Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
panadol79
Globtroter

Postnapisał(a) panadol79 » 15.10.2016 19:39

Napewno przetestuje na wiosne gdzies w okolicy. W tym roku bylem autem w Kastel Stafilic https://goo.gl/maps/nwLK9T5Juir i jestem coprawda laikiem ale wydaje mi sie ze tez nawet taka pierdulka bym poplywal po okolicy wiekszosc dni. Zestaw zajmuje malo miejsca i kg wiec zawsze go gdzies wcisne. W okolicy wynajmowali male lodki z silnikiem 6km. Tak sobie mysle ze jakby sie uprzec to w sumie nawet do samolotu taki dodatkowy bagaz 22kg moglbym zabrac ? :) Z silnikiem pomimo malej wagi(14kg) chyba to jednak nie przejdzie.
Powiedzcie jeszcze - kombinuje ze jak juz bede kupowal sklejke na te 2 brakujace deski moze kupic jej wiecej i zrobic druga wersje z sztywna podloga w jednym kawalku cos jak tutaj : http://www.forumsumowe.pl/t-przerobka_p ... rowstart=0 ?
Czy przy takim malenstwu to raczej nie ma sensu ? czy "stabilnosc" sie poprawi a "predkosc" moze wzorsnie o kilka km/h ? :)
markiz17
Croentuzjasta

Postnapisał(a) markiz17 » 16.10.2016 20:25

Stabilność się nie poprawi, prędkość też nie. Szkoda inwestować w to kasy. Pojedź jeden sezon i przekonaj się jakie właściwości ma taki zestaw. Niewielkie wymiary, brak pompowanego kila - to nie jest zestaw nad adriatyk niestety. Możesz pływać, ale nie oddalaj się na odległość pozwalającą dopłynąć na wiosłach do lądu. Nie mówię, że wcale nie da się pływać, ale ja osobiście nie widziałem takich pontonów w Cro - a mówi to człowiek, który zaczynał pływać na pontonie 290cm i 4KM, bo kupowałem zestaw, tak aby móc pływać bez winiety. Ponton bez pompowanego kila + długość <250cm+ fale = rodeo;) Ale jak złapiesz bakcyla za rok sprzedaż i kupisz coś większego - niektórzy ( jak np. ja) muszą przekonać się na własnej skórze ;)
AdamBeata
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamBeata » 16.10.2016 21:52

Co racja to racja. Ja co prawda, zaczynałem od pontonu 380cm i silnika 30KM ale jednak to był ponton. Drewniana podłoga i drewniany kil sprawiały wrażenie solidnego sprzętu - jednak tylko u nas na Odrze i jeziorach zestaw fajnie pływał. Po pierwszych wakacjach w Chorwacji trochę nawet żałowałem niepotrzebnych inwestycji w ulepszenie sprzętu bo zderzenie z Adriatykiem było wyjątkowo nie takie jak sobie wyobrażałem. Przy każdym delikatnie wiekszym zafalowaniu popołudniowe powroty z prędkością nie przekraczającą nawet 10km/h i tak dawały się we znaki mojej drugiej połowie siedzącej z przodu.
paliop
Globtroter

Postnapisał(a) paliop » 17.10.2016 17:19

Dla mnie minimum na Cro. to ponton 360cm z tubą 45cm i szerokością 175cm, brat ma ponton 320 i po lekko za falowanym akwenie może zapomnieć o ślizgu. Co do silników to według minie minimum to:
jedna osoba 5km, tylko kto tak pływa, dwie 10km, trzy 15 km, cztery 20km.
Pływam w składzie 2+2 i zaczynałem właśnie od pontonu 360 i śiliku 10km, w tym roku był 15km, a na przyszły rok planuje 20km, teraz żałuje że nie kupiłem 20stki od razu, widać apetyt rośnie w miarę jedzenia i wzrostu załogi.
marsik
Croentuzjasta

Postnapisał(a) marsik » 19.10.2016 13:44

paliop napisał(a):Pływam w składzie 2+2 i zaczynałem właśnie od pontonu 360 i śiliku 10km, w tym roku był 15km, a na przyszły rok planuje 20km, teraz żałuje że nie kupiłem 20stki od razu, widać apetyt rośnie w miarę jedzenia i wzrostu załogi.

Ot to, to, to... Tak właśnie jest. Ale ma sens zaczynać od kupna tanio małej używki, spróbować, zobaczyć. Na 90% łykniesz bakcyla i będziesz szukał większego pontonu i silnika, jak finanse pozwolą. A jak nie, to zawsze gdzieś blisko popyrkasz, i tak to zmieni jakość wakacji.
Pamietam 4 młodych Chorwatów na pontonie 2,5m, codziennie pyrkali przez zatoczkę do pobliskich plaż, a ponton ledwo z wody wystawał.
karpik_raszyn
Globtroter

Postnapisał(a) karpik_raszyn » 20.10.2016 16:14

Witam wszystkich użytkowników. Na początku kilka słów wstępu :) Przeczytałem caaały ten wątek odsamego początku - trochę mi to zajęło :) Jednak było warto bo sporo wątpliwości zostało rozwianych i już pod koniec czytania mimo, że nie mam doświadczenia znałem odpowiedzi na niektóre pojawiające się pytania :)

Dowiedziałem się np. że na jedną osobę dorosłą powinno przypadać 5 kM mocy. Szkoda, że tego nie wiedziałem wcześniej bo czytałem jakiś czas temu forum rybackie i tak kupiłem ponton Kolibri T240 z silnikiem elektrycznym 36 lbs. Tym można pływać na spokojnych jeziorkach bez fal od 3 do 6 km/h Szału nie ma oczywiście ale jaka to radość mieć swój środek pływający i zaprosić na ponton żonę i trójkę małych dzieci. Ładowność tojakieś 219 kg więc się mieścimy i pływamy wolniutko.

Marzenie moje to wyjazd do Chorwacji dla tych pięknych widoków wody i górek. Zwłaszcza, że znajomy mechanik pływa i właściciel sali weselnej w okolicy również :)

Na podstawie wypowiedzi kilkuletnich wniosek jest taki, że dla rodziny 2 osoby dorosłe plus troje dzieci (7, 5, 2 latka) + 1 dziecko w drodze najlepszym wyborem będzie ponton z airmatą Honwave T38IE z silnikiem 20 kM. Niektórzy pisali, że najtrafniejszy wybór to Suzuki ze względu na małą wagę 44 kg. W innym iejscu czytałem i widziałem na YT, że ten silnik na wolnych obrotach jakoś tak się trzęsie, co może denerwować bo chciałoby się sprzęt idealny. Dlatego też pewnie byłoby lepiej konkurencyjną 20kM Yamahe lub Hondę.

Taki zestaw nowy to około 20 tyś. więc sporo. Czytałem, że kilka osób z okolicy W-wy ma podobną konfigurację. Pytanie mam takie, czy byłaby szansa aby ktoś z posiadaczy mógłby mnie zaprosić na swój ponton nad Zegrzem? Fajnie byłoby zobaczyć go od początku pompowania do pływania. Patrzę filmiki na YT jak rozkładany jest większy ponton z podłogą aluminiową T40 i widzę, że to trochę bardziej kłopotliwo/czasochłonne - to układanie paneli, listew. W tym modelu to wystarczy - jak czytam - napompować pompką elektryczną odpowiednie ciśnienie i później na wodzie tylko ew. dopompować i jest ok.
ogorek
Cromaniak

Postnapisał(a) ogorek » 20.10.2016 16:39

1. Jak często będziesz użytkować taki zestaw
2. Pisałeś o trójce dzieci ? W jakim wieku i jaka całkowita waga załogi ?

Po prostu za kilka lat dla 5-ciu osób ten zestaw może być niewystarczajacy.

Zakładajac spadek na wartości 10% co rok, nie lepiej wypożyczyć RIB-a na tydzień przez http://rib4rent.pl/ ?
Duży RIB to był zdaje się koszt 1700 PLN za tydzień (chyba 5m i 90 KM), mniejszy pewnie bedzie mniej

Bo widzę, że celujesz w nowy zestaw stad lepiej może jednak coś wynajmować na wakacjach
karpik_raszyn
Globtroter

Postnapisał(a) karpik_raszyn » 20.10.2016 17:41

1. Mam taką pracę, że 2 dni w tygodniu mam wolne więc każdą wolną chwilę, gdy nie ma innych obowiązków mogę spędzać nad wodą bo nad Zegrze mam 1h drogi więc jest szansa że ten zestaw może być dość często wykorzystywany. Wujek ma na Mazurach łódź żaglową więc tam też chętnie bym popływał nawed jadąc na jeden pełny dzień (to 4h jazdy do celu, czyli dzień wcześniej trzebaby się dojechać). No i Chorwacja na 2 tygodnie w ciągu roku lub ew. 4 jak się w niej zakochamy tak jak Wy :)
2. Wiek to 7 lat, 5 lat, 2 latka i będzie maluch kolejny - aktualnie ważymy wszyscy około 210 kg. Wszyscy raczej jesteśmy szczupli.

Nad wypożyczaniem też się zastanawiałem. Jest do dobra opcja i pewnie raz na jakiś czas będę chciał zaprosić rodzinę też na coś większego aby zakosztować - tak jak większość pisze - większego luksusu.

Chciałbym mieć coś swojego bo poznając trochę Zegrze, Zalew Sulejowski i Mazury to ciągnie mnie do tych miejsc, a i rodzina też lubi być nad wodą. Nie chciałbym jednak i trochę się tego boję, że jak w najbliższym czasie zrobię patent i kupię ponton to po opływaniu go jednorocznymm zachce mi się mieć przyczepę i coś na niej wieźć bo wtedy byłby to mój zakup zupełnie bez sensu. Mam w pamięci osoby które pisały wcześniej, że brakuje im pontonów, gdzie mogą w dowolnym miejscu je zwodować nie martwiąc się o szukanie slipu - ten argument do mnie przemawia :)
ogorek
Cromaniak

Postnapisał(a) ogorek » 20.10.2016 19:05

Mam taki problem (i znam kilka osób, które go mają), że po pływaniu w GR i CRO cięzko mi popływać po Zegrzu.

Jeszcze w tym roku w Sierpniu woda tu zakwitła. Nie wiem czy byś doszorował ponton - nie mówiąc o śrubie.
Przy wyjmowaniu z wody to całe g***o przylepiło się do dna. Trzeba od razu było szczotkowac po powrocie aby nie zaschło.

Po sporzeniu w przejżystą wodę wspomnianych wyżej krajów jest mi ciężko zmusić się do pływania po PL.
Augustów, Giżycko (nawet Mamry) muł i uwaga na pijawki i zero widocznosci (no może 0.5m)

Pewnie grzeszę, PL jest zielona i piekna ale brak przejżystej i czystej wody w niej mnie dobija.
Kiedyś mi to tak nie przeszkadzało - dopóki nie poznalem wspomnianych krajów.

Nie wiem, ale jak będziesz mieć podobne odczucia to po wyjeżdzie do CRO możesz miec mniejszy zapał do pływania po PL ...
Kolega z którym byłem w CRO ma działkę nad Narwią i namawia mnie na wizytę ale 2 razy w roku ma czyszczony ukłąd chłodzenia silnika z mułu i glonów.

Są osoby, które wróciły do pontonów (Rysio) i osoby które zmieniły na mały laminat (Smoki).
Ja akurat o luksusie nie pisałem ale na pewno robię dłuższe wycieczki w krótszym czasie kosztem większego spalania (tak krótko podsumowujac)

Pamiętaj, że w cenie wyczarterowanej jednostki masz juz winietę i ubezpieczenie (obydwie rzeczy bedziesz musial samemu kupwać przy swojej jednostce), masz tam radio i inne wyposażenie, które znowu musiałyś kupować.

Generalnie, kupisz ponton - będziecie mieć frajdę, Odważysz sie wypożyczyć RIB-a w CRO -> tak samo frajda.
Najważniejsze, że zdecydowałes sie pływać.

Chyba najgorsze mozliwe rozwiązanie to brak zadowolenia typu "jakbym miał wiekszą jednostkę" i ciagłe zmiany.
Dlatego sugeruję najpierw wypozyczać aby posmakować różnych doznań.
Jak juz kupisz to będziesz zobligowany używać tylko swój nabytek
infob
Croentuzjasta

Postnapisał(a) infob » 20.10.2016 20:08

karpik_raszyn napisał(a):Na podstawie wypowiedzi kilkuletnich wniosek jest taki, że dla rodziny 2 osoby dorosłe plus troje dzieci (7, 5, 2 latka) + 1 dziecko w drodze najlepszym wyborem będzie ponton z airmatą Honwave T38IE z silnikiem 20 kM.

Będzie Ci trochę ciasno w tym modelu, jest dość wąski. Np. T40 ma pokład o kilkanaście centymetrów szerszy i o 10 dłuższy. Pływałem T38IE przeważnie w 2 osoby i miejsca było wystarczająco, 3 również ok, 4 ciasnawo. T38IE jest bardzo szybki do składania, lekki i zajmuje najmniej miejsca, ale jak masz się w co zapakować to polecałbym Ci jednak coś większego (i tak w Chorwacji tylko raz rozkładasz i raz składasz). Aktualnie jako jednostkę błotną używam pontonu BARK BT420S z silnikiem awaryjnym od mojego RIB'a i tu jest wystarczająco miejsca dla Twojej 5-cio osobowej rodziny. Nie jest to Honda, ale CCC. :D
Z
Cromaniak

Postnapisał(a) Z » 21.10.2016 07:22

Zna ktoś może cennik tej wypożyczalni http://rib4rent.pl/ ,zadałem im pytanie lecz może z tego powodu że już po sezonie to rzadko odwiedzają swój profil.
marsik
Croentuzjasta

Postnapisał(a) marsik » 21.10.2016 08:55

karpik_raszyn napisał(a):Witam wszystkich użytkowników....

Cześć, brawo za odrobioną prace domową! Prawda, że sporo dało?
A choroba się rozwija...

1. Nie jest tak, że HonWave T38ie + suza 20KM to najlepszy wybór. To zależy od kilku czynników.
Jest może najlepszym wyborem jak bardzo istotna jest minimalizacji wagi, gabarytów. Raczej natomiast nie martwiłbym się czasem rozkładania - ponton z podłogą rozłożysz w podobnym czasie, a nawet jeśli kilka minut dłużej jakie ma znaczenie?
Wybrałem taki ponton, bo mieścił sie do samochodu z rodziną, podłogi bym już nie zmieścił - dodatkowa paczka.
To największy jaki znalazłem z airmatą.
Suzuki DF20A polecam, jak czytałeś: lekki, zwarta budowa - mniejszy od konkurencyjnych, ekonomiczny, niezawodny, jak kupowałem był też najtańszy (poza chińczykami). Kupiłbym ponownie.
Waga jest ważna, każdy kg się liczy - zwłaszcza jak sam będziesz zakładał go na pawęż - Suzę dawałem radę.

Ale dla Ciebie - zakładam, że skoro rodzina będzie 2+4 to i tak nie pojedziecie standardowym 5 os. samochodem.
Jak po zapakowaniu całej rodziny i bagaży, zmieścisz ponton z podłogą i silnik, to radziłbym kupić większy ponton z podłogą.
Ale w T38 zmieścicie się, choć będzie ciasno.

2. Bezpieczeństwo przede wszystkim, na morzu, na wodzie żartów nie ma. I niestety mam obawy co do składu załogi. Jak rozumiem, zakładasz wkrótce pływanie w 6 osób 2+4. Czyli 4 małych, a nawet baaardzo małych dzieci. Ty sterujesz, a czy żona będzie w stanie zapanować nad 4 dzieci i zapewnić im bezpieczeństwo? Mam wątpliwości. Przemyśl to dobrze. Raczej bliskie wycieczki, bardzo ostrożne planowanie tras i przy spokojnym morzu. Jestem zdania, że to jednak zabawa dla dzieci samodzielnych, które same, bezpiecznie utrzymają się w pontonie.

3. Mój 3 letni zestaw sprzedałem koledze z forum (nie pamiętam nika), jest z Warszawy. Ale mam jego telefon, mogę podać na prv. Był bardzo zadowolony z pływania nim po Zegrzu, może namówisz go na test.

Aha, i nie przejmuj się kolegą @ogórkiem, w głowie mu się od tych Grecji poprzewracało :D :D :D :papa: ...
Pływanie po polskich wodach też ma uroki. Taka Rospuda nocą to przeżycie, opłynięcie Jezioraka urocze, pływanie po Wiśle w Krakowie też ciekawe (choć woda mało czysta), nie pamiętam dnia na wodzie w Polsce, żebym był niezadowolony. Ale nigdy nie pływałem na brudnym Zegrzu.
ogorek
Cromaniak

Postnapisał(a) ogorek » 21.10.2016 11:02

joker1980 napisał(a):
ogorek napisał(a):Zadzwoń i dowiedz sie ile wynajęcie małego RIB-a
Można ciągnąć z południa PL do CRO lub odebrać w CRO lub mieć "podstawionego" w CRO

Ktoś na forum twierdził, że korzystne ceny mają. http://www.rib4rent.pl/

Może lepiej wynajać na minimum tydzień a na spokojnie robić swoją po powrocie z urlopu.

Napisałem z ciekawosci takie zapytanie do rib4rent (zeby zobaczyc ceny):
Moje zapytanie: "Proszę o przedstawienie oferty na wynajem RIBa na Chorwacje.Data wyjazdu to 08.08.2016 - powrót w 23-24.08.2016.Proszę o dwie oferty:1. Z moim prywatnym transportem.2. Z waszym dowozem."
A to odpowiedz:"Witam, niestety nie mam dostępnych RIB-ów w tych terminach. Ostatnie wolne terminy to 10.09-17.09.
Generalnie wszystkie pontony są przez cały sezon w Chorwacji więc nie ma potrzeby ich przewożenia. Jeżeli klient chce zabrać ze sobą łódź w rejony gdzie nie uda nam się zazębić czarterów, przewóz organizuje sobie we własnym zakresie lub wyceniamy indywidualny dowóz. Przesyłam standardową ofertę naszych Ribów: Przesyłam ofertę wynajmu RIB-a 450cm z silnikiem 60KM Yamaha ( 2016 r ), silnik z Power Trym, elektrycznym rozruchem i sterowaniem z konsoli za pomocą kierownicy i manetki. Ponton jest w pełni opłacony i wyposażony.Na zdjęciach poprzedni silnik SELVA 70.Na wyposażeniu: drabinka metalowa, echosonda, gaśnica, kamizelki, odbijacze, liny, kotwica, pompa zenzowa, pagaj, rozkładany daszek słoneczny i pokład do opalania.
Ponton wyposażony w dwa zbiorniki paliwa, 50 oraz 25 litrów, co przy spalaniu ok. 8l, daje ok.10 godzin pływania. Na pokładzie znajduję siękilka bakist.Posiada Chorwacką winietę, OC i AC. WAŻNE: proszę pomyśleć gdzie ponton będzie cumował, marina, bojka
itp. Można porozmawiać z właścicielami kwater, często pomagają. Koszt wynajmu na sezon 2016 to 1300,00 zł / tydzień, wymagany zadatek 800,00 zł, kaucja 2000,00 zł"

Podsumowanie: Moim zdaniem bardzo atrakcyjna oferta. Tym bardziej ze nie trzeba nic wozić, a ceny w CRO za wynajem Riba to ok 150 euro/doba - co daje jakieś 650 zł za dobę - no ale trzeba dość wcześnie rezerwować...

Ktoś już dzwonił i 1300 za tydzien ...
karpik_raszyn
Globtroter

Postnapisał(a) karpik_raszyn » 21.10.2016 11:53

Też przeszedł mi przez myśl Bark czy Brig 420 z aluminiową podłogą bo i tak ponton się niesie oddzielnie a podłogę oddzielnie więc fizycznie dałbym radę ale zwykle przy takim rozmiarze to polecają silnik 30 kM żeby wykorzystywać w pełni możliwości sprzętu, tylko to już waży dużo, że samemu nie dam razy zamontować. Jestem sam z 5 dziewczynami więc czasami żonę mogę poprosić o pomoc, ale jakbym np. chciał popływać sam z 2 córkami to już bez szans z tak ciężkim silnikiem.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to już pływałem tym małym pontonem 240 co prawda z bardzo małymi prędkościami ale widziałem, że jesteśmy w stanie zapanować nad dziećmi - są grzeczne i posłuszne na wodzie :) Nie pływaliśmy nigdy tak szybko więc wyobrażam sobie, że to może być bardziej niebezpieczne bo wystarczy chwila nieuwagi aby coś się stało. Wtedy na większym pontonie byłoby pewnie jakoś bezpieczniej, wygodniej.

To zapytam jeszcze:
Pływanie pontonem 420 z podłogą aluminiową i silnikiem 20 KM ma sens? Domyślam się, że jak na razie, gdy dzieci są małe będzie ok, a jak już będzie więcej kilogramów to będzie gorzej wchodzić w ślizg. Raczej przy dzieciach tak małych to ponton ma służyć jako taksówka, niż jako delektowanie się pływaniem - szybko się nudzą i lepsza frajda to zabawa w wodzie.

I jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi: jak pompujecie pontony z airmatą pompką elektroniczną to zwykle wymaga ona akumulatora... To jest tak, że posiadacie takie, do których jest podłączony od razu akumulator, czy podłączacie do akumulatora samochodowego czy jeszcze jakoś inaczej?
ogorek
Cromaniak

Postnapisał(a) ogorek » 21.10.2016 11:59

http://www.pontony.net.pl/pel.php

BRAVO SUPERTURBO BST 12HP z AKUMULATOREM
565,00 zł.

ŁADOWARKA DO AKUMULATORÓW - 85,00 zł.

Do pompowania pontonów z "air matą"
Duży prąd powietrza: 450 l/min
Automatyczna: zatrzymuje się po osiągnięciu wybranego ciśnienia
Niezawodna: połączone rozwiązanie w postaci „turbiny i tłoka” pozwala wyeliminować te części, które ulegają mechanicznemu zużyciu.
Może napompowywać oraz odpompowywać powietrze, w komplecie z złączkami,
Dużo bardziej niezawodny i mocniejszy silnik,
Części silnika wykonane z mosiądzu, 3 m kabla o większej średnicy.
Regulacja ciśnienia do 0,8 bara (11,7 psi)
Akumulator: poj.- 7Ah, waga- 4,8 kg
Ładowarka: 230 i 120 V
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 456
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone