
Podróżnik

Postnapisał(a) Sławek59 » 04.06.2013 10:51

Oczywiście. Wygoda na pierwszym miejscu ale zysk jakiś też jest, bo chyba żaden z wymienionych artykułów nie jest w Cro tańszy. Jadąc na kamping nawet w kraju też zabieram jedzenie. Tak lubię a jeśli jeszcze to może przynieść zysk to dlaczego nie?
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 10:55

Sławek59 napisał(a):bo chyba żaden z wymienionych artykułów nie jest w Cro tańszy.

I o tym mówię. Z góry zakładamy oszczędności i to duże. Tylko, że to CHYBA... :)
Sławek59
Podróżnik

Postnapisał(a) Sławek59 » 04.06.2013 11:00

Dlatego właśnie jest to pytanie czy warto zabierać jedzenie? Do tej pory nikt nie napisał, że jest coś tańsze a z reklamówek ich sklepów też wynika, że ceny są wyższe. To "chyba" wkleiłem tylko po to aby ktoś ewentualnie zaprzeczył. Potwierdzenia były już wcześniej.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 11:04

Sławek59 napisał(a):Dlatego właśnie jest to pytanie czy warto zabierać jedzenie? Do tej pory nikt nie napisał, że jest coś tańsze a z reklamówek ich sklepów też wynika, że ceny są wyższe. To "chyba" wkleiłem tylko po to aby ktoś ewentualnie zaprzeczył. Potwierdzenia były już wcześniej.

Jeśli wiem ile zaoszczędzę to wiem, że zaoszczędzę :)
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Postnapisał(a) PabloX » 04.06.2013 11:05

Ceterum censeo - ten wątek nic nie wnosi, najwyżej może namieszać w głowach początkującym użytkownikom (a chyba głównie dla nich takie wątki mogą być pomocne). Powinno się go zamknąć. Ceny produktów w Cro są podawane w paru innych wątkach. Można sobie porównać z cenami w Polsce i samemu ocenić, czy warto coś z Pl do Cro zabrać, czy nie. A jeśli tak, to co i ile.
viltob08
Cromaniak

Postnapisał(a) viltob08 » 04.06.2013 11:05

Bocian napisał(a):
Sławek59 napisał(a):bo chyba żaden z wymienionych artykułów nie jest w Cro tańszy.

I o tym mówię. Z góry zakładamy oszczędności i to duże. Tylko, że to CHYBA... :)

I o wygodę również chodzi :-) Przyjeżdżam na miejsce do Cro po często całonocnej podróży i nie lecę szukać sklepu, żeby dzieciakom kupić chleb i mleko na śniadanie :-) Jednym chodzi o oszczędności ( jeśli biorą duuużo żarełka), innym o wygodę jeśli zabierają tylko to co jest im niezbędne do przeżycia. My na miejscu kupujemy chleb, ser, oliwę, ryby, jak trzeba to i mięso, przyprawy prosto z ogródka :mrgreen:
Dla mnie najważniejsze jest to, że wtedy kiedy moja rodzina już odpoczywa po podróży, ja nie muszę latać w poszukiwaniu sklepu. A w knajpach w Polsce stołuję się rzadko, więc i w Cro korzystam tylko z obiadków ( i to nie codziennie) a nie całodziennego wyżywienia :lol:
Ostatnio edytowano 04.06.2013 12:16 przez viltob08, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 04.06.2013 11:08

viltob08 napisał(a):
Bocian napisał(a):

I o wygodę również chodzi :-) Przyjeżdżam na miejsce do Cro po często całonocnej podróży i nie lecę szukać sklepu, żeby dzieciakom kupić chleb i mleko na śniadanie :-) Jednym chodzi o oszczędności ( jeśli biorą duuużo żarełka), innym o wygodę jeśli zabierają tylko to co jest im niezbędne do przeżycia. My na miejscu kupujemy chleb, ser, oliwę, ryby, jak trzeba to i mięso, przyprawy prosto z ogródka :mrgreen:
Dla mnie najważniejsze jest to, że wtedy kiedy moja rodzina już odpoczywa po podróży, ja nie muszę latać w poszukiwaniu sklepu. A w knajpach w Polsce stołuję się żadko, więc i w Cro korzystam tylko z obiadków ( i to nie codziennie) a nie całodziennego wyżywienia :lol:

Nikt nie neguje wygody.
Albo ŻADKO kto :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.