.png)
.png)
michael12 napisał(a):Niedługo wybieram się do Chorwacji,na wyspe Brac. Jadę pierwszy raz i chciałbym się dowiedzieć jaką trasą najlepiej dojechać do miasta Split,a także jakie są ceny autostrad i winiet?
.png)
.png)
HeniekWit napisał(a):Do tras kolego el_guapo dołożyłbym jeszcze W-wa- Kwtowice-Kraków-Chyżne-Słowacja-Węgry(Budapeszt autostrada do Balatonu lub krajówki nad Balatonem)-Chorwackie Autostrady.
.png)
HeniekWit napisał(a):Kolego el_guapo wiesz może jak tam remonty dróg Żywiec-Zwardoń?
.png)
el_guapo napisał(a):michael12 napisał(a):Niedługo wybieram się do Chorwacji,na wyspe Brac. Jadę pierwszy raz i chciałbym się dowiedzieć jaką trasą najlepiej dojechać do miasta Split,a także jakie są ceny autostrad i winiet?
Na szybko:
Warszawa-Częstochowa i ...
1. Cieszyn - Brno - Mikulov- Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Karlovac - Split
2. B-Biała - Zwardoń - Zilina - Bratysława - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Karlovac - Split
Ceny winiet:
- AUT: w tym sezonie chyba zapowiadali podwyżkę do 7,8E;
- CZ: nie wiem nie jeździłem tamtędy od 2004r;
- SVK: 300koron;
- SLO: 1E
- HR: od granicy do Splitu coś koło 200HRK (info na www.hac.hr)
.png)
Dick45 napisał(a):el_guapo napisał(a):michael12 napisał(a):Niedługo wybieram się do Chorwacji,na wyspe Brac. Jadę pierwszy raz i chciałbym się dowiedzieć jaką trasą najlepiej dojechać do miasta Split,a także jakie są ceny autostrad i winiet?
Na szybko:
Warszawa-Częstochowa i ...
1. Cieszyn - Brno - Mikulov- Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Karlovac - Split
2. B-Biała - Zwardoń - Zilina - Bratysława - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Karlovac - Split
Ceny winiet:
- AUT: w tym sezonie chyba zapowiadali podwyżkę do 7,8E;
- CZ: nie wiem nie jeździłem tamtędy od 2004r;
- SVK: 300koron;
- SLO: 1E
- HR: od granicy do Splitu coś koło 200HRK (info na www.hac.hr)
tak jak kolega pisze trasa nr.1 tak jechałem we wrześniu ub.roku.Tak prowadziła mnie nawigacja (Destinator6) Jechałem pierwszy raz i dojechałem bezproblemowo.Najgorszy odcinek trasy to Polska trasa katowicka z Wa-wy do granicy pełno fotoradarów(trzeba mieć CB w ciągu tego wyjazdu zwróciło się kilkakrotnie)robót drogowych tragedia.Potem kiepski odcinek to dojazd do Wiednia jakieś boczne drogi.Przejazd przez Wiedeń z nawigacją bez niespodzianek ale oznakowanie też jest bardzo dobre.Wjazd na autostradę w środku miasta (dało się wybudować a w Wa-wie niestety nie) Autostrada do granicy.Potem Słowenia drogi kiepskie jak u nas no i autostrada w Chorwacji bajka tylko te 130/h ale pozwoliłem sobie trochę i jakoś do dziś nie przyszły żadne zdjęcia.Winety również na Austrię kupiłem w Cieszynie zaraz za granicą po prawej stronie jest drewniany kiosk kupiłem od razu na powrót całość 150zł.w Chorwacji jak wjeżdzasz na autostradę zabierasz z automatu bilet jak zjeżdzasz płacisz.Z Wa-wy wyjechałem około 16 w Splicie byłem koło 7.Po drodze dwa razy drzemka .
.png)
HeniekWit napisał(a):Kolego el_guapo wiesz może jak tam remonty dróg Żywiec-Zwardoń?
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi