Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Kraków-Sibenik przez Budapeszt - reasumując

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ZEUS77
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZEUS77 » 20.05.2007 08:20

Witam
22 czerwca 2007 wybieramy się na chorwacje w okolice splitu.6 osob moja zona i córka mają paszporty reszta ekipy posiada nowe dow.osobiste dodam że syn kolegi 7 lat posiada tymczasowy dow.osob ważny chyba do 2015 roku.Po lekturze jaką mi tu kochani zafundowaliście domyslam się że z przekroczeniem granicy nie powinno byc żadnych problemów.
Teraz trasa:
Wyjazd 22.06 ok 15-16 ------ wyjazd z chorwacji 30.06 póóóóźnym wieczorkiem:D
Kraków-Chyżne-Sahy-Budapeszt-Nagykanizsa-Varazdin-Zagreb-Sibenik(tu jeszcze nie wiem czy polece autostrada czy nie pojade nad wybrzeże i wzdłuż niego - wszystko kwestia czasu i zmęczenia po dojechaniu do Zgrebia).

Chyżne - Sahy - musze miec winietke wnioskuje miesieczną bo tygodniówka będzie się kończyła w piatek cena 300 koron do zakupienia na przejściu w chyżnem. (http://www.ndsas.sk/index/?ids=491&lang=sk)

Budapeszt - Nagykanizsa - równiez winietka ale już tygodniowa z tego co wyczytalem jet ważna 10 dni cena 2550 forintów (czy można zapłaci w euro?) do zakupienia na cołodobowej stacji MOL ok 40 km za granica węgierską. (http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=Polish)

Gorican - Zagreb - autostrada A4 ceny nie moge się dopatrzyc
Zagreb - Sibenik - autostrada A1 cena 134 kuny
Na chorwacji płatne na bramkach. (http://www.hac.hr/)

Lub druga opcja :
Zjazd z autostrady A1 w okolicach wyspy RAB lub PAG (cena od Zagrebia 76 kun)i dalej wzdłuż wybrzeża chyba warto ?

Prosze o opinie i jeśli się w czymś myle lub coś opuściłem to prosze o sprostowanie.
Po przyjeżdzie postaram się zamieścic szczegółowe informacje.
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 20.05.2007 09:33

Pytasz czy można zapłacić za winietkę E ?.Tak jak w Polsce tak i na Węgrzech są miejsca że można w innych nie ,ale przelicznik będzie NIECIEKAWY.Najlepiej zapłac kartą.
marek2006
Globtroter
Pytanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek2006 » 20.05.2007 14:36

Ale nie jestem pewny czy do Cro można wjechać na dowód osobisty? :roll:
Użytkownik usunięty
Re: Pytanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2007 14:57

marek2006 napisał(a):Ale nie jestem pewny czy do Cro można wjechać na dowód osobisty? :roll:

Można ale jak będziesz chciał wpaśc na chwile do BiH lub Czarnogóry to na dowód już tego nie zrobisz. Istnieje pewna rozbieznośc w wyjaśnieniach dot. wjazdu na dowód osobisty - polski MSZ uważa, że nie można natomiast chorwacki, że można :lol:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 20.05.2007 15:01

ZEUS77 napisał(a):
Gorican - Zagreb - autostrada A4 ceny nie moge się dopatrzyc
Zagreb - Sibenik - autostrada A1 cena 134 kuny
Na chorwacji płatne na bramkach. (http://www.hac.hr/)

Gorican - Zagreb - 36 kun wg strony którą cytujesz :)

Wariantu z wcześniejszym zjazdem nie polecam. To będzie już koniec drogi, będziesz zmęczony a jadranka tam, jak zresztą chyba wszędzie kręta i niezbyt szeroka, sporo miejscowości. Poza tym możesz trafić na remonty.

ps. Dlaczego nie chcesz wykorzystać słowackiej winietki na podróż autostradą do Bratysławy?
ZEUS77
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZEUS77 » 23.05.2007 16:32

hmm faktycznie o tym nie pomyslalem że można leciec do bratysławy - ale nie wiem jak tam z drogami - pozatym za bratysława jak ? na budapest i potem nad balatonem, czy jest jakaś inna spoko droga
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 23.05.2007 16:58

Zaraz za Zyliną trwa budowa autostrady, potem jeszcze przejazd przez Poważską Bystricę, a potem do granicy z Węgrami w Rajce włączasz autopilota :) . Droga od Bratysławy przez zachodnie Węgry (Csorna-Szobathely i np. Redics, bez winietki!) jest dobrze opisana na forum, np. tutaj: forum/viewtopic.php?t=12586
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 23.05.2007 22:30

Gospodarz, bo się korki zrobią na "route 86" :twisted:

Żartowałem oczywiście i też polecam tą trasę przez Węgry.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 23.05.2007 23:42

ZEUS77 napisał(a):hmm faktycznie o tym nie pomyslalem że można leciec do bratysławy - ale nie wiem jak tam z drogami - pozatym za bratysława jak ? na budapest i potem nad balatonem, czy jest jakaś inna spoko droga

z Blavy lecisz na Budapeszt przed Gyor łapiesz drogę na Szombathely i dalej do Nagykanizsa tam wpadasz na droge Budapeszt - Zagrzeb
opcja ta jest bezwinetkowa na Węgrzech i poza tym w miarę szybka
ostatnio jechałem ta trasa i Splitu do Chyżnego 10 godzin
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 24.05.2007 17:29

Lider16 napisał(a):Gospodarz, bo się korki zrobią na "route 86" :twisted:

Żartowałem oczywiście i też polecam tą trasę przez Węgry.

Do zobaczenia na trasie :)
nb. bracia Madziarzy intensywnie pracują nad zakończeniem autostrady z B-pesztu do Zagrzebia. W rejonie miejscowości Koroshegy konczą właśnie potężną estakadę. Jak już skończą na pewno kiedyś i tamtędy pojadę.
Pozdrawiam

Dla uściślenia tego co napisał noyle - w Rajce (granica SVK/H) wjeżdżasz na drogę M15, po 12 km wjeżdżasz na autostedę A1 i prawie zaraz, po 6km, zjeżdżasz na 86-tkę (tyle możesz przejechać bez winietki na A1). Potem wzorem starożytnych "śpiesz się powoli" :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone