Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez CZ czy SK?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomas
Odkrywca
Trasa przez CZ czy SK?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 24.06.2007 19:03

Witam,
Planuję właśnie trasę na swój drugi wyjazd do CRO (jade z W-wy). W ubiegłym roku jechałem przez CZ, AT, SLO. Teraz zastanawiam się czy nie byłoby warto Z Ciechyna odbić na Słowację i w okolicach Żyliney wskoczyć na autostradę D1 i dalej przez Bratysławę do Wiednia. Proszę o opinie jakie są zalety tej trasy w porównaniu z jazdą przez Czechy (Ołomuniec, Brno,Wieden). Czy można zaoszczędzić przy tym rozwiązaniu na czasie?
Całą trasę widzę na razie w następujący sposób (jadę do Orebica):
Cieszyn-Żylina-Bratysława-Wieden-Graz-Maribor-(E59)Zagrzeb-(E71) Karlovac-nocleg ze zwiedzaniem dnia następnego w okolicach Jezior Plitwickich i dalej do Splitu.
Proszę bardziej doświadczonych Cromaniaków o ewentualne sugestie czy należałoby tu coś zmienić.
Ile godzin orientacyjnie powinno zająć przejechanie tej trasy z W-wy do Plitvic (wyjazd w środku tygodnia i spokojna jazda z kilkoma krótkimi postojami).
Z góry dzięki za wszelkie sugestie i uwagi.
Pozdrawiam,
Tom
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2007 19:17

Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.06.2007 19:34

My jedziemy 15 km mniej niż Ty, czyli do Dingaca:):) także z Warszawy. Już od wielu lat jeździmy ta trasą, czyli Wawa-Cieszyn,kawałek Czech i potem Słowacja na Cadcę, z tym , że przed samą Zliną odbijam na drogę 507 i jadę równolegle do 61 i dobijam do niej w Belusa. Tak sobie wymyśliłem i tak jeżdżę. Ładna trasa, a w powrotnej drodze omija sie korek w samej Zlinie. Nie wiem ile Słowacy podciągnęli autostradę w kierunku Zliny, jeśli jest już blisko , to moja trasa może sie nie opłacać:) My zawsze ruszamy z Wawy ok 4.30 i najczęściej w piątek lub sobotę. Zawsze śpimy tranzytowo w okolicach Graz-Maribor. Jak dobrze idzie to jesteśmy tam ok 18. Raz nam poszło super dobrze i byliśmy w Mariborze o 17 w pięć aut. Chcesz dojechać do Plitwic-dla mnie daleko. Do Mariboru jest ponad 1000km , do Zagrzebia 1250km a do jezior jeszcze kawałek. Wiem , że ludzie tak jeżdżą. Wydaje mi się , że to ok 16h jazdy i to takiej nie za mocno spokojnej:) A pamiętaj , że inaczej się jedzie pierwsza godzinę a inaczej piętnastą. Trafisz na korek w Słowenii i kupa!! Może lepiej pociągnąć do Mariboru , tam lulu, i raniutko śmignąć przed korkami do Plitwic i pozwiedzać? Zwiedzanie 4-6h-weź to pod uwagę! Dawno już nie jechałem przez Czechy ale jakoś mi się ciągle kojarzy z powolną jazda przez wioski i policja z która nawet mi ciężko było coś ugrać:) I jeszcze -teraz Wiedeń omija sie od południa ciągle autostradą. To wszystko-zaznaczam - moje subiektywne odczucia. Są tacy co nigdy nie oddadzą Starej Drogi na rzecz autocesty:):) Ja korzystam z autocesty. Pozdrav-Bocian
Tomas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 24.06.2007 22:11

Witaj Bocian,
Dzięki za uwagi. Chyba rzeczywiście masz rację że to troszkę za daleko. A czy masz może namiary na jakiś nocleg w okolicach Mariboru?
Co do trasy to rozumiem że jadąc przez Bratysławę objeżdżamy Wiedeń obwodnicą a nie tak jek jadąc od strony Brna wjeżdżamy w miasto?
Czy Twoim zdaniem wersja przez Słowację jest szybsza od tej czeskiej?
Pozdr.
Tom

Sławomir Wocial napisał(a):My jedziemy 15 km mniej niż Ty, czyli do Dingaca:):) także z Warszawy. Już od wielu lat jeździmy ta trasą, czyli Wawa-Cieszyn,kawałek Czech i potem Słowacja na Cadcę, z tym , że przed samą Zliną odbijam na drogę 507 i jadę równolegle do 61 i dobijam do niej w Belusa. Tak sobie wymyśliłem i tak jeżdżę. Ładna trasa, a w powrotnej drodze omija sie korek w samej Zlinie. Nie wiem ile Słowacy podciągnęli autostradę w kierunku Zliny, jeśli jest już blisko , to moja trasa może sie nie opłacać:) My zawsze ruszamy z Wawy ok 4.30 i najczęściej w piątek lub sobotę. Zawsze śpimy tranzytowo w okolicach Graz-Maribor. Jak dobrze idzie to jesteśmy tam ok 18. Raz nam poszło super dobrze i byliśmy w Mariborze o 17 w pięć aut. Chcesz dojechać do Plitwic-dla mnie daleko. Do Mariboru jest ponad 1000km , do Zagrzebia 1250km a do jezior jeszcze kawałek. Wiem , że ludzie tak jeżdżą. Wydaje mi się , że to ok 16h jazdy i to takiej nie za mocno spokojnej:) A pamiętaj , że inaczej się jedzie pierwsza godzinę a inaczej piętnastą. Trafisz na korek w Słowenii i kupa!! Może lepiej pociągnąć do Mariboru , tam lulu, i raniutko śmignąć przed korkami do Plitwic i pozwiedzać? Zwiedzanie 4-6h-weź to pod uwagę! Dawno już nie jechałem przez Czechy ale jakoś mi się ciągle kojarzy z powolną jazda przez wioski i policja z która nawet mi ciężko było coś ugrać:) I jeszcze -teraz Wiedeń omija sie od południa ciągle autostradą. To wszystko-zaznaczam - moje subiektywne odczucia. Są tacy co nigdy nie oddadzą Starej Drogi na rzecz autocesty:):) Ja korzystam z autocesty. Pozdrav-Bocian
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.06.2007 12:45

Siema! Co do "czasowości" obu tras to nie mogę tego porównywać z uwagi na to , że ostatnie 4 lata jeździłem przez Słowację. To tylko takie subiektywne odczucie. Czech zawsze mi sie dłużyły jak flaki z olejem, podobnie jak Węgry, dlatego tamtędy nie jeżdżę.co do noclegów to popatrz tu: http://www.maribor-pohorje.si/default.a ... =1&stran=3
albo trochę dalej w Ptuju : http://www.ptuj-tourism.si/namestitve/
Słowenia nie jest tania! proponuje sie nie napinać i zanocować w Grazu : http://www.oekotel.com/index_pol.php Sprawdzone-tanio i dobrze.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone