Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z cyklu mecze Euro'12 - Chorwacja:Hiszpania Gdańsk 18.06

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.06.2012 08:53

Witajtie! :)

Jako, że mogłem uczestniczyć w meczu "drugich naszych" z aktualnymi Mistrzami Świata i Oiropy chciałbym podzielić się moimi spostrzeżeniami i kilkoma fotkami.

Euro 2012 to impreza jakiej w Gdańsku (w Polsce w ogóle) jeszcze nie było. Takich tłumów na ulicach Starego Miasta, takiej zabawy, takiego kolorytu jeszcze nie widziałem. Nie wiem co się działo po meczu, ale sądzę, że musiało byc grubo, choć nad miastem przechodziła mega burza, to jednak od czego są parasole i pomieszczenia restauracji :)

Na Długiej było pełno miejsc, w których trzeba było dosłownie przeciskać się, a i STAU-y sie zdarzały, gdy jakaś silna ekipa chorwacka lub hiszpańska zbierała się i zaczynała śpiewać i skakać :)

Jeśli byliście kiedyś na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku to pomnóżcie to teraz przez 5 jeśli chodzi o ilość ludzi, przez 10 jeśli chodzi o skalę radości na twarzy i przez 20 jeśli chodzi o liczbe decybeli ;)

Na Rynku w Poznaniu było mega dużo Chorwatów i prawie zero Włochów, sam Rynek ma oczywiście inny kształt niz Stare Miasto w Gdańsku, mamy sporo kilkusetmetrowych ulic i ten ruch się jakos rozkładał, ale Ulica Długa była jednym wielkim skupiskiem Chorwatów, Hiszpanów i Polaków - ilośc nacji oceniam mniej więcej po 1/3 dla każdej z nacji, no dobra, może Polaków było trochę więcej ;) :)

Gotowi? No to WCHODZIMY - jest mniej więcej godzina 17.20

Obrazek

Viva Espana!

Obrazek

Trochę miejsca, rzadko tak było...

Obrazek

Gol, Gol, dla nas Gol...

Obrazek

Rathaus ;)

Obrazek

Władca mórz

Obrazek

Obrazek

Kamieniczki na Długiej...

Obrazek

Nad Motławą, richtung DługaStrasse ;)

Obrazek

Powoli jedziemy na mecz ... niedaleko dworca spotkaliśmy takie panie ...

Obrazek

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.06.2012 09:24

Idziemy na osławiony Peron 3, z którego odjeżdżają reaktywowane pociągi SKM do Stacji Gdańsk Stadion Expo :)

Odjazd poprzedniego SKŁADU ;)

Obrazek

Do pociągu wchodzi teoretycznie 1250 głów, na Platform 3 mam wrażenie stoi ich nieco więcej ;). Na szczęście reszta musi czekać, ale specjalnie się tym nie przejmują "Polska, Biało-Czerwoni, E Viva Espana itd"

Obrazek

Podróż trwała dokładnie 7 minut, było tak gorąco, że aż przysnąłem ;) Chorwaci siedzący naprzeciwko (a tak, udało się zdobyć miejsca siedzące, kolega zajął ;)) huknęli HRVATSKA moja miłość czy coś w tym stylu i wiedziałem już, że Bursztynowy na nas czeka

Oto on, niech Was nie zwiodą Bońki Zbyszki mówiące, że Narodowy najpiękniejszy na świecie ... Niech się schowają Schalke Areny i inne El Madrigal - nasz Bursztyn jest oszałamiający - kto nie wierzy - niech przyjeżdża, a potem bije się w piersi;) :)

Powód okrzyku zachwytu z wydatnych piersi (co ja z tymi piersiami? ;)) wielu kibiców stoi sobie na terenie dawnych ogródków działkowych, a ze stacji Stadion Expo jest do niego rzut przysłowiowym beretem

Obrazek

Polecę trochę jak Zimoch Tomasz - "oto on... jak spodek latający jakowyś, który ukazał się niczego nieświadomemu rolnikowi spod lubelskiej wsi Wolskiemu Janowi w roku 1978 ........ dumnie stoi posród łąk jak symbol przemian naszego kraju.... na zaniedbanych jeszcze kilka lat temu terenach lśni teraz znak czasu..... znak sukcesu .... tak, proszę Państwa, to dzięki Państwa inicjatywie, to dzięki morderczej pracy gliwickich szwaczek i tkaczy powstała ta wielka, piękna flaga narodowa o wymiarach ...."

eeee..... zagalopawałem się, dziękujemy Panie Tomaszu .... jest Pan Królem! :) :roll:

Obrazek

Obrazek

ARENA!!!

Obrazek
Ostatnio edytowano 19.06.2012 10:16 przez tony montana, łącznie edytowano 2 razy
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.06.2012 09:47

Kibicowałem Chorwatom, ale jednak zobaczyć zawodników, którzy na codzień tworzą potęgę Barcelony, którzy terminują u Jose w Madrycie, czy nawet rozgrzewkę Pepe Reiny z Llorente to jest COŚ. To, co robi z piłką Iniesta jest niesamowite, Xavi jakby mniej widoczny, ale to jednak do jego nogi koledzy zagrywają najczęściej piłkę z dużym zaufaniem, w końcu Iker - bramkarz legenda, śledzę jego piękną karierę, od kiedy debiutował w Realu jako 18latek, naprawdę niecodzienne to obrazki w Polszy.

My już, wydaje mi się, jesteśmy trochę zblazowani, już się przyzwyczailiśmy do tej imprezy, już tak nie kibicujemy, odkąd nasi odpadli, ale pamiętajmy, że niestety za naszego życia u nas w Kraju, takie zawody mogą się już nie powtórzyć, chłońmy te chwile, napawajmy się nimi ;) :lol: (TZ ;)

Na trybunach było na maxa duszno, nad stadionem od przerwy między połowami wisiały ołowiane chmury, które po 45 minutach od meczu rozpętały piekło nad Gdańskiem (tak, to niebo płakało po odpadnięciu walecznej Chorwacji (znowu Zimoch ;))

Obok mnie siedzieli Hiszpanie, którzy odpalali fajkę od fajki, pod koniec meczu było to już naprawdę męczące

W środku chłopak Shakiry ;) (sorry za jakość)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chmury "nadchodzą", a nad wszystkim czuwa helikopter

Obrazek

Być TU i jednocześnie NAD ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hiszpanie ...

Obrazek

... i Chorwaci

Obrazek

Do hymnów ...

Obrazek
Ostatnio edytowano 19.06.2012 10:08 przez tony montana, łącznie edytowano 2 razy
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.06.2012 09:59

Na potwierdzenie mojej tezy - spadek zainteresowania Euro, lekkie zblazowanie oraz niebezpiecznie "przyzywaczajenie sie" nas do tej imprezy - czas zakończyć tę relację (zero komentsów po dwóch godzinach huehuehue)

A zakończę ją właściwie jednak dlatego, że w sumie to zdjęcia mi się kończą, wynik niesprawiedliwy (podział punktów byłby sprawiedliwszy), tak grających jak wczoraj Hiszpanów moi faworyci imprezy - Niemcy rozjadą 7:1 (i mówię poważnie!)

Jak dotąd moje typy z ktoregos tematu dotyczącego typowania się sprawdzają (oprócz klęski Polaków) - Dania po 1 wygranym meczu odpadła, Chorwacja też - niestety stawiałem na Hiszpanów i Włochów co zrobić), za chwilę w pięknym stylu odpadnie Ukraina ....

No to kończ waść....

Iker!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Xavi

Obrazek

Andres

Obrazek

Żegnaj Bursztynie...

Obrazek

Obrazek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.06.2012 10:00

Chyba słabo kibicowałeś, bo "nasi" przegrali :evil: :wink:

Na ćwierćfinał też idziesz :evil: :wink: ?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.06.2012 10:01

mysza73 napisał(a):

hmmm jakby to powiedzieć .... :) :oops: :sm: :boss:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.06.2012 10:03

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Nie rozmawiam z Tobą :twisted:

czekam w takim razie na relację :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.06.2012 10:04

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Nie rozmawiam z Tobą :twisted:

ojej .... nooooo..... to tylko .... Grecy będą grali... noooo

weźźźź.... :roll:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 19.06.2012 10:09

Brawo Tony :!: 8O :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.06.2012 10:11

longtom napisał(a):Brawo Tony :!: 8O :D

Dzięki Longtom :)

ale właściwie za co? ;) :) :) :lol:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.06.2012 10:15

tony montana napisał(a):ale właściwie za co? ;) :) :) :lol:

Ty już dobrze wiesz za co :idea: :wink:

Kolejna super relacja... Zimoch wymiata :lol:

Czekamy na ćwierćfinał :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.06.2012 10:39

kulka53 napisał(a):
tony montana napisał(a):ale właściwie za co? ;) :) :) :lol:

Ty już dobrze wiesz za co :idea: :wink:

Kolejna super relacja... Zimoch wymiata :lol:

Czekamy na ćwierćfinał :wink:

Pan Tomasz jest moim idolem. Wracając z Poznania mieliśmy włączony Program I PR a w nim TZ komentuje mecz Hiszpania - Irlandia.
"Ach, jak pięknie pokazuje instrumenty swoich kolegów Xavi. Jak on pieknie na nich gra." :)

I 5 minutach opisywania perypetii z flagą na mecz Polska - Czechy. 5 Minut. Prze ten czas ani słowa o tym, co dzieje się na komentowanym właśnie meczu.

Uwielbiam Pana Tomka. A Pana Darka już mam dość :)

"60 minuta. Nasi już zmęczeni. I znów, Mirku przyjdzie czas na analizy, ocene tego, co wydarzyło się na tym meczu, turnieju..."

Znam to od wielu lat. I już mi się bardzo nudzi. Czas odświeżyć horyzonty, popuścić wodze wyobraźni :)
Sjemko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sjemko » 19.06.2012 11:35

tony montana napisał(a):Nie wiem co się działo po meczu, ale sądzę, że musiało byc grubo, choć nad miastem przechodziła mega burza, to jednak od czego są parasole i pomieszczenia restauracji :)

Myślę, że gdyby nie burza, która zaskoczyła także mnie koło dworca, to byłoby podobnie jak chociażby w nocy z czwartku na piątek :wink: Przegrana Chorwatów też niestety zrobiła swoje. Trochę rozmawiałem z kilkoma i widziałem jeszcze kilku w jednym z klubów, więc domyślam się jak mogliby się bawić, gdyby cro team wyszedł z grupy.
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 20.06.2012 10:43

Strasznie chciałabym być na którymś z meczów... stadiony robią wrażenie, Bursztyn rzeczywiście piękny, chociaż Narodowy również prezentuje się okazale. Dla mnie gorączka związana z Euro się nie skończyła, wręcz przeciwnie: fakt, że Euro odbywa się w naszym kraju sprawiło, że dopiero zaczęłam się interesować piłką nożną.
Nie będę mogła sobie dziś znaleźć miejsca, bo dziś nie ma żadnego meczu... :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.06.2012 10:49

Magda O. napisał(a):Strasznie chciałabym być na którymś z meczów... stadiony robią wrażenie, Bursztyn rzeczywiście piękny, chociaż Narodowy również prezentuje się okazale. Dla mnie gorączka związana z Euro się nie skończyła, wręcz przeciwnie: fakt, że Euro odbywa się w naszym kraju sprawiło, że dopiero zaczęłam się interesować piłką nożną.
Nie będę mogła sobie dziś znaleźć miejsca, bo dziś nie ma żadnego meczu... :wink:

Oj tak, fajne te nasze stadiony. Mam nadzieję, że w Gdańsku planowane są w 2012 jakieś koncerty. ;) Bo Wawa ma już Coldplaya i Madonne...

Sjemko napisał(a):
Myślę, że gdyby nie burza, która zaskoczyła także mnie koło dworca, to byłoby podobnie jak chociażby w nocy z czwartku na piątek icon_wink.gif Przegrana Chorwatów też niestety zrobiła swoje. Trochę rozmawiałem z kilkoma i widziałem jeszcze kilku w jednym z klubów, więc domyślam się jak mogliby się bawić, gdyby cro team wyszedł z grupy.

Dokładnie. Szkoda, że Chorwaci i Irlandczycy już jadą do domu, dla Gdańska i Poznania ich obecność była prawdziwym świętem. Tymczasem Hiszpanie grają na Ukrainie ćwierćfinał ...
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone