Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żonka w ciąży, czy jechac??

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2009 14:14

Daniellos76 napisał(a):W ubiegłym tygodniu dowiedzieliśmy się, że przysżły potomek ma 7 tygodni :D . Oczywiscie bardzo to nas ucieszyło aczkolwiek zastanawiamy sie czy w takiej sytuacji nie jest ryzykowna podróż do dalekiej Chorwacji. Dodam ze jechalibysmy na przełomie czerwiec/lipiec czyli byłby to koniec 4 poczatek 5 miesiąca. Czy ktos z Was ma takie doświadczenia?? Czy nie ma przeciwskazań?

W szóstym miesiącu ciąży żony, byliśmy w Orebiciu we wrześniu. Podróż przebiegła bardzo dobrze choć zatrzymaliśmy się na jeden dzień i noc w niesamowitym Skradinie :) (Park narodowy Krka). Na plażę mieliśmy taki namiocik do szybkiego montażu i demontażu dla ochrony przed słońcem. Pozatym udało się zaliczyć mur w Stonie i obejść Dubrovnik.

Być może pomogła zaprawa dwa miesiące wcześniej - czyli weekend w słowackiej Małej Fatrze? :)

Żaden lekarz nie będzie zachęcał do takiego wyjazdu. Dla niektórych lekarzy Chorwacja to kraj tropikalny. Taki wyjazd to bardzo indywidualna kwestia.

Pozdrawiam i udanych wakacji.
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 27.05.2009 10:03

Właśnie mam ten sam dylemat... Zastanawiam się czy nie lepiej do Włoch... tam na pewno jest dobra opieka lekarska, wiem z autopsji. Na Istrię wychodzi mi 1100 km, podróży się nie boję, tylko tego, że jak by co, nie będzie lekarza. Włochy to jednak Unia... jakieś tam zobowiązania nawet chyba mają...

Nad nasze morze nie chcę... wymarznę tylko - poza tym te ceny...
kars
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kars » 01.06.2026 12:53

Wszystko zależy od tego jak się czujesz. U nas będzie drugie baby i w każdej ciąży latałam z usa do pl i z powrotem do 7 msc. Na lotnisku jest opcja nie przechodzenia przez bramki. Wystarczy że powiesz że jesteś w ciąży, a nawet sami to proponują.
Jeśli jednka czujesz się nie za ciekawie, polecam zaplanować coś w Polsce https://www.termyszaflary.com/ Mogę tutaj polecić świetne termy w Szaflarach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2026 18:07

kars napisał(a):Wszystko zależy od tego jak się czujesz. U nas będzie drugie baby i w każdej ciąży latałam z usa do pl i z powrotem do 7 msc. Na lotnisku jest opcja nie przechodzenia przez bramki. Wystarczy że powiesz że jesteś w ciąży, a nawet sami to proponują.
Jeśli jednka czujesz się nie za ciekawie, polecam zaplanować coś w Polsce https://www.termyszaflary.com/ Mogę tutaj polecić świetne termy w Szaflarach.

Nie polecam. Drogo i capi stęchlizną
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.06.2026 18:14

Post sprzed 17 lat...
DziadekJanusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 01.06.2026 18:48

Nie jechać!

Oczywiście, że prawdopodobieństwo, że się cokolwiek złego wydarzy jest minimalne, ale gdyby jednak jakieś komplikacje się pojawiły, do końca życia będziecie mieć wyrzuty sumienia. Jeszcze raz podkreślam, ryzyko jest naprawdę minimalne, szczególnie jeśli po drodze będziecie robić odpoczynki, będziesz dbać np. żeby się nie odwodnić. Tyle, że czasem coś się zdarzy i wówczas będą myśli - a po co mi to było.

Jedźcie gdzieś bliżej. Może jeziora? Pływanie na kajaku też daje dużo frajdy. No tak, ale są kleszcze, borelioza...

To może jednak na tą Chorwację się skusić? No ale siedząc taką drogę w łożysku mogą powstać zakrzepy i nie ważne, że nie masz zaburzeń krzepnięcia.

Wiem, że swoim wpisem nie pomogłem. Z drugiej strony, jak ktoś ma pecha, to mu podobno w drewnianym kościele cegła na głowę spada. Też jesteś z tych, co to bojąc się cegły do drewnianego kościoła nie wchodzisz?

Decyzji nikt za was nie podejmie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.06.2026 19:03

Taaa.... a dziecko o które chodzi, jest w 3 klasie szkoły średniej :lool:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 02.06.2026 08:10

kars napisał(a):.

Co w tych termach jest świetnego? Wg mnie słabe i drogie. Na Podhalu są lepsze miejsca tego typu.
PS. Odpowiedziałaś na post sprzed 17 lat :)
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Żonka w ciąży, czy jechac?? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone