Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Winietki - kilka pytań ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszpir
Croentuzjasta
Winietki - kilka pytań ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 08.07.2009 15:19

Witam !

We wrześniu wybieramy się do Chorwacji.
Będę potrzebował winietki na Słowację,Austrię i Słowenię.

Jako że znajomi kierowcy mojego ojca w wakacje jeżdżą w lipcu i sierpniu do Chorwacji pomyślałem czy nie warto by było kupić szybciej winietek.

Czy można kupić szybciej winietki (PZMOT umożliwia ale ceny są paskudne) i w późniejszym okresie je "wykorzystać" ?

Czy może na stacji przy "sprzedaży" winietka jest zawsze "aktywowana" i takiej możliwości nie ma ...

Po prostu boję się że po przekroczeniu granicy nie znajdę szybko stacji i nie uda mi się winietki nabyć (lub nie będzie tej co potrzebuje) a jako że nie znam dobrze ani angielskiego ani niemieckiego mogę się nie "dogadać".

Dlatego najchętniej bym winietki nabył szybciej , nakleił je i spokojnie jechał :)
mariusz 69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz 69 » 08.07.2009 15:25

Kupno winiety jest bardzo proste. Punkty sprzedaży przy granicy są dobrze oznaczone.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 08.07.2009 15:30

kaszpir napisał(a):Dlatego najchętniej bym winietki nabył szybciej , nakleił je i spokojnie jechał :)

Też nie masz większych problemów jak zakup winietki :roll: :wink: kupisz je w danym kraju na każdej stacji paliw, bez problemów, bez znajomości języka bo winietka wszędzie nazywa się WINIETKA , no może na Wegrzech deczko inaczej- matrica :wink:
I nie żartuj, że nie dogadasz sie ze Słowakiem... 8)

Głowa do góry :lol: :lol: :lol:
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 08.07.2009 15:31

mariusz 69 napisał(a):Kupno winiety jest bardzo proste. Punkty sprzedaży przy granicy są dobrze oznaczone.

Tyle że kierowca (autobusu) powiedział mi że na granicy mało kto kupuje bo jest sporo drożej ...

Tylko pytanie o ile drożej ...

A ja jadę pierwszy raz i nigdy nie kupowałem/użytkowałem winietek i trochę się boję że wjazdę do danego kraju bez winietki i nie zdąże jej nabyć a tutaj kontrola i mandat :(

A bez znajomości języka łatwo by nie było
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.07.2009 17:13

kaszpir napisał(a):A ja jadę pierwszy raz i nigdy nie kupowałem/użytkowałem winietek i trochę się boję że wjazdę do danego kraju bez winietki i nie zdąże jej nabyć a tutaj kontrola i mandat :(

A bez znajomości języka łatwo by nie było

Winieta nie jest wymagana zaraz po przekroczeniu granicy. Spokojnie dojedziesz do najbliższej stacji "CPN" i powiesz winieta i już ją masz. Jak nie na pierwszej to na drugiej, trzeciej. Pokazać na palcach ile dni i żaden inglisz nie jest potrzebny. Zresztą takich jak ty mają codziennie na kopy (bez urazy - takich jak my).
mrówa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrówa » 14.07.2009 21:04

Wiecie może, tak na 100%czy za winiety w Słowacji i Czechach, na stacjach benzynowych można płacić kartą kredytową??? Chcialem się obyć bez kupowania koron i euro. pozdrav.
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 15.07.2009 09:50

mrówa napisał(a):Wiecie może, tak na 100%czy za winiety w Słowacji i Czechach, na stacjach benzynowych można płacić kartą kredytową??? Chcialem się obyć bez kupowania koron i euro. pozdrav.

możesz płacic kartą.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 15.07.2009 09:56

natuchna napisał(a):
mrówa napisał(a):Wiecie może, tak na 100%czy za winiety w Słowacji i Czechach, na stacjach benzynowych można płacić kartą kredytową??? Chcialem się obyć bez kupowania koron i euro. pozdrav.

możesz płacic kartą.

Chyba że na danej stacji w danej chwili padnie terminal albo system identyfikacji w banku. Różne dziwy się zdarzają.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.07.2009 11:03

gospodarz napisał(a):
natuchna napisał(a):

możesz płacic kartą.

Chyba że na danej stacji w danej chwili padnie terminal albo system identyfikacji w banku. Różne dziwy się zdarzają.

Albo np. nie mają winietek z tym okresem jaki Ciebie interesuje (też już tak miałem w CZ)
ewlii
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewlii » 15.07.2009 12:12

A np na granicy w Cieszynie - nie lepiej kupić ? My zawsze kupujemy tam wprawdzie tylko na Czechy, Austrię, Szwajcarię ale zawsze mają i po polsku mówią :D . Mam nadzieję, że na Słowację , Węgry też tam mają :D
guru002
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) guru002 » 18.07.2009 10:13

Witam, a czy kupie w np Czechach winietki na wszystkie przejazdowe panstwa ?? czyli Słowacje, Austrie i Chorwacje ?? czy kazdy winietka w swoim panstwie ??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2009 11:54

guru002 napisał(a):Witam, a czy kupie w np Czechach winietki na wszystkie przejazdowe panstwa ?? czyli Słowacje, Austrie i Chorwacje ??

Kupisz.
Z wyłączeniem Chorwacji bo tam nie ma winietek :lol:
guru002
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) guru002 » 18.07.2009 11:57

Dziekuje Piotrek ;) Ty to chyba jestes ciągle na necie i wszystko wiesz ;) Dzieki jeszcze raz pozdrawiam!
wicia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wicia » 18.07.2009 12:09

To jeszcze ja bym się chciała coś dowiedzieć ,a mianowicie jak wjeżdżam do Austri to mogę zakupić odrazu winietę na droge powrotną.Czytając posty o objeździe autostrady w Słoweni wyczytała iż niektuży mieli problemy z zakupieniem jej w drodze powrotnej.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 18.07.2009 18:55

wicia napisał(a):To jeszcze ja bym się chciała coś dowiedzieć ,a mianowicie jak wjeżdżam do Austri to mogę zakupić odrazu winietę na droge powrotną.

Możesz.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone