Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z chorwacji - info o trasie dla zainteresowanych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lukaszgurdak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszgurdak » 30.06.2009 14:19

Witam Wszystkich Serdecznie

Własnie w nocy wróciłem z Chorwacji (wyspa krk). Moja trasa: Mielec - Krosno - Barwinek - Preszów - Koszyce - Miszkolc - Budapeszt - Zagrzeb - Krk. Cała trasę udało mi się bez najmniejszego kłopotu przejechać na LPG. Na forum czytałem sporo zbierznych informacji co do jego dostępności na węgrzech. Sam sprawdziłem i jak się okazuje nie ma z tym najmniejszego problemu - ot po przekroczeniu granicy Słowacko - Węgierskiej zajechałem na pierwsza stację na węgrzech (MOL) - Tutaj LPG było:) Zapytalem obsługę jak jest z LPG na trasie nad balaton - w odpowiedzi dostałem dokładna mapę z naniesionymi stacjami MOL (oraz adresami) w których gaz sprzedawany jest w 90% przez cała dobę. Zgadzam się z tymi którzy mówia ze cięzko go dostać przy autostradach - na trasie M3 do budapesztu jest jedna - ale wystarczy zjechać z autostrady do oznaczonej na mapie miejscowości i tam juz nie ma z tym problemu (zjazdy po max 2 km więc praktycznie nic się nie nadkłada) - osobiscie zjeżdzałem do ASZOD przed budapesztem i BALATONELLE. Cena gazu 156 forintów za litr. Dysrybutory nieco z boku - zazwyczaj przy odkurzaczach - trzeba dac znać ze sie chce LPG zatankować - nie tankuje sie samodzielnie, wszystko robi obsługa stacji.

UWAGA - cena LPG jest podana tylko na dystrybutorze!!! troche to dziwne ze nie pisza na słupie z cenami przed stacją, ale tak juz mają:)

Chorwacja - tutaj gaz dostepny jest bez prolemu praktycznie na kazdej stacji - dystrybutory sa zazwyczaj razem z dysrybutorami benzyny (a nie jak na wegrzech z boku). cena gazu 3,69 kuny za litr. Uwaga - stacje w chorwacji czasami co około 40-50 km!

UWAGA - cena LPG jest podana zazwyczaj tylko na dystrybutorze!!!

Mam nadzieję że te informacje się komus przydadza:)
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 30.06.2009 14:33

Pewnie ,że się przydadzą - zwłaszcza takie konkretne - dziękuję w imieniu forumowiczów, korzystających z LPG - ja niestety albo stety :D mam klekota :D ale już moja siostra i tata tankują LPG

ps. Gratulacje - pierwszy post ,a jakże przydatny i konkretny ! :D bez wodolejstwa i ogólnego ściemniania !
lukaszgurdak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszgurdak » 30.06.2009 17:25

A własnie jeszcze ceny winetek i autostrad:
Słowacja - 6 EUro za winetkę 7 dniową
Węgry - 2550 forintów (10 dni)
Chorwacja - nie trzeba winetki ale płatne autosrady:
- Do Zagrzebia - 36 Kun
- Zarzeb - Rijeka - 54 kuny
- Wjazd mostem na wyspę KRK - 40 kun (ale placi się tylko na wjeździe - wyjazd bezpłatny - chociaz bramki są).
karax
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karax » 30.06.2009 21:42

lukaszgurdak napisał(a):A własnie jeszcze ceny winetek i autostrad:
Słowacja - 6 EUro za winetkę 7 dniową
Węgry - 2550 forintów (10 dni)

czy miejsca gdzie można kupić winietkę są wyraźnie oznaczone?
rafiKRK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafiKRK » 30.06.2009 23:39

Co do dostępności LPG w cro i generalnie na całej trasie to widze że jest rewelka ! Jak leciałem w 2001 za pomocą mapki wydrukowanej z AUTO ROAD bo o navi nikt wtedy nie myślał, z naniesionymi stacjami LPG to było ich raptem kilka na trasie. Po przekroczeniu granicy Cro. do stacji z LPG Miałem jakieś 70 km. a było jakieś 30 min. Gnałem jak szalony żeby zdążyć. Przed zamknięciem stacji jak pisało na wydruku AR. Wpadłem na tą stacje na blokach prawie a tu widzeę pracownik wsiadał już do auta. Ale po krótkiej wymianie zdań i i dołączeniu 3 BUTELECZEK ŻYWCA od zaprzyjaznionego narodu z pod BIAŁO CZERWONEJ FLAGI już po kilku minutkach jechałem na luzie z pełną butlą LPG.

A swoją drogą warto mieć jakieś dary dla "wkupnego" :D

Pozdrawiam :papa:
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 01.07.2009 06:54

lukaszgurdak napisał(a):- Wjazd mostem na wyspę KRK - 40 kun (ale placi się tylko na wjeździe - wyjazd bezpłatny - chociaz bramki są).

Niezłe zdzierstwo :)

Ja będę w Malinska i planuję codziennie gdzieś jeździć :(
A co za tym idzie zapewne 6-7 razy będę musiał przez most przejechać :(

No chyba że są jakieś karnety wielorazowe , ale wątpie :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2009 08:28

Nie ma karnetów. Podrożało widać bo było 30 kunek niedawno.

ja tez planuje pojeździć, ale po Krku, na 2 tygodnie powinno atrakcji wystarczyć.

Wyskocz z wyspy z dwa razy a pozostałe wycieczki zaplanuj po wyspie, przynajmniej z czystym sumieniem powiesz, ze znasz troche Krk.

lukaszgurdak czemu tankowałes na Wegrzech a nie na Słowacji? Taniej jest? Wypada mi tankowanie akurat w okolicach Bratysławy i tam planowałem... Następne w okolicach Zagrzebia, jest cos na obwodnicy albo w okolicy? A na Krku LPG tylko w Malinskiej?

Pozdrav
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 01.07.2009 08:33

lukaszgurdak napisał(a): Słowacja - 6 EUro za winetkę 7 dniową

Zdrożało czy kupowałeś z większym narzutem? Wcześiej podawali, że 4,90 Euro.

P.
wojciech70
Odkrywca
Droga z Barwinka przez Słowację kręta i górzysta?

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 01.07.2009 10:07

Witam,

Zamierzam także jechać przez Barwinek. Czy droga od Barwinka przez Słowację jest bardzo górzysta i kręta?

Pozdrawiam: Wojtek
lukaszgurdak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszgurdak » 01.07.2009 16:11

piotr62 napisał(a):

P.

Dokładnie 5,9 Euro. NO i kolor zmienili na wściekły róż - a w tamtym roku byl fajny zielony:)
Lechu67
Croentuzjasta
Re: Droga z Barwinka przez Słowację kręta i górzysta?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 01.07.2009 16:15

wojciech70 napisał(a):Witam,

Zamierzam także jechać przez Barwinek. Czy droga od Barwinka przez Słowację jest bardzo górzysta i kręta?...

Pierwsze kilkanaście kilometrów jest jak po naszej stronie - kręte zjazdy i podjazdy, ale czym dalej tym lepiej.
Napewno przejedziesz te ok. 100 km szybciej niż w Polsce. Zwracaj uwagę na prędkość w obszarze zabudowanym - łapią nawet za najmniejsze przekroczenie, a mandaty w euro :( .
lukaszgurdak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszgurdak » 01.07.2009 16:16

igg napisał(a):Nie ma karnetów. Podrożało widać bo było 30 kunek niedawno.

ja tez planuje pojeździć, ale po Krku, na 2 tygodnie powinno atrakcji wystarczyć.

Wyskocz z wyspy z dwa razy a pozostałe wycieczki zaplanuj po wyspie, przynajmniej z czystym sumieniem powiesz, ze znasz troche Krk.

lukaszgurdak czemu tankowałes na Wegrzech a nie na Słowacji? Taniej jest? Wypada mi tankowanie akurat w okolicach Bratysławy i tam planowałem... Następne w okolicach Zagrzebia, jest cos na obwodnicy albo w okolicy? A na Krku LPG tylko w Malinskiej?

Pozdrav

Na słowacji nie tak tanio bo 0,40 - 0,42 Euro za litr. Pozatym na baku robie około 200 - 250 km (opel astra 1,4 60km rocznik 96 więc przy obciążeniu 4 osób i bagażu to troche bierze (normalnie 250 - 300 km na baku)

Jak ktos by chciał na słowacji to jest jedna stacja z LPG jakieś 500 metrów przed granicą węgierską:)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.07.2009 16:20

piotr62 napisał(a):

P.

Cena oficjalna takiej maliny jest dalej 4,90E.
Alen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alen » 05.07.2009 21:47

Witam
My również planujemy wyjazd tą trasą, w związku z tym mamy też kilka pytań;
Czy droga z Rzeszowa do Barwinka jest po remontach?
Czy vinetki na Słowację kupowaliście na przejściu w Barwinku?
Proszę o podanie ceny podróżowana po autostradach z miasta MISZKOLC do granicy Chorwackiej? Będę jechał w lipcu drogą M30, M3, M0 i M7 )
Czy cena Vinety 1530 HUF(4dni) dotyczy wszystkich autostrad które wymieniłem?
Czy może na każdą autostradę trzeba mieć oddzielną vinetę?
I jeszcze najważniejsze;
Czy jadąc przez Budapeszt jechałeś nową obwodnicą M0 do M7 czy przez centrum?
Którędy lepiej i szybciej.
Z tego co obliczyłem jadąc M0 z M3 do M7 dokładamy sobie jakieś 40km Tylko czy warto ?
Ile czasu zajeło ci przejechanie Słowacji a ile Węgier ? Rozumiem że prędkości nie przekraczałeś :)
mirecki
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirecki » 05.07.2009 21:55

Witam,
jesli umiem liczyc to LPG na Słowacji jest dużo tańsze niż na Węgrzech wg cen podanych przez Łukasza:
0,42 euro * 4,50 zł = 1,89 ( tyle co w Polsce )
156 forintów * 0,016 zł = 2,50

a na Cro 3,69 kun * 0,60 zł = 2,21
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone