napisał(a) velo_12 » 29.06.2013 17:44
te kiero napisał(a):z uwagi na konieczność podjechania przed wyjazdem do HR w okolice Pilzna na Podkarpaciu, prosiłbym o info ewent. kierowców z tamtych stron czy potem lepiej jechać przez Barwinek-Svidnik czy przez Konieczną-Bardejov; navi kieruje raczej na Barwinek; ogólnie najpierw kierunek Budapeszt / Sarajevo; chodzi o jakość drogi i czas przejazdu, dzięki
Wg google przez Konieczną trasa jest krótsza ok 10km i 10 min. Co do jakości drogi nie wiem, gdyż mam bliżej przez Barwinek i tamtędy zawsze jeżdżę. Nie sądzę jednak, aby trasa przez Konieczną była jakościowo gorsza.
pawelh napisał(a):Policja Słowacka ma nowe miejsce do pomiaru tzn 100m przed granicą z Węgrami tam gdzie zawsze było 40km/h teraz taki sam znak ustawiono nie wiedzieć czemu na prostej tylko nieco wcześnniej.Ja dałem radę,ale inni nie koniecznie.
W zeszłym roku policja bądź też pogranicznicy (w każdym razie jakiś wąsaty pan w mundurze z lizakiem w ręce) stali tuż za granicą (po słowackiej stronie) na przejściu Milhosť-Tornyosnémeti. Z innych zapamiętanych miejscówek:
-wylotówka z Preszowa w stronę Polski,
-wjazd na obwodnicę Svidnika (od strony Polski),
-pobocze na odcinku Svidnik-Preszów, mniej więcej za tym serpentynowym fragmentem drogi schodzącym dość ostro w dół,
-ok 10km od granicy z Polską - uśmiechnięty tekturowy miś z suszarką,
-dodatkowo tablice ostrzegające o fotoradarach, chociaż samych fotoradarów nie kojarzę.

Jedna taka tablica jest tuż za polską granicą.
I jeszcze pamiętam węgierską policję ulokowaną tuż przed wjazdem na autostradę przed Miszkolcem, jest tam ładny prosty odcinek drogi, a że autostrada tuż tuż, ma się pokusę dodać gazu.