Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pakula
Cromaniak

Postnapisał(a) Pakula » 07.10.2016 16:01

Ciekawe wyczytałem, że właśnie ma być z długą kolumną...
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 07.10.2016 16:08

Pakula napisał(a):Ciekawe wyczytałem, że właśnie ma być z długą kolumną...

Tzn ? Konkretnie jaką? Rozmiar L czy XL ?
Dowiedz się szczegółów i tyle.
Ten wygląda na L, ale to chyba Ty dokładnie wiesz jaki masz ( lub chcesz mieć) ponton.
Natomiast jeśli chodzi o moc silnika, to te 9.8 jest absolutnym minimum do takiego pontonu.
Ja kupiłbym maksymalnej dopuszczalnej mocy, ale to moja opinia.
Powodzenia w poszukiwaniu.
ogorek
Cromaniak

Postnapisał(a) ogorek » 07.10.2016 17:23

Pakula napisał(a):Ciekawe wyczytałem, że właśnie ma być z długą kolumną...

Masz link do instrukcji ?
Bo to jakiś ewenement jest.
Zazwyczaj pontony do 4m mają kolumny S nie L

W sumie nawet lepiej bo gdybys potem zmieniał na jakąś łodkę "normalną" (w sensie nie ponton a laminat) typu HORN440 to takowa wymaga L-ki
Pakula
Cromaniak

Postnapisał(a) Pakula » 07.10.2016 18:29

Pakula
Cromaniak

Postnapisał(a) Pakula » 07.10.2016 18:31

Swoją drogą jak bym miał zastosować wszystkie te rzeczy to sprzedawca dostałby wylewu...
ogorek
Cromaniak

Postnapisał(a) ogorek » 08.10.2016 07:11

Ale jaką masz alternatywę przy używanym silniku ?
Wolalbym dopłacić za nowy lub taki, który ma historię serwisową i serwis może potwierdzić jego sprawność.
A jak nie to NIESTETY zapłacic za przegląd serwisowy (przed zakupem) i mieć pewność.
Serwis potwierdzi, że OK - masz już przegląd, znajdzie wadę - padniesz na koszta ale nie kupisz bomby.
Zawsze mozna negocjować koszt takiego serwisu na pół.
Pakula
Cromaniak

Postnapisał(a) Pakula » 08.10.2016 18:10

Z mojej strony temat zamykam,po przeczytaniu różnych wątków stwierdziłem ,że dla mnie najlepszym rozwiązaniem będzie wypożyczyć na te kilka dni łódkę z silnikiem.
PavveL
Croentuzjasta

Postnapisał(a) PavveL » 11.10.2016 07:58

ogorek napisał(a):...
- używam oleju XD100 który ma w sobie ADBLUE więc jeszcze polepsza (i tak dobre) wyniki spalania (chodziło o normy czystości)
......
Dostalem informację, że zakaz sprzedazy 2T od 2018/2019 nie dotyczy takich silników jak nowe Evinrude (pewnie i Optimax Merkury i inne nowoczesne 2T). Według producenta spełniają (przewyższają) normy EU i ponoć wypadają w tym nawet lepiej jak uznane 4T.

:oczko_usmiech:
AdBlue to nazwa handlowa roztworu mocznika, który wtryskuje się do wydechu przed katalizatorem selektywnym SCR. Z mocznika uwalnia się amoniak, który wchodzi w reakcję chemiczną z tlenkami azotu w spalinach. Rozwiązanie stosowane tylko w dieslach.
Olej z AdBlue to jakieś siki (w moczu też jest amoniak). Skład oleju nie ma wpływu na spaliny.

Do 2019 prędzej się UE rozpadnie lub przeobrazi w coś normalniejszego. Mam nadzieję, bo właśnie kupiłem dwusuwa do pontonu. Yamaha wymaga mieszanki 1:100, tyle oleju spalają też trochę zużyte 4-suwy.
panadol79
Globtroter

Postnapisał(a) panadol79 » 14.10.2016 08:49

panadol79 napisał(a):Dzien dobry.
Wrocilem niestety wczoraj z tygodniowego pobytu pomiedzy splitem a trogirem. W przyszlosci bardzo chcialbym zabrac nawet maly ponton. Przeszukuje aktualne info i wiem juz ze do 2.5m i silnik do 5kw nie potrzebuje winiety ani ubezpieczenia. Patentu jednak u mnie brak. Czy jest ktos na forum kto spotkal sie z ukaraniem za brak uprawnien w przypadku pontonu bez winiety ? Jesli tak z jakimi konsekwencjami mozna sie liczyc ? Pytanie 2 - czy jesli nie potrzebuje patentu ani ubezpieczenia - nie mam takze obowiazku rejestrowania go ?

Witam ponownie
Chwale sie ze udalo sie kupic pierwszy w zyciu ponton :)
Poniewaz - zaczynam przygode i chcialem wydac jak najmniej kasy ; jestem fanem starych volvo oraz starych manualnych vesp 2t, mialem opcje darmowego transportu z pomoca kolegi z szwecji - kupilem za baaaardzo male pieniadze taki komplet :) : zodiac 240c, archimedes penta 39 (to samo co volvo penta 39) : https://goo.gl/photos/V716r1SP7hPhqLHz6
Ponton nie naprawiany, brakuje tylko 2ch z 5ciu desek podlogi. Mam do Was narazie 3 pytania :
- deski podlogi - dorobic ze sklejki tej samej grubosci czy moze zrobic komplet z czegos mocniejszego ?
- ponawiam pytanie - jesli chcialbym zabrac go do chorwacji - ma ponizej 2.5m i ponizej 5kw - wiem ze nie musze oplacac winiety itd ale czy powinien byc zarejestrowany ? Jesli tak to gdzie najprosciej, najtaniej ?
- co oznaczaja 4ry kropki w "categorie navigation" na tabliczce znamionowej ?
(ps jestem juz swiadomy obowiazku posiadania patentu w cro nawet na taki zestaw i zamierzam go zrobic na poczatku przyszlego roku :) )
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 14.10.2016 09:25

Będę strzelał:
4 kropki, jak czwarta litera alfabetu, czyli "D".
(zaledwie dwukomorowy, bez kila)
http://www.sportiwoda.pl/kategorie-proj ... nformacje/
panadol79
Globtroter

Postnapisał(a) panadol79 » 14.10.2016 09:31

boboo napisał(a):Będę strzelał:

Dziekuje. Chyba i tak lepiej niz chinszczyzna ? Zreszta za ta cene za komplet (1500sek - niecale 700zl) nie spodziewam sie cudow ;)
ogorek
Cromaniak

Postnapisał(a) ogorek » 14.10.2016 16:10

panadol79 napisał(a):

Dziekuje. Chyba i tak lepiej niz chinszczyzna ? Zreszta za ta cene za komplet (1500sek - niecale 700zl) nie spodziewam sie cudow ;)

Wydaje mi się, że @boboo chciał zwrócić uwagę, że według definicji kategoria D to na rzeki i jeziora.
Jak wymagwa winiety w CRO to nie wiem czy pozwolą pływać s trefie morskiej przybrzeżnej - ale ja się nie znam, tylko gdybam.

@boboo - pamiętasz jak pisałem, ze jednostka na lewo od mojej nie pływała ?

Kolega @Hawk z forum-motorowodnego odwiedził CRO (rekonesans przed wyjazdem z łódką w 2017) i odwiedził miejsca w których byłem. Popelniłem mikrorelację na tamtym forum.

Obrazek

Ta łodka nadal tam stoi i jest na sprzedaż. Widocznie ktoś zaciagnął i zostawił a w końcu z niej zrezygnował
panadol79
Globtroter

Postnapisał(a) panadol79 » 15.10.2016 09:55

panadol79 napisał(a):

Jednak pudlo - poszukalem w necie i jest to dokladnie zodiac cadet 240 rollup i kropki oznaczaja prawdopodobnie ze nie ma zadnej kategorii.
Widze w specyfikacji pdf ze seria cadet i tak jest poziom wyzej od najnizszego zooma i po obrazkach/opisie wydaje sie ze chyba nie bedzie problemu w poruszaniu sie przy brzegu oczywiscie przy odpowiednich warunkach ?
Co do kategorii to wyglada ze zalezy ona tu od glownie od dlugosci - modele do 250 - brak kategorii, 250-300 - D, powyzej 300 - C
Ps chcialem wstawic link do pdf - nie mam wystarczajacych uprawnien wiec zalaczam 2 jpgi (moge poprosic admina o mozliwosc dodawania linkow ?)

01.jpg

02.jpg
ogorek
Cromaniak

Postnapisał(a) ogorek » 15.10.2016 15:31

Skoro to 2,4m, silnik max jakies 5 KM to proponuję popływać wiosną po Zalewie Zegrzyńskim.
Zobaczysz jak to pływa i sam sobie odpowiesz na pytanie czy chcesz zabierać sprzęt do CRO czy nie.
Ale raczej celowałbym w CRO w jakieś jeziora ...
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 15.10.2016 15:58

Przy dobrej pogodzie bez problemu pobawi się na Zalewie Paskim.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 455
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone