Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cham z kantoru na granicy w Głuchołazach. Ostrzeżenie !!!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magg5
Croentuzjasta
Re: Cham z kantoru na granicy w Głuchołazach. Ostrzeżenie !!

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 07.07.2014 15:13

Bocian napisał(a):A ja teraz jak będę z domu wychodził to każdego będę opierd... bo broń mi na to pozwala :oczko_usmiech:

hahahaha :D dobre
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 07.07.2014 15:14

jara napisał(a):
Calapula napisał(a):To jakiś mit który rozpowszechnia się w różnych akademiach ekonomicznych przez ludzi którzy niczego nie sprzedali. Prędzej zgodził bym się ze stwierdzeniem naszego noblisty, że istota handlu opiera się on na oszukaństwie (L. Wałęsa)

To nie mit, to praktyka. Akademii nie kończyłem. Cytowany też nie. Ponad 20 lat sprzedaję i nikogo nie oszukałem. Daruj sobie. :evil:

Calapula napisał(a):Jeden niezadowolony klient nie daje gwarancji nawet na to, że się go pozbyliśmy.

I o to chodzi. Żeby się go nie pozbywać.

Gratuluję dobrego samopoczucia.
Niektórych klientów należy się pozbywać. Już po stażu powinniśmy nabrać takich podejrzeń a po 20 latach - pewności.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2014 15:14

Nie wnikając w chamstwo chciałbym stwierdzić, że oczekiwanie na jakiś rabat przy zakupie 3000 koron jest jakby skazane na porażkę, a cena za koronę była, jak opisał ostrzegający, umieszczona na tablicy.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 07.07.2014 15:15

Bocian napisał(a):Widzisz jara :) całe życie w handlu robisz i okazało się, że mitami żyjesz :) A ja teraz jak będę z domu wychodził to każdego będę opierd... bo broń mi na to pozwala :oczko_usmiech:

To ja będę od dzisiaj lepszy . Będę chamem bez broni. :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.07.2014 15:18

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):Widzisz jara :) całe życie w handlu robisz i okazało się, że mitami żyjesz :) A ja teraz jak będę z domu wychodził to każdego będę opierd... bo broń mi na to pozwala :oczko_usmiech:

To ja będę od dzisiaj lepszy . Będę chamem bez broni. :lol:

Bronia zostanie w domu :)
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 07.07.2014 15:21

Bocian napisał(a):
Calapula napisał(a):Nie ma takich implikacji. Nie twierdzę, że człowiek z bronią palną jest chamem. Ten zarzut jest bezpodstawny.

Calapula napisał(a):Kultury osobistej w kantorze nie należy oczekiwać choćby z tego powodu, że sprzedawca jest zazwyczaj uzbrojony w broń palną.

Podobnie jak pies, strażnik czy borowik...

Może ja niejasno piszę, nie mam wprawy. Nie twierdzę, że człowiek z bronią palną jest chamem. Nie ma takiej zależności notorycznej. Jednak moja wiedza i doświadczenie długiego już życia nakazuje przyjąć, że to czynnik istotny. Jakoś tak się składa, że mogę tego oczekiwać.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 07.07.2014 15:22

ołowiany napisał(a):Nie wnikając w chamstwo chciałbym stwierdzić, że oczekiwanie na jakiś rabat przy zakupie 3000 koron jest jakby skazane na porażkę, a cena za koronę była, jak opisał ostrzegający, umieszczona na tablicy.

Jak mnie klient pyta o rabat przy pierwszym zakupie, to mówię: popracujmy trochę razem, po pewnym czasie przyjdzie czas na rabat, na odroczony termin płatności, na bezpłatną dostawę towaru. Ale żeby to nastąpiło, to klient nie może zostać potraktowany źle.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.07.2014 15:31

Calapula napisał(a): Jednak moja wiedza i doświadczenie długiego już życia nakazuje przyjąć, że to czynnik istotny. Jakoś tak się składa, że mogę tego oczekiwać.

Możesz tego oczekiwać, ze ktoś kto posiada broń jest bardziej od innych skazany na bycie chamem? Jakie to doświadczenia cie o tym przekonały?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.07.2014 15:33

jara napisał(a):
ołowiany napisał(a):Nie wnikając w chamstwo chciałbym stwierdzić, że oczekiwanie na jakiś rabat przy zakupie 3000 koron jest jakby skazane na porażkę, a cena za koronę była, jak opisał ostrzegający, umieszczona na tablicy.

Jak mnie klient pyta o rabat przy pierwszym zakupie, to mówię: popracujmy trochę razem, po pewnym czasie przyjdzie czas na rabat, na odroczony termin płatności, na bezpłatną dostawę towaru. Ale żeby to nastąpiło, to klient nie może zostać potraktowany źle.

Wystarczyło powiedzieć, ze rabatu sie nie udziela. Robienie z siebie księcia Dubaju i to w opryskliwy sposób świadczy dla mnie wyłącznie o niekompetencji i kompleksach.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 07.07.2014 15:36

Bocian napisał(a):
Calapula napisał(a): Jednak moja wiedza i doświadczenie długiego już życia nakazuje przyjąć, że to czynnik istotny. Jakoś tak się składa, że mogę tego oczekiwać.

Możesz tego oczekiwać, ze ktoś kto posiada broń jest bardziej od innych skazany na bycie chamem? Jakie to doświadczenia cie o tym przekonały?

Liczne. Nie jest skazany ale ma lepsze warunki do wyhodowania w sobie chama. Taką mam opinię i nic na to już nie poradzę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2014 15:38

jara napisał(a):

Napisałem przecież,że nie wnikam /czyt. nie oceniam/ w chamstwo.
Idź do np. Biedronki i zapytaj czy dostaniesz upust na np. 3 kostki masła. Klient bezpodstawnie "roszczeniowy" jest często utrapieniem sprzedawców i usługodawców. Powtórzę, że jeśli zachowanie sprzedawcy było jak w opisie jest to karygodne. Zakładam, że ostrzegający nie poczuł się źle samym brakiem rabatu i chce się "zemścić" :)
Nie bez drobnej złośliwości dodam, że zapewne jeśli sytuacja miała by miejsce w kantorze nad Jadranem, to kilku z udzielających się w wątku przedstawiało by sprawę nieco inaczej...
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 07.07.2014 15:40

Calapula napisał(a):
Bocian napisał(a):

Liczne. Nie jest skazany ale ma lepsze warunki do wyhodowania w sobie chama. Taką mam opinię i nic na to już nie poradzę.

Calapula, daj spokój, chłopie. Próbujesz udowadniać i argumentować tezę z gruntu niedorzeczną. Mam wrażenie, że jej niedorzeczność sam dostrzegłeś ze 3 linijki temu, ale głupio Ci i brniesz dalej.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.07.2014 15:40

Calapula napisał(a):Nie jest skazany ale ma lepsze warunki do wyhodowania w sobie chama. Taką mam opinię i nic na to już nie poradzę.

Chętnie przeczytałbym o nich. Możesz uchylić rąbka tajemnicy?
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 07.07.2014 15:45

ołowiany napisał(a):
jara napisał(a):

Napisałem przecież,że nie wnikam /czyt. nie oceniam/ w chamstwo.
Idź do np. Biedronki i zapytaj czy dostaniesz upust na np. 3 kostki masła. Klient bezpodstawnie "roszczeniowy" jest często utrapieniem sprzedawców i usługodawców. Powtórzę, że jeśli zachowanie sprzedawcy było jak w opisie jest to karygodne. Zakładam, że ostrzegający nie poczuł się źle samym brakiem rabatu i chce się "zemścić" :)
Nie bez drobnej złośliwości dodam, że zapewne jeśli sytuacja miała by miejsce w kantorze nad Jadranem, to kilku z udzielających się w wątku przedstawiało by sprawę nieco inaczej...

Biedra to klient sieciowy z cenami podanymi na półkach, a Panie i Panowie na kasach nie mają uprawnień co do udzielania rabatów, odwrotnie niż właściciel czy nawet pracownik kantoru, który z założenia zarabia na różnicach kursów i dopuszcza "rabaty". Mało tego, na chyba każdym kantorze widziałem napis: "możliwość negocjacji cen". Choć przyznam, że przy takiej niskiej kwocie było to raczej słabe :)
Z innej mańki, pan w kantorze zapewne pozwolił sobie na taką reakcję, bo prawdopodobieństwo, że ten klient pojawi się tam jeszcze kiedyś, jest niewielkie, nie działa więc tu zasada nr 1 w handlu czyli przywiązanie do siebie klienta szeroko rozumianym serwisem.
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 07.07.2014 15:48

cooleczka napisał(a):...
Calapula, daj spokój, chłopie. Próbujesz udowadniać i argumentować tezę z gruntu niedorzeczną. Mam wrażenie, że jej niedorzeczność sam dostrzegłeś ze 3 linijki temu, ale głupio Ci i brniesz dalej.

Sprawdziłem te 3 linijki temu i nie dostrzegłem nic podobnego. Nie jest mi głupio i brnę dalej choćby nie wiem co. Jednak jestem otwarty na argumenty i ucieszę się jeśli mnie ktoś przekona do zmiany zdania ale nie w ten sposób, cooleczko.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Cham z kantoru na granicy w Głuchołazach. Ostrzeżenie !!! - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone