Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż samochodem osobowym z kratką.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 02.04.2007 17:17

Ale Plumek,
proszę, napisz wreszcie jakie przepisy łamię poruszając się autem z kratką??? Podaj jakiś przykład, bo może wszyscy błądzimy w nieświadomości :wink:
Pozdrawiam :D
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.04.2007 18:16

Puszcza41 napisał(a):Ale Plumek,
proszę, napisz wreszcie jakie przepisy łamię poruszając się autem z kratką??? Podaj jakiś przykład, bo może wszyscy błądzimy w nieświadomości :wink:
Pozdrawiam :D

A ja nie wiem, jaki przepis złamiesz, jadac autem z kratką. A raczej do łamania jakiego przyczepi się urzędnik państwowy :) A ich złośliwość czasem nie zna granic.
Możesz np. jeździć bez kratki, a wdowodzie mieć ciężarowy. To jest podstawa do "przyczepienia się" władzy :) Oraz wymieniane już przeze mnie opłaty za autostrady. W niektórych krajach te przepisy są surowo przestrzegane. Byłam świadkiem, jak na południowej naszej granicy też :) Biduś z kratką stał w kolejce z ciężarówkami :) Nie wiem - moze nie spodobał sie celnikom :)
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 02.04.2007 19:40

Ja jeżdżę z kratką i nigdy nie było problemów ( nie licząc raz gdy akurat na chwilę kratkę zdjąłem ), ostatnio dwa auto przerobiłem na osobówki ( Avensis liftback i kombi ) i w drugim przypadku dla wygody kratka została. Natomiast jak piszę jeżdżę/jeździełem z kratkami od roku 2000 - wtedy nawet - pojechałem bez kratki, miałem siatkę i nigdy nie było problemu na żadnej granicy i w żadnym kraju, łącznie z Bośnią. Wydaje mi się, że to na zasadzie jedna Pani drugiej Pani...

Natomiast kiedy zabrali mi dowód za niemanie kratki ( to był okres kiedy urzędy skarbowe szalały ) udałem się następnego dnia wcześnie rano na policję i grzecznie miło poprosiłem o zwrot dowodu z informację dlaczego akurat tego dnia wyjąłem kratkę ( przewoziłem parę rzeczy ) i jakie mogą mnei spotkać konswkwencje, ukoiłem się i dowód odzyskałem.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 06.04.2007 06:54

Mariusz_M napisał(a):A po co Ty się jeszcze z tą kratką meczysz? Do niczego to nie potrzebne (znaczy podatkowo) - ściągnięcie z wszystkimi formalnościami to ok. 200 zł. I Już masz osobówkę.

Potwierdzam - ja ściągnłem i teraz przynajmniej mogę swobodnie złożyć oparcia tylnych siedzeń by przewieźć coś większego.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 06.04.2007 06:58

Interseal napisał(a):Ktoś wpominał już na tym forum o problemie w Głuhołazach w ubiegłym roku.

Podobnie raportują o odsyłaniu "kratkowców" z miejskiego (starego) przejścia w Cieszynie do Boguszowa.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2007 07:58

Interseal napisał(a):Ktoś wpominał już na tym forum o problemie w Głuhołazach w ubiegłym roku.

Jejku dopiero teraz przeczytałem jak napisałem nazwę miasta... Wszystkich mieszkańców GłuCHołaz - przepraszam ! :)

Też słyszałem, że na moście w Cieszynie nasi odsyłają samochody z kratką na przejście w Boguszowicach, gdzie z kolei można przejechać bramką osobową :D
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Podróż samochodem osobowym z kratką. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone