Witam Wszystkich Serdecznie
Własnie w nocy wróciłem z Chorwacji (wyspa krk). Moja trasa: Mielec - Krosno - Barwinek - Preszów - Koszyce - Miszkolc - Budapeszt - Zagrzeb - Krk. Cała trasę udało mi się bez najmniejszego kłopotu przejechać na LPG. Na forum czytałem sporo zbierznych informacji co do jego dostępności na węgrzech. Sam sprawdziłem i jak się okazuje nie ma z tym najmniejszego problemu - ot po przekroczeniu granicy Słowacko - Węgierskiej zajechałem na pierwsza stację na węgrzech (MOL) - Tutaj LPG było:) Zapytalem obsługę jak jest z LPG na trasie nad balaton - w odpowiedzi dostałem dokładna mapę z naniesionymi stacjami MOL (oraz adresami) w których gaz sprzedawany jest w 90% przez cała dobę. Zgadzam się z tymi którzy mówia ze cięzko go dostać przy autostradach - na trasie M3 do budapesztu jest jedna - ale wystarczy zjechać z autostrady do oznaczonej na mapie miejscowości i tam juz nie ma z tym problemu (zjazdy po max 2 km więc praktycznie nic się nie nadkłada) - osobiscie zjeżdzałem do ASZOD przed budapesztem i BALATONELLE. Cena gazu 156 forintów za litr. Dysrybutory nieco z boku - zazwyczaj przy odkurzaczach - trzeba dac znać ze sie chce LPG zatankować - nie tankuje sie samodzielnie, wszystko robi obsługa stacji.
UWAGA - cena LPG jest podana tylko na dystrybutorze!!! troche to dziwne ze nie pisza na słupie z cenami przed stacją, ale tak juz mają:)
Chorwacja - tutaj gaz dostepny jest bez prolemu praktycznie na kazdej stacji - dystrybutory sa zazwyczaj razem z dysrybutorami benzyny (a nie jak na wegrzech z boku). cena gazu 3,69 kuny za litr. Uwaga - stacje w chorwacji czasami co około 40-50 km!
UWAGA - cena LPG jest podana zazwyczaj tylko na dystrybutorze!!!
Mam nadzieję że te informacje się komus przydadza:)

.png)
.png)
.png)
.png)

.png)