Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2014 17:51

Mam świeże informacje z trasy przez Austrię :D

Cóż, koło Brna, autostrada jest potężnie rozkopana, dokładnie tam gdzie są skrzyżowania
z autostradą na Bratysławę i ekspresówką w kierunku na Wiedeń.
Tworzą się korki :!:
Jak wracałem w środę po południu z Wiednia, to koło Brna około 17 korek był w kierunku na Pragę
na wiele kilometrów. Zaczynał się za zajazdem Rohlenka :!: Ruch był w żółwim tempie :?
W drugą stronę, na Ołomuniec, nie było korka.

Jak w poniedziałek jechałem do Wiednia, to rano stałem w korku przy zjeździe na Wiedeń kilka minut.
No i był rano korek w Poysdorf, tak na 5 minut.

W środę korka w Poysdorf nie było. :roll:

W Poysdorf jest zasada, że w dni robocze w ciągu dnia nie ma żadnych zasad :wink:

Austriacy remontują autostradę koło lotniska Schwechat, jest ograniczenie do 80, ruch jest płynny.
Jest remont węzła autostradowego Prater, ale ruch był płynny.

Nie jechałem tam teraz, ale wiem, że
w kierunku na Graz remontują koło Wiener Neustadt i będą remontować do października.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 05.06.2014 19:27

Lednice napisał(a):
Austriacy remontują autostradę koło lotniska Schwechat,

No, nareszcie! Ten kawałek był już bardzo mocno zniszczony!
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2014 19:32

Zniszczony :?: 8)

Było trochę kolein, ale ani jednej dziury. Teraz jest nowa nawierzchnia za lotniskiem aż do granicy z Węgrami. 8)
Robią bardzo sprawnie, robotnicy faktycznie są zajęci pracą. Jeden stary pas służy teraz do ruchu w obu kierunkach. Jest ograniczenie do 80.
Za to koło Brna po południu na budowie nie było żywego ducha.Czesi robią do 15 i do domu na piwo :roll:
A przed południem, to jeden obsługuje maszynę lub koparę, a 5 się gapi z rękami w kieszeniach. 8)
Mają czas, szanują sobie robotę 8)
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 05.06.2014 20:00

Lednice napisał(a):Zniszczony :?: 8)

Było trochę kolein, ale ani jednej dziury. Teraz jest nowa nawierzchnia za lotniskiem aż do granicy z Węgrami. 8)

Dziur nie było, ale nawierzchnia była jak tarka. Po rekordowych upałach w Austrii 2 lata temu, kiedy wjeżdżałem do Wiednia od strony Schwechat, jechalo się jak po garbach. 60 km/h max.

Dobrze, że wzięli się za tą autostradę, bo była już w nieciekawym stanie.

W tym samym roku, dzień później, widziałem też remont A2 na wylocie z Wiednia. W sobotę wieczorem 8O 30 ludzi zapieprzało jak mrówki, a nad tym wszystkim czuwał jeden :!: kierownik.

Zupełnie odwrotnie niż u nas :mrgreen:
Michalm2012
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Michalm2012 » 05.06.2014 21:46

Pewnie w Czechach wygrała przetarg firma z Polski :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2014 21:57

Przeświadczenie, że Czesi robią lepiej niż Polacy i mają inną mentalność w pracy
jest dużym nieporozumieniem :roll:

Nie mamy powodów do kompleksów wobec Czechów, powiedziałbym więcej: ich komuna bardziej zdemoralizowała i po 1989 Polacy sobie lepiej radzą z budową i remontami dróg. 8)
brusiacz
Autostopowicz

Postnapisał(a) brusiacz » 06.06.2014 14:28

Witam, mam pytanie do osób które jechały w tym roku trasą przez Słowację i Austrię. Jak wygląda dojazd do Żyliny od Zwardonia (czy są jakieś postępy z autostrada po słowackiej stronie) i jak wygląda sprawa remontów autostrady w Austrii ?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2014 15:32

Po słowackiej stronie od Zwardonia do Żyliny nic się nie dzieje :roll:

Pisałem wyżej o remontach w Austrii :!: :!: :!:

Koło lotniska Schwechat i na A2 koło Wiener Neustadt, ale nie ma powodów do obaw, ruch jest płynny, ograniczenie do 80 8)

Poza tym stan nawierzchni idealny :D
brusiacz
Autostopowicz

Postnapisał(a) brusiacz » 06.06.2014 20:24

Ok. dzięki za informację. Jeszcze chyba długo poczekamy żeby z Bielska do Bratysławy przejechać drogą szybkiego ruchu.
beakarp
Globtroter

Postnapisał(a) beakarp » 10.06.2014 15:00

mam pytanie hmmm...gastronomiczne :wink: Gdzie w pobliżu granicy PL zjechać z A1 na obiad? Po polskiej stronie, ma się rozumieć :)
SingSing74
Cromaniak
Nowa opcja przejazdu przez Słowację.

Postnapisał(a) SingSing74 » 11.06.2014 15:46

Po otwarciu mostu w Mszanie, Google prowadzi teraz przez Ostrawę > Frydek-Mistek > Makov > Bytca zamiast przez Trzyniec. Oszczędność czasu licząc od Żor to około 11 minut. Stara trasa na czeskim odcinku nie była płatna. Jak wbiłem trasę Ostrawa > Bytca to Google informuje o odcinkach płatnych. Czy wybierając nową alternatywę trzeba uiścić opłaty również w Czechach? Czy ktoś już przerabiał ten odcinek trasy? Jeśli tak, to proszę również o info, gdzie w tym wypadku kupić słowacką winetkę?
Użytkownik usunięty
Re: Nowa opcja przejazdu przez Słowację.

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2014 16:07

Moim zdaniem to jest taki sobie pomysł, ten wariant :roll:

Płatny jest odcinek Ostrawa- Frydek-Mistek, jeśli jedzie się drogą ekspresową.
Tak czy siak pchasz się do centrum Ostrawy, to tak jakbyś wjechał do centrum Katowic. :!: :roll:
Można stracić sporo czasu. :roll:
Stara droga z Ostrawy do Frydka biegnie przez teren zabudowany.
A od Frydka masz drogą przez Beskidy, najpierw do Ostrawicy dwupasmówkę, a potem drogę górską, jest sporo zakrętów.
SingSing74
Cromaniak

Postnapisał(a) SingSing74 » 11.06.2014 21:09

Dzięki za info. Brałem to pod uwagę, bo wjazd na A1 mam pod domem i w samej Ostrawie byłbym dość szybko, a do Żyliny przez Cieszyn czasem jedzie się dość wolno. Skoro jednak na wspomniany odcinek trzeba kupić czeską winetkę to odpada.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2014 21:41

Niby nie trzeba, ale przebijanie się do Frydka-Mistka z Ostrawy drogą bezpłatną to tak jakbyś jechał z Piekar do Katowic :roll:

A ha :!:
Bardzo ważna informacja dla osób, które jadą przez Frydek-Mistek od strony Cieszyna:
w centrum jest remont generalny mostu na rzece Ostrawica i czasem są korki :!: :roll:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2014 23:27

beakarp napisał(a):mam pytanie hmmm...gastronomiczne :wink: Gdzie w pobliżu granicy PL zjechać z A1 na obiad? Po polskiej stronie, ma się rozumieć :)

A czemu po polskiej :?: 8) Nic nie ma :roll:

Zresztą po czeskiej blisko autostrady też nic fajnego nie ma :roll:

Nie mam na myśli zjazdu z autostrady i potem jazdy 15 minut w jedną stronę, w dwie to już pół godziny straty :roll: Moim zdaniem to trochę mało mądre.

Ja bym wycierpiał i zjadł coś konkretnego w Rohlence przed Brnem,
jest tam KFC, McDonald, ale jest też czeska knajpa samoobsługowa, gdzie są pyszne czeskie dania, zresztą bardzo podobne do polskich :wink:
Za 20 złotych jest np. kotlet schabowy z napojem
I da się płacić karta, co jest dość RZADKIE w Czechach
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone