Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Korcula, a może inna?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kilmicz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kilmicz » 22.02.2007 17:23

Witam
W tym roku planuję drugi wyjazd do Chorwacji.Tym razem mam zamiar jechać na południe kraju. Poprzednim razem byłem na wyspie Krk.Obecnie chodzi mi po głowie Korcula. Proszę Was o informacje na temat tej wyspy, głównie chodzi mi o miejscowości z ładnymi plażami :) . A może pojechać na inną wyspę w tym rejonie? Z niecierpliwością czekam na Wasze propozycje. Pozdrawiam.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.02.2007 17:59

Wyspa Korcula to piękna wyspa - warto jechać.
Jakie wg. Ciebie są piękne plaże . :?:
kilmicz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kilmicz » 22.02.2007 18:15

Pisząc o ładnych plażach miałem na myśłi, żwirowe ewentualnie kamieniste z dogodnym dojściem i nie za małe :) Mam nadzieję, że nie mam wygórowanych wymagań :).
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 22.02.2007 19:05

Polecam wysepkę Proizd obok Vela Luki,codziennie pływa kilka taksówek. Na wyspie cztery plaże(w tym jedna FKK) + dużo półek skalnych.
patrykoo7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) patrykoo7 » 22.02.2007 19:43

korcula to piekna wysepka. Mialem okazje mieszkać w hotelu bon repos. plaza byla kamienista. ale w odleglości ok 7km od miasta korcula jest piekna piaszczysta plaza.
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 22.02.2007 21:06

Wyspa Korcula to pierwsza moja wizyta w Chorwacji. Wyprawa trochę karkołomna jak na pierwszy raz (z 1,5 rocznym dzieckiem) ale warto było. Mieszkałem w Lumbardzie (dwie piaszczyste plaże) rzut beretem do Korculi a ceny apartamentów niższe i bardziej kameralnie. Dojazd przez Peliesac-Orebic malowniczy ale to droga przez mekę. z powrotem przeprawiłem sie Jadrolinią Korczula-Split. Polecam ! koszt ok 380zl Można zaoszczędzić zdrowie, paliwo i czas. :) :)
bemarjo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bemarjo » 22.02.2007 23:51

Fakt,że dojechać na Korculę w jeden dzień nie jest łatwo,ale nie przesadzałbym z tą drogą przez mękę.
Ja akurat byłem zawiedziony plażą piaszczystą w okolicach Lumbardy.
Tłumy-bo dla tubylców jest to niespotykane mieć piasek na plaży.
Jeżeli chcesz mieć ciszę i spokój ,to polecam Racisce na Korculi.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 23.02.2007 21:53

kilmicz napisał(a):Witam
W tym roku planuję drugi wyjazd do Chorwacji.Tym razem mam zamiar jechać na południe kraju. Poprzednim razem byłem na wyspie Krk.Obecnie chodzi mi po głowie Korcula. Proszę Was o informacje na temat tej wyspy, głównie chodzi mi o miejscowości z ładnymi plażami :) . A może pojechać na inną wyspę w tym rejonie? Z niecierpliwością czekam na Wasze propozycje. Pozdrawiam.

Najpiękniejsze miejsca na Korculi to : rejon Prigradicy , Priżba , Grscica, Potirna i Karbuni. Tam proszę szukać apartamentów.
Pozdrav. :)
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 02.03.2007 20:22

Ja mam nieco odmienne wrażenia.... owszem miasto Korcula jest przepiękne i grzechem by było go nie zobaczyć ale jeśli miałabym doradzać komuś kto nie był na południu HR to postawiłabym na Hvar. Korcula jako wyspa, moim zdaniem, jest dużo mniej atrakcyjna.
Ale jeśli już ktoś się uprze akurat na ten region to polecam rozwiązanie pośrednie pobyt na Peljesacu i zwiedzanie Korculi. Tym sosobem można zwiedzić półwysep, wyspę i jeszcez pojechac do Dobrovnika. Z Orebicia nie tylko kursują promy samochodowe ale także stateczki (wyłącznie "osobowe") pod same mury starego miasta.

Co do plaż..... jeśli chodzi o Lumbarde, no coż dla mnie nie wiele ma to wspólnego z piękną piaszczystą plażą. No może dlatego, że dla mnie prawdziwe Chorwackie plaże to żwirek lub kamienie ( nie mylić z betonowymi plażami, które też w HR można spotkac grrrrrrr) + nie ma to nic wspolnego z plażami bałtyckimi ....

Ale wszystko jest kwestią gustu i co mnie się nie podoba innym może przypaść do gustu. Tak więc .... zazwyczaj trzeba jechać i zobaczyć. Nimniej Kilmicz ja na pierwszą wyspiarska wyprawę na południe polecam Hvar . Powodzenia.

Ps.
Poszukaj też innych wątków o Korculi było tego sporo i sporo różnych wypowidzi więc będzie Ci łatwiej nie tylko wybrać wyspę ale i ewentualnie jesli zdecydujesz się na Korcule miejsce gdzie spędzisz wakacje.Powodzenia
ALICJA326
Autostopowicz
korula

Nieprzeczytany postnapisał(a) ALICJA326 » 03.03.2007 17:55

Witam
Wybieram sie w 4 lub 6 osób na Korcule, czy ma ktos jakieś sprawdzone kwatery???Dysponuje adresem na wyspie Brać , miejscowość Postira.
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 15.03.2007 21:33

Najpiękniejsze miejsca na Korculi to : rejon Prigradicy , Priżba , Grscica, Potirna i Karbuni. Tam proszę szukać apartamentów.
Pozdrav. :)[/quote]

Potwierdzam! Byłam w Prizbie. Jest to spokojna, urocza miejscowość z kilkoma małymi żwirkowo-kamienistymi plażami. Tłumów tam nie zastaniesz! Dla ludzi, którzy cenią sobie ciszę i spokój to idealne miejsce.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 19.04.2007 17:54

patrykoo7 napisał(a):korcula to piekna wysepka. Mialem okazje mieszkać w hotelu bon repos. plaza byla kamienista. ale w odleglości ok 7km od miasta korcula jest piekna piaszczysta plaza.

wybieram sie w tym roku właśnie do bon reposu, mogłbys napisać z grubsza jak tam jest? jak wygląda nocne życie, czy np. są jakieś dyskoteki.. I prosiłabym również o pare zdjęć plaży itp... z góry bardzo dziekuje.
Również jeśli inni mają jakieś fotki z plaży, hotelowej, czy też z najbliższej okolicy (są?) to poproszę :)
pozdrawiam Kaśka.
moj mail: mutiaq(małpa)interia.pl
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 20.04.2007 17:37

Niestety hotelowe plaże (bo są dwie) są dość małe i bardzo zatłoczone, podobnie ma się sytuacja na plaży przy hotelach po drugiej stornie brzegu. Jest jeszcze całkiem spora wysepka Badija, z którą Korcula ma regularne połączenia stateczkami, tam sytuacja jest nieco lepsza lecz tez jest dość spory tłok, a nieco luźniej jest dalej na skałkach, głównie opanowanych przez fkkowców. Jeśli chodzi o dyskoteki, to fajna dyskoteka jest w dawnej wieży obronnej, jest też kilka tawern i barów. Trochę informacji o bon reposie jest w "szukaczu".
Twiga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twiga » 21.04.2007 17:14

Bawiąc się Google Earth znalazłam ciekawe zdjęcia jaskini znajdującej się na Korculi w okolicy Lumbardy. Wygląda całkiem ciekawie i najwyraźniej jest udostępniona do zwiedzania bo na jednym ze zdjęć widać barierki spacerowe. Może ktoś z forumowiczów doda jeszcze jakieś zdjęcie bo ja nie bardzo wiem jak je "wyciągnąć" z Google Earth i wkleić TUTAJ. :)
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 24.04.2007 12:25

Saturnie drogi gdziez to zdjecie z avatarka zrobione bo woda wyglada majestatycznie!!!! 8O :oops:
pozdrawiam Krajana!
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone