Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ten pierwszy raz...:)

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.04.2011 15:44

kizes napisał(a):Witam
Dopisałem się do jakiegoś istniejącego wątku, ale takie wątki "giną" a zależy mi na dobrych i pewnych informacjach wiec zakładam nowy temat:

W II połowie czerwca PIERWSZY RAZ wybieramy się do Chorwacji w składzie 4+2 dzieci (12lat).
Póki co padło na Pulę lub Rovinij.
Czy możecie polecić jakieś kwatery w tych miejscowościach, czy rezerwować wcześniej, czy jechać w ciemno?

Czy na pierwszy raz polecacie inne miejsce ? Jedziemy z Bydgoszczy i chcielibyśmy zamknąć się w 1500km max ale do 1300km to byłby ideał

Pozdrawiamy i liczymy na pomoc:) gdyż decyzja zapadła.
Miło by było również dowiedzieć się co zabrać (wyposażenie,jedzenie itp) gdyż jesteśmy kompletnymi laikami w temacie Chorwacja. Do tej pory Bałtyk był naszym morzem:)

Ja z rodzinką w ubiegłym roku pojechałem po raz pierwszy właśnie do Rovinj (Pule zaliczyliśmy do zwiedzania). Rovinj to moim zdaniem świetny wybór, przynajmniej w porównaniu z Pulą - jest mniejszy, luźniejszy i ma inny urok starówki.

Jeśli chodzi o odległośc, to do 1300 sie nie wyrobisz w żadne miejsce w Chorwacji. Mnie z Płocka wyszło dokładnie 1330 km (przez Cieszyn -Bratysławę - Wiedeń - Maribor - Koper). Z Bydgoszczy to będzie ok. 1500. Na Dalmację musiałbyś dodać ok. 300 km

Co do wyboru kwatery, to podobnie jak inni użytkownicy - radzę jechać w ciemno. Kwater w Rovinj zatrzęsienie - radzę szukać na ulicy Centener.

Pozdrawiam i miłego wyjazdu!

:D
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 02.04.2011 16:11

bikerenko napisał(a):Wyspa czy wybrzeże???? Oto jest pytanie. Czy kwatera bez jakiś luksusów za 35-40E za 2 osoby to dużo czy mało?

Niestety tak jest ze im apartament na mniejszą ilość osób tym droższy. 35-40E w sezonie wydaje mi się niestety normalną ceną.

Obrazując przykłądem: jadę na Hvar w czerwcu, czyli przed sezonem. U gospodarzy w tym samym czasie apartament 2 osobowy kosztuje 35 E a 6 osobowy 58E lub 63E ( różnica wynika chyba z wielkości tych 6 osobowych i tego ze ten droższy ma 2 łazienki) W cenie już jest taxa klimatyczna i klima. Łatwo przeliczyć ile wychodzi na osobę w każdej z tych opcji ;)
bikerenko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bikerenko » 02.04.2011 17:13

CinnamonGirl napisał(a):
bikerenko napisał(a):Wyspa czy wybrzeże???? Oto jest pytanie. Czy kwatera bez jakiś luksusów za 35-40E za 2 osoby to dużo czy mało?

Niestety tak jest ze im apartament na mniejszą ilość osób tym droższy. 35-40E w sezonie wydaje mi się niestety normalną ceną.

Obrazując przykłądem: jadę na Hvar w czerwcu, czyli przed sezonem. U gospodarzy w tym samym czasie apartament 2 osobowy kosztuje 35 E a 6 osobowy 58E lub 63E ( różnica wynika chyba z wielkości tych 6 osobowych i tego ze ten droższy ma 2 łazienki) W cenie już jest taxa klimatyczna i klima. Łatwo przeliczyć ile wychodzi na osobę w każdej z tych opcji ;)

Byłabyś tak uprzejma podrzucić jakieś namiary na tę kwaterę? Do jakiej miejscowości jedziesz? Jakby co to adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. Będe wdzięczny za
każdą podpowedź.
kizes
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kizes » 03.04.2011 09:33

Witam ponownie
Po wczorajszej naradzie ustaliliśmy co następuje:
Cel podróży: Primosten lub Sibenik
Wyjazd z Bydgoszczy 10 czerwca piątek godz. 14:00 tak by u celu być w sobotę w godz dopołudniowych, by spokojnie wyszukać kwaterkę.Powrót 18 czerwca.

O zmianie miejsca zadecydowały nasze Panie, gdyż chcą zobaczyć " piękne okoliczności przyrody"

W tej sytuacji poproszę o namiary na jakieś kwatery dla naszej ósemki i sugestie co do trasy (jak jechać), winiety,opłaty itp
Jesteście niezastąpieni:)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 03.04.2011 09:59

Winiety
Noclegi w Chorwacji: apartamenty i pokoje

Jak jechać........
maniust napisał(a):Cieszyn-Zilina-Bratysława- Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb-Karlovac i w dół......

Objeżdzać czy nie objeżdzać autostradę w Słoweni decyzja należy do ciebie Objazd płatnych autostrad w Słowenii

kizes napisał(a):Cel podróży: Primosten lub Sibenik

Primosten :!: :wink:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 03.04.2011 10:09

pocztówka28 napisał(a):Nieprawda! :) Byliśmy na Riwierze Makarskiej, w tym roku Hvar, a w przyszłym jak bozia da planujemy Istrię :) Uważam, że trzeba samemu się przekonać czy warto, a myślę że warto na pewno :)
Dlatego pocztóweczko napisałem....
maniust napisał(a):Nie mniej jednak obiecałem swojej żonie , że kiedyś jeszcze do Rovinj wrócimy.

Istrię warto zobaczyć napewno , bo jest piękna ! :wink:
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 03.04.2011 10:15

Kizes bravo za Wybór okolica bardzo fajna zwłaszcza Primosten szukajcie na peryferiach miejscowości oczywiście jazda w Ciemno.
Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić z czasem dojazdu w sobotę do południa. Najzwyczajniej w świecie jest to nie możliwe dojechać z Bydgoszczy w 20gdz!!! Niby można ale to jazda z ponad przeciętną i bez przystanków
Weź na to poprawkę i tak zaplanujcie drogę aby być na miejscu do południa ale w niedzielę. Raz że dużo łatwiej o namierzenie apartamentu dwa dużo spokojniejsza podróż.
Moja sugestia jest taka wyjedzcie w piątek wieczorem18-19gdz przejechać naszą Polską krainę w nocy dużo luźniej i szybciej z małym odpoczynkiem tuż przed świtem. 1godzinka snu w aucie daje już dużo. Często przy górskich parkingach płynie jakiś strumyk super rzecz na przebudzenie. Czy to po Polskiej czy Słowackiej - Czeskiej stronie zależnie jaką drogę wybierzecie. Od tego miejsca zostanie wam do pokonania 1000km jak rozłożycie siły i czas to już od Was zależy. Ja na Waszym miejscu pokonał bym trasę do Karlovaca i zjechał na stara jedynkę. Tam dojechał na wysokość Plitvic jak i przed tak i za Plitvicami całe mnóstwo tanich i wygodnych apartamentów, nocleg i wypoczynek. I w niedzielę wczesnym rankiem, dojechać do autostrady i kierunek Primosten wtedy będziecie na miejscu w godzinach które chcecie ale w niedzielę.
Zmęczone i mało tryskające miny na waszych twarzach dadzą Chorwatowi sygnał na mniejszą elastyczność cenową, a i wam może sie nie chcieć szukać czegoś innego. Ważne zaczynajcie swoje poszukiwania apartamentu od domu który was najbardziej zainteresuje, czyli tego najbliżej morza z jakimś fajnym zacienionym ogrodem itd.
Ostatnio edytowano 03.04.2011 10:42 przez consett0805, łącznie edytowano 2 razy
auganov
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auganov » 03.04.2011 10:17

moja rada jest taka, abyś sobie kizes odpuścił Szibenik, gdyż tam nie ma plaż, jest natomisat piękna architektura starówki którą wieczorami można a nawet trzeba zobaczyć. Jeśli jednak zdecydowaliście się na ten rejon , to rozważcie (do czego Was namawiam) Vodice lub sąsiadujący z nimi od północy Tribunj lub od południa Srimę. Vodice to tętniąca życiem wakacyjna miejscowość, z cudownym deptakiem, piękną mariną, ciekawą starówką i mnóstwem atrakcji, a pozostałe ww. dwie miejscowości w zasadzie łączą się z Vodicami. Ponadto we wszystkich tych miejscowościach są fajne plaże, a znaczna część głównej plaży w Vodicach położona jest pod piniami dającymi schronienie przed palącym słońcem.W pobliżu Vodic usytuowana jest największa dalmatyńska dyskoteka, blisko jest do przepięknego Zadaru, o rzut beretem jest do wodospadów rzeki Krka. Na morzu ok. 1-2 km od brzegu naprzeciw Vodic są małe wysepki do których za małe pieniądze można dopłynąć wynajętą motorową łódką.Wędliny, mięso oraz sery drogie i warto te produkty zabrać ze sobą, natomiast pozostałe art. spożywcze najlepiej kupować w miejscowych marketach, gdzie ich ceny są porównywalne z polskimi. Z domu warto zabrać kremy do opalania bo tam są drogie.W czerwcu macie realne szanse na kwaterę za ok.10-15 euro/os.-kwestia szukania i negocjacji, a także standardu i lokalizacji a również ilości osób i długości pobytu. W czerwcu nie ma tłumów, a jest Was wystarczająco dużo aby wynegocjować dobrą cenę.Nie zabierajcie żadnego wyposażenia kuchni tam jest wszystko- niejednokrotnie nawet pieprz, sól i cukier. Tyle z grubsza. Ceny autostrad wyszukacie na tym forum. Jeśli potrzeba innych rad - pisz na priva-chętnie pomogę. Ja pierwszy raz jechałem do HR w 1999 r. gdy było tam tylko 60 km autostrad, pod Karlowaćem stały spalone czołgi, nie było internetu i UE, a te wakacje wspominam jako jedne z najlepszych. Wam też takich wspomnierń życzę.
auganov
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auganov » 03.04.2011 10:55

nie do końca zgadzam się z wypowiedzią consett0805 co do czasu podróży. Przy sprzyjających warunkach drogowych (dobra pogoda, mały ruch ) jedzie się z przeciętną prędkością 70-80 km/h. Via Michelin pokazuje trasę od Bydgoszczy do Szibenika w różnych wersjach drogowych w granicach od 1300 do 1500 km. Zakładając, że do pokonania jest 1400 km, to przy uwzględnieniu ww. danych 20 godzin jest realnym czasem. Ja właśnie z Vodic do Czempinia gdzie mieszkam przyjechałem w 14 godzin bez wariackiej jazdy i z przystankami na rozprostowanie kości. Jeszcze jedno - trzeba mieć świadomość, że jak gospodarz nie ma w sobotę zajętej kwatery przez turystów, to na 99.9% nie ma rezerwacji na najblizszy tydzień i najpewniej łatwo będzie negocjować z nim niską stawkę, gdyż w czerwcu może mu się już nie trafić następne 6 czy 8 osób na cały tydzień za które może zarobić ok. 100 euro dziennie, albo nie zarobic nic jak nie zejdzie z ceny a Wy nie wynajmiecie u niego noclegów.Pamietajcie, że miłą rzecza jest obdarowac gospodarzy jakimś drobiazgem z Polski (polska wódka, słodycze, kawa itp.Nie zdarzyło mi się aby gospoodarze się nie odwdzięczyli, a ponadto wnosi to dobre relacje, co znacznie ułatwia życie. Pozdrav.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 03.04.2011 12:51

auganov napisał(a):Jeśli jednak zdecydowaliście się na ten rejon , to rozważcie (do czego Was namawiam) Vodice lub sąsiadujący z nimi od północy Tribunj lub od południa Srimę. m słońcem.

Też bardzo dobry wybór i tym bardziej że ten rejon jest świetną bazą wypadową na Kornati ,KRKA, Trogir, Pakostane, Primosten , Split itd itd......

Do Srimy śmiało w ciemno !
Apartani tyle że aż głowa boli i na mur coś się znajdzie jak nie w pierwszej linii brzegowej to na bank w drugiej , trzeciej.

Więcej o Vodicach i Srimie :wink: Nasza relacja

Zaletą też Vodic i Srimy jest bardzo długa z super promenadą plaża.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 03.04.2011 13:55

auganov Masz prawo się nie zgodzić ale nie jest to realne 14 gdz w dodatku z przystankami. Z całym szacunkiem dla twoich umiejętności podróżowania. W 2010 tylko z Zwardonia (przejście graniczne) do apartamentu 20km przed Plitvicami zajęło mi około 10gdz i jechał jak Bóg przykazał 130 na autostradzie w to wliczone jest siusiu prostowanie kości i obiad 1.5hdz (przerwy) samą Polskę z przymusowym bałaganem w Włocławku jechałem 11gdz 520km 8O
Nie rób z nich piratów niech jada sobie spokojnie na te wakacje.
Ps. Nie zapomnij że kolega zaplanował wyjazd gdz 14 w piątek uważasz ze to sprzyjające warunki?
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 03.04.2011 14:12

Co do czasu podróży to powiem tak. Z Bielska-Białej do Primosten prędkość na autostradach 110-120km/h wyjazd o 17.30 na miejscu o 7.30 rano. Ze 2 dłuższe przerwy, 2 krótsze. I co bardzo ważne 2 kierowców na auto. Skalkuluj sobie czas jazdy przez Polskę - bo to będzie wąskie gardło całej wyprawy szczególnie w piątek gdzie zwykle są korki większe niz zwykle. Trzeba tylko policzyć czy trasa Bydgoszcz-B-B jest do przejechania w 6 godzin (to a propo 20 godzin podróży).
Droga powrotna wyjazd z Primosten o 6 rano, zwiedzanie Plitwic+ obiadek 10-17 i powrót do B-B ok 4 nad ranem. Miał tam być nocleg ale kierowcy stwierdzili że są wypoczęci i jedziemy do domku bez noclegu ;)

Aha dodam że my jechaliśmy w sobotę na niedzielę (rok później z piątku/sobotę różnicy nie widziałam). Aha w niedzielę w wielu apartamentach ok 9 rano nie mogłam zastać właścicieli :) pewnie byli w kościele.
Bozena Kljaković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bozena Kljaković » 03.04.2011 17:25

kizes napisał(a):Witam ponownie
Po wczorajszej naradzie ustaliliśmy co następuje:
Cel podróży: Primosten lub Sibenik
Wyjazd z Bydgoszczy 10 czerwca piątek godz. 14:00 tak by u celu być w sobotę w godz dopołudniowych, by spokojnie wyszukać kwaterkę.Powrót 18 czerwca.

O zmianie miejsca zadecydowały nasze Panie, gdyż chcą zobaczyć " piękne okoliczności przyrody"

W tej sytuacji poproszę o namiary na jakieś kwatery dla naszej ósemki i sugestie co do trasy (jak jechać), winiety,opłaty itp
Jesteście niezastąpieni:)

Witam:))
Prosze o kontakt ; adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 03.04.2011 17:38

No witam Pani Bożeno już miałem pisać że maja się z Panią skontaktować w sprawie perełki z własną plażą :wink:
Mam nadzieję że dom w okolicach Rogoźnicy dobrze że podsyłam ludziom namiarki?
Bozena Kljaković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bozena Kljaković » 03.04.2011 18:48

consett0805 napisał(a):No witam Pani Bożeno już miałem pisać że maja się z Panią skontaktować w sprawie perełki z własną plażą :wink:
Mam nadzieję że dom w okolicach Rogoźnicy dobrze że podsyłam ludziom namiarki?

:D serdecznie dziekuje za pamiec :D :smo:
Pozdrawiam :!: :!: :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Ten pierwszy raz...:) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone