Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Węgry czy Austrie (wyjaz z sob na nied)?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirhon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirhon » 13.07.2008 13:17

Witam
To już mój 5 wyjazd do chorwacji. Zawsze na noc z pt na sb i zawsze problemy w Słowenii... W zeszłym roku jechałem z sb na nd i było już znacznie luźniej.
W tym roku wybieram się z sb na nd (26-27 lipca) i nie wiem czy kupować winietę i jechać przez słowenie czy jechać (pierwszy raz) przez Węgry (droga 86). Obydwa warianty zakładają jazdę przez słowację.
Priorytetem dla mnie jest brak korków :D ... chcę wyruszyć dość wcześnie tj. ok 16 w sobote w południe żeby newralgiczne miejsca robić wczesnym świtem.
Koszt winiety w sloweni nie stanowi dla mnie problemu, liczy się tylko wygoda.
Zakładając brak korków na trasie czy droga przez austrie i słowenie w porównaniu do węgier będzie dużo lepsza czasowo? Ktoś przerabiał obydwa warianty (bez korków) ?
Forr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Forr » 13.07.2008 13:34

mirhon napisał(a):Zakładając brak korków na trasie czy droga przez austrie i słowenie w porównaniu do węgier będzie dużo lepsza czasowo? Ktoś przerabiał obydwa warianty (bez korków) ?

Imo zależy jak bardzo przepisowo jeździsz. Na Węgrzech drogą 86 masz do przejechania 200 km, częściowo przez teren zabudowany. Moje tempo jazdy 140 km/h poza zabudowanym, ok 50 w zabudow. Miasteczek nie jest dużo ale są, na granicy 0 korków. Wogole na tej drodze nie bardzo ma sięgdzie korek zrobić..
Na autostradzie w A moje tempo 140-160, w Słowenii drogą na Maribor nie da sie pojechać inaczej niż tyle co wszyscy czyli ok 50 az do samej granicy.

Moja sugestia: jedź przez Węgry, będziesz miał porównanie co Ci lepiej pasuje.

pozdrav
mirhon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirhon » 13.07.2008 13:41

Czy na Węgrzech można się spodziewać jakiś tirów na 86 w nocy z sb na nd? Co do prędkości to różnie z tym bywa :wink: ale wszystko w granicach zdrowego rozsądku...
Jak wygląd sprawa z patrolami w nocy na węgrzech? Są jakieś pewne miejsca gdzie stoją?
Forr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Forr » 13.07.2008 16:56

Wjezdzalismy ok 5-6 rano, przez cala droge nie widzialem pol policjanta.
Nie wiem czy masz cb bo mozna upolowac polskiego tira albo wracajacego rodaka i popytac o droge.
Tirow widzialem troche, jak pojedziesz w niedziele to nie sadze zeby mogly jezdzic, w kazdym razie wyprzedzilismy z 5 tirow i 10-20 razy tyle osobowek :)
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 13.07.2008 17:03

Cztery razy pomykałem drogą 86, w tym dwa razy w nocy tam i z powrotem, i na całe szczęście policji nie spotkałem.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 14.07.2008 05:33

Jechałem w tym roku i nie było żadnych korków ani Tirów,zero patroli,droga pusta,jak w weekend to przez Węgry.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 14.07.2008 09:09

Po raz pierwszy wracaliśmy drogą 86 przez WĘGRY i nie ma lepszej opcji niż właśnie ta. Owe 200 km spokojnie zrobisz w 3 godziny, odpoczniesz od męczących prędkości autostradowych, od granicy z Chorwacją do Zagrzebia kompletne pustki.
Jeżeli na drodze 86 będzie stał patrol to na pewno ktoś ci mrugnie. Wracaliśmy w środę i TIRy spokojnie dają się wyprzedzać, a nawet ostrzegają przed kontrolami.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.07.2008 09:33

Wielokrotnie jechałem przez Węgry i to nie tylko trasą 86, zwykle właśnie wieczorem bądź w nocy, nie przypominam sobie żadnego policyjnego patrolu.

W dzień - owszem zdarzyło mi się widzieć 2 czy 3 razy.
Np na 86 zatrzymywali polskie TIRy właśnie, a jechało ich wtedy sporo.
ale trasa ta jest na tyle pusta, że właściwie bez kłopotu da się je wyprzedzać.
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 14.07.2008 09:48

Ja w tym roku do Chorwacji jechałem przez Austrie i Słowenie a wracałem przez Węgry.Jedna i druga trasa ma plusy jak i minusy.
Plusy jazdy przez Austrie i Słowenie.
-jazda autostradami
-bezpieczniej
-blizej (dla mnie)
Minusy:
-winetki
-jazda przez Wiedeń
Plusy jazdy przez Węgry:
-oszczędność na winetkach
-droga nr 86 w miare drożna
Minusu:
-dziury i koleiny (dla nas to standart)
-wieksza opłata za autostrady w Chorwacji.
mirhon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirhon » 18.07.2008 23:47

tygrys500 napisał(a):...Plusy jazdy przez Węgry:
-oszczędność na winetkach
-droga nr 86 w miare drożna
Minusu:
-dziury i koleiny (dla nas to standart)
-wieksza opłata za autostrady w Chorwacji.

Z tymi dzurami to aż tak źle? Nie chciałbym się nocą wpierniczyć w jakąś dziurę... i trochę szkoda mi zawieszenia.
Jak jest z końcówką tej trasy? Tzn jechać przez kawałek słowenii (ludzie piszą o jakimś bajzlu z oznaczeniami) czy jechać cały czas przez wegry?
Mam zamiar używać nawigacji igo8 z najnowszymi mapami.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 19.07.2008 05:59

Dziur jako tako nie ma są tylko koleiny ale to już bliżej Słowenii,jechać cały czas trasą 86,w Słowenii nie ma żadnych problemów.Trzy godziny i Węgry można pokonać,trasa nie jest zła,bez opłat,pusto.Jechałem i tą i tą,jak będę jechał za rok to też przez Węgry,moja żona zadowolona bo jedzie się trochę wolniej,czasowo wychodzi podobnie.
mirhon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirhon » 19.07.2008 15:43

Jak robić tą końcówkę aby było sprawnie:

Mijam granicę HU-SLO (kolo Redics), dojeżdżam do rondka przed Lendavą i jadę na wprost drogą nr 3, potem wjeżdżam na drogę 109 i dalej prosto do granicy z CRO. Dalej jadę w CRO aż do Cakovec i tam odbijam na D20 aż do wjazdu na autostradę "Cvor Cakovec".
Czy to tak? Nie ma zadnych niespodzianek pt. budowa, zamknięta droga itp. ?
TTT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TTT » 22.07.2008 22:49

mirhon napisał(a):Mijam granicę HU-SLO (kolo Redics), dojeżdżam do rondka przed Lendavą i jadę na wprost drogą nr 3, potem wjeżdżam na drogę 109 i dalej prosto do granicy z CRO.

Czytam i czytam.
1. No i wyczytałem , że na tym cytowanym odcinku nie potrzeba 35 E - czy mam rację ?
2. I czy te rondo na tej drodze (3) to to miejsce, w którym krzyżuje się ona z drogą 442 (z prawej strony), a z lewej jest zjazd na Dolga Vas ?
3. Czy na tym rondzie mam jechać prosto (tak jak w cytacie), czy mam skręcić w lewo i jechać przez Dolga Vas - dalej na Lendave i Mursko Sredisce ?
4. Bo opcja "prosto przez rondo" jest chyba prostsza , tylko czy to nie jest już dalej kawałek płatny ?
KB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 22.07.2008 23:10

mirhon napisał(a):Witam
To już mój 5 wyjazd do chorwacji. Zawsze na noc z pt na sb i zawsze problemy w Słowenii... W zeszłym roku jechałem z sb na nd i było już znacznie luźniej.
W tym roku wybieram się z sb na nd (26-27 lipca) i nie wiem czy kupować winietę i jechać przez słowenie czy jechać (pierwszy raz) przez Węgry (droga 86). Obydwa warianty zakładają jazdę przez słowację.
Priorytetem dla mnie jest brak korków :D ... chcę wyruszyć dość wcześnie tj. ok 16 w sobote w południe żeby newralgiczne miejsca robić wczesnym świtem.
Koszt winiety w sloweni nie stanowi dla mnie problemu, liczy się tylko wygoda.
Zakładając brak korków na trasie czy droga przez austrie i słowenie w porównaniu do węgier będzie dużo lepsza czasowo? Ktoś przerabiał obydwa warianty (bez korków) ?

Wylatuję o tym samym czasie i tą samą drogą .Jedziemy gdzieś za Makarską.(w ciemno)
Pozdrowienia z Piekar Sl.
joe_simpson
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joe_simpson » 23.07.2008 06:03

hej, forum/viewtopic.php?t=17803 tutaj fajnie opisana jest trasa o której piszesz, zobacz ostatnie 2-3 strony, pisze jak pokonac kawałek Słoweni

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone