Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa katowice-istra

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
malarz41
Autostopowicz
Trasa katowice-istra

Nieprzeczytany postnapisał(a) malarz41 » 04.08.2008 15:02

Witam jadę pod koniec sierpnia na istre do poreć i mam pytanie czy ktoś był w tej okolicy,jakie wrażenia którą trasą najlepiej jechać, jadę z Katowic.
mucha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mucha » 04.08.2008 15:11

2 razy jechaliśmy do Vrsaru w okolicach Poreci :sosnowiec-cieszyn-brno-wiedeń-graz-maribor-Lublijana-Koper ,wyjeżdżaliśmy w piątek wieczorem , na korki natkneliśmy się dopiero przed granicą chorwacką ale za to jakie!:)W tym roku jechaliśmy do Rabac , taka samą drogą ale przez Rupe ,również z piątku na sobote i nie w ogole nie było korków.Jeśli wyjazd ma być w inny dzień niż piątek to polecam pierwszą trasę bo do Poreci jest zdecydowanie bliżej.
ZUL
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZUL » 04.08.2008 15:18

malarz 41-według mnie najbardziej optymalna trasa to:Cieszyn-Ołomuniec-Brno-Mikulov-Wiedeń-Grac-Maribor-Lubliana-Postojna-Koper i dalej w kierunku Puli. Przejechana i sprawdzona 7 razy. Czas przejazdu z Katowic do granicy Hr ok.10 do 11 godzin.Jeśli chcesz wiedzieć więcej-0602531052
deny1974
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) deny1974 » 04.08.2008 16:23

witam
na poczatku chciałem wszystkim podziękować, którzy udzielili mi rad w związku z moim wyjazdem do cro
jechałem z niedzieli na poniedziałek z okolic skierniewic do cieszyna ,,gierkówką'' potem Czechy na Słowację przez Mosty u Jab..., bez winiety w Słowacji winieta i do Żlininy autostradą do Bratysławy i dalej na Budapeszt ale przed Gyor odbiłem na drogę 86 i bez winiet dotarłem do Słowenii, 15 km bez winiety i byłem w cro.
trasa prawie puściutka tylko w okolicach Żlininy korek przy wjeździe na autostradę bo są tam jakieś roboty drogowe.
Sama cro mnie nie zachwyciła, oczywiście widoki cudne ale czegoś mi brakowało
Za rok jade do Bułgarii
Dzięki wielkie za pomoc
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 04.08.2008 16:28

malarz41 napisał(a):Witam jadę pod koniec sierpnia na istre do poreć i mam pytanie czy ktoś był w tej okolicy,jakie wrażenia

Byłem w Puli 3 lata temu i wrażenia całkiem OK ;)
Do zobaczenia - Porceć i Rovinj, Pula, Kanał Limski, warto się wybrać w rejs dookoła wysp briońskich, w głebi lądu masz jescze kilka miasteczek do zobaczenia (Vodnjan, Motovun, Labin).

malarz41 napisał(a): którą trasą najlepiej jechać, jadę z Katowic.

Sugeruję Katowice - Pawłowice Śl. - Cieszyn - Zilina - Bratysława - Jarovce - A6 - A4 - S1 - A2 - Graz - A9 - Maribor - Lublana - Postojna - Ilirska Bistrica - Rupa - tunel Ucka - Pazin - Poreć.
Droga wymaga winiety słowackiej, austriackiej i słoweńskiej oraz opłaty za tunel Ucka i odcinek autostrady koło Rupy. Po drodze można zwiedzić jaskinię w Postojnej.

Inne warianty:
- Postojna - Koper - Buje - Porec (korek w weeekendy, zamiast za tunel płacisz za most Mirna (7zł do przodu...)
- ominięcie płatnych dróg w Słowenii, za to płatne autostrady w Chorwacji:
zjechać z austriackiej autostrady A9 w Austrii na węźle 228 - Spielfeld - Sentilj - Lenart - Ptuj - Macelj - A2 - obwodnica Zagrzebia - A1 - A6 - Tunel Ucka
- ładniejsza widokowo droga z Austrii do Słowenii:
Graz - Klagenfurt - przełęcz Loibl/Lubelj (lub przy złej pogodzie tunel Karawanken) - Lubljana.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone