Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ita
Cromaniak
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Postnapisał(a) ita » 20.03.2014 08:23

Roxi ale miałaś pecha! niestety, nie jestem zabezpieczona na taką okazję, sama dętki nie zmienię, musiałabym prowadzić rower do domu. Z pracy to pól biedy, ale z jakiejś dalszej wycieczki to kłopot niezły :roll: Mam nadzieje, że serwisant już się spisał :wink:
ja wczoraj się poddałam, deszcz lał i wsiadłam w samochód, moje sumienie robiło mi wyrzuty :? na szczęście dzisiaj zapowiada się piękny dzień! :D
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 20.03.2014 09:13

ita napisał(a): Mam nadzieje, że serwisant już się spisał :wink:

Spisał, spisał :)
Jako, że mój Artur jest w morzu, musiałam skorzystać z obcego faceta :lol:
Podjechałam do sklepu gdzie kupowałam rowerek. Poszło szybko, sprawnie i tylko 17zł. Cena obejmowała także instrukcję jak samemu wymienić dętkę :)
Dziś do pracy już na rowerze.
remikrmk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) remikrmk » 20.03.2014 21:50

ita napisał(a):ja wczoraj się poddałam, deszcz lał i wsiadłam w samochód, moje sumienie robiło mi wyrzuty :? na szczęście dzisiaj zapowiada się piękny dzień! :D

Ja jeździłem w ten deszcz, samochód chwilowo był uziemiony, na mpk dawno się obraziłem więc co mi pozostało :mrgreen:
Wczoraj gdzieś podczas jazdy zgubiłem przedni klocek od hamulca. Nie mam pojęcia jak to się stało. Wiem mniej więcej gdzie mogło to się stać ale nie miałem czasu wracać i szukać. Pierwsza strata tego sezonu zaliczona, oby ostatnia :mrgreen:
W sobotę ma być piękna pogoda, cały dzień wolny, więc szykuję sobie właśnie trasę na cały dzień. Chcąc nie chcąc wychodzi ponad 200km :) Oby wypaliło :)
janusz.w.
Cromaniak

Postnapisał(a) janusz.w. » 21.03.2014 09:29

bluesman napisał(a):
Roxi napisał(a):A ja już zdążyłam przebić oponę :evil:

Mam nadzieję, że dziś nastąpi szybki serwis i jutro będzie można ruszyć.

Pech to pech :) Raczej jeżeli przebiłaś to oponę i co gorsza dętkę :) Jeżeli nie zależy Ci na masie rotacyjnej koła to są specjalne opaski anty przebiciowe :) W mieście przebicie dętki to nie częsty przypadek. Zapasowa dętka to podstawa + czynności i umiejętności z jej wymianą związane :) Niestety w trekkingach niełatwo ściąga się oponę :(

Ja laik i amator rowerowy, ale trochę pedałuję... W zeszłym sezonie miałem pecha - 3x guma. Raz musiałem 12 km z rowerem pod pachą :wink: przez pola do domu wracać. I w związku z tym takie pytanie mam - czy doraźnym rozwiązaniem w przypadku gumy może być pianka w spreyu, taka którą stosuje się w samochodach? (Tzw. 'koło zapasowe w spreyu').

pozdr
remikrmk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) remikrmk » 21.03.2014 18:18

Doraźnie tak ale generalnie to kiepskie rozwiązanie. Nic nie zastąpi łatki o nowej dętce nie wspominając.
Jeśli jest tu ktoś kto startował kiedyś w Harpaganie niech się odezwie. Miałbym pare pytań :)
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 21.03.2014 18:30

remikrmk napisał(a):Doraźnie tak ale generalnie to kiepskie rozwiązanie. Nic nie zastąpi łatki o nowej dętce nie wspominając.
Jeśli jest tu ktoś kto startował kiedyś w Harpaganie niech się odezwie. Miałbym pare pytań :)

Widzę las rąk :) zamierzasz ?
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 21.03.2014 18:36

janusz.w. napisał(a):czy doraźnym rozwiązaniem w przypadku gumy może być pianka w spreyu, taka którą stosuje się w samochodach? (Tzw. 'koło zapasowe w spreyu').pozdr

Nie stosowałem ale jakoś mnie nie przekonuje :) może jak by było maleńkie przebicie ...... Wiem, że podobne mleczka stosuje się w kołach bezdętkowych (rowerów).
Moim zdaniem przewidując trudną trasę najlepiej mieć 2-3 zapasy i dobre łatki np Park Tool :) Ważne też jest jakich używa się opon i jaki mają protektor .

Jakiś czas temu używałem super lekkich opon f-my maxxiss Flyweight 330 i Maxxlite 285. Cena przyprawia o ból portfela zwłaszcza, że łatwo można używając w nich super lekkich dętek złapać kapcia. Zalety ? niesamowicie się na nich przyspiesza i kręci :) (tudzież utylizuje kasę :P) Nigdy więcej :)
remikrmk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) remikrmk » 21.03.2014 19:17

bluesman napisał(a):
remikrmk napisał(a):Doraźnie tak ale generalnie to kiepskie rozwiązanie. Nic nie zastąpi łatki o nowej dętce nie wspominając.

Widzę las rąk :) zamierzasz ?

Może się ktoś tu znajdzie, nigdy nie wiadomo :)
Jeśli jutro objadę zaplanowaną dwusetkę bez większych problemów to zacznę myśleć o Harpaganie. Podoba mi się jego idea i forma, nigdy nie startowałem w rajdach na orientację ale wiem, że może mi się to spodobać :)

Jeszcze co do uszczelniania opon - w zeszłym roku na singlach w Świeradowie, jeden gościu kombinował z tym na trasie ale skończyło się na tym, że daliśmy mu naszą, zapasową dętkę :) A rower miał za ładnych kilkanaście tysięcy :mrgreen:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 21.03.2014 19:42

remikrmk napisał(a): A rower miał za ładnych kilkanaście tysięcy :mrgreen:

A co to ma do rzeczy ? :mrgreen:
janusz.w.
Cromaniak

Postnapisał(a) janusz.w. » 21.03.2014 19:54

Dzięki za podpowiedzi :)

pozdr
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 21.03.2014 20:08

Dzisiaj lekki trening interwałowy po szosie ca 25 km. Dla Henia to cienizna wiem :mrgreen: po rozgrzewce 1 km podjazdu ca 6% i 1 km zjazdu i tak cały czas :)
Pani ma nowy kask od Gira i nowe ciuszki od samego ....... Naliniego :)
IMG_2774.JPG

Ja w starych ciuchach i na rowerze niespecjalnie nadającym się na asfalt ale chciałem wyrównać szanse, przy podjazdach zostawałem niestety w tyle :)
IMG_2780.JPG
Ostatnio edytowano 21.03.2014 22:45 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
remikrmk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) remikrmk » 21.03.2014 21:10

bluesman napisał(a):
remikrmk napisał(a): A rower miał za ładnych kilkanaście tysięcy :mrgreen:

A co to ma do rzeczy ? :mrgreen:

No wykosztował się chłop na rower a na dętkę już mu zabrakło :mrgreen:

Jak ja tych górek Ci zazdroszczę :twisted:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 21.03.2014 22:28

remikrmk napisał(a):No wykosztował się chłop na rower a na dętkę już mu zabrakło :mrgreen: :

Raczej brakło wyobraźni :)
remikrmk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) remikrmk » 22.03.2014 22:52

bluesman napisał(a):
remikrmk napisał(a):No wykosztował się chłop na rower a na dętkę już mu zabrakło :mrgreen: :

Raczej brakło wyobraźni :)

No tego też :)

Z zaplanowanych na dziś dwustu km przejechałem 178.8km. Nie do końca tak miało być ale i tak jestem bardzo zadowolony. Cały dzień na rowerze to jest to :mrgreen:
http://rmk.bikestats.pl/1110551,Piersci ... nania.html
ita
Cromaniak

Postnapisał(a) ita » 23.03.2014 15:16

niezła ta wycieczka :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 70
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone