Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać
napisał(a) dariadzem » 28.05.2018 23:19
lukasz22i napisał(a):Zła wiadomość - jeszcze nie wybrałem a urlop za 1.5 miesiąca.
Dobra - mam na oku:
- miasto Krk
- miasto Baska na Krk
- Crikvenica
- Pakostane
- Vodice
- Tribunj
- Podgora
Co wybrać....help me!
Hej,
nie jestem od początku w temacie, więc nie wiem jakie masz oczekiwania co do wyjazdu ani kiedy się wybierasz. Kilka moich uwag:
Krk to bardzo ładne miasto, ale jako obiekt turystyczny bardzo popularne, więc pewnie będzie tłoczno, nie wiem jak tam z plażami, bo zwiedzaliśmy starówkę. Do Baski nie dojechałam niestety. Mieszkaliśmy w Crikvenicy 2 lata temu i ja polecam to miasto i do plażowania i jako fajną bazę wypadową na wycieczki chociażby na Krk. Crikvenica to nieduże miasteczko z miejską plażą piaszczystą (płatna, ale nie było drogo), bardziej nastawiona na rodziny z dziećmi niż na imprezowiczów, jest tam raczej spokojnie. Nam zależało akurat na piaszczystej plaży, bo jechaliśmy z 3-letnim dzieckiem. Osobiście wolę żwirek, bo wtedy woda ma ten niesamowity kolor turkusu, a przy piasku - wiadomo, jest zmącona. Jeśli będziesz w okolicach bądź na wyspie Krk zwiedź koniecznie Vrbnik - cudowne miejsce, małe urokliwe miasteczko, naprawde robi wrażenie.
W Podgorze byłam w 2012 roku, Riwiera Makarska jest piękna i ma bardziej południowy klimat niż chociażby Kvarner. Chętnie bym znów tam pojechała, ale ze względu na czas podróży w tym roku jednak gdzieś znów na północ będziemy celować.
Jeśli czas podróży nie jest tu Ciebie kryterium, to jechałabym bardziej na południe

Choć też będzie goręcej niż w okolicach Krk, więc należy też rozważyć jakie temperatury kto lubi