maciek_apo napisał(a):...jednak niektóre artykuły jak na przykład sery, są w porównywalnych cenach....
Są inne produkty w zbliżonych cenach do Polskich, ale z pewnością nie są to sery
.png)
.png)
.png)
Dromader napisał(a):maciek_apo napisał(a):...jednak niektóre artykuły jak na przykład sery, są w porównywalnych cenach....
w jakich porównywalnych cenach widziałeś sery
![]()
Są inne produkty w zbliżonych cenach do Polskich, ale z pewnością nie są to sery
.png)
Lelule1971 napisał(a): Prawdziwy ser musi kosztować minimum 20 zł.
Do wyprodukowania 1 kg sera potrzeba aż około 10 litrów mleka. Wynika to stąd, że przy produkcji sera wykorzystuje się głównie podstawowe składniki mleka: białka, tłuszcze, witaminy i minerały.
.png)
.png)
viggen_wawa napisał(a):Odnoszę wrażenie, że ten post to prowokacja. Nie jestem bezgranicznie zakochanym w Chorwacji maniakiem i potrafię mieć własne zdanie. Ale troszkę sprostowania się należy do Twoich informacji. Ryby absolutnie nie są 3-4 razy droższe niż w Polsce (no chyba, że porównujemy obrzydliwą, sprzedawaną w markecie pangę za 6 PLN z rybami sprzedawanymi na targu rybnym?).
dla przykładu, taki kilogramowy chorwacki węgorz na targu kosztował 20 Kn, czyli 12PLN (drogo? - 3-4 razy drożej?)
inne ceny ryb z targu w Sibeniku
świeże makrele - 20 Kn/kg
sardele - 20Kn/kg
cipale - 20 Kn/kg
ośmiornica - 35KN/kg
czy to naprawdę 3-4 razy drożej? warto sprawdzić
Ceny ryb w knajpkach rzeczywiście różne, ale i knajpki są różne. W konobach, które odwiedzałem najdroższa potrawa z ryb (talerz orady- 180 Kn/kg), ale np. kalmary w Primostenie 25 Kn za sporą porcję.
Wino w Primostenie rzeczywiście 30 Kn za litr, ale domowe po 70-100 Kn to chyba przesadzone (40 kosztuje rakija/litr, 60 orzechówka, ale wino domowe?). Podaj gdzie takie ceny to będziemy omijać to miejsce.
Oszukują wszędzie na świecie, więc w Chorwacji pewnie nie bardziej.
Co do winiety słoweńskiej - zgoda, że cena jest z kosmosu (dlatego taką popularnością cieszy się droga alternatywna - nawet Chorwaci śmieją się ze Słoweńców i ich pazerności).
To tyle i pozdrav
.png)
dasio napisał(a):Oczywiście dla pewnej grupy osób na tym forum wszystko co będzie w nie smak lub z zabarwieniem negatywnym o Chorwacji będzie prowokacją.
Gro osób zarzuca brak "kultury turystycznej" wszędobylskim polakom mieszając krajanów z błotem a na forum zachowuje się dokładnie tak samo. Oczywiście najpierw dokleja się łatki "paragonów" etc. a potem te same osoby pokazują na zdjęciach wzięte z Polski ziemniaczki i pieczone mięso. Napisałem ten post subiektywnie, a banialuki to mógłbym pisać o Hawajach, Bali czy Malediwach - bo nie byłem tam jeszcze.
Po prostu nie padłem na kolana przed Chorwacją i to wszystko. Komuś innemu nie spodoba się Bułgaria, Grecja czy Hiszpania.
Ciężko przetrawić czyjeś odmienne zdanie?
.png)
Oczywiście dla pewnej grupy osób na tym forum wszystko co będzie w nie smak lub z zabarwieniem negatywnym o Chorwacji będzie prowokacją.
Wino w Primostenie rzeczywiście 30 Kn za litr, ale domowe po 70-100 Kn to chyba przesadzone (40 kosztuje rakija/litr, 60 orzechówka, ale wino domowe?). Podaj gdzie takie ceny to będziemy omijać to miejsce.
.png)
Wątek o serach i podserach![]()
![]()
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne