Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pociąg z Krakowa (via Katowice) do Rijeki i Splitu w 2022

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak
Re: Pociąg z Krakowa (via Katowice) do Rijeki i Splitu w 202

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 22.05.2025 17:44

A dalej promem, wypożyczonym samochodem lub pociągiem/busem :)
Jak ktoś ma samochód, którym nie boi się dalekich wyjazdów, to z pociągu nie skorzysta.
Jak ktoś nie ma czym pojechać albo nie lubi dalekich wypadów jako kierowca, rozważy pociąg lub samolot.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 22.05.2025 18:54

empire13 napisał(a):A dalej promem, wypożyczonym samochodem lub pociągiem/busem :)
Jak ktoś ma samochód, którym nie boi się dalekich wyjazdów, to z pociągu nie skorzysta.
Jak ktoś nie ma czym pojechać albo nie lubi dalekich wypadów jako kierowca, rozważy pociąg lub samolot.

Ja skorzystam mino że jazdy autem się nie boję, bo już dawno nie jechałem w wagonie sypialnym.. Może być fajna przygoda
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 23.05.2025 04:54

piekara114 napisał(a):Osobiście zamiast pociągu wybrałabym coś w stylu flixbus.

Flixbus to męka pańska, tylko dla masochistów ;) . Prywatne przewozy busami są lepszą opcją. Stają przynajmniej dość często na postojach, można wyprostować kości i puścić dymka, jak ktoś pali. Jeszcze jedna i to chyba najważniejsza rzecz, nie zapełniają się w nich toalety, jak to mają w zwyczaju we Flixbusie. ;)
Pociąg spoko rzecz, sam bym się wybrał, ale nie do Rijeki. W Splicie jest duży problem natury technicznej, Dworzec jest przestarzały, infrastruktura w stanie agonalnym, problemy z posprzątaniem i przygotowaniem składu do drogi powrotnej, głównie chodzi o toalety.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 23.05.2025 08:40

yanek37 napisał(a):
empire13 napisał(a):A dalej promem, wypożyczonym samochodem lub pociągiem/busem :)

Ja skorzystam mino że jazdy autem się nie boję, bo już dawno nie jechałem w wagonie sypialnym.. Może być fajna przygoda

Tak z ciekawości, dojedziesz do Rijeki i co dalej?
Wszyscy się podniecają ceną ok 200 zł, tak naprawdę 193 zł to cena promocyjna, dalej bilet będzie kosztował 279 zł.
Tak samo kuszetka - cena promocyjna 301, kolejnej na razie nie podali.
Za te pieniądze, można zaplanować szybki przelot
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.05.2025 09:17

Ja yarko rozumiem, może być fajny przejazd. Jeszcze jak się zajmuje cały przedział to spoko. Osobiście nie planowałbym tak urlopu wakacyjnego ale wypad na 4 czy 5 dni spoko. Rijeka to fajne miasto, akurat na taki poznawczy pobyt. Jest co zobaczyć, gdzie zjeść. Na miejscu jest komunikacja.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 23.05.2025 10:10

yanek37 napisał(a):

No to kolejny argument za. I pewnie jeszcze kilka się znajdzie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2025 08:36

yanek37 napisał(a):Ja skorzystam mino że jazdy autem się nie boję, bo już dawno nie jechałem w wagonie sypialnym.. Może być fajna przygoda
Tyle tylko, że w składzie nie ma wagonu sypialnego.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 25.05.2025 10:08

Bravik napisał(a):
yanek37 napisał(a):Ja skorzystam mino że jazdy autem się nie boję, bo już dawno nie jechałem w wagonie sypialnym.. Może być fajna przygoda
Tyle tylko, że w składzie nie ma wagonu sypialnego.

Są kuszetki i jak ktoś będzie chciał pospać to pośpi.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 26.05.2025 21:46

marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.05.2025 09:58

ziemniak napisał(a):https://www.fly4free.pl/jak-dojechac-do-chorwacji/

67,50 zł za walizkę do luku - w której linii lotniczej są takie ceny bagażu rejestrowanego :?: :?:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.05.2025 10:40

marekkowalak napisał(a):67,50 zł za walizkę do luku - w której linii lotniczej są takie ceny bagażu rejestrowanego :?: :?:

W Ryanair na promocji nawet za 9 eur kupisz bagaż do luku. Dużo zależy kiedy i kupujesz walizkę (czy z biletem czy później, przez komp czy apkę) i jak wcześnie dokonujesz zakupu.

Przy okazji - fajna cena jak za lot prawie za chwilę.
Bez tytułu.png

A na wrzesień z KRK sporo lotów za 137 zł i tyle samo z powrotem.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.05.2025 10:49

piekara114 napisał(a): Dużo zależy kiedy i kupujesz walizkę (czy z biletem czy później, przez komp czy apkę) i jak wcześnie dokonujesz zakupu.

Tyle to ja wiem.

Ale pokaż mi lot w sezonie i do miejsca atrakcyjnego turystycznie z bagażem rejestrowanym cenie 62 zł
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.05.2025 14:01

Ostatnio były loty czarterami do Grecji w cenie 399 -800 zł w obie strony z bagażem 8 kg i 23 kg rejsowym. Podobnie Alanya, Burgas, Korfu....trochę tych kierunków było... (intensywnie obserwowałam mój kierunek, choć zdecydowałam się ostatecznie na inną opcję).
I to loty nie na już, ale z miesięcznym i 2 miesięcznym wyprzedzeniem.
Kwestia nie zamykania się tylko na low cost'y.
Pojawiają się już loty czarterowe na styczeń, więc pewnie lada chwila będzie można dorwać bilety na ferie np. do Turcji (fajny termin na zwiedzanie) w cenie ok. 500 zł.

No ale to nie ten wątek.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.05.2025 17:48

piekara114 napisał(a):...

To, że czasem można zarezerwować takie bilety w niektórych liniach, to ja wiem - i wiele linii regularnych (np. Lufthansa czy nasz LOT) wlicza w cenę zwykły bagaż 55 cm (o który właśnie toczy się spór z low-costami w całej Unii, a który na krótkie wyjazdy przeważnie wystarcza). Mało tego, są linie (jak np. Turkish Airlines), które w cenie mają duży rejestrowany 23 kg.

Ale ja odnosiłem się do informacji z artykułu, gdzie było napisane o dużym bagażu rejestrowanym za 62 zł, i to właśnie w tanich liniach.

A to nierealne.
Poprzednia strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji