Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż samochodem osobowym z kratką.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2007 00:24

Witam wszystkich!
W tym roku mam możliwość pojechać do Chorwacji Renault Kangoo. Pięciosobowym, zarejestrowanym jednak jako ciężarowy, więc oczywiście z zamontowaną za tylnym rzędem siedzeń stalową kratką (paranoja :? ).

Mam pytanie i prośbę do wszystkich, którzy takimi samochodami podróżują. Powiedzcie czy wiąże się to z problemami na przejściach granicznych? Jeżeli tak to z jakimi.

Ktoś wpominał już na tym forum o problemie w Głuhołazach w ubiegłym roku. Czy na innych, europejskich przejściach granicznych ktoś zwraca na to uwagę, czy też jest to tylko "nasz" problem?

Pozdrawiam!
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 26.03.2007 09:21

Interseal napisał(a):Witam wszystkich!
W tym roku mam możliwość pojechać do Chorwacji Renault Kangoo. Pięciosobowym, zarejestrowanym jednak jako ciężarowy, więc oczywiście z zamontowaną za tylnym rzędem siedzeń stalową kratką (paranoja :? ).

Mam pytanie i prośbę do wszystkich, którzy takimi samochodami podróżują. Powiedzcie czy wiąże się to z problemami na przejściach granicznych? Jeżeli tak to z jakimi.

Ktoś wpominał już na tym forum o problemie w Głuhołazach w ubiegłym roku. Czy na innych, europejskich przejściach granicznych ktoś zwraca na to uwagę, czy też jest to tylko "nasz" problem?

Pozdrawiam!

Hm... Zalezy, na jakiego urzędnika trafisz :)
Jeden Cię pośle do kolejki z TIRami, a inny puści. W Austrii będziesz musiał płacić za autostrady jak samochód cieżarowy chyba?
Cóż... Masz, jak byk wpisane w dowodzie rej. "ciężarowy"... Cóż, że do 3,5 T :( Nie zawsze tonaz jest określony, albo max. nacisk osi...

Ja np. zdjęłam orurowanie z auta... Raz, ze nie bardzo mi sie podobało, a dwa, że w UE jest dyrektywa, która szczegółowo reguluje, jakie te rury powinny być. Ponieważ nie uśmiechało mi sie użerać po nocy z "obcym" policjantem, który kazałby mi np. odkręcać te rury na środku drogi... Ani udawadniać mu, że te rury spełniają te wszyskie wymagania, które sa okreslone w przepisach...

Chwilowy demontaż kratki w Twoim przypadku też nie jest wyjściem, bo w dowodzie rej. tego nie zmienisz i jeszcze się przyczepią, że tam masz, a kratki nie...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.03.2007 10:06

Pisałem już gdzieś kiedyś, ale ... 5 trazy jechałem Vito z kratką, NIGDY nie miałem problemów z przekraczanie granicy, nie byłem też odsyłany do kolejki z Tirami. Należy tylko jechać przez przejście dla wszystkich aut. 3 lata temu, zimą, byłem w okolicy Piwnicznej i tam chciałem pojechać za granicę po śliwowicę i ...przejście było tylko dla aut osobowych, nie przepuścili, poszedłem więc po zakupy na nogach.
Opłaty autostradowe płaciłem jak za auto do 3.5 t, wyjątkiem była Słowenia, która traktowała mój pojazd różnie, raz jak osobowy, innym razem jak kamper (na tym samym odcinku).
Orurowanie miałem--brak pytań ze strony policji, ale faktycznie słyszałem, ze są jakieś nowe normy, przepisy, muszę to sprawdzić, mam zamiar ponownie zamontować pełne orurowanie.
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 26.03.2007 11:33

Jechałem dwa razy do Cro z kratką i pies z kulawą nogą nie popatrzył na nas. :wink: Przekraczałem też granicę na przejściach w Korbielowie ,Chochołowie czy Piwnicznej i nie było żadnych problemów.Ale jak to mówią zawsze może trafić się jakas łamaga która fundnie ci trochę problemów.Myślę że w sezonie do cro przelecisz bez problemów :wink: :papa:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 26.03.2007 16:54

JA też jeżdżę vanem z kratką i nie miałam problemu na granicach/jak narazie/ Opłaty za autostradę też jak za osobowe.
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 30.03.2007 08:05

Plumek napisał(a):Jeden Cię pośle do kolejki z TIRami, a inny puści. W Austrii będziesz musiał płacić za autostrady jak samochód cieżarowy chyba?
Cóż... Masz, jak byk wpisane w dowodzie rej. "ciężarowy"... Cóż, że do 3,5 T :( Nie zawsze tonaz jest określony, albo max. nacisk osi...

Kolejka razem z tirami Ci nie grozi - jedyne na co trzeba uważać to południowa polska granica. Na niektórych przejściach odprawiane są tylko samochody osobowe i bywa że strażnik auta z kratka nie chce przepuścić (zdarzyło mi się to na Przełęczy Okraj w Karkonoszach). Na szczęście straż graniczna innych państw definiuje rodzaj samochodu na podstawie dopuszczalnej masy całkowitej (3,5 tony) a nie na podstawie kratki. Nie ma też problemu z autostradami - opłaty są uazleżnione od tonażu, albo od wysokości auta.
Również na polskich drogach auto z kratką jest traktowane jak samochód osobowy - gdyby tak nie było, to maksymalna szybkość poza terenem zabudowanym, dla samochodów z kratką wynosiłaby... 70km/h :lol:
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 30.03.2007 08:12

Pozdrawiam!

A po co Ty się jeszcze z tą kratką meczysz? Do niczego to nie potrzebne (znaczy podatkowo) - ściągnięcie z wszystkimi formalnościami to ok. 200 zł. I Już masz osobówkę.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 30.03.2007 08:31

Puszcza41 napisał(a):
Plumek napisał(a):Jeden Cię pośle do kolejki z TIRami, a inny puści. W Austrii będziesz musiał płacić za autostrady jak samochód cieżarowy chyba?

Kolejka razem z tirami Ci nie grozi - jedyne na co trzeba uważać to południowa polska granica. Na niektórych przejściach odprawiane są tylko samochody osobowe i bywa że strażnik auta z kratka nie chce przepuścić (zdarzyło mi się to na Przełęczy Okraj w Karkonoszach). Na szczęście straż graniczna innych państw definiuje rodzaj samochodu na podstawie dopuszczalnej masy całkowitej (3,5 tony) a nie na podstawie kratki. Nie ma też problemu z autostradami - opłaty są uazleżnione od tonażu, albo od wysokości auta.
Również na polskich drogach auto z kratką jest traktowane jak samochód osobowy - gdyby tak nie było, to maksymalna szybkość poza terenem zabudowanym, dla samochodów z kratką wynosiłaby... 70km/h :lol:

A ja radze poczytać Kodeks Drogowy :)
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 30.03.2007 09:00

Mariusz_M napisał(a):
Pozdrawiam!

A po co Ty się jeszcze z tą kratką meczysz? Do niczego to nie potrzebne (znaczy podatkowo) - ściągnięcie z wszystkimi formalnościami to ok. 200 zł. I Już masz osobówkę.

No wreszcie ktoś mądry krótko i na temat.
Kratak potrzebna jest obecnie, tylko dla własnego bezpieczeństwa, ja dawno pozdejmowałem te badziewia z firowych samochodów (koszt ok 180zł), jeżeli chodzi o przepisy podatkowe to kratka nie istnieje, więc po co ją mieć. A i samochody stały się większe, bo zamiast 4 mogę wozić 5 osób
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.03.2007 09:13

Mariusz_M napisał(a):
Pozdrawiam!

Gdyby był to mój samochodzik - już dawno bym to zrobił. Dla mojego szefa (to jego autko) taki koszt może być nie do przyjęcia :wink:
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 30.03.2007 12:25

W styczniu jak byłem w Bułgarii byłem autem z kratką takim jak piszesz. Swojego się bałem brać ze względu na to że słyszałem wiele złych opinii o Rumunii i Bułgarii.

Kangoo z kratką. Nigdzie sie nie czepiali. Chyba 150 poszedł na Autostradzie. :-) To są wrażenia jazdy takim autem...
Trzeba uważać bo jest wysoki i w zakręty trzeba wolniej wjeżdżać.

Na granicy powinien stać za tirami. Ale jakoś ja o tym nie wiedziałem że prowadziłem ciężarówkę.
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 30.03.2007 21:14

Plumek napisał(a):
Puszcza41 napisał(a):

Czytałem, czytałem i co wiecej zapamiętałem :lol:

Ustawa "Prawo o ruchu drogowym" z 20 czerwca 1997
art. 20 pkt 3.
Prędkość dopuszczalna poza obszarem zabudowanym, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, wynosi w przypadku:
1) samochodu osobowego, motocykla lub samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t:
a) na autostradzie 130 km/h,
b) na drodze ekspresowej dwujezdniowej 110 km/h,
c) na drodze ekspresowej jednojezdniowej oraz na drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu 100 km/h,
d) na pozostałych drogach 90 km/h

By może wyraziłem się nie precyzyjnie oczywiście dowodzie rejestracyjnym auto z kratą ma napisane "samochód ciężarowy", ale dla kierującego nie rodzi to żadnych negatywnych konsekwencji (oprócz niemożności przekraczania granicy na przejściach przeznaczonych wyłącznie dla samochodów osobowych)
PS. Ja też nie lubię kratki :wink:
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 30.03.2007 21:41

Puszcza41 napisał(a):
Plumek napisał(a):
Puszcza41 napisał(a):

art. 20 pkt 3.
Prędkość dopuszczalna poza obszarem zabudowanym, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, wynosi w przypadku:
1) samochodu osobowego, motocykla lub samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t:
c) na drodze ekspresowej jednojezdniowej oraz na drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu 100 km/h,

By może wyraziłem się nie precyzyjnie oczywiście dowodzie rejestracyjnym auto z kratą ma napisane "samochód ciężarowy", ale dla kierującego nie rodzi to żadnych negatywnych konsekwencji (oprócz niemożności przekraczania granicy na przejściach przeznaczonych wyłącznie dla samochodów osobowych)

A ja w dowodzie mam ,,ciężarowo-uniwersalny''i jak już pisałem nie miałem żadnych problemów :wink: :lol: Plumek chyba bzdury piszesz :wink:
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 31.03.2007 16:57

Mam rowniez kangoo z krata ktora nie zdejmuje bo jest funkcionalna (do bagażnika można nałozyć po dach bez obawy ze cos spadnie do przodu przy hamowaniu). Na wyjazdach wakacyjnych bardzo sie przydaje (wieksza ładownoś o której pisałem wcześniej).

Dwa razy wyjażdzałem autem na wakacje i nigdy nikt nie traktował mnie inaczej niż zwykłe auto.
pozdrawiam
Irko

http://irko.republika.pl
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.04.2007 16:46

krzysio21 napisał(a):
Puszcza41 napisał(a):
Plumek napisał(a):
Puszcza41 napisał(a):

art. 20 pkt 3.

A ja w dowodzie mam ,,ciężarowo-uniwersalny''i jak już pisałem nie miałem żadnych problemów :wink: :lol: Plumek chyba bzdury piszesz :wink:

:)

Do czasu :)

Po prostu trafisz na służbistę, albo na człowieka :) Ja wolę unikać takich problemów :)
Bez zielonej karty przejedziesz te kilkanaście km BiH w drodze so Dubrownika... Chyba, że przydarzy sie nieszczęście i jakiś wypadek. Nosił wilka razy kilka... itd.
Wielu kierowców wsiada po piwie czy kieliszku za kółko. I niektórym "udaje się" całe życie. A niektórym wcale.

A jeździjcie z kratką :) Tylko jeżdżąc trzeba mieć świadomosć istniejących przepisów i ich łamania. Hehehe A nie potem bluzgania na pana celnika, pana wojskowego czy pana policjanta :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone