Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ten pierwszy raz...:)

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kizes
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kizes » 01.04.2011 20:56

Witam
Dopisałem się do jakiegoś istniejącego wątku, ale takie wątki "giną" a zależy mi na dobrych i pewnych informacjach wiec zakładam nowy temat:

W II połowie czerwca PIERWSZY RAZ wybieramy się do Chorwacji w składzie 4+2 dzieci (12lat).
Póki co padło na Pulę lub Rovinij.
Czy możecie polecić jakieś kwatery w tych miejscowościach, czy rezerwować wcześniej, czy jechać w ciemno?

Czy na pierwszy raz polecacie inne miejsce ? Jedziemy z Bydgoszczy i chcielibyśmy zamknąć się w 1500km max ale do 1300km to byłby ideał

Pozdrawiamy i liczymy na pomoc:) gdyż decyzja zapadła.
Miło by było również dowiedzieć się co zabrać (wyposażenie,jedzenie itp) gdyż jesteśmy kompletnymi laikami w temacie Chorwacja. Do tej pory Bałtyk był naszym morzem:)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.04.2011 20:57

kizes napisał(a): Do tej pory Bałtyk był naszym morzem:)

Jedno mogę Wam powiedzieć.
To się zmieni! :D
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 01.04.2011 21:05

Nad Kałtyk mam przysłowiowy "rzut beretem" i nie ciągnie mnie już.
Na pierwszy raz Istria jest bardzo dobrym wyborem , bo jak pojedziecie gdziekolwiek poniżej Zadaru to na Istrię już nie pojedziecie. :wink:
Jak Istria to celowałbym w Rovinj....relacji i zdjęć z tego pięknego miasteczka na forum od groma.
Apartamentu nie polecę , bo jom campingowiec.

Przyjemnego wypoczynku !
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 01.04.2011 23:05

Jestem z Grudziądza czyli prawie po sąsiedzku. Dodaj sobie te 100km a zobaczysz Chorwację, której nie pożałujesz. Rivera Makarska to się stanie Twoim wyznacznikiem na przyszłość zaufaj mi jak i wielu innym. Wybierz sobie małą miejscowość i tam zakotwicz.
Właściwie wszystko od Zdaru na południe (a zmieścisz się w swoim pułapie) oczywiście pomijaj szukania apartamentu w większych miejscowościach.
Hmmm co zabrać tu jest duże pole do popisu. Rozumiem że ogranicza was kasa? Sugeruję się tymi km, ale może się mylę.
Jeśli kasa to zabierzcie co uważacie, mowa o jedzeniu przygotowane własne dania w słoikach, również gotowe dania, puszki, placki ziemniaczane w proszku i takie różne dziwactwa, makaron ryż, sosy zupki itd. W Chorwacji żywność jest dość droga zwłaszcza wędliny mięso i sery.
Wyposażenie? Tu raczej prócz ręczników kąpielowych nie bierze się nic raczej 98% apartamentów posiada wszystko co potrzeba na ilość osób przypadających do danego lokalu. Tak wiec żadne gary patelki kubki czy tależe :D
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 02.04.2011 00:19

Na pierwszy raz Istria jest bardzo dobrym wyborem , bo jak pojedziecie gdziekolwiek poniżej Zadaru to na Istrię już nie pojedziecie.
Jak Istria to celowałbym w Rovinj....

Po obrazku na Twoim profilu widzę, że Rovinj szczególnie Cię urzekł.
Jednak nie zgodzę się z Tobą, że na Istrię się nie wraca.
Podczas powrotu z Dalmacji można parę dni pokępingować np. w Rovinjiu.
I właśnie to miasto koledze Kizes-owi mogę polecić, naprawdę przeurocze miasteczko, co do kwater to również nie pomogę - wypoczywam tylko na Campingach
:D :D
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 02.04.2011 05:31

rbogi napisał(a):Po obrazku na Twoim profilu widzę, że Rovinj szczególnie Cię urzekł.
To na cześć mojej kochanej żoneczki , która jest zakochana w tym miasteczku. :)
Ja jednak wolę Dalmację , nie wiem , ale kurcze na Istrii nie czuje się tego Chorwackiego klimatu.......figi , lawenda , pasky syr itd..... :D
Nie mniej jednak obiecałem swojej żonie , że kiedyś jeszcze do Rovinj wrócimy.
rbogi napisał(a):naprawdę przeurocze miasteczko

Z tym się zgadzam w 100 %. :D
consett0805 napisał(a):Jestem z Grudziądza czyli prawie po sąsiedzku. Dodaj sobie te 100km a zobaczysz Chorwację, której nie pożałujesz. Rivera Makarska to się stanie Twoim wyznacznikiem na przyszłość zaufaj mi jak i wielu innym. Wybierz sobie małą miejscowość i tam zakotwicz.
Właściwie wszystko od Zdaru na południe (a zmieścisz się w swoim pułapie)

No właśnie i tu jest problem , że jak ktoś już w innym temacie ci napisał , istnieje duże prawdopodobieństwo , że Istrii już nie zobaczysz.
:lol:
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 02.04.2011 06:15

Ja z rodzinką w tamtym roku byłem pierwszy raz w Cro. Po wielu godzinach spędzonych przed komputerem (cro.pl),wybraliśmy Riwiere Makarską,miejscowość Brela.Jednak gdy dojechaliśmy na miejsce Brela okazała się dla nas zbyt tłoczna.Wybraliśmy apartament w pobliskiej Promajnie.W tym roku jedziemy dokładnie w to samo miejsce. Riwiera Makarska to idealne miejsce do wypoczynku,ale również dobry punkt wypadowy,Trogir,Dubrownik w zasięgu jednodniowej wycieczki.Warto dołożyć godzinę jazdy :D
kizes
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kizes » 02.04.2011 07:01

Dziękuję koledzy za dotychczasowe podpowiedzi i proszę o kolejne.
Czy rezerwować kwaterkę w sieciuni czy jechać "w ciemno" ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.04.2011 07:09

kizes napisał(a):Czy rezerwować kwaterkę w sieciuni czy jechać "w ciemno" ?

Kizes, zwróć uwagę na to, co napisał arek 71, a zwłaszcza na fragmenty:

"Po wielu godzinach spędzonych przed komputerem (cro.pl),wybraliśmy Riwiere Makarską,miejscowość Brela. Jednak gdy dojechaliśmy na miejsce Brela okazała się dla nas zbyt tłoczna. Wybraliśmy apartament w pobliskiej Promajnie."

i sam wyciągnij wnioski, czy wolisz kota w worku, czy też obejrzeć towar przed podjęciem decyzji?

No i nie zapominaj, że na miejscu masz możliwość potargowania się ... :wink:
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 02.04.2011 08:56

Dokładnie jedz w ciemno.

Na pewno cos znajdziesz to co Ci się spodoba co Cie zauroczy . i masz możliwość negocjacji ceny .

Dobrze być na miejscu do południa czy nawet ok 10 tej w poszukiwaniu kwaterki , wtedy masz mniejsze ciśnienie ze musisz brać pierwsze co się trafi .

A po za tym masz możliwość zmiany miejscowości jak ta która sobie upatrzyłeś na wstępie nie spodoba Ci się .

Ja bym polecał na pierwszy raz Pakostane . Bo faktem jest jak pojedziesz na południe za bardzo na pierwszy raz to na północ Cie nie pociągnie .

W Pakostane masz juz klimat Chorwacki i tez można robić sobie wycieczki na Plitwickie ,Zadar Biograd , do Splitu nawet .

Zobacz sobie miasteczko i nasze wycieczki

forum/viewtopic.php?t=24330&highlight=
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 02.04.2011 11:11

W połowie czerwca to sopkojnie można jechać w ciemno, ale dobrze być do południa. Tak jak inni polecam obszary poniżej Zadaru. Jesli jednak uprzecie sie na Istrię - to odpusc sobie Pulę jako miejsce noclegu, Rovinij jest piekny, Porec tez mi się podobał ale nie wnikałam w kwestie plaż itp.. To jest miasto z tych, ktore mozna odwiedzić i zwiedzić ale tam nie mieszkac w czasie urlopu.

Co do brania jedzenia to powiem tak. Więksozsc prosuktów w CHorwacji kest troszke droższa niż w PL. A są takie które są dużo (niekiedy 100%) droższe np sery czy mięso. Dlatego ja zwykle biorę ser zółty, jakieś kabanosy i krakowską suchą dla męża. Niektórzy wekują mięso jak jest im niezbędne do przezycia. Resztę kupuję na miejscu i nie zajmuję sie zbytnim przeliczaniem że ziemniaki u nas kosztują 3zł za 1kg a tam 3,50 ;)
bikerenko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bikerenko » 02.04.2011 12:06

Fajnie, że w końcu jakiś ziomek planuje wyjazd i założył do tego osobny temat. Ja wybieram się do Chorwacji rownież pierwyj raz i też stawiam na Dalmacje Południową albo wyspy. Najbardziej to bym chciał wylądować na Hvarze ale nie wiem czy mnie stać na ten luksus :)

Macie już może porezerwowane kwatery i jak to wygląda z cenami w tym roku za kwatery, oczywiście oglądałem w necie ale info z pierwszej ręki zawsze pewniejsze. Śmigam w drugiej dekadzie lipca. Z z powortem Mostar, Sarajevo itp. Wyspa czy wybrzeże???? Oto jest pytanie. Czy kwatera bez jakiś luksusów za 35-40E za 2 osoby to dużo czy mało?
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 02.04.2011 12:55

maniust napisał(a):

Na pierwszy raz Istria jest bardzo dobrym wyborem , bo jak pojedziecie gdziekolwiek poniżej Zadaru to na Istrię już nie pojedziecie. :wink:
Jak Istria to celowałbym w Rovinj....relacji i zdjęć z tego pięknego miasteczka na forum od groma...

Nieprawda! :) Byliśmy na Riwierze Makarskiej, w tym roku Hvar, a w przyszłym jak bozia da planujemy Istrię :) Uważam, że trzeba samemu się przekonać czy warto, a myślę że warto na pewno :)

Co do wyposażenia aprtamentów nie wiem czy we wszystkich, ale w większości brakuje czajnika, dlatego warto wziąć z domku. Nie ważne czy elektryczny czy zwykły palnikowy na pewno ułatwia życie w Cro :)

Pozdrawiam!
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 02.04.2011 12:58

bikerenko napisał(a):... Wyspa czy wybrzeże???? Oto jest pytanie. Czy kwatera bez jakiś luksusów za 35-40E za 2 osoby to dużo czy mało?

Ja sugerowałabym na "pierwszy raz" stały ląd. Większa szansa na zobaczenie miejsc, które trzeba zobaczyć, jak chociażby Dubrownik ;) Oczywiście jeśli będziecie stacjonować poniżej Splitu.
bikerenko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bikerenko » 02.04.2011 14:24

Ma ktoś jakieś namiary na fajne i w miare tanie apartamenty w Zavali? Bardzo proszę o jakieś propozycje. Będe zobowiązany.
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone