Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przelicznik płacąc kartą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gstoszko
Autostopowicz
przelicznik płacąc kartą

Nieprzeczytany postnapisał(a) gstoszko » 03.08.2007 21:56

Czy płacic karta visa za nocleg i benzyne na wegrzech czy lepiej kupic forinty,jaki jest przelcznik placac w plnach na wegrzech i chorwacji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2007 08:57

gstoszko napisał(a):Czy płacic karta visa za nocleg i benzyne na wegrzech czy lepiej kupic forinty,jaki jest przelcznik placac w plnach na wegrzech i chorwacji.

Zapłacisz nie wiecej niż za forinta w kantorze. Wyjdzie Cię na jedno czy kupisz forinty w kantorze czy zapłacisz kartą - wczoraj napisałem Ci nt. płatności karta, że jest to PRZEDE WSZYSTKIM WYGODNE :idea: Nigdy dotychczas płacąc karta w jakimkolwiek kraju nie zapłaciłem w rozliczeniu wiecej niż by mnie wyniósł zakup waluty w kantorach. Dlatego nie kupuje waluty na kraje tranzytowe i i płace tylko kartą. Natomiast jak masz wątpliwości co do tego to raczej zadaj pytanie na infolinii swojego banku
PS. tematy płatności kartą, rozliczeń, opłcalności wyciągania pieniędzy z bankomatu w HR były niejedokrotnie poruszane (i to niedawno) w opcji szukaj zanjdziesz odpowiedzi
darekch
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekch » 04.08.2007 09:21

Wczoraj sprawdziłem obciążenia na rachunku po pobycie w Chrwacji. Płacą kartą jest stosowane przeliczanie waluty danego kraju na Euro i kolejne przeliczenie na złotówki . Przed wyjazdem kupowałem Euro w kantorze po 3,75 po przewalutowaniu przez bank Euro wychodzi po 3,78. Róznica minimalna a w przypadku krajów tranzytowych odpada problem co zrobic z resztkami waluty .
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 04.08.2007 19:24

hej pod warunkiem ze masz karte MasterCard (Maestro) Natomiast Visa przelicza na USD a potem na Euro i dopiero na PLN + prowizja za przewalutowanie. Generalnie europa jedzie na MasterCard.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2007 19:31

Blums napisał(a):hej pod warunkiem ze masz karerte MasterCard (Maestro) Natomiast Visa przelicza na USD a potem na Euro i dopiero na PLN + prowizja za przewalutowanie. Generalnie europa jedzie na MasterCard.

To co wyżej napisałem - to zapomniałem dodac, że płacę wymiennie raz Visą raz Masterem - w obu przypadkach ZERO zastrzeżeń jak przychodzi wyciąg z banku. Tak, że jak masz okazje płacic kartą to PŁAC - bo to i tak najtańsza opcja i przede wszystkim NAJWYGODNIEJSZA :idea:
Natomiast jak uważasz, że nie - to zawsze możesz jechac z woreczkiem pieniędzy (w tym z różnymi walutami krajów tranzytowych) lub placic np. za nocleg na Wegrzech w euro i byc zdziwionym, że coś Ci dziwnie euro na HUF przeliczyli (tzn kurs wg własnego uznania :lol: )
:wink: :papa:
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 04.08.2007 19:42

ja jak jade do Niemiec z karta Visa mBanku to masakra jaki stosuja przelicznik z tego wzgledu sadze za na CRO bedzie to samo bo Visa przelicza na USD , no chyba ze mBank ma taki przelicznik? Ale generalnie system Visa jest rozliczany w USD
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 04.08.2007 21:05

Blums napisał(a):ja jak jade do Niemiec z karta Visa mBanku to masakra jaki stosuja przelicznik z tego wzgledu sadze za na CRO bedzie to samo bo Visa przelicza na USD , no chyba ze mBank ma taki przelicznik? Ale generalnie system Visa jest rozliczany w USD

Visa przelicza z Euro przynajmniej w Europie ( poza Turcją). Skąd masz takie info , że z $. Chyba , że twój bank zarabia na SPRED-zie.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 04.08.2007 21:21

Puzzle1 napisał(a):
Blums napisał(a):ja jak jade do Niemiec z karta Visa mBanku to masakra jaki stosuja przelicznik z tego wzgledu sadze za na CRO bedzie to samo bo Visa przelicza na USD , no chyba ze mBank ma taki przelicznik? Ale generalnie system Visa jest rozliczany w USD

Visa przelicza z Euro przynajmniej w Europie ( poza Turcją). Skąd masz takie info , że z $. Chyba , że twój bank zarabia na SPRED-zie.

Mi tez przelicza w USD
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 05.08.2007 16:22

ja dostalem info z mbanku ale dopiero jak do nich
napisalem:

Uprzejmie informuję, że walutą rozliczeniową karty Visa Elektron do rachunku eKonto jest Euro. W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji. Przewalutowanie najpierw jest z danej waluty na Euro a dopiero z Euro na złotówki.

Wypłata gotówki z bankomatu to koszt 10PLN niezależnie od kwoty i niezależnie od bankomatu.

W przypadku dalszych pytań proszę o kontakt.

Pozdrawiam
Renata Kowalik
Zespół mLinii
mBank

to dlaczego mam na wyciagu z uero na usd i na pln? Juz napisalem o wyjasnienie ciekawe co odpisza?.

pozdr.
margaret
Podróżnik
przelicznik walut

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret » 06.08.2007 16:27

dane z czerwca/lipca
płatności Visa Raiffaisen bank
HRK 0,544
Węgry 0,016

mbank Visa
Słowacja 0.116

zawsze płacimy kartą na stacjach, w sklepie, na autostradzie i bardziej się opłaca
101k
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 101k » 06.08.2007 23:22

mbank z ostatniego tygodnia

HRK => EU 7,16 (taki sam kurs w okolicach Zadaru, maks 7,20 znalazłem)

EU => PLN 3,85

prowizji rzecz jasna 0

wypłata z bankomatu 500 HRK => to samo + 10 zł (prowizja niezależna chyba od kwoty, bo przy 1000 to samo)

pozdrawiam

101k
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 14.08.2007 06:45

Na stronie Banku Pekao SA widnieje info, że od 1 sierpnia posiadacze kart płatniczych wydanych przez ten bank mogą korzystać z bankomatów Zagrebacka Banka bez naliczania prowizji. Przetestowałem osobiście i potwierdzam - zero prowizji, a kuna wyszła w ostatni piątek po 51 gr.
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 14.08.2007 07:22

krystek napisał(a):Na stronie Banku Pekao SA widnieje info, że od 1 sierpnia posiadacze kart płatniczych wydanych przez ten bank mogą korzystać z bankomatów Zagrebacka Banka bez naliczania prowizji. Przetestowałem osobiście i potwierdzam - zero prowizji, a kuna wyszła w ostatni piątek po 51 gr.

O% prowizji przy wypłatach z bankomatu dotyczy wszystkich banków grupy Unicredit (większościowego akcjonariusza m.in. Pekao SA) w całym świecie. Spis tych banków jest na stronie Pekao SA, podaje go też infolinia tego banku. Warunek: wypłata jest dokonywana kartą Maestro banku Pekao SA.
E.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 14.08.2007 08:21

dane z pocz. sierpnia:

Visa electron Lukas Bank - korona słowacka 0.117, euro-3,87.
Visa classic LB - euro-3,85 (tydzień później)
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 15.08.2007 10:12

czytam i widzę,że ile kart tyle problemów.....ja zawsze biorę troche kasy każdego kraju i wcale nie jest to woreczek różnych pieniędzy. A jaki to problem jak sie jakieś pieniążki przywiezie z powrotem. ?Nie wydam dziś to wydam następnym razem.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone