Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Budapeszt - parking pilnie poszukiwany

Aż 20% całej populacji Węgier mieszka w stolicy państwa – Budapeszcie. Na terenie państwa znajduje się Balaton czyli największe europejskie jezioro. W Budapeszcie znajduje się bardzo dobrze rozwinięty system metra, które otwarto już w 1896 roku – starsze w Europie jest jedynie metro londyńskie. Węgry są ojczyzną wielu dziś używanych wynalazków. Pochodzi stąd długopis, syfon, kostka Rubika i zapałki. Na Węgrzech aż do 1941 roku obowiązywał tu ruch lewostronny.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 04.07.2026 22:09

Po drodze do Czarnogóry i Chorwacji wybieram się na 2-3 dni do Budapesztu. Z tego co widzę, to pozostawienie samochodu w centrum kompletnie odpada, bo na parkingu miejskim można zostawić auto na max 3h, no i ceny też nie zachęcają. Polećcie jakiś parking, gdzie mógłbym zostawić auto na czas pobytu. Może być nawet gdzieś dalej, byle tylko jakaś sensowna komunikacja była do centrum (tramwaj, metro, itp.).
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.07.2026 00:59

Dwa razy parkowałem bezpłatnie w samym centrum, nad Dunajem.
Za pierwszym razem, w 2023 roku, parkowałem od niedzieli do wtorku, blisko Grand Jules Boat Hotel.
W tym roku, w sobotę, zaparkowałem nieco bardziej na południe, naprzeciwko parlamentu.
W tym drugim miejscu bezpłatne parkowanie jest chyba tylko w weekendy. W tym pierwszym było wtedy bezpłatnie cały tydzień. Nie wiem, czy coś się zmieniło, ale podejrzewam, że nie. Jeśli zdecydujesz się zaparkować w którymś z tych miejsc to czytaj informacje pod znakami.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 06.07.2026 16:24

Dzięki. Swoją drogą dziwne, że tam nie ma strefy.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 06.07.2026 23:38

grab56 napisał(a):Dzięki. Swoją drogą dziwne, że tam nie ma strefy.

Też mnie to dziwi :sm:

Powrót do Węgry - Magyarország

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone