Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przelicznik płacąc kartą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
chudziak
Podróżnik

Postnapisał(a) chudziak » 15.08.2007 11:29

Wczoraj rozmawiałam z mbankiem bo tez mam kartę Visa elektron i chciałam z niej korzystac i uzyskałam informację ,ze przeliczają kuny najpierw na euro a potem na zlotówki ale że zawsze jest prowizja 2% od transakcji więc nie jestem pewna czy to się opłaca.
Spiderx
Podróżnik

Postnapisał(a) Spiderx » 15.08.2007 14:51

No właśnie, z tymi kartami to bardzo różnie bywa :). Zadzwoniłem wczoraj na infolinię mojego banku (ING Śląski) coby ich troszkę pomęczyć. I dowiedziałem się sporo ciekawych rzeczy. Po pierwsze Visa classic nie zawsze prowadzona jest w dolarach, czasem w euro ;) Po drugie, transakcje bezgotówkowe czasem są bezprowizyjne a czasem nie. Po trzecie, za wypłatę z konta czasem pobierana jest opłata stała, czasem procentowa a czasem składana.
To tak, aby klientowi było prościej :D
No więc aby się nie zdziwić należy zadzwonić sobie na infolinię swojego banku, ewentualnie do oddziału przygotowując sobie uprzednio listę pytań :)
Np. w ING Śląskim przy wypłacie z bankomatu pobierana jest prowizja w wysokości 3% bez względu na kwotę wypłaty. Ale tylko z karty Maestro, przy Visie electron dodatkowo jako bonus pobierają 2,8% za przewalutowanie. Nie jest to jakoś specjalnie rozgłaszane, trzeba się wczytać w warunki prowadzenia konta lub zadzwonić na infolinię.
Generalnie najmniej opłaca się wypłacać żywą gotówkę z kart kredytowych (prowizja) - ale to już z pewnością większość wie.
zielas
Globtroter

Postnapisał(a) zielas » 15.08.2007 17:25

ja ze swojej strony polecam kartę VISA z BZWBK - dają w promocji do końca września darmowe wypłaty z bankomatów i płatności przez terminal na całym świecie. Sprawdzałem dokładnie i nie ma żadnych "gwiazdek" w tej promocji - jedynie przeliczają ze złotówek na walutę danego kraju, w którym używasz karty.
Jak by nie liczyć opłaca się najbardziej. Warunki są dwa - trzeba mieć poniżej 30 lat i jeszcze studiować...

zielas
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 15.08.2007 19:29

Spiderx napisał(a):No właśnie, z tymi kartami to bardzo różnie bywa.

Dla utyskujących - jak w cytacie - na galimatias z kartami, prowizjami etc. - jedna rada: otwierajcie konta w porządnych = dużych, miedzynarodowych bankach. Może opłata za prowadzenie konta jest nieco wyższa, niż w innych, ale za to pakiet darmowych usług rekompensuje to z nawiązką. I nie chodzi tu bynajmniej o promocje, jakieś wydumane krótkotrwałe usługi dla wybranych (poniżej 30 lat etc.), ale o stałe usługi w ramach pakietu konta osobistego.
E.
chudziak
Podróżnik

Postnapisał(a) chudziak » 15.08.2007 20:58

101k napisał(a):mbank z ostatniego tygodnia

HRK => EU 7,16 (taki sam kurs w okolicach Zadaru, maks 7,20 znalazłem)

EU => PLN 3,85

prowizji rzecz jasna 0

wypłata z bankomatu 500 HRK => to samo + 10 zł (prowizja niezależna chyba od kwoty, bo przy 1000 to samo)

pozdrawiam

101k

Jak to prowizji 0 8O kiedy dwukrotnie się pytałam na infolinii mbanku i zawsze mówili przy płatności kartą prowizja 2% a przy wypłacie z bankomatu taka sama prowizja + 10 zł.Mam na myśli płatnośc Visa elektron
Spiderx
Podróżnik

Postnapisał(a) Spiderx » 15.08.2007 22:05

Zatem jako klamra chyba już zamykająca temat.
LUDZIE CZYTAJCIE REGULAMINY. Są dostępne na stronach internetowych Waszego banku. Jak macie jakiekolwiek wątpliwości - dzwońcie na infolinię lub do swojego oddziału. Banki powstały w jednym celu. I nie jest to obsługa klienta :D - choć pośrednio też. BANKI POWSTAŁY ABY ZARABIAĆ KASĘ.
Nikt wam nie powie o dodatkowych opłatach - chyba że sami zapytacie. Wtedy tak, ponieważ np. w infolinii rozmowy są nagrywane (jest komunikat na początku rozmowy).
Bank jest zainteresowany dwoma rzeczami:
1. Dostarczeniem pieniędzy wg. ustalonych w umowie zasad.
2. Odebraniem tych pieniędzy wraz z odsetkami.
To nie jest tak, że kredyt jest 0% przez 52 dni. Raczej - prowizję od transakcji w wysokości (zwykle) 1,5% do 3% bank pobiera od sprzedawcy nie męcząc już tym klienta :). Prowizja zawarta jest w cenie towaru/usługi za który płacicie. Po prostu nie musicie się tym kłopotać.
Nie mam tu zamiaru demonizować banków - absolutnie nie taki jest cel. Banki to bardzo pożyteczne instytucje, jeżeli gra się wg. ich zasad. Namawiam więc gorąco do czytania regulaminów lub dzwonienia na infolinie aby potem się nie zdziwić. Wszak jedziemy na wakacje odpocząć i za część zakupów płacimy kartami - jest to zwykle wygodne. Zdziwienie może nastąpić przy oglądaniu wyciągu.
Można by się też pokusić o stworzenie swoistego FAQ dotyczącego płacenia kartami kredytowymi/płatniczymi (debetowymi) itp. Który bank, jaka prowizja, jaka opłata, gdzie można płacić, gdzie podjąć pieniądze itp. Tylko czy komuś będzie się chciało i będzie to do czegokolwiek potrzebne?
chudziak
Podróżnik

Postnapisał(a) chudziak » 15.08.2007 22:39

To prawda jedziemy przecież na wakację by się zrelaksować :) a ja już teraz siedzę cały dzień przed komputerem i analizuję płacić kartą czy nie , brać euro czy złotówki a może jeszcze coś innego :? ,mój mąż i synowie się wkurzają :evil: czy chociaż po całym dniu ślęczenia na forum potrafię powiedzieć czy ten czas spędzony na tym ślędzeniu jest zrównoważony przez oszczędności jakie dzięki temu poczynimy .Mam wrażenie ,że nie bo ileż to w ogólnym rozrachunku można zaoszczędzic na tego rodzaju rzeczach :(
Blums
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Blums » 16.08.2007 10:17

hej nie chodzi o oszczednosci ale jak sie bierze duże kwoty to warto wiedziec jaka prowizje biora i za co - mysle ze nie ma sensu oddawac czegos "za darmo" - bo po co ? dla idei ? to jak wybieram 100 E i mam zaplacic 3E +2E oplat to to troche jest nie halo Z drugiej strony na wakacje jedzie sie poto zeby szalec i imprezowac :) ale warto wieciec jak sie nie dac naciagnac. Pozdrowki.
Maciek79
Podróżnik

Postnapisał(a) Maciek79 » 16.08.2007 16:40

Karta Visa electron z Inteligo (PKO BP)

Właśnie wróciłem niedawno z Cro i po sprawdzeniu rachunku przeliczniki wygladaja nastepująco, podaję kilka wybranych operacji.:

13.08 - platnosc kartą w sklepie 553 HRK - 301 zł

14.08 - platnosc karta za gaz na stacji 145 HRK - 78 zl

9.08 - wyplata z bankomatu 500 HRK - 267 zl + 8,50 zl prowizja

9.08 - platnosc karta w sklepie 24 HRK - 12 zł

7.08 - platnosc karta oplata za autostrade 105 HRK - 55 zl.

7.08 ( Węgry) wyplata z bankomatu 5000 HUF - 77 zł + 8,50 prowizja

Dla porownania dodam ze przed wyjazdem w kantorze w Warszawie kupilem 300 HRK za 180 zł.

Jak widac na tych przykladach prowizje za te operacje nie sa jakies wysrubowane a w porownaniu z kantorami wygladaja korzystnie.

Wygoda korzystania z karty bezcenna ;-))

Śmieszą mnie jakies zabawy z wymienianiem roznych walut, ze zlotowek na Eu potem na kuny.. Po co takie kombinacje.. Trzeba korzystac z udogodnien XXI wieku.
renpol
Odkrywca

Postnapisał(a) renpol » 16.08.2007 17:32

Ja osobiście wolę płacić kartą , co do wypłat w bankomacie - podchodzę ostrożnie .
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2007 17:53

Maciek79 napisał(a):...Śmieszą mnie jakies zabawy z wymienianiem roznych walut, ze zlotowek na Eu potem na kuny.. Po co takie kombinacje.. Trzeba korzystac z udogodnien XXI wieku.

O :!: i tu kolege popieram w całości :idea: Gdybym przed wyjazdem musiał poświecac czas na studiowanie kursów walut, przelicznikow etc. to by mi się najnormalniej odechciało jechac. Fakt, gdyby się na takim wyjeździe obracało tysiącami ojro to można pomyślec o ewentualnych przelicznikach ale nie przy kwotach średnio 1500 ojro (tak podaje statystyka forum) z czego 30-40 % tego ojro i tak idzie do łapki za aparman, więc prowizji nie ma :lol:
Pozdrav :papa:
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 17.08.2007 13:51

renpol napisał(a):Ja osobiście wolę płacić kartą , co do wypłat w bankomacie - podchodzę ostrożnie .

I bardzo dobrze, ale jeśli się zna elementarne zasady bezpieczeństwa przy korzystaniu z bankomatów, a także tabelę opłat i prowizji swojego banku (eliminujesz element zaskoczenia przy czytaniu wyciągu), to - moim zdaniem - bankomat jest wynalazkiem rewelacyjnym.
Ps.
Pisano już na forum, że klienci Banku Pekao SA dokonują wypłat w bankomatach Zagrebacka Banka bez żadnej prowizji.
E.
dimmu3
Turysta

Postnapisał(a) dimmu3 » 20.08.2007 21:05

Witam!

To i ja wtrącę swoje 3 grosze.
Pytałem panią infoliniową w mbanku o kartę visa elektron. Trochę ją pomęczyłem i chyba dostałem prawidłowe informacje, sprawdzałem jeszcze później w helpach mbanku.

Ogólna zasada w mbanku przy płatnościach kartą za granicą jest taka, że prowizją 2% jest obłożona transakacja bezgotówkowa, która wymaga conajmniej podwójnego przewalutowania, a bazową walutą przty takich rozliczeniach jest EURO, zatem

1. W krajach strefy EURO nie płaci się prowizji 2% bo następuje tylko jedno przewalutowanie EURO -> PLN.
2. W krajach poza strefą euro płaci się prowizję 2% od jednego z przewalutowań, bo przewalutowania idą tak np. KUN->EUR->PLN

Prowizja od wypłat bakomatowych niezależnie od kwoty 10 zł.

Pozdrawiam
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 21.08.2007 13:33

dimmu3 napisał(a):Prowizja od wypłat bakomatowych niezależnie od kwoty 10 zł.

Pozdrawiam

Witam,
Otwórz konto w Pekao SA, nie zapłacisz żadnej prowizji od wypłat kartą maestro w całej Europie, we wszystkich bankach grupy Unicredit, a dodatkowo w ramach opłaty za konto masz ubezpieczenie i tzw. pakiet pomocny - super sprawa.
Pozdrawiam.
E.
margaret
Podróżnik
oszczędności ??????

Postnapisał(a) margaret » 21.08.2007 15:30

zapłacisz za to 8,5 - 11 zł miesięcznie prowizji za prowadzenie konta bankowego w cudownym banku - oblicz czy to się opłaca
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

przelicznik płacąc kartą - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone