Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z chorwacji - info o trasie dla zainteresowanych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lukaszgurdak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszgurdak » 05.07.2009 21:57

Alen napisał(a):Witam
My również planujemy wyjazd tą trasą, w związku z tym mamy też kilka pytań;
Czy droga z Rzeszowa do Barwinka jest po remontach?
Czy vinetki na Słowację kupowaliście na przejściu w Barwinku?
Proszę o podanie ceny podróżowana po autostradach z miasta MISZKOLC do granicy Chorwackiej? Będę jechał w lipcu drogą M30, M3, M0 i M7 )
Czy cena Vinety 1530 HUF(4dni) dotyczy wszystkich autostrad które wymieniłem?
Czy może na każdą autostradę trzeba mieć oddzielną vinetę?
I jeszcze najważniejsze;
Czy jadąc przez Budapeszt jechałeś nową obwodnicą M0 do M7 czy przez centrum?
Którędy lepiej i szybciej.
Z tego co obliczyłem jadąc M0 z M3 do M7 dokładamy sobie jakieś 40km Tylko czy warto ?
Ile czasu zajeło ci przejechanie Słowacji a ile Węgier ? Rozumiem że prędkości nie przekraczałeś :)

Jezeli chodzi o dorgę rzeszów barwinek to nie wiem - ja jechalem z mielca na ropczyce,wiśniową do krosna. Od krosna do granicy jest ok - w dukli jest kawałek jezdni ze zwęzeniem do jednego pasa i co za tym idzie trzeba nieraz postac chwile na światłach. Winietke na słowacji kupowałem juz po słowackiej stronie (w budce za przejściem granicznym). Jezeli chodzi o węgry to polecalbym winietke 10 dni (bo trzeba jakos wrocic a wychodzi taniej niz 2 po 4 dni - no chyb a ze wracacie którędys indziej) - z tego co mi wiadomo winietka dotyczy wszystkich dróg (nie spotkałem sie z oddzielną jakaś) - miałem po drodze nawet rutynową kontrol policyjna i nikt sie do niczego na szczescie nie przyczepił:) A i jeżeli jedziecie na KRK to po zjeździe z autostrady proponuje dać odpocząć autu (silnikowi i hamulcą) bo do mostu na KRK trzeba pokonać 600 metrów w dół (z wyssokości około 700m.n.p.m do 100m.n.p.m. kretymi i wąskimi serpentynami:)
kkk6969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkk6969 » 05.07.2009 21:59

Od 01.07.2009 gaz w CHorwacji podrożał 4,o4 kuny - ale ogólnie dostępny
lukaszgurdak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszgurdak » 05.07.2009 22:26

lukaszgurdak napisał(a):
Proszę o podanie ceny podróżowana po autostradach z miasta MISZKOLC do granicy Chorwackiej? Będę jechał w lipcu drogą M30, M3, M0 i M7 )
I jeszcze najważniejsze;
Z tego co obliczyłem jadąc M0 z M3 do M7 dokładamy sobie jakieś 40km Tylko czy warto ?
Ile czasu zajeło ci przejechanie Słowacji a ile Węgier ? Rozumiem że prędkości nie przekraczałeś :)

Jezeli chodzi o dorgę rzeszów barwinek to nie wiem - ja jechalem z mielca na ropczyce,wiśniową do krosna. Od krosna do granicy jest ok - w dukli jest kawałek jezdni ze zwęzeniem do jednego pasa i co za tym idzie trzeba nieraz postac chwile na światłach. Winietke na słowacji kupowałem juz po słowackiej stronie (w budce za przejściem granicznym). Jezeli chodzi o węgry to polecalbym winietke 10 dni (bo trzeba jakos wrocic a wychodzi taniej niz 2 po 4 dni - no chyb a ze wracacie którędys indziej) - z tego co mi wiadomo winietka dotyczy wszystkich dróg (nie spotkałem sie z oddzielną jakaś) - miałem po drodze nawet rutynową kontrol policyjna i nikt sie do niczego na szczescie nie przyczepił:) A i jeżeli jedziecie na KRK to po zjeździe z autostrady proponuje dać odpocząć autu (silnikowi i hamulcą) bo do mostu na KRK trzeba pokonać 600 metrów w dół (z wyssokości około 700m.n.p.m do 100m.n.p.m. kretymi i wąskimi serpentynami:)

Przejezd przez słowację to max 2 godzinki - ogólnie bardzo przyjemna trasa - miedzy świdnikiem a preszowem troche zakrętasów ale przynajmniej rowniutko:)

Na węgrzech zaskoczenie bo na niezbyt szerokich drogach poza obszarem zabudowanym ograniczenie dochodzi do 110 km/h :P

Jezeli chodzi o budapeszt to ja jechałem przez centrum - było to około godziny 17.00 i na spokojnie bez zadnych korków itp., a przy okazji jest co pooglądać:)
Zatrzymywalilismy się nad balatonem więc trasa przez węgry była nieco dłuższa czasowo (ale tak około 8-9 godzin można liczyć)
Alen
Croentuzjasta
Obwodnica Budapesztu M0

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alen » 05.07.2009 22:58

lukaszgurdak napisał(a):
lukaszgurdak napisał(a):
I jeszcze najważniejsze;

Przejezd przez słowację to max 2 godzinki - ogólnie bardzo przyjemna trasa - miedzy świdnikiem a preszowem troche zakrętasów ale przynajmniej rowniutko:)

Na węgrzech zaskoczenie bo na niezbyt szerokich drogach poza obszarem zabudowanym ograniczenie dochodzi do 110 km/h :P

Jezeli chodzi o budapeszt to ja jechałem przez centrum - było to około godziny 17.00 i na spokojnie bez zadnych korków itp., a przy okazji jest co pooglądać:)
Zatrzymywalilismy się nad balatonem więc trasa przez węgry była nieco dłuższa czasowo (ale tak około 8-9 godzin można liczyć)

Dzięki za Informacje
My chyba też będziemy jechali przez centrum Budapesztu
Ale w sumie jestem ciekawy czy ktoś już jechał M0?
Największe zdzierstwo to te 6Euro za 30km autostrady na Słowacji !!! Chyba że coś dobudowali o czym nie wiem?
gszewczy
Globtroter
Re: Obwodnica Budapesztu M0

Nieprzeczytany postnapisał(a) gszewczy » 06.07.2009 08:59

Największe zdzierstwo to te 6Euro za 30km autostrady na Słowacji !!! Chyba że coś dobudowali o czym nie wiem?

mhhhm - no nie musisz jechac 30 km autostrda bo obok jest wzdłuż autostrady zwykla krajówka. Ja nie kupuje winiety.[/quote]
Alen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alen » 07.07.2009 23:07

To nawet nie 30 a dokładnie 21km
Też tak zrobię :)
agap
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agap » 12.07.2009 22:32

Witam,
Ten płatny odcinek jest jedyny na trasie Chyżne-Dolny K.-Rozemberok-Bańska B.- Sahy?
Słowacy informują o całym odcinku Rozemberok-Zwolen, że niby jest objęty Vinietą:
http://slowacja.hej.pl/sl-auto.htm
Alen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alen » 12.07.2009 22:55

Jest tak jak było do tej pory - czyli da się ominąć
http://www.ndsas.sk/mapa/12389s
agap
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agap » 13.07.2009 13:59

Witam,
Jak najprościej ominąć ten odcinek 21km płatnej autostrady z Banskiej Bystrzycy?
agap
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agap » 13.07.2009 22:39

Dzięki,
Pozdrawiam.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wróciłem z chorwacji - info o trasie dla zainteresowanych - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone