napisał(a) kojacek » 03.07.2014 13:06
Damis napisał(a):paulr napisał(a):Damis napisał(a):dziekiz a info

a Panowie tą trase co jest podana wyzej nie płace za zadne drogi w Polsce? bo przejeżdzam właśnie gdzies tam niedaleko Katowic i żebym nie wleciał na płatną autostradę.
to chyba widzisz czy jedziesz autostradą czy nie. Z takim podejściem to strach jechać...
pytam, ponieważ część autostrad JESZCZE jest bezpłatnych a część NIE. Jeszcze nie jechałem tamtędy więc zapytać można, po to jest forum.
Dziwne-martwisz się o to, czy nie trafisz w Polsce na kawałek płatnej autostrady a nie masz oporów przed płaceniem 15E (60+ złotych) za krótki kawałek autostrady, na końcu którego też można trafić na korek (zwężenie).
Dodam, że w zeszłym roku pierwszy raz jechałem do Chorwacji i właśnie omijałem słoweński kawałek autostrady. Objazd jest prosty i w zasadzie wystarczy pamiętać o 2 rzeczach:
1. w zabudowanym pilnować prędkości (np zdać się na tempomat), bo +15km/h kosztuje 150E w kredycie lub 75E płatne na miejscu-informacja z tego forum
2. jazda po rondach w Ptuju-pilnować zjazdów.
Jadąc w stronę Zagrzebia całej Słowenii jest koło 70-80-km z czego połowa to autostrada płatna 1.5zł/km

Ale oczywiście to Twój wybór. W sumie zjazd na chwilę z autostrady to jakaś odmiana po Czechach i Austrii.
Pytałeś też o cenę paliwa-jest nieco droższe niż w Polsce, ale nie wiem jak u innych, ale u znajomych i u mnie dało się zauważyć niższe spalanie (oba silniki silniki benzynowe), a z kolei u innego znajomego klekot spalał mu tyle co na polskim paliwie.
O korkach się nie wypowiem, ale kolega jadący właśnie w piątek pod wieczór trafił na korek na autostradzie w Słowenii, ale że on omijał autostradę to wjechał w miejscu, gdzie to już jakoś jechało (blisko zwężenie).