Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa-Split jak jechać?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
michael12
Plażowicz
Warszawa-Split jak jechać?

Nieprzeczytany postnapisał(a) michael12 » 08.01.2008 16:19

Niedługo wybieram się do Chorwacji,na wyspe Brac. Jadę pierwszy raz i chciałbym się dowiedzieć jaką trasą najlepiej dojechać do miasta Split,a także jakie są ceny autostrad i winiet?
piotr_plock
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr_plock » 08.01.2008 17:35

- ja też jadę tam w wakacje (Slatine) , też pierwszy raz do Cro, i też mniej więcej z tej samej części Polski - z Płocka :)

przeszukaj forum - jest tutaj naprawdę wszystko;

założyłem sobie konto, a to mój pierwszy post dopiero -

po prostu jak coś mi przychodzi do głowy, to jednak zanim założę wątek, używam szukajki - i zwykle okazuje się, że to samo pytanie, już wcześniej zadano kilkakrotnie

pozdrowienia!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2008 17:39

Dokładnie tak jak wspomniał mój przedmówca - to o co pytasz jest na tym forum, więc szkoda nastepnego wątku na ten sam temat.
Jak wejdziesz na FAQ to znajdziesz TO
A trase to radze samemu ustalić, nalepiej za pomoca któregoś z route planerów jak np. ViaMichelin
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 09.01.2008 08:41

michael12 napisał(a):Niedługo wybieram się do Chorwacji,na wyspe Brac. Jadę pierwszy raz i chciałbym się dowiedzieć jaką trasą najlepiej dojechać do miasta Split,a także jakie są ceny autostrad i winiet?

Na szybko:
Warszawa-Częstochowa i ...
1. Cieszyn - Brno - Mikulov- Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Karlovac - Split
2. B-Biała - Zwardoń - Zilina - Bratysława - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Karlovac - Split

Ceny winiet:
- AUT: w tym sezonie chyba zapowiadali podwyżkę do 7,8E;
- CZ: nie wiem nie jeździłem tamtędy od 2004r;
- SVK: 300koron;
- SLO: 1E
- HR: od granicy do Splitu coś koło 200HRK (info na www.hac.hr)
HeniekWit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HeniekWit » 09.01.2008 09:32

Do tras kolego el_guapo dołożyłbym jeszcze W-wa- Kwtowice-Kraków-Chyżne-Słowacja-Węgry(Budapeszt autostrada do Balatonu lub krajówki nad Balatonem)-Chorwackie Autostrady. Czasowo wszystko wyglada podobnie. W 2003 był wariant węgierski i było ok. W 2004 powrót autostrady przez Słowenię-Austrię-Słowację-przejście gr.- Zwardoń super OK. 2005 Wariant austriacki korki w Wiedniu, korki na gr. Słoweńsko-Chorwackiej. Powrót objazdy w Słowenii - tak sobie. W 2008 jeśli uda sie wyjazd chyba zwycięży wariant Słowacja-Węgry-Chorwacja. Popatrz sobie na aktualną mapę, Miłego wypoczynku.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 09.01.2008 12:11

HeniekWit napisał(a):Do tras kolego el_guapo dołożyłbym jeszcze W-wa- Kwtowice-Kraków-Chyżne-Słowacja-Węgry(Budapeszt autostrada do Balatonu lub krajówki nad Balatonem)-Chorwackie Autostrady.

Oczywiście - jest to kolejna opcja, ale...w tym roku wracałem przez Zilinę - Martin - Dolny Kubin do Chochołowa (konkretnie do Zakopanego) - umordowałem się tym kawałkiem strasznie: cała masa TIRów ciągnących wąską drogą do Chyżnego - masakra.
HeniekWit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HeniekWit » 11.01.2008 14:16

Kolego el_guapo wiesz może jak tam remonty dróg Żywiec-Zwardoń?
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 13.01.2008 19:24

HeniekWit napisał(a):Kolego el_guapo wiesz może jak tam remonty dróg Żywiec-Zwardoń?

Ostatni raz jechałem tamtędy 01.09.2007 więc sporo mogło się zmienić, ale...
- do Żywca bez problemu, nie za szybko, ale bez korków
- Żywiec objeżdżamy jedno-pasmową obwodnicą z szerokimi poboczami, która kończy się w okolicach Przybędzia,
- potem jest wąsko i kręto, ale bez przesady. Duży plus to brak TIRów
- w Milówce ciągle coś dłubią, ale też jakoś idzie,
- zaraz potem mamy te wysokie wiadukty, na które już 2 raz nie udało mi się wjechać :oops: , a są oddane do użytku

Polecam
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 13.01.2008 21:24

el_guapo napisał(a):
michael12 napisał(a):Niedługo wybieram się do Chorwacji,na wyspe Brac. Jadę pierwszy raz i chciałbym się dowiedzieć jaką trasą najlepiej dojechać do miasta Split,a także jakie są ceny autostrad i winiet?

Na szybko:
1. Cieszyn - Brno - Mikulov- Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Karlovac - Split
2. B-Biała - Zwardoń - Zilina - Bratysława - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Karlovac - Split

Ceny winiet:

tak jak kolega pisze trasa nr.1 tak jechałem we wrześniu ub.roku.Tak prowadziła mnie nawigacja (Destinator6) Jechałem pierwszy raz i dojechałem bezproblemowo.Najgorszy odcinek trasy to Polska trasa katowicka z Wa-wy do granicy pełno fotoradarów(trzeba mieć CB w ciągu tego wyjazdu zwróciło się kilkakrotnie)robót drogowych tragedia.Potem kiepski odcinek to dojazd do Wiednia jakieś boczne drogi.Przejazd przez Wiedeń z nawigacją bez niespodzianek ale oznakowanie też jest bardzo dobre.Wjazd na autostradę w środku miasta (dało się wybudować a w Wa-wie niestety nie) Autostrada do granicy.Potem Słowenia drogi kiepskie jak u nas no i autostrada w Chorwacji bajka tylko te 130/h ale pozwoliłem sobie trochę i jakoś do dziś nie przyszły żadne zdjęcia.Winety również na Austrię kupiłem w Cieszynie zaraz za granicą po prawej stronie jest drewniany kiosk kupiłem od razu na powrót całość 150zł.w Chorwacji jak wjeżdzasz na autostradę zabierasz z automatu bilet jak zjeżdzasz płacisz.Z Wa-wy wyjechałem około 16 w Splicie byłem koło 7.Po drodze dwa razy drzemka .
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 13.01.2008 21:49

Dick45 napisał(a):
el_guapo napisał(a):

Na szybko:

Ceny winiet:

tak jak kolega pisze trasa nr.1 tak jechałem we wrześniu ub.roku.Tak prowadziła mnie nawigacja (Destinator6) Jechałem pierwszy raz i dojechałem bezproblemowo.Najgorszy odcinek trasy to Polska trasa katowicka z Wa-wy do granicy pełno fotoradarów(trzeba mieć CB w ciągu tego wyjazdu zwróciło się kilkakrotnie)robót drogowych tragedia.Potem kiepski odcinek to dojazd do Wiednia jakieś boczne drogi.Przejazd przez Wiedeń z nawigacją bez niespodzianek ale oznakowanie też jest bardzo dobre.Wjazd na autostradę w środku miasta (dało się wybudować a w Wa-wie niestety nie) Autostrada do granicy.Potem Słowenia drogi kiepskie jak u nas no i autostrada w Chorwacji bajka tylko te 130/h ale pozwoliłem sobie trochę i jakoś do dziś nie przyszły żadne zdjęcia.Winety również na Austrię kupiłem w Cieszynie zaraz za granicą po prawej stronie jest drewniany kiosk kupiłem od razu na powrót całość 150zł.w Chorwacji jak wjeżdzasz na autostradę zabierasz z automatu bilet jak zjeżdzasz płacisz.Z Wa-wy wyjechałem około 16 w Splicie byłem koło 7.Po drodze dwa razy drzemka .

Nie bardzo rozumiem, piszesz , że wyjechałeś z Warszawy o 16 a w Splicie byłeś o 7 rano. No to tylko gratulować.
Przejazd rewelacyjny. 1500km w 15 godzin- TO REKORD TRASY, O DRZEMKACH NIE WSPOMNĘ
HeniekWit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HeniekWit » 14.01.2008 09:38

Dziękuje koledzy za odpowiedzi, i miłych nadchodzących wakacji (nie tylko letnich).
polak:)
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) polak:) » 27.03.2008 21:44

HeniekWit napisał(a):Kolego el_guapo wiesz może jak tam remonty dróg Żywiec-Zwardoń?

remont Żywiec-Zwardoń dobrze,bez korków,140km/h spokojnie pojedziesz.Tylko że droga jest tylko od Żywca do ronda więc nie liczy bardzo dużo.Pozostała droga przez Cisiec,Milówkę bardzo dobrze. W Milówce jak wjedziesz na nowy most to dość długo ciągnie sie dobra nowa droga.Można zajechać szybko pod sam Zwardoń. A za granica drogi nawet niezłe.Pozdrawiam:)
jimmi
Croentuzjasta
Czechy nowe drogi

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimmi » 31.03.2008 09:33

Czy jechał już ktoś z was przez czechy, czy sa jakieś nowe kilomtery autostrady?

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone