Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyciemniane tylne szyby - gdzie są dozwolone?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
giffki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) giffki » 28.07.2024 18:50

Witam forumowiczów,
wybieram się w tym roku co Czarnogóry przez Czechy, Austrię, Słowenię i Chorwację
Gdzieś natknąłem się na informację, że przyciemniane szyby są zakazane w Czarnogórze. Mam samochód, gdzie przyciemnione są tylne boczne i tylna. Jak to jest rzeczywiście z przepisami w tym zakresie, szczególnie w Czarnogórze?
Pozdrawiam
dasuch
Cromaniak
Re: Przyciemniane Szyby

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 28.07.2024 21:33

Byłem w Czarnogórze samochodem z przyciemnionymi szybami jak w Twoim aucie. Nie miałem żadnych problemów. Miłego wypoczynku.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.07.2024 22:07

giffki napisał(a):Witam forumowiczów,
wybieram się w tym roku co Czarnogóry przez Czechy, Austrię, Słowenię i Chorwację
Gdzieś natknąłem się na informację, że przyciemniane szyby są zakazane w Czarnogórze. Mam samochód, gdzie przyciemnione są tylne boczne i tylna. Jak to jest rzeczywiście z przepisami w tym zakresie, szczególnie w Czarnogórze?
Pozdrawiam

Przednia 0%, kierowca, pasażer przód do 30%, pasażer tył i tylna szyba do 100%.
Pozdrav
Haweł
Cromaniak
Re: Przyciemniane tylne szyby w samochodzie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 29.07.2024 05:26

Jezeli fabrycznie przyciemniaja tylne szyby to co sie martwisz...jedz spokojnie...
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 29.07.2024 09:06

Byłem kilka razy i nawet o tym nie pomyślałem. Na 10% nie ma takiego przepisu.
roolez
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) roolez » 29.07.2024 09:25

10% to trochę mało!☺
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 29.07.2024 10:14

giffki napisał(a):Witam forumowiczów,
Pozdrawiam

Losowe zdjęcie z google map w Czarnogórze, co drugie auto ma przyciemnione szyby:

https://www.google.pl/maps/@42.2854621, ... &entry=ttu

Pakuj się i szerokiej drogi! :)
azrael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) azrael » 29.07.2024 10:45

Byłem 2 lata temu w Czarnogórze, zatrzymała mnie policja i nawet nie zwrócili uwagi na ciemne szyby z tyłu, to jakaś bzdura.
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 29.07.2024 10:56

roolez napisał(a):10% to trochę mało!☺

Jest ryzyko jest zabawa . Miało być 100
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 29.07.2024 13:38

Jak funkcjonowały granice z celnikam,i to prosili o opuszczenie przyciemnionych (tylnych) szyb, to samo policja w trakcie kontroli. Nie ma żadnych przeciwskazań tym bardziej ze wiele aut ma je fabrycznie.
Znowu ktoś wymyślił problem by lajki zbierać.
giffki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) giffki » 29.07.2024 15:11

Dziękuję Wam bardzo,
gdzieś moja żona to wygooglała, i jak zwykle sieje zamęt :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.07.2024 17:00

giffki napisał(a):Gdzieś natknąłem się na informację, że przyciemniane szyby są zakazane w Czarnogórze.

Mogłeś czytać u mnie, gdyż wspomniałem, że na wjeździe do Czarnogóry pogranicznik sprawdzał w moim wozie, czy te przyciemnienia nie są nalepiane, co - jego zdaniem - było wtedy zabronione. Przydarzyło mi się to tylko ten jeden raz, kilkanaście lat temu i już nigdy więcej podczas kolejnych wjazdów do Czarnogóry.

Pozdrawiam,
Wojtek
Baldini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baldini » 16.08.2024 11:36

Marlowe1994 napisał(a):Przednia 0%, kierowca, pasażer przód do 30%, pasażer tył i tylna szyba do 100%.
Pozdrav

Tak jak napisane. Przy fabrycznych szybach nie masz się czego obawiać. Jak robiłeś dodatkowo, a podczas kontroli nie spełniasz powyższych norm, masz problem. W PL też można zarobić mandat i chyba nawet dowód rejestracyjny mogą zabrać.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 16.08.2024 12:27

Baldini napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Przednia 0%, kierowca, pasażer przód do 30%, pasażer tył i tylna szyba do 100%.
Pozdrav

Tak jak napisane. Przy fabrycznych szybach nie masz się czego obawiać. Jak robiłeś dodatkowo, a podczas kontroli nie spełniasz powyższych norm, masz problem. W PL też można zarobić mandat i chyba nawet dowód rejestracyjny mogą zabrać.

Nie tyle mogą, co zabiorą. Chyba, że zgodzą się na zerwanie folii na miejscu.
patryk_85
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) patryk_85 » 17.08.2024 17:13

Pierwszy link z googla: Szyba czołowa nie może przepuszczać mniej niż 75 proc. światła, natomiast szyby przednie boczne — mniej niż 70 proc. Tylne nie mają znaczenia, możesz sobie nawet wstawić blachę zamiast szyb. Auto ma być tak wyposażone, jak w kraju rejestracji (konwencja wiedeńska)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone