napisał(a) armar » 28.01.2011 09:12
Generalnie od nas ( z lubelskiego ) masz dwie sensowne trasy w Bośni na południe , albo przez Banja Lukę ( do Banja Luki dojazd od Budapesztu przez Mohacs lub ciut naokoło autostrada do Zagrzebia i odbicie na Belgrad i Bosanska Gradiszkę ) dalej Jajce -Jablanica-Mostar i tu dwie możliwości :
1) granica w Metkovici , dalej przez Neum do Dubrownika
2) lub pustawa droga przez Trebinje i zjazd do Dubrownika od tyłu ( nie pamiętam nazwy przejścia drogowego )
Co do powyższej trasy , jechałem raz przez Banja Luke i miałem spory korek w Bosanskiej Gradiszce - stałem na granicy ok. 2 godzin , może miałem pecha .
Druga uwaga - przez Zagrzeb nie jechać w godzinach popołudniowych - potrafią byc spore korki na obwodnicy .
Druga trasa , spraktykowana przez ze mnie dwa razy to Budapeszt-Zagrzeb-Karlovac - odbicie na Bihac , dalej Jajce i j.w.
Osobiście w Bośni spałem na tych trasach w Bihacu , Jajcach ( nad jeziorem ) i Bugojnie . Nie było problemu z noclegiem . Sporo noclegów jest też w okolicach Jablanicy ( nad jeziorem )
Jeśli wyjedziesz o północy to o ile pamiętam przy krótkich postojach w Bihacu powinieneś być ok.16 ( masz 100km mniej niż ja

)- dla mnie główny warunek to przejechanie w sensownych ( czytaj nocnych ) godzinach najgorszego odcinka tej trasy czyli Rzeszów-Barwinek dlaej idzie jak z płatka
Popatrz tu :
forum/viewtopic.php?t=26656&postdays=0&postorder=asc&start=15 - moja relacja
forum/viewtopic.php?t=27995&highlight=
- tu masz namiary na stronę z noclegami w Bośni , nie warto rezerwować na tranzyt ale warto mieć przygotowane namiary noclegowe na trasę
forum/viewtopic.php?t=22373&postdays=0&postorder=asc&start=105 - tu masz opis trsy przez Trebinje do Dubrownika , w innych częściach relacji opisy przejazu przez Bośnię
trasę przez Bośnię polecam serdecznie

śmiało tylko odpowiednio sobie zaplanuj czas przejazdu , bez stresowania żeby zobaczyć trochę pięknych widoków

Ostatnio edytowano 28.01.2011 11:12 przez
armar, łącznie edytowano 1 raz