Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Wrocławia ale nie przez Boboszów

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
przybyla
Odkrywca

Postnapisał(a) przybyla » 26.01.2009 21:53

Witajcie,
Przejrzałam już forum, poczytałam jakie trasy polecacie, ale niestety nie znalazłam informacji, która mnie interesuje. Proszę zatem o pomoc.

Jedziemy w tym roku na wyspę BRAC z Wrocławia. Jedziemy z 2 dzieci, w tym niemowlę. Po drodze 2 noclegi, czyli podróż będzie trwała 3 dni.

Nie znoszę drogi przez Boboszów do Olomuc, bo jest kręta i przez góry:)))
Poza tym, droga przez Boboszów troszkę nam zbrzydła:))))

Szukam alternatywy i zastanawiam się nad opcją z Wrocławia na Chałupki - Ostrava-Brno_Bratysława - obowdnicą Wiednia- Graz i dalej przez Słowenię lub z Wrocławia na Cieszyn i przez Węgry.
Która z tych dróg jest bardziej płaska, ciekawsza???

Proszę pomóżcie.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 27.01.2009 08:28

Jak płaska to raczej nie ciekawa :wink: Wrocław- Gliwice (dość płaska za wyjątkiem góry Św. Anny :wink: ) - Cieszyn - Zilina - Bratislava .... i dalej przez Węgry
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2009 10:30

O bardziej płaską już będzie trudno....a w 2010 albo 2011 skręcisz z A-4 na A-1 na węźle Sośnica,mykniesz przez Rysiowe Gierałtowice i już bedzie czeska D-1 :wink:
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 27.01.2009 14:13

przybyla
Odkrywca

Postnapisał(a) przybyla » 27.01.2009 23:26

Dziękuję za każdy głos :wink:
Może płasko nie jest ciekawie, ale każdy wybiera to co lubi :D
MWN
Cromaniak

Postnapisał(a) MWN » 27.01.2009 23:45

Zawsze bardzo dobrze mi się jedzie przez Boboszów, ale tym razem wstąpię jeszcze do Serbii (może też Kosovo?, choć żona ostro protestuje). Wiąc przez Cieszym taką starą dwupasmówką? A gdzie zjechać z A4?
Doctor Wu
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Doctor Wu » 30.01.2009 18:31

MWN napisał(a):Zawsze bardzo dobrze mi się jedzie przez Boboszów, ale tym razem wstąpię jeszcze do Serbii (może też Kosovo?, choć żona ostro protestuje). Wiąc przez Cieszym taką starą dwupasmówką? A gdzie zjechać z A4?

Albo zjazd na Mikołów Żory Skoczów ( ale wtedy parę kilometrów jedziesz przez miasto - korki ) albo parę kilo dalej duży zjazd na Bielsko cały czas dwupasmówka ( krzyżówka obecnie mocno rozbudowywana ).
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 30.01.2009 19:00

Ja proponuję zjazd Gliwice/Knurów na ul. Rybnicką. Dalej przez "moje" Gierałtowice, Orzesze, Żory, Skoczów i na Cieszyn.

http://mapy.google.pl/ - zjazd z A4 na krajową 78 a potem wojewódzką 921, za centrum Gierałtowic dojeżdżając do skrzyżowania odbijasz w prawo (droga powiatowa zaznaczona w googlach na biało).
przybyla
Odkrywca

Postnapisał(a) przybyla » 30.01.2009 20:16

A gdyby decydować się na drogę przez Chałupki, Ostrava to który zjazd z A4 polecacie? Jak patrzyłam na mapę to widać, że na Gliwice, ale może jest lepsza droga?
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 30.01.2009 20:18

Ten sam bo ul. Rybnicka leci do Rybnika, potem jest Wodzisław i Chałupki :wink:
przybyla
Odkrywca

Postnapisał(a) przybyla » 30.01.2009 23:06

Dzięki :D
A którą drogę polecasz - przez Chałupki czy przez Cieszyn? Nie znam śląska....nie wiem jak się jeździ, itp. Dodam, że jechać będziemy w środku tygodnia
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2009 07:29

Jazda przez Rybnik,Wodzisław i Chałupki wg mnie jest najgorszym wariantem.
Droga jest wąska i maksymalnie zatłoczona i zatirowana.Przejazd przez Rybnik to kilkanaście małych rond-niejeden lunapark mógłby pozazdrościć tych karuzel :wink:

Czyli wybieramy Cieszyn-zadanie przebić się z A-4 do drogi 81 tzw wiślanki( na całej długości dwupasmowa ,ze skrętem w Skoczowie na nowoczesną S-1 w kierunku Cieszyna)

Obrazek

Czyli mijamy ten zjazd na Rybnik ...mamy następne trzy:
1-węzeł Sośnica-tam trwa budowa skrzyżowania z A-1-jak to bedzie wyglądać latem trudno powiedzieć-jeśli wszystko będzie OK zjeżdżamy na drogę 44 w kierunku Mikołów
2-węzeł Pawłów(?) -można zjechać -kawałeczek lokalna i jesteśmy na 44
3-węzeł Wirek-p -zjazd na drogę 925-przejazd przez kawałek Rudy śląskiej,Bujaków,Orzesze ,w Orzeszu na rondzie na drogę 926 i po 4 km jesteśmy na drodze 81 w kierunku Cieszyn-Wisła....
W Żorach uważamy na radarowców(stoją prawie zawsze) ,w Skoczowie mijamy skrzyżowanie ze siatłami i za wiaduktem wjeżdżamy na ekspresową S-1 do samej granicy w Cieszynie.

Dalsza droga i ewentualne niuanse już w innych wątkach były.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 31.01.2009 09:06

Zjazd "Sośnica" działa i raczej działać będzie. Nieczynny jest wjazd na A4, ale niezależnie od tego, w mojej opinii nie ma sensu pchać się na ten węzeł, skoro wcześniej jest knurowski zjazd. Co do trasy na Chałupki to podzielam zdanie Hepika,, i również polecam wiślankę, bo ostatnio żadnych prac na niej nie prowadzą, tylko trzeba zwracać uwagę na ograniczenia i fotoradary, które są oznakowane.

Ps. Hepik, przeczytaj warunki użytkowania serwisu z którego mapę wkleiłeś, bo np z powodu wklejenia z google maps możesz mieć kłopoty . To tak w sprawie formalnej :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.01.2009 09:28

pkt 3
Użytkownik nie ma prawa do wykorzystania Map, wygenerowanych Tras i Ortofotomapy w celach innych niż informacyjne i na własny użytek, tj. w szczególności nie może ich: powielać, kopiować, udostępniać stronom trzecim oraz wykorzystywać w celu prowadzenia działalności zarobkowej.

Trzeba by rozkminić ten punkt.
Ja w celach informacyjnych i niezarobkowych. :wink:
jorgus111
Cromaniak

Postnapisał(a) jorgus111 » 31.01.2009 09:43

hepik napisał(a):Trzeba by rozkminić ten punkt.
Ja w celach informacyjnych i niezarobkowych. :wink:

Przecież sam zacytowałeś pkt. regulaminu : :wink:
hepik napisał(a):pkt 3 - Użytkownik nie ma prawa do wykorzystania Map, wygenerowanych Tras i Ortofotomapy w celach innych niż informacyjne i na własny użytek
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone