Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdrada po 3-kroć, czyli ITALY'11...

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2011 19:45

Kwaterki zabukowane.
Peschici, Sorrento, Rzym, Montecatini Terme.
Pytań kilka:
1. Czy jest jakaś karta ogolnowloska/rzymska/toskańska na zwiedzanie ze znizkami muzeów.
2. Czy w Rzymie jest jakiś uniwersalny bilet sieciowy/inny/zbiorowy/rodzinny na komunikację publiczną.
3. Co Wam jeszcze do glowy przychodzi?
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.03.2011 20:06

A ja bym we Włoszech udał się tutaj:
http://www.google.com/images?client=saf ... 61&bih=618
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2011 20:10

Pojadę, lecz ceny kwater mnie skutecznie zniechęcily.... :evil:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 01.03.2011 20:17

Karta turystyczna ROMA PASS to dobry sposób na zwiedzanie Wiecznego Miasta za dobrą cenę.

Pakiet karty zawiera:
- nieodpłatny wstęp do dwóch pierwszych zwiedzanych muzeów państwowych w Rzymie;
- zniżki do wszystkich kolejnych muzeów państwowych w Rzymie;
- zniżki na niektóre wystawy i spektakle w Rzymie;
- trzydniowy dostęp do środków transportu ATAC (autobusy, tramwaje, trolejbusy, metro A i B, linie metra metra naziemnego Roma-Pantano, Roma-Lido, Roma-Viterbo w obrębie miasta Rzym).
Rzym wstepy.
Domus Aurea = czasowo zamknięte!
Galleria Borghese = 6,50 euro, ulgowy 4,50 euro; UWAGA! Rezerwacja konieczna! + 2 euro za rezerwację w kasie, + 3 euro za rezerwację online. UWAGA! Galeria często zmienia ceny biletów w zależności od proponowanych wystaw okolicznościowych.
Galleria Arte Antica in Palazzo Barberini = 5,00 euro, ulgowy 2,50 euro.
Galleria Nazionale Arte Antica in Palazzo Corsini = 4,00 euro, ulgowy 2,00 euro.
Galleria Spada = 5,00 euro, ulgowy 2,50 euro.
Galeria Sztuki Nowożytnej i Współczesnej (Galleria Nazionale ;Arte Moderna e Contemporanea) = 10 euro, ulgowy 8 euro.
Koloseum + Palatyn + Forum Romanum = normalny 12 euro, ulgowy 7,50 euro; bilet ważny jest dwa dni, ale pozwala na jedno wejście do każdego z obiektów.
Mauzoleum Cecylii Metelli przy Via Appia Antica = 6,00 euro, ulgowy 3,00 euro.
Museo Nazionale Delle Arti Del XXI Secolo = 11,00 euro, ulgowy 7,00 euro (tylko dla grup oraz we wtorki dla over 65).
Museo Nazionale Arte Orientale = 6,00 euro, ulgowy 3,00 euro.
Museo Nazionale del Palazzo di Venezia = 4,00 euro, ulgowy 2,00 euro.
Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia = 8,00 euro, ulgowy 4,00 euro.
Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo, Palazzo Altemps, Crypta Balbi, Terme di Diocleziano) = 7,00 euro (ważny 3 dni) + 3 euro w czasie trwania wystaw okolicznościowych; ulgowy 3,50 euro + 3 euro w czasie trwania wystaw okolicznościowych.
Muzeum Narodowe Instrumentów Muzycznych (Museo Nazionale degli Strumenti Musicali) =
Panteon = gratis.
Park Archeologiczny w Starej Ostii (Scavi di Ostia Antica) = 6,50 euro, ulgowy 3,25 euro.
Termy Karakalli = 6,00 euro, ulgowy 3,00 euro.
Willa dei Quintili = 6,00 euro, ulgowy 3,00 euro.
Zamek św. Anioła (Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo) = 8,50 euro, ulgowy 6,oo euro (+ 3 euro z okazji wystaw okresowych).
Florencja. Galeria Uffizi - 6,50 euro
Katedra Santa Maria del Fiore - gratis
Kopuła Katedry - 8 euro
Baptysterium Katedry - 4 euro
Dzwonnica Giotta - 6 euro
Muzeum Katedry - 6 euro
Palazzo della Signoria (Stary Pałac) - 6 euro
Galeria Palatina (Palazzo Pitti) - 6,50 euro
Muzeum Narodowe Del Bargello - 4 euro
Galeria Akademii - 6,50 euro
Bazylika Santa Croce - 5 euro (3 euro grupy powyżej 15 osób)
Basilica di S. Lorenzo - 2,50 euro
Santa Maria Novella - 2,50 euro
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2011 20:26

Grazie.
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 01.03.2011 20:34

FUX napisał(a):Kwaterki zabukowane.
Peschici, Sorrento, Rzym, Montecatini Terme.
Pytań kilka:
1. Czy jest jakaś karta ogolnowloska/rzymska/toskańska na zwiedzanie ze znizkami muzeów.
2. Czy w Rzymie jest jakiś uniwersalny bilet sieciowy/inny/zbiorowy/rodzinny na komunikację publiczną.
3. Co Wam jeszcze do glowy przychodzi?

To ile płacisz w Peschici,w jakim terminie będziecie na Gargano.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2011 20:42

Ca. 80 /d/2os. z klimą, sniadaniami, etc. Prawdopodobnie druga połowa czerwca. jeszcze mam czas na zmiany rezerwacji. Rozważam także drugą pol. lipca i zamierzam zdublowac rezerwacje.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 02.03.2011 09:03

A ja bym we Włoszech udał się tutaj:
http://www.google.com/images?client=saf ... 61&bih=618

a ja bym się nie udał i nie udałem :wink:
to jest fajny temat na zwiedzenie, a nie na pobyt
bo wygląda ładnie na zdjęciach - w rzeczywistości trudno o ładne plaże, "normalne" zejście do wody, dobre warunki w dobrej cenie (bo to już południowe południe i południowe standardy)

FUX,
nie chcę Ci mącić, ale jeśli masz jeszcze czas i ochotę na poszukiwania kwater, to zerknij tutaj:
http://www.gabbianobeach.com/
http://www.baialombardi.it/vieste/camping-vieste-village.html
http://www.covosaracini.it/gargano/residence-gargano.html

to są 3 sąsiadujące ze sobą ośrodki nad piękna plażą ... ja byłem w tym środkowym (zdaje się, 68 euro za domek/ 4 osoby, bez śniadania)

pozdrov, Krystof[/url]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.03.2011 13:49

Dzieki za linki. Będę mial chwilę, to rozważę zamiane, jeżeli bedzie coś wolnego.
Na razie zalamał mnie Watykan. Zwiedzanie, same wstepy, ca. 300 juro na 4 osoby + przewodnik 130 juro. 8O
Wiekszość miejsc tylko z przewodnikiem :!:
mikokrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikokrak » 02.03.2011 21:24

5. Później-Garda.
FUX, ja w tym roku również Italy, ale Twój piąty punkt to mój jedyny i zamierzam się zatrzymać tutaj : www.camping-sirmione.it a wybieram się tam pod koniec czerwca.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.03.2011 21:26

Już widzę dzisiaj, że Garda tylko z okien auta... :cry:
Nie styknie czasowo.
mikokrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikokrak » 02.03.2011 21:29

Ja się tam loguję na około 10 dni i planach napewno Wenecja i Mediolan oraz najbliższa okolica, zobaczymy na co jeszcze wystarczy czasu i EURO
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.04.2011 12:34

Mam pytanko.
Jak wygląda sprawa przekąszenia czegoś w ciągu dnia we Włoszech?

Co jest czynne?

Albo co jest permanentnie zamknięte z powodu sjesty.

Pytam pod kątem mojej mlodzieży; jakies mc donaldy, bistra, etc.
zum
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zum » 26.04.2011 12:29

Pozwolisz FUX że się podepnę do Twojego wątku ze swoim pytaniem?
Nie chcę zakładać osobnego tematu.
Jeżeli ktoś zna jakieś namiary na campy/apartamenty gdzieś na południu Sycylii to proszę o info. Południe dlatego że chyba gdzieś wyczytałem że w tamtym rejonie są najciekawsze plaże (piasek, ew. drobny żwirek), jeżeli się mylę to plany lokalizacji jak najbardziej mogą ulec zmianie. Sycylia - chęć zwiedzenia tej wyspy. Czasokres - 14 dni (lipiec) łącznie z dojazdem z PL, czyli na miejscu jakieś 10 dni, no chyba że po drodze zahaczę o Rzym.
Nie bardzo znam specyfikę zakwaterowań w Italii, wiem tylko że różni się od tego w CRO. Zorientowałem się już że napewno jest drożej niż w CRO, dlatego proszę o jakieś info w cenach może nie bardzo kosmicznych.
CRO po trzech wyjazdach już narazie idzie w odstawkę, no chyba że Włochy mnie przerażą finansowo... no ale raz się żyje... ;-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.04.2011 12:43

Przeglądałem cenniki i o ile nie jest wielkim problemem miejsce pod namiot, to bungalow jest od soboty do soboty.
Ceny różniste.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Zdrada po 3-kroć, czyli ITALY'11... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone