Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czternaście dni na Gib Sea A.D. 2019

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.03.2020 22:00

"gusia-s"] Zapraszam :)

Całkiem niedługo się pojawię, zatrzymaj dla mnie jeden mały łyczek tych pyszności :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Gazet już nie mam ale popalić jest co :mrgreen:

W sumie po co ta gazeta :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Suuuper! Mały a wariat jak to się mówi :mrgreen:

Ha, czyli na własnej skórze przekonałaś się że w żeglarstwie mały może więcej i rozmiar absolutnie nie ma znaczenia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Rewelacja :wink: :wink: :wink:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 08.03.2020 23:33

Nawiązując do tego katamarana:
Uwielbiam pływanie plażowe, śmiganie na takich wynalazkach jak ten(proszę z dźwiękiem);
https://www.youtube.com/watch?v=5DZtOUq0Wgs&list=PL_AQ04NryqEavHM1MMgUkvTQ-2ZQwuXjb
I inne:
https://www.youtube.com/watch?v=BgVJxDxq9IY
https://www.youtube.com/watch?v=K55yF-RR0SE

Jestem w trakcie budowy podobnego:
https://www.youtube.com/watch?v=1nqyQFIQIgI

Założenia takie;
-pod żagiel
-pod wiosła
-pod silnik
- na bagażnik dachowy
- waga całości do 50 kg (najwięcej waży kadłub- ok. 27 kg)
- samodzielnie załadować na dach auta, samodzielnie zdjąć i złożyć
- minimalistyczne wyposażenie
- szybki musi być :mrgreen:
materiały konstrukcyjne to sklejka, bambus i odrobinę sosny
Inspiracją jest:
Polinezyjskie proa - Gary Dierking coś wie o ich budowie :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.03.2020 09:03

"pavlo"]Nawiązując do tego katamarana:
Uwielbiam pływanie plażowe, śmiganie na takich wynalazkach jak ten(proszę z dźwiękiem);

Fajna zabawa, wynalazek naprawdę kosmiczny 8O :oczko_usmiech:

Jestem w trakcie budowy podobnego:
Założenia takie;
-pod żagiel
-pod wiosła
-pod silnik
- na bagażnik dachowy
- waga całości do 50 kg (najwięcej waży kadłub- ok. 27 kg)
- samodzielnie załadować na dach auta, samodzielnie zdjąć i złożyć
- minimalistyczne wyposażenie
- szybki musi być :mrgreen:
materiały konstrukcyjne to sklejka, bambus i odrobinę sosny

No to będzie zabawa za jakiś czas :mrgreen: Leciutkie to coś, nasza żaglówka z całym osprzętem waży ok 130kg, wiadomo - trzeba ją wozić na przyczepie ale radość z pływania nią i latania nad wodą jest nieziemska :hearts: Myślę ze przeżycia na Twojej jednostce będą podobne :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.03.2020 09:43

Nareszcie na szerszej wodzie.

Tu od razu czuję się lepiej.

Choć parno jest dziś okrutnie i mocno zamglone.

DSC_0619.JPG

Płyniemy wzdłuż brzegów Solty posuwając się na południe.

Wiatru nie ma.

DSC_0622.JPG

To straszne bo Kapitan nie wytrzymał i uruchomił silnik :cry: .

Warczy to, buczy, aż głowa boli.

To może zjemy owczy ser?

Pod cyca powinien smakować.

20190830_120403.jpg

Jest rzeczywiście smaczny.

Ale humoru nie poprawia.

Chcę wiatru a nie sera!!!

Brak wiatru nastroił Anię do walki.

Walki którą wygrała :!: .

Poszarpała, próbowała i ......... ma teraz przerwę na papierosa.

20190830_120411.jpg

Zbliżamy się do chorwackiej autostrady – Splitskie Wrota.

Ruch straszny w nich.

DSC_0625.JPG

DSC_0626.JPG

DSC_0627.JPG

DSC_0628.JPG

O! Na naszej prywatnej cumie manewrowej zrobił nam się „krowi ogon”.

Tymczasem od strony Visu zbliża się flota tęczowych katamaranów.

Kapitan profilaktycznie chowa się pod pokład a potem bierze się za naprawę cumy – przecież z krowimi ogonami cumować wstyd.

DSC_0629.JPG

DSC_0630.JPG

Ania okupuje dziób i macha wszystkim przepływającym obok jednostkom.

DSC_0631.JPG

DSC_0632.JPG

DSC_0633.JPG

DSC_0634.JPG

DSC_0636.JPG

O, ten szczęściarz mógł postawić ....żagle.

DSC_0637.JPG

My mamy dokładnie pod wiatr, we wrotach nie będziemy się halsować.

Więc silnik dalej jęczy pod schodami.

20190830_131602.jpg

A wraz z silnikiem nasze biedne głowy :cry: .
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 09.03.2020 10:19

pavlo napisał(a):Nawiązując do tego katamarana:
https://www.youtube.com/watch?v=5DZtOUq0Wgs&list=PL_AQ04NryqEavHM1MMgUkvTQ-2ZQwuXjb
I inne: ...
Oglądałam coś takiego ostatnio na targach World Travel Show :)
IMG_20191019_175329.jpg
IMG_20191019_175153.jpg

Kapitańska Baba napisał(a): ... Wiatru nie ma ...

Czasem i tak musi być :? Ale widoczki są :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.03.2020 14:56

"gusia-s"]
Oglądałam coś takiego ostatnio na targach World Travel Show :)

Fajnie się musi czymś takim pływać :wink:

Czasem i tak musi być :? Ale widoczki są :)

Z wiatrem na szczęście przejściowy kłopot :mrgreen:
A widoczki - na brak tych nigdy nie narzekamy :oczko_usmiech:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 09.03.2020 17:29

"gusia-s"
To co widziałaś na targach World Travel Show, to konstrukcja Janusza Ostrowskiego - prekursora popularyzacji tego typu łodzi w Polsce.
Klasyczne proa (ta Janusza tak ma), ma niesymetryczny kadłub: jedna burta jest bardziej "wybrzuszona" od drugiej - czasem nawet płaskiej. W ten sposób tworzy się coś w rodzaju "podwodnego" profilu lotniczego. Jego zadaniem jest wytwarzanie siły równoważącej dryf jednostki spowodowanej naporem wiatru na żagiel. Żaglem są tzw. kleszcze kraba. Na takiej jednostce nie występuje znane nam klasyczne halsowanie. Tu rufa i dziób są dokładnie symetryczne. Róg żagla wędruje miedzy tymi punktami na prostej prowadnicy.Można w uproszczeniu powiedzieć, że raz płyniemy przodem raz tyłem . Sterowanie odbywa się przesuwaniem balastu (załogi :mrgreen: ) oraz doraźnie specyficznym pagajem, o krótkim trzonie i długim piórze przypominającym kształtem liść laurowy :oczko_usmiech:
Te łodzie słynęły z osiągania dużych prędkości. Struga wiatru na żaglu rozkładała się tak jak we współczesnych szybkich samolotach odrzutowych.
I pomyśleć, że dłubali to z pnia drzewa i byle szmaty używali na żagle, nikt im tego na komputerach też nie liczył :oczko_usmiech:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 09.03.2020 19:36

Widać, że niebo nieźle zamglone... Czasem lubię taką pogodę w Cro... Nie wiem, może jakaś dziwna jestem, ale przypominam sobie wrześniowy dzień na campie Belvedere obok Trogiru, kiedy cały dzień lało... Nie próżnowaliśmy wtedy, bo niemal calutki dzień popijając ten trunek
DSC_0324 (2).JPG

Siedzieliśmy na tarasie w domku i graliśmy w karty. Śmiesznie było i w sumie zaliczam ten dzień do udanych :mrgreen: :mrgreen: Zapach deszczu w takim klimacie mi odpowiada... Oczywiście nie chciałabym, żeby cały mój urlop lało, ale jeden dzień mogłabym poświęcić... :mrgreen: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.03.2020 21:32

pavlo napisał(a):"gusia-s"
To co widziałaś na targach World Travel Show, to konstrukcja Janusza Ostrowskiego - prekursora popularyzacji tego typu łodzi w Polsce.
Klasyczne proa (ta Janusza tak ma), ma niesymetryczny kadłub: jedna burta jest bardziej "wybrzuszona" od drugiej - czasem nawet płaskiej. W ten sposób tworzy się coś w rodzaju "podwodnego" profilu lotniczego. Jego zadaniem jest wytwarzanie siły równoważącej dryf jednostki spowodowanej naporem wiatru na żagiel. Żaglem są tzw. kleszcze kraba. Na takiej jednostce nie występuje znane nam klasyczne halsowanie. Tu rufa i dziób są dokładnie symetryczne. Róg żagla wędruje miedzy tymi punktami na prostej prowadnicy.Można w uproszczeniu powiedzieć, że raz płyniemy przodem raz tyłem . Sterowanie odbywa się przesuwaniem balastu (załogi :mrgreen: ) oraz doraźnie specyficznym pagajem, o krótkim trzonie i długim piórze przypominającym kształtem liść laurowy :oczko_usmiech:
Te łodzie słynęły z osiągania dużych prędkości. Struga wiatru na żaglu rozkładała się tak jak we współczesnych szybkich samolotach odrzutowych.
I pomyśleć, że dłubali to z pnia drzewa i byle szmaty używali na żagle, nikt im tego na komputerach też nie liczył :oczko_usmiech:

Fajnie tak móc płynąć dziobem albo rufą do wyboru 8O :mrgreen: Gorzej z tym sterowaniem jednostką. Pagaj jakoś mi nie do końca leży a czy zaufałabym sobie jako balastowi??? Oj, chyba nie do końca :roll: :mrgreen: Ostatnio taka próba szybko zakończyła się kąpielą w niezyt ciepłej wodzie (27 października upału nie ma :roll: ) Na pewno wszystko kwestią wprawy a wrażenia z lotu taką jednostką muszą być bezcenne :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.03.2020 21:42

"agata26061"]Widać, że niebo nieźle zamglone... Czasem lubię taką pogodę w Cro... Nie wiem, może jakaś dziwna jestem, ale przypominam sobie wrześniowy dzień na campie Belvedere obok Trogiru, kiedy cały dzień lało... Nie próżnowaliśmy wtedy, bo niemal calutki dzień popijając ten trunek
Siedzieliśmy na tarasie w domku i graliśmy w karty. Śmiesznie było i w sumie zaliczam ten dzień do udanych :mrgreen: :mrgreen: Zapach deszczu w takim klimacie mi odpowiada... Oczywiście nie chciałabym, żeby cały mój urlop lało, ale jeden dzień mogłabym poświęcić... :mrgreen: :mrgreen:

Kochana - z takim zajęciem to wcale się nie dziwię że deszcz Wam nie przeszkadzał :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Też lubię deszcz. Lubię jak pada kiedy śpię na jachcie. Wtedy jest jak w namiocie - słychać krople stukające w dach, grające kołysankę do snu. A jeśli jest ciepło - mogę nawet w deszczu stać za sterem, nie jestem przecież z cukru :roll: :oczko_usmiech:
A i bitwa w kałuży w centrum Rogoźnicy to miłe wspomnienie (nie wiem czy pamiętasz, wrzucałam takie zdjęcia kiedyś :mrgreen: )
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 09.03.2020 21:52

Jak to się czasem mówi: jest ryzyko jest zabawa :oczko_usmiech:
Tutaj chłopcy nieźle się bawią, na takiej bardziej trimaranowej wersji. Polecam zajrzeć na 3.55 filmu :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.03.2020 09:15

pavlo napisał(a):Jak to się czasem mówi: jest ryzyko jest zabawa :oczko_usmiech:
Tutaj chłopcy nieźle się bawią, na takiej bardziej trimaranowej wersji. Polecam zajrzeć na 3.55 filmu :mrgreen:

Dużo ich tam 8O Ale zabawa rzeczywiście świetna choć....mocno mokra :mrgreen:

To pochwalę się krótką przejażdżką naszym Korsarzem :oczko_usmiech:

https://www.facebook.com/beata.mazurek. ... 67197/?t=9
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 10.03.2020 09:35

Kapitańska Baba napisał(a):

Nie wyświetla się strona :( , jest taki komunikat:
"Niestety, ta treść jest obecnie niedostępna.
Być może użyty link wygasł lub strona jest widoczna tylko dla grupy odbiorców, do której nie należysz."
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.03.2020 09:36

pavlo napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):

Nie wyświetla się strona :( , jest taki komunikat:
"Niestety, ta treść jest obecnie niedostępna.
Być może użyty link wygasł lub strona jest widoczna tylko dla grupy odbiorców, do której nie należysz."

Zaraz spróbuję coś poprawić
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 10.03.2020 09:38

Spróbuj teraz

https://www.facebook.com/beata.mazurek. ... 67197/?t=0

Mogę kogoś kto zajrzy prosić o info czy link działa? Dziekuję :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży